Цілий місяць присвячений литовській фотографії, де можна побачити як класиків, так і представників сьогодення. Індустріальні скульптури, зібрані з об’єктів старого ливарного заводу, а також скульптури у віртуальній реальності приготували міські виставки, які можна відвідати в жовтні. 

Примітка: За вимогами безпеки під час карантину відвідування галерей і музеїв дозволяється лише в респіраторних масках. У галереях не можуть одночасно перебувати понад 10 відвідувачів.

Підтримай The Village!

The Naked Room

«Оголений» Віргіліуса Шонти


Коли: з 26 вересня до 4 жовтня

з 11:00 до 20:00

Де: The Naked Room, вул. Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

Facebook

Віргіліус Шонта – відомий литовський репортажний фотограф, який також займався дослідженням тілесності. Він провів серію чоловічих ню-фотосесій у 80-х роках ХХ століття – часи, коли оголені чоловічі знімки ототожнювалися із пропагандою гомосексуальності й порнографії та піддавалися жорсткій цензурі. Герої робіт — молоді чоловіки, друзі, гімнасти. Добірка скомпонована прижиттєво самим автором і збережена його другом фотографом Ромуальдасом Пожерскісом.  Виставка проходить у межах «Місяць литовської фотографії у Києві». З іншими подіями можна ознайомитися за посиланням.

«Хлопці, ІІ». Фоторепродукція надана Клайпедським відділом спілки фотохудожників Литви

Галерея «Цех»

«Гримаси втомленого села» Рімальдаса Вікшрайтіса


Коли: з 23 вересня до 25 жовтня,

з 14:00 до 20:00;

неділя, понеділок – вихідні

Де: «Цех», вул. Кирилівська, 69 Ж

Скільки: вхід вільний

Facebook

У галереї «Цех» можна встигнути побачити виставку литовського фотографа Рімальдаса Вікшрайтіса «Гримаси втомленого села». Автор протягом 30 років знімав образи сільського ландшафту Литви, які часто залишаються осторонь людського ока. У роботах він розповідає про занепад місцевих ферм і традиційне сільське життя під час та після падіння Радянського Союзу. Люди на світлинах Вікшрайтіса постають у гротескних ситуаціях із повсякденного життя.

«Я Галерея»

Виставка «Плакати» Гінтараса Зінкевічюса та персональна виставка Гінтаутаса Трімакаса


Коли: з 24 вересня до 25 жовтня,

з 10:00 до 19:00

Де: «Я Галерея», вул. Хорива, 49б

Скільки: вхід вільний

Facebook

У межах «Місяця литовської фотографії у Києві» також відбудеться відразу дві виставки в «Я Галерея»: «Плакати» Гінтараса Зінкевічюса спільно з Агне Нарушіте та персональна виставка Гінтаутаса Трімакаса. Фотографи поставили під сумнів засади гуманістичної фотографії та стали знаковими для Литви 80-х років. Гінтаутас Трімакас використовував експериментальні техніки фотографування. Одна з цілей художника – оцінити фотографію як об’єкт. В експозиції також представлені роботи Гінтараса Зінкевічюса, який протягом 19821996 років фотографував стенди з плакатами.

Гінтарас Зінкевічюс

Mironova Foundation

«Квіти долі» Сергія Шауліса


Коли: з 24 вересня до 24 жовтня,

з 11:00 до 19:00; неділя, понеділок – вихідні

Де: Mironova Foundation, пров. Лаврський, 7

Скільки: вхід вільний

Facebook

Сергій Шауліс представить у галереї Mironova Foundation виставку віртуальних скульптур Flowers of the fate. Представлені роботи є результатом спостережень митця за людьми, долю яких змінив випадок. На виставці можна буде побачити традиційні скульптури, перенесені в цифровий простір. Сам виставковий простір був створений у VR і поміщений у реальну галерею.

Сергій Шауліс

Мала Галерея Мистецького Арсеналу

Виставка сучасної литовської фотографії Lost Time


Коли: з 25 вересня до 25 жовтня,

вт-нд – з 12:00 до 20:00

Де: Мала галерея Мистецького Арсеналу, вул. Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

Facebook

Мала галерея Мистецького Арсеналу ​​покаже кураторський проєкт ​Даріуса Вайчекаускаса ​​Lost Time. ​Це групова виставка сучасних литовських фотографів, на яких можна побачити різні стратегії та підходи до фотографування й інтерпретацій теми постфотографії. Серед представлених фотографів  Ауреля Макніте, Даріус Вайчекаускас, Вітаутас Кумж, Валентин Однов’юн, Довіле Дагене т​а ​Юозапас Кальніус.

