Перша виставка у новому арт-просторі Set, український авангард у NAMU та Ґіґер у Довженко-Центрі. The Village Україна публікує добірку виставок, які варто відвідати у червні.

NAMU

Олександр Богомазов «Творча лабораторія»


Коли: до 30 червня

Де: вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: 40 гривень повний квиток, 20 гривень студентський

Лінк

Виставковий проект присвячений експериментатору українського авангарду Олександрові Богомазову. Картини та ескізи з теоретичними розробками художника вперше покажуть єдиним комплексом. Для експозиції відібрали роботи Богомазова з музеїв та приватних колекцій.

Центральною частиною експозиції стане живописний цикл «Праця пилярів», у рамках якої художник встиг створити дві картини «Правка пил» і «Пилярі». Другу роботу відвідувачі побачать уперше за майже 90 років – вона довго перебувала в напівзруйнованому стані.

До виставки Богомазова в NAMU відкрили тимчасову точку продажу мерча з новою айдентикою музею. Зокрема, можна придбати листівки, записники, наліпки та сумки.

Олександр Богомазов. «Правка пил», 1927 рік

Довженко-Центр

Ганс Ґіґер «АЛІЄНація»


Коли: до 30 червня

Де: вулиця Васильківська, 1

Скільки: 80 гривень

Лінк

Ретроспективна виставка швейцарського художника-сюрреаліста Ганса Ґіґера. Він є автором дизайну найбільш впізнаваного образу монстра у світовому кінематографі – Чужого, який вийшов на екрани 40 років тому. За нього Ґіґер отримав премію «Оскар» за найкращі візуальні ефекти.

У холі Довженко-Центру можна буде побачити 32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур 1960-2000-х років. В експозиції будуть представлені біомеханічні пейзажі, енциклопедичний автопортрет, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму Алехандро Ходоровського «Дюна» та для фільму «Чужий».

Центральною роботою виставки стане двометрова скульптура Чужого. Роботи надав швейцарський Museum HR Giger, заснований самим художником.

Posted by Довженко-Центр : Dovzhenko Centre on Monday, May 20, 2019

М17

Гамлет Зіньківський «Нічого зайвого»


Коли: до 30 червня

Де: вулиця Антоновича, 102-104

Скільки: 100 гривень повний квиток, 70 гривень для студентів, дітей та пенсіонерів

Лінк

На виставці український художник представить одразу три своїх проекти. «Шмат Землі» – тека з малюнками, присвяченими 100-річній історії України і трьом поколінням людей, які тут жили. На створення проекту Гамлета надихнули подорожі автостопом і споглядання світу.

Проект «В очікуванні війни» з’явився у 2014 році. Художник розповідає, як у страшному передчутті перебирав свої речі та наштовхнувся на колекцію старих анонімних світлин, придбаних на барахолках. Тоді він вирішив створити серію колажів, які показували в Австрії та Німеччині.

На виставці також презентують проект «Полароїди 2015» – 365 малюнків полароїдного формату. Художник нарізав папір за форматом полароїдних кадрів, пофарбував його кавою і тушшю та пером переніс зображення з телефона.

Щербенко арт центр

Олександра Токарева «Контакт / Чуття / Запалення»


Коли: до 22 червня

Де: вулиця Михайлівська, 22-B

Вхід вільний

Лінк

Перша персональна виставка Олександри Токаревої, у якій представлені керамічні скульптури та акварельна графіка. Роботи художниці – це візуалізація особистих переживань, пошуків, аналізу та спроб збагнути природу важких взаємостосунків з оточенням. За допомогою них авторка втілює свої відверті почуття та інтимні переживання.

«Викриваючи свої біль та поранення в одкровенні, ми понад усе прагнемо гармонії та повного розкриття власної інтимної сутності. Саме таким одкровенням є виставка. Це історія про наше оточення і складність взаємодії у стосунках», – розповідають організатори.

Port creative hub

Микита і Каміль Кравцови «Армагеддон»


Коли: до 30 червня

Де: вулиця Набережно-Хрещатицька, 10-А

Вхід вільний

Лінк

Виставка присвячена маніпуляціям політики з релігією і свідомістю людей. Автори розмірковують про насильство в суспільстві та шляхи до самознищення, яке наближує людство до Армагеддону. Митці створюють карикатурний образ раю, який перебільшує все найпрекрасніше, через що стає нестерпним.

В експозицію увійшли роботи, раніше представлені в Нью-Йорку – колажі, вишивки, живописні роботи та перероблені старі журнали 1890-1920-х років. Таким чином автори надають нового змісту застарілим об’єктам.

Кравцови закликають припинити війну проти гуманності, щоб зберегти людство, Землю і довкілля та отримати доступ до земного раю, а не утопічного після смерті. У роботах автори досліджують саму суть релігії, суспільства, стосунків людини з навколишнім світом.

