Інсталяція, присвячена трагедії Бабиного Яру, Мерілін Монро на Донбасі та роботи номінантів премії PinchukArtCentre. Зібрали 10 виставок лютого, які варто відвідати.

PinchukArtCentre

Виставка номінантів премії PinchukArtCentre 2020


Коли: до травня

Де: PinchukArtCentre, вулиця Велика Васильківська/ Басейна, 1/3-2

Вхід вільний

У PinchukArtCentre представляють виставку номінантів премії PinchukArtCentre – загальнонаціональної премії, яку дають українським молодим художникам. Претендентів на премію обирали серед 1100 заявок, на виставці покажуть роботи 20 номінантів.

«Художні підходи 20 номінантів дуже різні, проте вони показують спосіб мислення постмайданної генерації в українському мистецтві. Багатьох з них об'єднують активні рефлексії на соціальну проблематику та критика архаїчних владних структур», розповідають у PinchukArtCentre. Переможців премії оголосять у березні, художники отримають 250 тисяч гривень і зможуть стажуватися у майстернях світових художників.

«М17»

Арсен Савадов «Голоси любові»


Коли: 9 лютого-31 березня

Де: «М17», вулиця Антоновича, 104

Скільки: 100 гривень повний, 70 гривень пільговий

Facebook

Центр сучасного мистецтва «М17» відкриває виставку «Голоси любові». Це персональний проєкт українського художника Арсена Савадова. На виставці відбудеться прем’єра фільму «Голоси любові», у якому художник інтерпретує концерт Мерілін Монро у Південній Кореї, щоб підняти бойовий дух американських військових. Савадов створює сучасний римейк концерту і переносить його у військові бази на Сході України: роль Мерілін виконує оперна співачка Марія Максакова.

На експозиції можна буде побачити фоторепортаж та артефакти зі створення перформансу. Окремо в «М17» буде представлено новий проєкт – 11 фото із серії «Щоденник потопельника», який продовжує «романтичну лінію» у творчості Савадова.

Арсен Савадов

Арт-центр Closer

«Продукування снів, або Що пропонує сучасна медіамашина»


Коли: до 14 лютого

Де: Арт-центр Closer, вулиця Нижньоюрківська, 31

Вхід вільний

Facebook

В артцентрі Closer триває виставка Мстислава Чернова та Ігоря Чекачкова – відеожурналіста The Associated Press та фотографа, який працює з документальною та художньою фотографіями. Це їхній перший спільний проєкт, який розглядає цифрову культуру, масмедіа та реальність. На виставці представлена відеоінсталяція та звукова доріжка, які взаємодіють між собою і становлять цілісний елемент експозиції.

The Naked Room

Павло Маков «Безна»


Коли: до 15 березня

Де: The Naked Room, вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Facebook

The Naked Room починає виставковий рік з проєкту харківського художника Павла Макова, якого в галереї називають одним з головних українських сучасних митців. Експозиція об’єднує рисунки та гравюри Макова 1980-х років і дві роботи, створені спеціально для експозиції. Ці дві картини є протиставленням людини та природи: перша зображує місто-лабіринт, друга − сад.

Ya Gallery

Анна та Сергій Звягінцеви «Крокі»


Коли: до 17 лютого

Де: Ya Gallery, вулиця Хорива, 49-В

Вхід вільний

Facebook

Крокі – це нашвидкуруч зроблений малюнок загальної композиції або ж географічний начерк карти місцевості з найважливішими елементами. Виставка «Крокі» – спільний проєкт художників Анни та Сергія Звягінцевих, які досліджують людську ідентичність і унікальність особистого шляху кожної людини: чи може стежка, якою ми крокуємо, насправді бути протоптана не нами? Художники задумуються над тим, чи можна повторювати та використовувати чужі шляхи у своєму житті.

