Соня Делоне – мисткиня, яка народилася в Одесі, перша та єдина художниця, якій прижиттєво організували виставку в Луврі. У просторі Set вперше покажуть експозицію «Ритм кольору», присвячену Соні Делоне.

Делоне стала відомою у Парижі завдяки своєму авангардному стилю. У той час, коли французькі художники створювали класичні портрети, Соня Делоне працювала у стилі орфізму: з яскравими кольорами та абстрактними фігурами.

© Museo Thyssen

Головними експонатами на виставці в Set стануть дві графічні роботи, які зберігаються в архіві НАМУ. Це єдині приклади її спадщини в Україні. Найбільшу колекцію картин Делоне можна побачити в паризькому центрі Помпіду. У Set також покажуть листи мисткині до рідних, вінтажні плакати та книги.

The Village Україна розповідає, що треба знати про Соню Делоне та чому потрібно піти на виставку «Ритм кольору».


Катя Тейлор

кураторка виставки «Ритм кольору»

Соня Делоне виїхала з України, коли їй було 5 років, і більше ніколи не поверталася. Але вона зуміла переосмислити українські традиції та колористику і замість «шароварів» зробити щось нове, що відповідає викликам часу. Так вона створила перші сукні і плед з тканинних клаптів. А потім ця проста форма стала основою її живопису. У дорослому віці вона переїхала у Париж, який у той час був світовим центром мистецтва. Тому кожен, хто хотів прославитися, прямував туди.

Соня була новаторкою: разом з чоловіком Робером вони винайшли новий напрям у мистецтві – орфізм. Тоді більшість художників малювали пейзажі та портрети в класичному стилі, але було кілька авангардистів на кшталт Пікассо і групи дада, які робили божевільні речі. Соня належала до цього «божевільного кола» митців.

Також Соня стала першою художницею, виставку якої показали в Луврі. У Франції Делоне вважають законодавицею ар-деко. Крім того, ще в 30-ті роки вона почала робити текстиль, коли всі почали розуміти цінність його лише у 60-ті.

В Україні роботи Делоне можна побачити тільки в Національному художньому музеї, але вони не в постійній експозиції. У Парижі найбільша колекція її робіт – у центрі Помпіду. Майже у будь-якому французькому музеї, де є художні роботи ХХ століття, ви знайдете одну-дві її картини.

Євген Деменок

Мистецтвознавець

Соня Делоне є однією із засновників абстрактного мистецтва поряд зі своїм чоловіком Робером, Василем Кандинським і Пітом Мондріаном. Вона була іконою моди та дизайну і вплинула на всю індустрію моди ХХ століття.

Делоне прожила у Парижі майже 70 років, її перший чоловік, Вільгельм Уде, був відомим критиком і колекціонером. Він відкрив світу того ж Пікассо, Жоржа Брака, Анрі Руссо. Зі своїм другим чоловіком, Робером, Соня познайомилася саме в домі першого. Вони з Робером стали однією з найвідоміших пар у світі мистецтва. Надихаючи одне одного, вони знайшли свій шлях і стиль, який назвали симультанізмом. І вже навколо них почали гуртуватися інші майстри.

Найвідоміші роботи Делоне: «Бал Бул’є», «Ринок в Міньо», цикл картин «Ритм і колір». Художниця подарувала Центру Помпіду 117 робіт – власних і свого чоловіка Робера Делоне. Також картини художниці можна побачити у Музеї модерного мистецтва та Музеї мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку. На жаль, в Україні її робіт украй мало.


Фото: Галерея Invogue