Звуки дерев у Малій галереї Мистецького Арсеналу, рефлексії на події Майдану в Національному музеї Тараса Шевченка та архівні роботи українського фотографа Віктора Марущенка – зібрали найцікавіші виставки, які можна відвідати у вересні в Києві.

Примітка: За вимогами безпеки, під час карантину відвідування галерей і музеїв дозволяється лише в респіраторних масках. У галереях не можуть одночасно перебувати понад 10 відвідувачів.

Підтримай The Village!

Мистецький центр «Шоколадний будинок»

«Юрій Скандаков. Повернення феномена». Ретроспективна виставка


Коли: до 14 вересня

з 10:30 до 18:00, понеділок і четвер – вихідні

Де: «Шоколадний будинок», вулиця Шовковична, 17\2

Скільки: 50 гривень (повний), 30 гривень (пільговий)

Facebook

У «Шоколадному будинку» покажуть ретроспективну виставку віднайдених робіт львівського художника-імпрессіоніста Юрія Скандакова. Спеціально для виставки роботи митця-«шістдесятника» періоду з 60-х до 2007 року зібрали з колекцій по всьому світу. Творчість Скандакова висвітлює традиції мистецтва Львова другої половини 20 – початку 21 століття.

© Юрій Скандаков

Bereznitsky Art Foundation

«Citius! Altius! Fortius! Мистецтво і спорт»


Коли: до 16 вересня

з 13:00 до 15:00, субота та неділя – вихідні

Де: Bereznitsky Art Foundation, вул. Кожум’яцька, 22

Скільки: вхід вільний

Facebook

На виставці «Citius! Altius! Fortius! Мистецтво і спорт»  можна побачити добірку художніх робіт із Фундації Березницьких, створених у період 60-х–80-х років. Головна тема експозиції – спорт, один із найбільш ключових сюжетів мистецтва радянського періоду. Серед авторів, представлених на виставці: Михайло Вайнштейн, Сергій Григор’єв, Олег Косткевич, Сергій Лисенко, Віктор Рижих, Юрій Сиротенко, Зінаїда Таньпетер, Юрій Фастенко,  Аркадій Чичкан і Григорій Шпонько.

© Григорій Шпонько, «Велосипедисти», 1980 р.

Національний музей Тараса Шевченка

Ростислав Лужецький «Найдовший рік»


Коли: до 16 вересня

з 10:00 до 18:00, понеділок – вихідний

Де: Національний музей Тараса Шевченка, бульвар Тараса Шевченка, 12

Скільки: 50 гривень (повний), 30 гривень (пільговий)

Сайт

В експозиції  «Найдовший рік» представлені роботи, створені художником Ростиславом Лужецьким у період із 18 лютого 2014 року до сьогодення. У роботах присутні алюзії на Шевченків 13-місячний щоденник «Журнал» і рефлексії художника на події Майдану. «Мій «Найдовший рік» почався з картини «Сон», найдовший особистий Шевченків рік – в очікуванні звільнення – завершено в «Журналі» віршем «Сон» («На панщині пшеницю жала»), найдовший рік для України триває, ніби сон…», – розповідає художник. 

© Ростислав Лужецький, «Сон»

МАЛА ГАЛЕРЕЯ МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ

NHT (non-human trilogy)


Коли: 2 вересня – 20 жовтня

з 12:00 до 20:00, понеділок – вихідний

Де: Мала галерея Мистецького Арсеналу, вул. Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

FAcebook

NHT, або (не)людська трилогія, – дослідницький проєкт міждисциплінарного об’єднання ruїns collective Тети Цибульник та Еліаса Парвулеско. У своїй роботі режисери досліджують природу та сталі погляди на неї, фіксують звуки, які б розкривали екосистему певного місця.  Протягом трьох років вони здійснювали експедиції до дерев і місць, яким присвоєно статус пам’яток природи національного значення.  Відеотрилогія Non-human trilogy є результатом цих експедицій. 

Кадр з фільму dendro dreams

Музей Ханенків

Виставка робіт Матвія Вайсберга


Коли: з 4 до 27 вересня

з 10:30 до 17:30, понеділок, вівторок – вихідні

Де: Музей Ханенків, вул. вулиця Терещенківська, 15-17

Скільки: 80 гривень (повний), від 20 гривень (пільговий)

Facebook

Музей Ханенків спільно з галерею «Дукат» презентує  роботи українського живописця Матвія Вайсберга. В експозиції нові, досі не експоновані роботи митця. Картини є своєрідним діалогом художника зі знаною класикою світового живопису.

© Матвій Вайсберг

Portal11

Виставка українського попарту


Коли: з 4 до 20 вересня

з 11:00 до 19:00, понеділок, вівторок – вихідні

Де: Portal11, вул. Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний

Сайт

Куратори Галереї Portal11 вирішили віднайти в українському мистецтві представників стилю попарт. Цей стиль був популярним у світі у 50-х–60-х роках, але в Україні не набув належного визнання. Але в експозиції представлені 13 молодих художників, які працюють у цьому стилі, та створюють рефлексії на явища масової культури в українському контексті.

© Костянтин Мілітинський
© Катерина Шадріна

Національний музей «Київська картинна галерея»

Валерій Гегамян «Я тобі не хлопчик. Артейджизм»


Коли: до 20 вересня,

з 10:30 до 18:00, понеділок і четвер – вихідні

Де: Національний музей «Київська картинна галерея», вул. Терещенківська, 9

Скільки: 80 гривень

FAcebook

Національний музей «Київська картинна галерея» вперше покаже неопубліковані роботи українського художника Валерія Гегамяна (1925–2000 рр.). Улюбленими натурниками митця були літні люди, тож ця виставка – демонстрація картин художника, які він намалював саме з ними. Експозиція порушує питання вікової дискримінації та, зокрема, фахової дискримінації літніх людей.

