На Burning Man 2019 група українських креаторів везе Catharsis – інсталяцію у формі метелика, розписаного у Петриківському стилі. Forbes вже включив український Catharsis до списку «Outrageous Art Installations» Burning Man 2019.

Команда Catharsis розповідає The Village Україна про створення метелика в гаражі та ідею проєкту.

Чому саме метелик?

Ідея інсталяції у формі метелика, «який наче щойно виліз з кокона і розправляє крила», виникла в авторів проєкту після повернення з Burning Man 2018. Лише згодом вони з’ясували, що одна з тем фестивалю у 2019-му – «Метаморфози».

«Ми хочемо показати подорож метелика, який пройшов через багато етапів трансформації, аж поки не почав сяяти своїми справжніми кольорами – яскраво і сильно. Метелик представляє кожного з нас, оскільки життя – це постійні трансформації та зміни. У всіх нас завжди є виклики та можливості для росту. Перехід через ці етапи у житті створює нас такими, якими ми є», – пояснює Aly Owens, лідер проєкту та співрозробник концепції.

«Катарсис – це процес вивільнення емоцій, які ми тримаємо всередині нас. Ми їх зберігаємо через наш попередній досвід. Звільнивши ці емоції, ми розкриваємось і перероджуємось. Інсталяція Catharsis саме про цей процес очищення і переродження», – розповідають творці проєкту.

Петриківка на Плаї

Дизайн червоно-синьо-жовтих розписів у Петриківському стилі створила українська художниця Марина Маляренко-Волк: «Петриківка – традиційна українська техніка розпису. У давні часи люди у Центральній Україні прикрашали стіни домівок птахами і квітами у Петриківському розписі. Вважалося, що такий розпис принесе хорошу енергію у їх домівки і захистить від негод». Автори кажуть, що мають на меті «відновити українське традиційне мистецтво у сучасному вимірі».

Люмінесцентні фарби на крилах метелика мають підсвічуватись чорним світлом, щоб створити ультрафіолетовий ефект.

Триметрову рамку метелика викладуть світлодіодною стрічкою, щоб інсталяцію було видно з відстані 100-200 метрів.

Серце метелика надрукували на 3D-принтері. Людське серце у центрі конструкції – посилання на «Перевтілення» Франца Кафки, основу однієї з тем цьогорічного Burning Man.

«Катарсис передбачає, що спершу ми приймаємо наш попередній досвід і дозволяємо внутрішнім змінам відбутись всередині нас. Лише тоді трансформується і наша плоть. Але серце все те ж і після цих метаморфоз. Єдина відмінність, що цього разу воно відновлене. Саме тому у нашого метелика також є «живе серце», що символізує те людське, що ми завжди несемо з собою», – каже відеопродюсер проєкту Олексій Огурцов.

Гараж та краудфандинг

Дев’ять місяців на арт-проєкті працює команда з десяти людей – п’ятеро волонтерів у Сіетлі і Лос-Анжелесі, троє українців у Львові та ще двоє – у Бангкоку.

Упродовж двох місяців учасники команди, що живуть у Сіетлі, у гаражі вигинають каркас метелика зі сталевих труб, виготовляють крила з тирсоплити та з’єднують деталі. «Ми намагаємося по максимуму підготувати усі елементи за межами Плаї, щоб потім краще транспортувати готові об’єкти і легше їх монтувати у пустелі», – каже архітектор Марк Трембач.

Бюджет проєкту – $6000, з яких $3900 вже вдалося зібрати. На сайті Catharsis команда ділиться інформацією про витрати та збирає кошти на створення проєкту. Лишилося знайти гроші на решту матеріалів – люмінесцентні фарби, LED-світло і лампи чорного світла, генератор і транспортування арт-об’єкта на Плаю. Некомерційна організація Nova Ukraine, яка займається промо України у світі підтримує український арт-проект на Burning Man вже вдруге (у 2018 році це був проєкт Sorry).


До Burning Man 2019 команда проєкту Artefact вперше представлятиме українську медіа-арт програму на одному з найбільших об’єктів фестивалю – піраміді PlayAlchemist.

Для цього українська арт-спільнота шукає 100 медіа-митців, щоб створити спільну інсталяцію на піраміді. Для інсталяції на піраміді українські медіа-артисти створять сім відеомапінг-перформансів у головній тематиці Burning Man цього року. Це «Метаморфози: Алхімія», «Єгипетські піраміди», «Діджиталізація світу», «Історія Мистецтва», «Культура України», «Космос» і «Трансформація людини».

Фото: Олексій Огурцов для Catharsis