Псевдореальний світ телебачення в «Шоколадному будиночку», велика ретроспектива робіт Мирослава Ягоди в Національному художньому музеї та картини, натхнені Чернечою горою в Shcherbenko Art Centre: зібрали 12 виставок, які варто відвідати в березні.

Shcherbenko Art Centre

Влада Ралко «Зона тиші. Фрагменти»


Коли: 21 лютого – 23 березня

де: Shcherbenko Art Centre, вулиця Михайлівська, 22-B

Вхід вільний

facebook

Shcherbenko Art Centre покаже серію робіт Влади Ралко, створених улітку 2019 року в артрезиденції «ЧервонеЧорне» в Каневі. Назва виставки відсилає до табличок із вимогою дотримуватися тиші довкола Чернечої гори в Каневі – місця, де похований Тарас Шевченко. «Зона тиші. Фрагменти» – це серія полотен, фотографій і малюнків, об’єднаних ідеєю пошуку ролі художника у формуванні суспільства та людини. Художниця протиставляє замовне й антигуманітарне мистецтво тому, що викликає почуття людяності. У межах виставки відбудеться і презентація книги Влади Ралко «Зона тиші», де зібрані всі роботи проєкту.

«Двоїна», Влада Ралко

NAMU

Мирослав Ягода «Я + GOD = A»


Коли: 21 лютого – 12 квітня

де: NAMU, вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: від 10 гривень (пільговий), 40 гривень (повний)

facebook

У Національному художньому музеї України представлять ретроспективну виставку робіт українського експресіоніста Мирослава Ягоди. Художник помер 2018 року, він вважається одним з визначних львівських митців. На виставці можна побачити роботи, створені в період з кінця 80-х  – початку 2000-х років. «Я малюю свій світ, щоб ті, хто його спостерігав, знаходили те, що сидить у них», – розповідав художник про свою творчість.

У виставки незвична рекламна кампанія, яку підготувала агенція Banda. Вони розмалювали фасади Closer, Kyiv Food Market і Kyiv Academy of Media Arts назвами робіт художника. «Дуже не хотілося спойлерити й розвішувати по місту зображення картин Ягоди, адже їх кожен зможе побачити безпосередньо в музеї», – пояснюють у Banda.

© Євген Генсюровський для NAMU

Bereznitsky Art Foundation

Юрій Сівірін «Чорне дзеркало»


Коли: 21 лютого – 15 квітня

де: Bereznitsky Art Foundation, вулиця Кожум’яцька, 22

Вхід вільний

facebook

Bereznitsky Art Foundation покаже ретроспективу робіт українського художника Юрія Сівіріна, створених протягом останніх п’яти років. Як і в однойменному серіалі, предмети виставки об’єднані темою нових інформаційних технологій, які одночасно притягують і лякають. Роботи Юрія Сівіріна про пошук співчуття і розуміння у світі постійних інформаційних травм і атак. Образи для своїх сюрреалістичних картин художник знаходить у стрічках соцмереж і медіаархівах, змінюючи їх на «фантоми».

© Bereznitsky Art Foundation

Closer

«Документація тотального аудіоперформансу»


Коли: 22 лютого – 27 березня

де: Артцентр Closer, вулиця Нижньоюрківська, 31

Вхід вільний

facebook

«Тотальний аудіоперформанс» – великий проєкт Івана Світличного та SVITER art-group, представлений 2016 року. Його суть: у п’яти виставкових просторах BWA Wrocław відбувались аудіоперформанси українських художників. Для кожної з кімнат придумали свою подію, і протягом години митці переміщувались із кімнати в кімнату. У шостому просторі велась трансляція з усіх залів. Це давало можливість глядачам спостерігати одночасно за всією подією. Сполучна ланка для всіх шести зон – аудіосигнал, що виникав у першому приміщенні. Проєкт демонстрував вплив звуку на людину.

Проєкт «Документація тотального аудіоперформансу» – це 3D-модель простору з накладеними відеопроєкціями всіх шести залів і живописна частина, створена Лесею Хоменко під сплутаним враженням від перегляду перформансу. Проєкт «Документація тотального аудіоперформансу» має на меті продемонструвати, як медіа документує події і в який момент документація стає інтерпретацією.

© Closer

Ya Gallery

Володимир Будніков «Приховане»


Коли: 25 лютого – 16 березня

де: Ya Gallery, вулиця Хорива, 49-Б

Вхід вільний

facebook

Ya Gallery демонструє проєкт-інсталяцію художника Володимира Буднікова. Особливістю виставки є те, що експоновані роботи потрібно віднайти, адже намальовані об’єкти або приховано за згинами згорнутих аркушів, або навмисне розташовано в не підсвітлених місцях. Таким чином Будніков перетворює малюнки на рулонах на просторові об’єкти, що схожі на фрагменти античних колон у музейних вітринах. Натомість головну роль експозиції відіграє світло, завдяки якому можна сприйняти артоб’єкти.

© Володимир Будніков

Karas Gallery

Поліна Вербицька «В тіні»


Коли: з 27 лютого

де: Karas Gallery, Андріївський узвіз, 22-А

Вхід вільний

facebook

Поліна Вербицька – скульпторка з Києва, яка створює гіперреалістичні фігурки людей. Її проєкт «В тіні» – дослідження тілесності у всіх проявах: краси та потворності, комічності та драми, витонченості та вульгарності, життя та смерті. Хоча фігурки об’єднані в одну серію, кожна з них створена під впливом різного настрою та стану. «Робота над цим проєктом тривала майже рік, і, виставляючи його, я розумію, що не хочу давати пояснення чи підказки глядачу, як він має правильно сприймати роботи», – коментує Вербицька.