© Національний музей «Київська картинна галерея»

Щербенко Арт Центр

Діана Андруник «Не така як інші вона»


Коли: 9 – 26 вересня

з 11:00 до 20:00, понеділок і неділя – вихідні

Де: «Щербенко Арт Центр», вул. Михайлівська, 22B

Скільки: вхід вільний

FAcebook

«Не така як інші вона» – соціальний проєкт фотографки Діани Андруник про красу «нестандартної» зовнішності. Головна мета фотопроєкту – привернути увагу до жінок, які мають особливу зовнішність, і зазнають дискримінації через невідповідність усталеним стандартам краси. У проєкті брали участь жінки, які почуваються впевненими та сексуальними, попри всі фізичні та зовнішні особливості. Виставка присвячена померлій Дарині Химчук – героїні другого проєкту. 

Про першу частину проєкту читайте в матеріалі

© Діана Андруник

The Naked Room

Виставка робіт Віктора Марущенка


Коли: 9 – 23 вересня

з 08:00 до 23:00

Де: The Naked Room, вулиця Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

FAcebook

У галереї The Naked Room покажуть виставку архівних робіт українського фотографа Віктора Марущенка. В експозиції маловідомі та неопубліковані світлини з плівок 80-х–90-х років.

© Віктор Марущенко

Центр сучасного мистецтва M17

Віктор Сидоренко «Несвоєчасне»


Коли: 10 вересня – 4 жовтня

з 11:00 до 21:00, понеділок – вихідний

Де: Центр сучасного мистецтва М17, вулиця Антоновича, 104

Скільки: 100 гривень (повний), 70 гривень (пільговий)

FAcebook

Центр сучасного мистецтва М17 покаже роботи українського художника Віктора Сидоренка. Виставка поділена на дві частини. У першій центром експозиції є робота «Пляж і берег», яку художник створював у період з 2004 до 2017 року. Інші роботи – архівні матеріали, які показують процес створення картини. Друга частина експозиції – нові роботи художника, зібрані в серію під назвою Un-Timely. Картини цього блоку також розповідають про пляжний відпочинок. 

© Віктор Сидоренко, «Пляж і берег»

PinchukArtCentre

«Крапка, лінія, можливості»


Коли: 11 вересня – 3 січня

з 12:00 до 21:00, понеділок – вихідний

Де: PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2

Скільки: вхід вільний

FAcebook

«Крапка, лінія, можливості» – спеціальний проєкт PinchukArtCentre, який розповість історії художників, які донедавна не могли навіть замислитися над створенням художнього твору. Виставка є результатом проєкту «Майстерня можливостей», в якому митці з особливостями розвитку могли створювати свої перші роботи.  «Деякі з них ще кілька років тому не могли навіть доторкнутися до чистого аркуша паперу. Згодом на аркуші з’явилася крапка. А з крапки виросли лінії, кольори, форма та образи. Це все зростало разом із ними, їхньою впевненістю та вірою в те, що вони можуть зробити можливим», – розповідають про проєкт куратори виставки.

Мистецький арсенал

Андрій Сагайдаковський «Декорації. Ласкаво просимо»


Коли: 18 вересня – 24 січня

з 11:00 до 20:00, понеділок – вихідний

Де: Мистецький Арсенал. вул. Лаврська, 10–12

Скільки: 80 гривень (повний), 40 гривень (пільговий)

FAcebook

Мистецький Арсенал продовжує знайомити відвідувачів із визначними іменами в новітній історії українського мистецтва. Андрій Сагайдаковський – художник, який у своєму живописі використовує звичні речі в незвичний спосіб, а також аномальні звуки, їдкі та специфічні запахи, «трешові» матеріали, кострубаті написи. Основною темою експозиції є спорт та ігри. Спеціально для виставки простір Арсеналу буде перетворено на тотальну інсталяцію, яку створив сам митець.

© Мистецький Арсенал
  • Все ще можна побачити

«Я Галерея»

«Хтонічні Хроніки» Андрія Хіра


Коли: до 21 вересня

з 10:00 до 19:00

Де: «Я Галерея», вул. Хорива, 49б

Скільки: вхід вільний

Facebook

До 21 вересня можна переглянути виставку скульптури Андрія Хіра. У своїх роботах митець створює власну систему альтернативної реальності, рефлексуючи про майбутнє та сьогодення. Роботи художника є власною інтерпретацією потойбічного світу. Образи зібрані з різних стародавніх систем, подекуди жорстокі, сексуальні, огидні або навіть смішні.

© Андрій Хір, Lizard Leather, 2018, асамбляж

Музей кіно Довженко-Центру

Виставка українського кіноплакату «Кричати! Кликати! Горіти!»


Коли: до 27 вересня

середа – неділя з 12:00 до 19:00

Де: Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1, 5 поверх

Скільки: 80 гривень (повний), 50 гривень (пільговий)

Вхід вільний для людей з інвалідністю, за наявності посвідчення

Facebook

У «Музеї кіно» у приміщенні Довженко-Центру продовжується експозиція рекламних плакатів до українських і закордонних фільмів, створених у 20-х роках 20-го сторіччя. Серед експонатів – плакати, намальовані Олександром Довженком і Василем Кричевським. Сто представлених кіноплакатів є оригіналами, які зберігалися в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Деякі з експонованих плакатів є єдиними, що збереглися від плівок, які вважаються втраченими. Детальніше про виставку читайте в матеріалі.

© Анна Шакун для The Village Україна