Мистецтво у VR в М17, життя карпатського села у Мистецькому Арсеналі та міфи радянської доби в Музеї Івана Гончара – зібрали виставки, які варто відвідати у жовтні.

М17

Frontier. New Monuments. Мистецтво та VR-реальність


Коли: до 17 листопада

Де: вулиця Антоновича, 102-104

Скільки: 100 гривень

Лінк

У Центрі сучасного мистецтва М17 триває виставка мистецтва та віртуальної реальності Frontier. Проєкт показує, на що здатне українське мистецтво з новітніми технологіями. У фокусі цьогорічної експозиції – місто та його взаємодія з мистецтвом. Художники дослідили, як інтегровано мистецтво у громадські простори Києва та Харкова, і створили 15 артоб’єктів у доповненій реальності.

У своїх роботах митці роздумують над інформаційним перенасиченням, духовною кризою, колонізацією космосу та спорідненістю з природою. На виставці в М17 роботи художників можна переглянути у VR за допомогою окулярів та шоломів. У громадських просторах – через додаток на сайті.

Мистецький Арсенал

Параска Плитка-Горицвіт. «Подолання гравітації»


Коли: з 17 жовтня до 19 січня

Де: вулиця Лаврська, 12

Скільки: 17 та 18 жовтня вхід вільний, в інші дні: 80 гривень повний, 40 гривень пільговий

Лінк

Параска Плитка-Горицвіт – гуцульська художниця, письменниця, філософиня, етнографка та фотографиня, яка жила у карпатському селі Криворівня. Вона самостійно освоїла фотографування і на тисячах фото зафіксувала життя мешканців і гостей Криворівні: церковні свята, народні обряди, гуцульський побут і карпатські гори. У творчій спадщині мисткині понад чотири тисячі фотографій, близько 500 книжок, сотні графічних творів, скульптури й витинанки.

Dymchuk Gallery

Виставка Slightly Altered. Synchrodogs


Коли: 3-27 жовтня

Де: вулиця Ярославська, 21

Вхід вільний

Лінк

Synchrodogs – це український дует Тані Щеглової та Романа Новена, яких визнали найкращими фотографами світу за версією Vogue Italia. У Dymchuk Gallery вони презентують свою виставку «Трохи змінені». Під час подорожі Карпатами митці створили серію світлин, які досліджують втручання людини в дику природу. У мандрівці фотографи дізналися про нелегальну вирубку лісів, побачили опудала диких тварин у готелях і не зустріли жодної живої тварини у лісах, стали свідками лісових пожеж. Виставка стала роздумом про те, як змінюється людина, коли змінюється довкілля.

Izone

Виставка «Корозія характеру: Людина гнучка»


Коли: до 11 листопада

Де: вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Лінк

Виставка побудована на діалозі між Александрою Тронконе та Катериною Філюк – між італійською та українською художницями нового покоління. Експозиція торкається проблематики праці: як вона впливає на приватне життя, вільний час та існування людини у суспільстві. І ставить під сумнів чіткий кордон між особистим життям і роботою та показує, як вони впливають одне на одного.

The Naked Room

Виставка Дениса Саліванова


Коли: з 16 жовтня до 20 листопада

Де: вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Галерея The Naked Room презентує першу персональну виставку Дениса Саліванова – митця, який працює на перетині живопису, відео та цифрових медіа. Саліванов досліджує взаємозв’язок сучасної людини з навколишнім простором, кордони їхнього впливу та взаємодію суспільства з предметним світом.

Національний музей Тараса Шевченка

Виставка фіналістів конкурсу Молодих українських художників


Коли: з 17 жовтня до 10 листопада

Де: бульвар Шевченка, 12

Скільки: 45 гривень повний, 25 гривень – для учнів, студентів та пенсіонерів

Лінк

Конкурс МУХі спрямований на підтримку українських художників до 21 року на етапі їхнього становлення. Всьоме виставку фіналістів покажуть у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка. Для неї відібрали роботи 12 художників, серед яких Пьотр Армяновський, Оксана Казьміна, Ярема Малащук, Антон Шебетко та Аліна Якубенко.

