Четверта експозиція міжнародної виставки у М17, роботи американського нонконформіста в «Шоколадному будинку» та виставка про Чорнобиль у Річковому вокзалі. The Village Україна публікує добірку експозицій, які варто відвідати у вересні.

The Naked Room

Подорожні нотатки


Коли: 6 вересня – 10 жовтня

Де: вулиця Рейтарська, 21

Скильки: Вхід вільний

Лінк

У галереї The Naked Room представляють спільний проєкт художників Анни Щербини та Сергія Сабакаря. Можна буде побачити серію «Деякі з краєвидів Лівобережної України» Щербини – акварельні мініатюри з напівзруйнованими будівлями у східній Україні, а також роботи Сабакаря – рисунки монументального формату, де за основу взято скріншоти онлайн-прогулянок через Google Maps туристичними місцями Європи.

«Шоколадний будинок»

Виставка робіт Бориса Лур’є «Змінена людина»


Коли: 6 вересня – 30 жовтня

Де: вулиця Шовковична, 17\2

Скільки: 40 гривень

Лінк

У мистецькому центрі «Шоколадний будинок» покажуть роботи Бориса Лур’є – американського художника-нонконформіста, народженого в СРСР. Він є засновником радикального авангардного руху NO!art у Нью-Йорку, метою якого було шокувати суспільство за допомогою мистецтва. Виставка «Змінена людина», як і інші роботи художника, пов’язана із темою голокосту: Лур’є пережив чотири концтабори. Його мистецтво бунтує проти буржуазних цінностей і засвідчує громадянську та особисту свободу.

М17

Відкриття експозиції #4 міжнародного проєкту «Велике коло»


Де: вулиця Антоновича, 102-104

Коли: 3-15 вересня

Скільки: 100 гривень для дорослих і 70 гривень для студентів, пенсіонерів та школярів

Лінк

«Велике коло» – міжнародний мультиекспозиційний виставковий проєкт, який представляє незалежні художні об’єднання та роботи безпредметного мистецтва. Експозиція #4 у рамках проєкту продовжить мистецьку експедицію роботами міжнародних художників. До 15 вересня у М17 можна буде побачити проєкти з Великобританії, Данії та США.

«Щербенко Арт Центр»

Виставка Олега Дімова Portrait


Де: вулиця Михайлівська, 22-B

КОли: 11 вересня – 11 жовтня

Скільки: Вхід вільний

Лінк

«Щербенко Арт Центр» представляє роботи одеського митця та лауреата премії молодих українських художників «МУХі-2017» Олега Дімова. За допомогою мінімалістичних фото він досліджує тему ізольованості людини та роз’єднаності суспільства. Його нова серія Portrait зображує людину сучасної епохи, яка будує своє життя незалежно від інших та існує у цифровій спільноті, де темп життя перетворює його на інформаційну м’ясорубку.

Voloshyn Gallery

Анастасія Подерв’янська: «Анатомічний атлас»


Де: вулиця Терещенківська, 13

Коли: 6 вересня – 6 жовтня

Скільки: Вхід вільний

Лінк

Персональну виставку Анастасії Подерв’янської презентують у Voloshyn Gallery. «Анатомічний атлас» – нова серія текстильних об’єктів-аплікацій, у якій авторка досліджує тіло через вишивку та шиття. «Технології сьогодення пропонують необмежені можливості, котрі вчора видавались футуристичною фантазією. Тіло людини не стало винятком, воно перетворилося на своєрідний конструктор, який можна змоделювати за власним бажанням та обрати відповідний варіант», – розповідає художниця. Подивитися на анатомію тіла на текстильних панно можна буде до 6 жовтня.

Річковий вокзал

Artefact: Chernobyl 33


Де: Київський річковий вокзал

Коли: 26 вересня – 6 жовтня

Скільки: Вхід вільний

Лінк

На Річковому вокзалі вперше покажуть міжнародну виставку Artefact: Chernobyl 33, де зануряться у тематику Чорнобильської трагедії. На виставці поєднані технології медіаарту, VR та AR-технологій, параметрична архітектура, лазерні та проєкторні інсталяції. Організатори хочуть через медіаарт переосмислити роль Чорнобиля.

«Довженко-Центр»

Виставка про «український Голлівуд» у Музеї кіно


Де: вулиця Васильківська, 1

Коли: 12 вересня – 1 грудня

Скільки: 80 гривень, 50 гривень – пільговий квиток

Лінк

До 25-річчя «Довженко-Центру» 12 вересня у ньому відкривають Музей кіно. Прем’єрною виставкою стане «ВУФКУ. Lost & Found», яка розповість про історію Всеукраїнського фотокіноуправління – державної організації, яка у 1920-х роках сформувала українську кіноіндустрію. Завдяки успіхові стрічок ВУФКУ отримало славу «українського Голлівуду». У «Довженко-Центрі» представлять експонати з українських музеїв та приватну колекцію центру: рідкісні кадри фільмів, кінохронік, архівні документи та фото 1920-х.

Set

Євгеній Павлов «Вулиця Свободи»


Де: вулиця Ярославів Вал, 14

скільки: Вхід вільний

Скільки: Вхід вільний

Лінк

У незалежному артпросторі Set покажуть ретроспективну виставку українського фотографа Євгенія Павлова «Вулиця Свободи». Завдяки Павлову Харківська школа фотографії стала яскравим явищем сучасного мистецтва, а його роботи експонували в артцентрах США, Німеччини, Франції та Японії. У просторі будуть представлені роботи з майже усіх серій Павлова з 1970-го до 2003 року. Зокрема, можна буде побачити серію «Скрипка» з масовими фото чоловічої оголеної натури та «Будинок побуту» про історію повсякденного життя у пізньому СРСР та новоствореній Україні. Частину робіт Павлова експонуватимуть у Києві вперше.

Галерея Portal 11

Виставка скульптур Єгора Зігури «Непорушна тиша»


Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Коли:  4-17 вересня

Скільки: Вхід вільний

Лінк

Єгор Зігура – український скульптор, автор інсталяцій та артоб’єктів, який працює з бронзою, металом та поліефіром. У галереї Portal 11 митець представить персональну виставку «Непорушна тиша». Завдяки скульптурам Зігура досліджує культурну спадщину, поєднуючи минуле і сьогодення. Для створення робіт митець використовував сюжети греко-римської міфології. Експозиція доповнена знімками проєкту #ArtistFromWithinWorkshop фотографині Олени Сапонової та відеоробіт Артура Гармаша і Дмитра Виговського.

Четвертий павільйон ВДНГ

Виставка людських тіл «Всесвіт тіла»


Де: проспект Академіка Глушкова, 1

Де: до 31 жовтня

Скільки: від 350 гривень

Лінк

Вперше в Україні покажуть міжнародну виставку «Всесвіт тіла», яка з 1995 року подорожує світовими артцентрами та музеями. У четвертому павільйоні ВДНГ експонуватимуть справжні людські тіла, збережені після смерті донорів методом пластинації. Його винайшов німецький лікар Ґунтер фон Гаґенс у 1970-х. На виставці можна простежити всі зміни, що відбуваються з тілом людини протягом життя, та зрозуміти, як функціонує людський організм.

Обкладинка: Анна Шакун для The Village Україна