Серія Burning Slides Аурелії Макніте

Галерея Portal11

«Невідомість кличе» Івана Турецького


Коли: з 26 вересня до 18 жовтня,

з 11:00 до 19:00; понеділок, вівторок – вихідні

Де: Portal11, вул. Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний

Сайт

Іван Турецький – художник, співавтор Малого Державного Герба України, автор сучасного герба міста Львова. На виставці «Невідомість кличе» представлені нові роботи митця, створені впродовж 2020 року. 

У галереї Portal11 уперше будуть експоновані його експериментальні роботи в техніці стереодруку та гобелен ручної роботи. 

Музей Ханенків

«Меланхолія вічних споруд» Джованні Піранезі


Коли: з 3 жовтня до 13 грудня,

з 10:30 до 17:30; понеділок, вівторок – вихідні

Де: музей Ханенків, вул. вулиця Терещенківська, 15-17

Скільки: 80 гривень (повний), від 20 гривень (пільговий)

Facebook

До 300-річчя від дня народження графіка, архітектора й археолога Джованні Баттіста Піранезі в музеї Ханенків покажуть виставку офортів художника «Меланхолія вічних споруд». Піранезі – митець, що у своїх роботах зображав руїни античних споруд, використовуючи прийоми стилю бароко (кутову перспективу, погляд знизу догори, розташування фігур людей так, щоб вони здавалися меншими проти величних споруд минулого). 

Щербенко Арт Центр

«Скоро буду» etchingroom1


Коли: з 6 до 24 жовтня,

вт-сб –  з 11:00 до 20:00

Де: «Щербенко Арт Центр», вул. Михайлівська, 22-В

Скільки: вхід вільний

Facebook

У «Щербенко Арт Центрі» відбудеться виставка робіт дуету etchingroom1 Крістіни Ярош та Анни Ходькової. Роботи експозиції об’єднують теми самотності у великому місті, фатальності виходу з дому та смерті як повсякденності. Як коментують самі художниці: «Прощання з померлим сусідом біля під’їзду та робота патологоанатома римуються з очікуванням автобусу на зупинці біля дому». Представлені графічні роботи зроблені в техніці офорту, а також в експозиції можна буде побачити інсталяції з використанням мозаїки. Раніше роботи мисткинь можна було побачити на великій виставці української друкованої графіки в «Мистецькому Арсеналі».

etchingroom1
etchingroom1, «Автобус едет очень быстро»
Офорт, інтагліо, акрил, папір

Dymchuk Gallery

«Індустріальна казка» Василя Дмитрика


Коли: 8 жовтня – 11 листопада, з 11:00 до 19:00; понеділок – вихідний

Де: Dymchuk Gallery, вул. Ярославська, 21

Скільки: вхід вільний

Facebook

Головним героєм проєкту «Індустріальна казка» Василя Дмитрика став колишній одеський судноремонтний завод, на території якого знаходиться майстерня художника. Митець використовує знайдені там об’єкти, дерев’яні моделі та форми для лиття, аби створити з них казкові артоб’єкти, натхненні індустріальною атмосферою заводу. Центральна фігура серії – графиня Олена Толстая, яка жила в Одесі в ХІХ столітті.

Dymchuk Gallery

KYivness

Виставка прогресивних митців


Коли: 10–11 жовтня,

з 12:00 до 20:00

Де: Малий Маріїнський Палац,

вул. Грушевського, 22

Скільки: 150 гривень

Facebook

У межах жовтневого Kyivness відбудеться виставка молодих прогресивних українських художників. Організатори хочуть допомогти зрозуміти розвиток мистецтва в Києві. Усі експоновані митці будуть присутні на події та зможуть відповісти на запитання. Серед них  Олександра Токарева, Поліна Щербина, Даніл Манжос, Даша Савченко, Сана Шахмурадова, Аліна Готс, Анабель Угренюк, Христина Мельник, Ірина Максимова, Андрій Підлісний та Ігор Селеменев.

усе ще можна побачити


Мистецький арсенал

Андрій Сагайдаковський «Декорації. Ласкаво просимо»


Коли: до 24 січня

з 11:00 до 20:00, понеділок – вихідний

Де: Мистецький Арсенал, вул. Лаврська, 10–12

Скільки: 80 гривень (повний), 40 гривень (пільговий)

FAcebook

Мистецький Арсенал продовжує знайомити відвідувачів із визначними іменами в новітній історії українського мистецтва. Андрій Сагайдаковський – художник, який у своєму живописі використовує звичні речі в незвичний спосіб, а також аномальні звуки, їдкі та специфічні запахи, «трешові» матеріали, кострубаті написи. Основною темою експозиції є спорт та ігри. Спеціально для виставки простір Арсеналу буде перетворено на тотальну інсталяцію, яку створив сам митець.

© Мистецький Арсенал