Музей Івана Гончара

Виставковий проєкт «Battle of memories: міфи та реалії радянської доби»


Коли: з 24 вересня до 31 грудня

Де: вулиця Лаврська, 19

Вхід вільний

Лінк

Виставковий проєкт «Battle of memories: міфи та реалії радянської доби» покликаний розвінчати міфи про радянську добу та позбутися «інформаційного сміття». «Нині країна переживає чергову ейфорію і лихоманку, спричинені хворобою «ностальгії за совком». Виставка — альтернативний шлях розв’язання проблеми радянської спадщини», – розповідають автори проєкту. Експозиція покаже життя «маленької людини» тоталітарної епохи та вийде за рамки сталих переконань та уявлень про життя у СРСР.

Portal 11

Виставковий проєкт Аннабель Угренюк Urban Nightscape


Коли: до 6 жовтня

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Вхід вільний

Лінк

Urban Nightscape – персональна виставка Аннабель Угренюк, у якій художниця передає своє сприйняття міста. Пейзажі складаються з буденних речей, які є частиною міського життя: будинків, машин, ліхтарів, вихлопних газів. У роботах художниці ліхтарі перетворюються на квіти, дахи будинків на кору дерев, автомобілі на фауну міста, асфальт нагадує землю.

Karas Gallery

Віктор Сидоренко «Атрибуція часу»


Коли: до 15 жовтня

Де: Андріївський узвіз, 22-А

Вхід вільний

Лінк

Український живописець Віктор Сидоренко презентує персональну виставку «Атрибуція часу» у Karas Gallery. Митець досліджує людину як дзеркало епохи: через героїв він показує творення, руйнування та війни. Частина робіт присвячена молодим воїнам і створена на основі документальних армійських фотографій.

Portal11

Іван Турецький «Прохід в незнане»


Коли: з 10 до 28 жовтня

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Вхід вільний

Іван Турецький – художник, геральдист та один з авторів малого державного герба України. Роботи митця зображають певні події, емоції та стани, а за допомогою абстракцій кожен відвідувач сприймає їх по-своєму. «Будь-яка річ складається з елементів – великих, маленьких, часом зовсім непомітних, але кожен з них дає бачення цілого. Усі елементи, які я використовую в роботах, мають багато значень і трактувань, а разом вони створюють той самий лабіринт для виходу, де завжди присутнє світло», – розповідає художник.

Музей історії Києва

Ганна Криволап «Причетність»


Коли: з 4 до 27 жовтня

Де: вулиця Богдана Хмельницького

Скільки: 50 гривень повний квиток, 35 гривень пільговий

Лінк

У Музеї історії Києва пройде виставка «Причетність» української художниці Ганни Криволап. Абстрактний живопис мисткині нагадує візантійські мозаїки, у яких переплітаються символи: стрічки з українських вінків чи мозаїки Софії Київської.

Set

Виставка фіналістів Bird in Flight Prize ‘19


Коли: з 11 жовтня до 10 листопада

Де: вулиця Ярославів Вал, 14

Вхід вільний

Лінк

В артпросторі Set відкривають виставку робіт фіналістів конкурсу фотографії Bird in Flight Prize 2019. Міжнародне журі обрало десять робіт з понад 400 заявок: саме їх покажуть у Set. До шортлиста увійшли фотографи з України, США, Польщі, Нової Зеландії, Нідерландів та Іспанії.

Михайло Палінчак проєкт «Обличчя Майдана»

Фото: обладинка – Анна Шакун; 1 – М17; 2,3 – Таня Щеглова та Роман Новен проєкт «Трохи змінені»; 4 – IZONE; 5 – Денис Саліванов; 6 – fantastic little splash; – Аннабель Угренюк; 7 – Віктор Сидоренко; 8 – Іван Турецький; 9 – Ганна Криволап; 10, 11 – Михайло Палінчак проєкт «Обличчя Майдана».