© Karas Gallery

Voloshyn Gallery

Леся Хоменко «Кілька історій та об'єктів»


Коли: 29 лютого – 22 березня

де: Voloshyn Gallery, Київ, вулиця Терещенківська, 13

Вхід вільний

Лінк

Voloshyn Gallery представить проєкт-інсталяцію Лесі Хоменко, присвячену проблемі анексованого Криму. Простір галереї перетвориться на велику інсталяцію з полотен, на яких зображено кримчан – відомих особистостей, що покинули Крим і не можуть туди повернутися; росіян і відомих діячів культури, що лишились у Криму і тепер не можуть приїхати в Україну. Між цим двома умовними групами людей існує конфлікт, який мисткиня передає розділенням їх за допомогою підрамників, полотен, сітки та різноманітних об’єктів. Таким чином вона розділяє не тільки дійових осіб, а й «тло», створюючи іронічне висловлювання щодо класичної техніки живописного лесування (техніка живопису, за якою крізь верхній шар фарби можна побачити попередні шари).

© Voloshyn Gallery

Portal 11

Фотопроєкт «Коштовна мить» Андрія Павлюка


Коли: 5-24 березня

де: Portal 11, вулиця Трьохсвятительська, 11

Вхід вільний

facebook

У галереї Portal 11 можна побачити експозицію робіт телережисера та фотографа Андрія Павлюка. Серія створена під час експериментів з традиційними техніками фотодруку: на склі, надрукованим та оздобленим вручну, у техніці оротрон – з використанням сусального золота та срібла. Техніка виконання робіт надає їм особливої текстури та декоративності. Фотопроєкт присвячено коштовним митям життя – красі, любові та молодості.

© Portal 11

Dymchuk Gallery

Міша Букша Primitive People


Коли: 5 березня – 7 квітня

де: Dymchuk Gallery, вулиця Ярославська, 21

Вхід вільний

facebook

Проєкт Primitive People Міші Букші – це серія монотипій (художніх відтисків), скульптури, відео- та артбуків, об’єднаних ідеєю повернення до «первісного». Художник розмірковує про природність первісної людини й те, чому деякі її прояви стали неможливими сьогодні і як функціонувала людська свідомість до появи релігії та сучасної моралі. Букша надихався серією робіт іспанського художника Франциско Гої «Жахи війни», створеною як критику Наполеонівської війни проти Іспанії. Сам художник описує свої картини як швидкоплинні образи, що виринають із підсвідомості.

«Еволюція», Міша Букша

Kyiv Academy of Media Arts

2YP Contemporary Art «Виставка-Перегляд»


Коли: 6-7 березня

де: KAMA, вулиця Глибочицька, 32-Б

Вхід вільний

(за попередньою реєстрацією)

facebook

Kyiv Academy of Media Arts організовує виставку робіт студентів дворічного курсу Contemporary Art, створених на практичних заняттях під керівництвом художників Євгена Самборського, Сергія Сабакаря та художниці Лесі Хоменко. В експозиції відібрані рисунки, відео, інсталяції та об’єкти, зроблені під час першого семестру навчання. Деякі з робіт створили колективно. Місцем проведення обрали майстерню студентів, щоб відвідувачі змогли побачити, в яких умовах працюють майбутні митці та мисткині.

© KAMA

Мистецький центр «Шоколадний будиночок»

Юрій Денисенков STAGE


Коли: 11-18 березня

де: мистецький центр «Шоколадний будиночок», вулиця Шовковична, 17/2

Вхід вільний

facebook

У «Шоколадному будиночку» покажуть виставку робіт переможця премії Objects contemporary art prize-2019 Юрія Денисенка. Проєкт Stage – це продовження живописної серії робіт Backstage – про лаштунки знімальних майданчиків популярних ТБ-шоу. Цього разу герої робіт виходять з-за лаштунків на сцену в штучну реальність телебачення. Основна тема виставки – конфлікт між реальним і псевдореальним. «У Stage не йдеться лише про телебачення. У побудові знімального процесу ТБ-шоу я бачу аналогію з реальним життям. Де сцена – це ідеальне місце з нав’язаними стереотипами індустрії краси, штучної ейфорії щастя. І залаштунки, в яких залишається справжня реальність, сповнена ризику відчуження і боротьби», – розповідає художник.

«Я не можу дихати», Юрій Денисенко

America House Kyiv

Поліна Щербіна «Знищений архів»


Коли: 10 березня – 2 квітня

де: America House Kyiv, вулиця Миколи Пимоненка, 6

Вхід вільний

(потрібно мати з собою посвідчення особи)

facebook

У межах HeForShe Arts Week 2020 в America House Kyiv відбудеться виставка художниці Поліни Щербіної «Знищений архів». У своїх роботах мисткиня інтерпретує момент, коли «багаж» набутого досвіду та пам’яті стає надто важким і його потрібно позбутися. Щербіна буквально стирає старі академічні роботи з полотен, щоб створити на їхньому місці щось нове. Історія полотна, зафіксована таким чином, стає його головним сюжетом. «З плином часу простір художньої майстерні стає тісним, творчі здобутки поглинають кожен метр. Старі полотна з навчальними постановками та пам’яттю про пройдені етапи незабаром перетворюються на сховище спогадів, які лежить стосами на полицях і загорнуті у товсті рулони, що, як сувої, припадають пилом. Згодом нажитий досвід витісняє тебе самого, вимагаючи трансформації», – коментує художниця.

© America House Kyiv

Обкладинка: Анна Шакун