Повернені після викрадення експонати в Мистецькому Арсеналі, спільні картини харківських художників у NAMU та київські вулиці на полотнах у Музеї історії Києва. Зібрали 9 виставок січня, які варто побачити.

Мистецький Арсенал

«Спецвантаж! Історії повернення українських цінностей»


Коли: до 19 січня

Де: Мистецький Арсенал, вулиця Лаврська, 12

Скільки: 40 гривень (пільговий), 80 гривень (повний)

Лінк

У Мистецькому Арсеналі триває виставка, яка розповідає про відновлення прав на пам’ятки культури, які вкрали з України у різні часи. Позначкою «Спецвантаж!» маркують експонати, які вдалося повернути в Україну: тоді їх ретельно запаковують, транспортують і зустрічають як особливу цінність.

«Цей проєкт стався завдяки картині, яка запізнилася на відкриття. Вона й досі десь мандрує з-за океану до України. Її повернення стартувало з відчайдушного листа музейника до одного з американських аукціонів: «…Будь ласка, зупиніть продаж цієї картини!!!» Три знаки оклику, з яких «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» розпочав свій шлях додому — до Дніпровського художнього музею», – розповідають у Мистецькому Арсеналі.

Серед експонатів на виставці можна побачити роботи нідерландських майстрів Корнеліса Пуленбурга та Корнеліса Бельта з Музею Ханенків, рукописну грамоту Петра І з Національної бібліотеки імені Вернадського, рідкісні архівні матеріали та фотодокументи довоєнних часів, столітні писанки й книжкові колекції, а також історії їхньої втрати та повернення в Україну.

Музей історії Києва

Сергій Суглобов: «Безмежна реальність»


Коли: до 15 січня

Де: Музей історії Києва, вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки: 30 гривень (пільговий), 45 гривень (повний

Лінк

Київський художник Сергій Суглобов відкрив персональну виставку у Музеї історії Києва, на якій можна побачити живопис, графіку та колажі митця. У своїх роботах Суглобов поєднує сюрреалістичні сюжети з дійсністю: магічні елементи переплітаються з життям, а фантастичне поєднується з буденністю.

«Світи Сергія Суглобова – це відчуття спорідненості з природою, де анімалістичні образи поєднані з частинами рослин; це мереживо київських вуличок і таємничість знайомої художнику з дитинства Бессарабки», – розповідають організатори виставки.

Сергій Суглобов

«Український дім»

Іван Приходько «Видива»


Коли: до 19 січня

Де: «Український дім», вулиця Хрещатик, 2

Скільки: 50 гривень

Лінк

В «Українському домі» триває персональна виставка Івана Приходька, який працює у сферах декоративного розпису, народних іграшок та дерев’яної скульптури. На експозиції зібрано роботи художника з приватних і музейних колекцій: живопис, скульптури з дерева та традиційні іграшки для дітей. У своїх творах Приходько використовує контрастні кольори й давні орнаменти, повторюючи прийоми народних майстрів минулого. Тут можна побачити й робочі матеріали з документальної стрічки про митця «Земля Івана», яку вперше покажуть улітку 2020 року.

Іван Приходько

Karas Gallery

«А4, кулькова ручка»


Коли: до 28 січня

Де: Karas Gallery, Андріївський узвіз, 22-А

Вхід вільний

Лінк

Karas Gallery влаштовує щорічну виставку «А4, кулькова ручка», що відбувається вже вчотирнадцяте. За роки існування у ній взяло участь більше як тисяча авторів, завдяки чому колекція налічує понад сім тисяч робіт. «Можна сказати, що проєкт вивів жанр рисунку кульковою ручкою, що до того сприймали як забавку школярів, студентів та офісного планктону, на рівень рівноправного представника в царині сучасного мистецтва», – кажуть організатори проєкту. Цього разу увагу зосередили не на кількості робіт, а на якості, їх буде менше, ніж у 2019 році.

Karas Gallery

Portal 11

«Занурення»: виставка Олени Штепури


Коли: 15 січня – 2 лютого

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Вхід вільний

Лінк

Галерея Portal 11 презентує виставку живопису української художниці Олени Штепури. Проєкт дає змогу поглянути на воду як структуру, яка змінюється: вона буває спокійною, як скло, може миготіти, шуміти чи вирувати.