Сергій Звягінцев, дорога з батьком, 2012 – дотепер, холст, олія, фрагмент

Dymchuk Gallery

«Сьогодні ввечері залишусь вдома» від майстерні EtchingRoom1


Коли: до 1 березня

Де: Dymchuk Gallery, вулиця Ярославська, 21

Вхід вільний

Facebook

У Dymchuk Gallery триває персональна виставка майстерні EtchingRoom1 двох художниць Крістіни Ярош і Анни Ходькової. Вони працюють у техніці графіки, доповнюючи роботи текстами і вклейками. «Головною темою в роботах EtchingRoom1 є місто та люди, які його населяють. Художниці фіксують прозаїчні, часто суворі моменти з життя в мегаполісі та збирають їх в умовні, поетичні композиції. Дитяча манера виконання контрастує з тривожними сюжетами, які розгортаються в спальних районах пострадянського міста», – розповідають у галереї.

Karas Gallery

Олександра Вороніна «З головою в хмарах»


Коли: 6-25 лютого

ДЕ: Karas Gallery, Андріївський узвіз, 22-А

Вхід вільний

Facebook

Karas Gallery презентує персональну виставку київської художниці Олександри Вороніної. У своїх роботах мисткиня показує внутрішній діалог і переживання через зіткнення мрій з реальністю. «Це історія про боротьбу із бажанням втекти від відвертості та освітлення справжніх почуттів і особистого життя, це подолання внутрішнього екзистенційного вакууму», – розповідають у галереї. На експозиції можна буде побачити артоб’єкт, зібраний з десятків прозорих кубів із зображенням фрагментів людських тіл, а також живопис і графіку Вороніної.

Олександра Вороніна

IZONE

Ольга Кісельова «Сад пам’яті»


Коли: 6 лютого 20 березня

Де: IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Facebook

В IZONE презентують інсталяцію французької художниці Ольги Кісельової, присвячену трагедії в Бабиному Яру. Мисткиня вважає, що рослини можуть обмінюватися інформацією з середовищем, тому вона перетворює цю комунікацію у відкриту мережу. Разом з науковцем Крістофом Петіо вона намагається розшифрувати мову дерев, щоб зберегти знання про трагічні події.

«Проєкт «Сад пам’яті» пропонує послухати дерева Бабиного Яру, пропустити через себе метафору дерева як капсули часу, що переносить знання з минулого (з землі) до живого гілля, знайти надію не в забутті, а в пропрацюванні страшного досвіду», пояснюють в IZONE. На інсталяції представлять візуалізацію «голосу» дерев: на відео можна буде побачити графічне зображення внутрішніх рухів усередині стовбура.

Ольга Кісельова

Національний музей «Київська картинна галерея»

Хань Юйчень «Мистецтво Тибету»


Коли: 6-16 лютого

Де: «Київська картинна галерея», вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 90 гривень

Facebook

Хань Юйчень – китайський художник, каліграф і засновник європейського живопису ХІХ століття в місті Ханьдань. На своїй першій виставці у Києві він презентує 49 своїх робіт, присвячених Тибету: пейзажі гір, древніх міст і зображення буденного життя ченців та паломників Тибету. Художник працює у напрямі традиційного китайського живопису на папері та каліграфії, а також європейського олійного живопису.

Хань Юйчень

Музей історії Києва

Олександр Оніщенко «Таємниця чорного полотна»


Коли: 12-23 лютого

Де: Музей історії Києва, вулиця Хмельницького, 7

Скільки: 45 гривень повний, 30 гривень пільговий

Facebook

Олександр Оніщенко – чеський художник українського походження, власник приватної галереї Jakubska у Празі. У лютому його роботи можна буде побачити на виставці «Таємниця чорного полотна» в Музеї історії Києва: картини з сюжетами європейських вулиць, природою екзотичних країн та українських краєвидів. Художник створює картини на чорному полотні, додаючи їм виразності та емоційності – це лейтмотив творчості Оніщенка.

Олександр Оніщенко