Модернізм в оновленій експозиції НАМУ, інсталяція туніської художниці з українським походженням в Izone та роботи Леся Подерв’янського в Dymchuk Gallery. Зібрали виставки грудня, які варто відвідати.

Set

«Ритм кольору»: виставка Соні Делоне в Set


Коли: до 15 грудня

Де: вулиця Ярославська, 14

Вхід вільний

Лінк

У просторі Set уперше покажуть виставку, присвячену Соні Делоне − мисткині, яка народилася в Одесі та стала відомою у Парижі. Це перша художниця, чиї роботи за життя показували у Луврі, а стиль Соні Делоне впізнаваний яскравими абстракціями. Головними експонатами на виставці «Ритм кольору» стануть дві графічні роботи Делоне, які зберігаються в архіві НАМУ − єдині приклади її картин у країні. Серед інших експонатів − листи художниці до рідних, вінтажні плакати та книги.

«Український дім»

«Медіазалежність. Українська версія»


Коли: до 12 грудня

Де: вулиця Хрещатик, 2

Скільки: 50 гривень

Лінк

В «Українському домі» триває виставка сучасного українського мистецтва. В її основу лягло дослідження Вікторії Бурлаки «Постмедійна оптика. Українська версія», що розповідає про постмедійність в українському мистецтві: живописні роботи, натхнені баченням через об’єктив, картини, написані у фото- та відеостилістиці.

На експозиції буде представлено роботи понад 20 українських митців: від живопису, графіки, скульптури та інсталяцій до медіамистецтва. Зокрема, можна буде побачити картини Арсена Савадова, Олега Тістола, Василя Цаголова, Олега Голосія та Олександра Гнилицького.

The Naked Room

Анна Звягінцева: «Пустота дверей і кімнат дозволяє кімнаті бути жилою»


Коли: з 4 грудня до 17 січня

Де: вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Лінк

The Naked Room презентує виставку Анни Звягінцевої. Замість традиційних рисунків художниці покажуть живопис і кераміку, над якою Звягінцева працювала протягом останніх місяців. Живописні роботи не є серією: авторка змальовує фрагменти з власних щоденних спостережень.

Izone

«Відкриття − Ремонт»: інсталяція Надії Каабі-Лінке


Коли: до 12 січня

Де: вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Лінк

Надія Каабі-Лінке − мисткиня українського походження, яка народилася в Тунісі: її мама українка, а батько тунісець. Художниця росла між Тунісом, Києвом і Дубаєм, сьогодні час від часу мешкає в Берліні та Києві. Роботи Каабі-Лінке показували у Центрі Помпіду в Парижі, MoMA в Нью-Йорку, а тепер її інтерактивну інсталяцію можна побачити в Izone. Для інсталяції Каабе-Лінке нещільно розставила бруківку по підлозі й залишила деякі щілини між каменями незаповненими. Ремонт вона використовує як метафору щодо стану речей у світі, коли нестабільність і неясність стали нормою: страх втратити статки, престиж і повагу, вплив капіталізму на екологію.

Надія Каабі-Лінке — Ремонт.

Музей Ханенків

«Ханенківські антики. Історія архівної теки»


Коли: до 22 грудня

Де: вулиця Терещенківська, 15-17

Скільки: 40 гривень повний, 10-20 гривень пільговий

Лінк

У Музеї Ханенків представлять експозицію архівних акварельних малюнків, які роками зберігалися у бібліотеці музею. «Ми хочемо поділитися з вами цією історією, а також разом поміркувати, які із зображених предметів є автентичними творами давнього мистецтва, а які − підробками», − кажуть у музеї. На виставці покажуть 37 акварелей Мстислава Фармаковського із зображеннями пам’яток античної скульптури з колекції Богдана та Варвари Ханенків і предмети, які збереглися у фондах музею.

NAMU

Модернізм в Україні: оновлена експозиція


Коли: з 29 листопада

Де: вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: 40 гривень

Лінк

Національний художній музей відкриває першу частину постійної експозиції українського модернізму на другому поверсі NAMU. Це спроба змінити погляд на українське мистецтво першої третини ХХ століття і поглянути на нього у світовому контексті.

Деякі роботи вперше покажуть у постійній експозиції музею: зокрема, фрески бойчукістів Оксани Павленко, Миколи Рокицького і Льва Крамаренка, полотна Олександра Петренка, Івана Хворостецького, Сергія Колоса, ранні роботи Анатоля Петрицького, Олександра Богомазова, твори французького періоду Олекси Грищенка. На виставці вперше експонуватиметься скульптура Олександра Архипенка «Жіночий образ» 1925 року.

Дмитро Юрченко для NAMU

Dymchuk Gallery

Kultur-Natur: виставка Леся Подерв’янського


Коли: з 13 грудня по 26 січня

Де: вулиця Ярославська, 21

Вхід вільний

Dymchuk gallery презентує виставку Kultur-Natur, на якій покажуть роботи Леся Подерв'янського. До циклу увійшли сім живописних картин, які Подерв’янський написав за останні два місяці. У них митець поєднує реальне і фантазійне: наприклад, зображена величезна сова, яка пролітає над територією ВДНГ.

Лесь Подерев'янський «Замок»

Karas Gallery

Олександр Бабак «Живопис»


Коли: до 17 грудня

Де: Андріївський узвіз, 22-А

Вхід вільний

Лінк

Виставку київського художника та культуртолога Олександра Бабака покажуть у Karas Gallery. У своїх роботах Бабак звертається до образів природи та народної естетики: через живопис художник передає власний досвід свого ставлення до довкілля. Полотнам Бабака притаманний імпресіоністський стиль, яскраві кольори та незвичні композиції. На думку митця, живопис − це почуття, і сприймати його треба чуттєво, без будь-яких пояснень.

Олександр Бабак

Музей історії Києва

Аліна Гамалі «Твоя межа»


Коли: до 15 грудня

Де: вулиця Богдана Хмельницького, 7

Скільки: 45 гривень повний, 30 гривень пільговий

Лінк

Виставку художниці Аліни Гамалі з Криму покажуть у Музеї історії Києва. На кожній картині мисткиня зображує воду − море чи океан − як символ наближення світової кризи через екологічні проблеми. За допомогою робіт художниця запитує, до яких наслідків може призвести ставлення людства до природи.

«Мені подобається Айвазовський зі своїм морем і жагою відтворювати природну красу стихії. Я не претендую бути послідовником чи продовжувачем його творчості, але розділяю ідею взаємодії двох сфер: неба і моря. Родом я із Криму, наразі сумую за ним, тому зустрічаюся із морем кожного разу фарбами на полотні», – каже Аліна Гамаля. Кожна картина Гамалі є частиною однієї композиції: їх можна переставляти в різній послідовності і щоразу отримувати нове зображення моря.

Аліна Гамаль