Вода також є фільтром і віддзеркаленням реальності. Авторка проєкту ставить перед собою питання: що відбувається, коли ми вступаємо в діалог з водою, чи не боїмося себе того, якого бачимо? До якого світу ми належимо, ми дивимось у зображення і бачимо себе справжнього чи потойбічного? Художниця доповнила образність води у картинах за допомогою ліричних жіночих образів.

«Ванна», Олена Штепура

NAMU

Світличний/Шапошников «Це коло ти залишиш»


Коли: до 16 лютого

Де: NAMU-, вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: від 10 гривень (пільговий), 40 гривень (повний)

Лінк

Виставку двох харківських художників Івана Світличного та Володимира Шапошникова вперше покажуть у Києві. Спочатку все починалося як гра: один автор допрацьовував роботи іншого. Згодом це переросло у концепцію їхньої спільної творчості – як протиставлення індивідуалізму. Митці створювали живопис на аркушах паперу, розмір деяких полотен сягає чотири метри. Потім їх передавали з рук в руки – Світличний і Шапошников ніколи не працювали одночасно і в одному просторі. Спільний проєкт митців фактично тривав десять років, проте вони часто працювали зі своїми давніми творами. Художники нерідко зверталися до античних і християнських образів, зокрема Пенелопи, Одіссея, Адама, Єви та Ісуса, що виголошує проповідь.

Івана Світличного та Володимира Шапошникова

Музей Ханенків

Роботи з колекції Василя Щавинського


Коли: з 23 січня до 2 квітня

Де: вулиця Терещенківська, 15-17

Скільки: від 25 гривень (пільговий) до 90 гривень (повний)

Лінк

Музей Ханенків відкриває виставку, присвячену колекції Василя Щавинського – українського колекціонера та мистецтвознавця, який жив у Санкт-Петербурзі, проте заповів весь живопис і гравюри київській колекції Богдана та Варвари Ханенків. Його збірка налічувала близько 150 робіт, переважно нідерландських і фламандських художників: Гейсбрехта Лейтенса, Мартина Пепейна та Ловіса Блумарта.

«Судилося мені значну частину мого віку перебувати за українськими кордонами, але ж я ніколи не покидав думки стати колись хоч у малій пригоді країні, яку я й мій рід завше вважали рідною», – розповідав Щавинський. Після загибелі колекціонера Музей Ханенків отримав частину колекції, яка не потрапила до «Ермітажу». Згодом музей зумів забрати й решту творів.

«Натюрморт з квітами в скляній вазі», Мішель де Бульйон

Музей сучасного мистецтва

«Колекція. Галерея 36»


Коли: до 9 лютого

Де: вулиця Кирилівська, 41

Скільки: вхід вільний

Лінк

Музей сучасного мистецтва презентує виставку робіт з «Галереї 36», яку заснувало подружжя художника Олександра Міловзорова та мистецтвознавиці Світлани Чернобородової. Галерея на Андріївському узвозі почала роботу в 90-х роках: тоді вона безкоштовно допомагала художникам показати свої роботи відвідувачам і потенційним покупцям. На знак подяки митці дарували свої полотна для колекції «Галереї 36», яка налічує понад 150 робіт. Проте у 2017-му галерею довелося закрити, тому роботи з неї можна побачити лише на виставці. Серед них картини Дмитра Стецька, Лесі Довженко, Миколи Мазура та Ніни Денисової.

«Кривий горизонт», Дмитро Стецько

The Naked Room

Виставка робіт Павла Макова


Коли: 29 січня – 15 березня

Де: The Naked Room, вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Лінк

The Naked Room відкриває персональну виставку харківського художника Павла Макова, яку кураторки галереї готували понад рік. За їхніми словами, експозиція покаже раннього Макова: для неї відібрали гравюри та рисунки, створені художником у 1980-х роках. Роботи об’єднують спільні мотиви: місто і людина у міському просторі. Крім відомих творів, на виставці можна побачити досі не експоновані картини.

Павло Маков