У рамках HeForShe Arts Week ООН Жінки в Україні запустили АR-галерею з роботами українських художниць минулого та сучасності. Це додаток, який допомагає відвідати виставку, перебуваючи будь-де. The Village Україна протестували додаток і разом з координаторкою руху HeForShe Ольгою Дячук розповідають, що там можна побачити.

HeForShe Arts Week – мистецький марафон, який організовує глобальний рух HeForShe на підтримку гендерної рівності. У Києві марафон мав проходити з 7 по 14 березня, однак через карантин і обмеження масових заходів в Україні частину подій тижня мистецтва скасували.

Виставка HeForShe Arts присвячена українським художницям XX століття. Чотирнадцять робіт можна переглянути в режимі доповненої реальності завдяки камері смартфона. Під час завантаження глядача зустрічають телеведучі Майкл Щур і Ярослава Кравченко.

Роботи розташовані вздовж двох стін. До кожної з них створена текстова та аудіоанотація. Картини не належать до якогось певного стилю та поєднані лише ідеєю ознайомлення з «жіночим мистецтвом».

Згодом творці обіцяють доповнювати галерею новими роботами художниць. Також додаток містить інформацію про події від HeForShe.

Завантажити для IOS, Android


Оля Дячук

координаторка руху HeForShe в Україні, ООН Жінки

Ми традиційно починаємо готуватись до HeForShe Arts Week восени, і цього разу я хотіла зробити його більш «діджитал» і менш «офлайн». Звісно, я аж ніяк не могла передбачити вірус і карантин, просто хотілось, щоб активності HeForShe Arts Week не обмежувались конкретними локаціями і датами, а також, щоб люди з усієї України (а то й світу) могли приєднатися.

Конкретно такого додатку з галереєю я не знайшла, але вивчала, що загалом люди творять з AR-ом. Я частково надихалась проєктом Google Arts & Culture, і ми навіть ведемо перемовини, щоб розширити наш проєкт на їхньому ресурсі.

Концепт галереї витікав з теми, яку ми обрали для HeForShe Arts Week 2020, – «Хвилі поколінь». Тобто нам було важливо показати не просто роботи художниць, яких об’єднувало б одне десятиліття чи єдиний стиль, а загалом зв’язок між поколіннями: від Олександри Екстер до Анни Звягінцевої.

Я звернулася до постійного партнера Arts Week – Національного художнього музею України. Їм ідея сподобалась, і музей надав десять фоторепродукцій картин художниць різних періодів ХХ століття. До речі, (і це дуже важливо) половина з цих картин зберігається у фондах NAMU і не є частиною постійної виставки. Це означає, що у глядача є можливість побачити їх або на спеціальних експозиціях, або у нашому додатку.

Всього у галереї 14 картин. Деякі з них більш відомі, наприклад роботи Олександри Екстер, Алли Горської, Тетяни Яблонської, а деякі імена ви, можливо, почуєте вперше. Зокрема, ми додали чотири роботи сучасних українських художниць, які є номінантками премії Women in Arts 2019: Влади Ралко, Алевтини Кахідзе, Анни Звягінцевої та Ксенії Гнилицької.

Саме про це і говорять Майкл Щур та Ярослава Кравченко – телеведучі та адвокати руху HeForShe в Україні. Вони відкривають галерею питанням: «Чи зможете назвати п’ять імен українських художниць без гуглу?». На жаль, більшість українців не знає, що у нас були і є дуже круті художниці. Аудіогід картинами здійснюють двома голосами: жіночим і чоловічим. З цим допомогли наші партнери «Радіо Культура».

Ми обговорювали можливість додавання нових робіт. Наприклад, у нас уже є номінантки та переможниця премії Women in Arts 2020. Крім того, знаю, що у фонді NAMU є скульптура, яку створила жінка.

Ми точно будемо промотувати додаток цілий рік і оновимо його до наступного HeForShe Arts Week. До речі, усі тексти в програмі дублюються англійською мовою, тому додатком можна поділитися і з друзями з-за кордону.