Izone

Чудовиська Barbudaz. Steps. Exhibition


Коли: до 14 червня

Де: вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Лінк

Виставка живопису чудовиська Barbudaz-а представлена на сходах в Izone. Щоб побачити всі 12 робіт, потрібно піднятися з першого на четвертий поверх.

Темою живопису є місто – люди в місті, які чимось займаються, вибудовують і руйнують стосунки, радіють і страждають, але насправді вони лише вбудовані в обмін речовин величезного звіра. Місто показують через нутрощі чудовиська, де люди лише забезпечують його метаболізмом.

Set

Маріанна Холленштайн «Стан Людини»


Коли: до 10 липня

Де: вулиця Ярославів Вал, 14-А

Вхід вільний

Лінк

Незалежний арт-простір Set представляє свій перший проект – виставку швейцарської художниці Маріанни Холленштайн. Перша виставка мисткині у Києві поєднує живопис, графіку й інсталяції з різних циклів.

«Усе, що я роблю, пов’язане з людьми та суспільством, з живою духовною та політичною конституцією мого оточення», – розповідає художниця.

Холленштайн у своїх роботах використовує випадкові предмети та прості речі. За допомогою шпалерного клею, чорної й білої фарб художниця перетворює старі газети та плакати на полотна, вкриває їх специфічними орнаментами-текстами.

Gram

«РЕ:Майстер #1: Нові обкладинки українських платівок»


Коли: 6 червня

Де: вулиця Січових Стрільців, 21

Вхід вільний

Лінк

Десять художників презентують свої версії старих українських платівок. Митці вирішили переосмислити сюжети, зображені на платівках Софії Ротару, Назарія Яремчука та гурту «Водограй». Художники використовують різну техніку: графіку, фотографію, ілюстрації та дизайн одягу.

На виставці будуть представлені роботи Євгена Анфалова, Олексія Бикова, Вови Воротньова, Юри Каневського, Миколи Карабіновича, Петра Ряски, Євгена Тарана, Романа Хімея та Яреми Малащука, Ясі Хоменко й Івана Цюпки.

Галерея мистецтв «Лавра»

Виставка фотографа Атіба Джеферсона Heart-Shaped Box


Коли: 8-9 червня

Де: провулок Лаврський, 9

Скільки: вхід за квитком на don’t Take Fake

Лінк

Американський стритарт-фотограф Атіба Джеферсон уперше презентує свої роботи в Україні у рамках фестивалю don’t Take Fake. Джеферсон за 20 років роботи зняв рекламні кампанії для Supreme, Adidas, Nike, серед його моделей – Майкл Джордан, Тоні Хоук і Фарелл Вільямс.

Виставка Heart-Shaped Box присвячена 20-річній фотоісторії Джеферсона. Інсталяція з кубів-лайтбоксів заввишки два метри представляє архівні фото: цифрові, плівкові та непубліковані раніше кадри, зняті на iPhone. На виставці, зокрема, представлені портрети Фарелла Вільямса, Дрейка, King Krule та Чедвіка Боузмана.

The Naked Room

Роботи випускників КАМА


Коли: з 19 червня по 4 липня

Де: вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Студенти КАМА направлення Contemporary Art презентують свої випускні роботи. В експозиції будуть представлені роботи 21 художника, які працюють з живописом, фотографією, аудіо та відео, інсталяцією та редімейдом.

Митці у своїх роботах порушують теми тиску стереотипів на особистість, знецінення особистого, впливу травматичного досвіду, дослідження реального та вигаданого простору, історичної пам’яті, децентралізації мистецтва, питання соціальної класовості та переосмислення релігії.

Каштан

Каштанізація: районна виставка плівкової фотографії на Block Party


Коли: 1-8 червня

Де: вулиця Рейтарська, 9Б

Вхід вільний

Лінк

Виставку «Каштанізація» відкриють на вуличній вечірці «Район #1 Block Party» на Рейтарській.

«Когось колись ти точно фотографував у «Каштані» і точно з кимось там познайомився. А потім ви насолоджувались кавою, грали партію в доміно чи шахи і йшли проявляти плівку. Це історія про ком'юніті, і так ми вирішили створити карту зв'язків Каштану з плівкових портретів», – розповідають організатори.

На виставці будуть представлені аналогові роботи фотографів, яких часто можна побачити у кафе «Каштан». Зокрема, роботи Світлани Апаріної, Олексія Брагарника, Влада Волочая, Ані Гарієнчик, Анни Гоман, Стаса Гуренка, Насті Дуравкіної.

Фото: обкладинка – Анна Шакун;  1 – Олександр Богомазов; 2 – М17; 3 – Олександра Токарева; 4 – Barbudaz; 5 – Марго Дідченко для The Village Україна; 6, 7 – проект «РЕ:Майстер»; 8  Атіб Джеферсон; 9 – The Naked Room; 10 – «Каштан»