Міжнародна виставка в М17 та сучасна українська фотографія в Pinchuk Art Centre, Dymchuk Gallery, АКТ, Bursa Gallery: публікуємо добірку експозицій, які варто відвідати в липні, та пояснюємо чому.

Pinchuk Art Centre

«Заборонене зображення»


КОЛИ: до 5 січня

ДЕ: вулиця Велика Васильківська/Басейна, 1/3-2

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Виставка «Заборонене зображення» складається з двох частин. Перша – персональна експозиція Бориса Михайлова, відомого українського фотографа, роботи якого можна побачити в MoMA та Метрополітен-музеї у Нью-Йорку, галереї Саатчі в Лондоні. Вона представлятиме художню практику Михайлова від фотографії до концептуального мистецтва та перформативності.

Друга частина – «Перетинаючи межу» – представить Харківську школу фотографії та її вплив на нове покоління художників. Виставка охоплюватиме період, що починається з радянської епохи та продовжується після її закінчення.

АКТ

UPHA Made in Ukraine


КОЛИ: до 4 серпня

ДЕ: Арт-завод Платформа, вулиця Біломорська, 1

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

У мистецькому просторі АКТ відкрили першу виставку, яка присвячена альтернативній українській фотографії. Незалежне творче об’єднання УФА (Українська фотографічна альтернатива) з 2010 року зібрала навколо себе близько 200 сучасних фотографів, дослідників, кураторів, яких цікавить фотографія. Основою експозиції стали матеріали книги «UPHA Made in Ukraine», на сторінках якої зібрані роботи об’єднання. Загалом на виставці можна побачити світлини понад 40 митців.

М17

«Велике коло»


КОЛИ: з 4 липня до 8 вересня

ДЕ: вулиця Антоновича, 102-104

СКІЛЬКИ: 100 гривень для дорослих та 70 гривень для студентів, пенсіонерів та школярів

ЛІНК

«Велике коло» – міжнародний мультиекспозиційний виставковий проєкт, що представить незалежні художні об’єднання та роботи безпредметного мистецтва. Експозиція дасть змогу побачити, як розвинулися та трансформувалися ідеї художників-авангардистів ХХ сторіччя в роботах сучасних митців з різних країн світу. Тут можна буде переглянути роботи митців зі США, Австралії, Бельгії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Данії та України.

Bursa Gallery

«Під сум ок»


КОЛИ: до 14 липня

ДЕ: вулиця Костянтинівська, 1

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Bursa Gallery спільно з фотоклубом 5.6 Photo та Школою фотографії Віктора Марущенка провели портфоліо-рев’ю, у рамках якого експерти відібрали серії фотографій чотирьох молодих авторів: Павла Борщенка, Юлі Кисіль, Яни Кононової та Ігоря Єфімова. Їхні роботи можна побачити на експозиції.

Dymchuk Gallery

Анна Бекерська «Відпустка»


КОЛИ: до 21 липня

ДЕ: вулиця Ярославська, 21

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

«Відпустка» – проєкт фотографки Анни Бекерської. Знімки, створені протягом 2015-2018 років на базі відпочинку «Золотий берег» на березі Азовського моря, вона об’єднала в колаж завдовжки більше як 30 метрів.

Izone

Йозеф Пілат «Створимо рай разом»


КОЛИ: до 1 вересня

ДЕ: вулиця Набережно-Лугова, 8

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Йозеф Пілат – словацький митець, який експериментує з різними інструментами. Це живопис, 3D-друк, інсталяція, VR. Його проєкт «Створимо рай разом» ґрунтується на історії селища Шунява в Словаччині, яке колись виступило проти радянської колективізації, за що режим відповів репресіями – із селища вивезли понад половину населення. Також у своїх роботах Пілат звертається до історії масових протестів останніх десятиліть, зокрема до Революції гідності 2014 року.

Ya Gallery

Павло Маков «Фікус і ластівка»


КОЛИ: до 15 липня

ДЕ: вулиця Хорива, 49-В

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Павло Маков – український художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії. Його виставка «Фікус і ластівка» – про невизначеність. Відповідь митця на неспокій втілилася у центральній роботі експозиції «Автопортрет з ластівкою». На ній чи не вперше після 1992 року разом з міським пейзажем Маков зобразив людину.

The Naked Room

«Діяння Ряски»


КОЛИ: з 10 липня до 4 серпня

ДЕ: вулиця Рейтарська, 21

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

«Діяння Ряски» – персональний проєкт перформера, живописця та куратора Петра Ряски. Це пейзажі, створені між 2012 та 2019 роками в місцях перебування художника – у власній майстерні в селі Білки Закарпатської області, на пленерах, семінарах з ушу, подорожах на фестивалі перформансу, під час участі в мистецьких резиденціях та візитів до численних друзів. «У цьому контексті вони постають як суб’єктивна топографія України», – пояснюють кураторки виставки.

Фото: обкладинка – Анна Шакун; 1 – Pinchuk Art Centre; 2 – АКТ; 3 ТиберІй Сілваши; 4 Garry Efimov; 5 Izone; 6 Ya Gallery; 7 The Naked Room.