Відеоінсталяція про нерівність в Izone, реформи в просторі через скульптуру в М17 та потворність у MetaCulture: The Village Україна публікує добірку експозицій, які варто відвідати в квітні.

Bursa Gallery

Петро Ряска «Я є жінка. Ми є жінки»


Де: Bursa Gallery, вулиця Костянтинівська, 11

Коли: з 4 квітня по 5 травня

Скільки: вхід вільний

Facebook

«Жінка – перший дім кожної людини, вона створює нас зі свого тіла. Відокремлюючись від тіла матері, ми не перестаємо бути її плоттю від плоті: жіноча кров тече в наших жилах», – так описують персональний проект Петра Ряски. На виставці «Я є жінка. Ми є жінки» будуть живопис, малюнок і перформанс.

MetaCulture

Uglification


Де: MetaCulture; вулиця Нижньоюрківська, 31

Коли: з 13 по 19 квітня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Виставку Uglification презентує кураторська група socl:e, яка базується в Парижі та Києві. Митці називають цю експозицію спробою піймати іронію нашого часу.

«Мисткині та митці, які беруть участь у виставці, виросли на початку діджитал-революції. Зараз вони з критикою та ностальгією дивляться на тодішнє минуле. Іронічно відсторонюючись, вони повторно підходять, переглядають і відновлюють естетику, яка вважається «потворною» згідно з сучасними стандартами краси», – розповідають організатори.

Під час виставки будуть artist talks, фешн-показ і музична програма. Особам, яким менше ніж 18 років, вхід заборонений. Про новий культурний простір MetaСulture ми розповідали в репортажі за тиждень до відкриття.

Voloshyn Gallery

Групова виставка «Післяобраз»


Де: Voloshyn Gallery; вулиця Терещенківська, 13

Коли: з 27 березня по 28 квітня

Скільки: вхід вільний

Facebook

У межах групової виставки «Післяобраз» представлено живопис Артема Волокітіна, Тетяни Маліновської, скульптури Марії Куліковської та відеоарт Аліни Федотової. Усі роботи об’єднує «візуалізація взаємодії між ілюзією та реальністю».

Izone

Ширін Нешат «Турбулентність»


Де: IZONE; вулиця Набережно-Лугова, 8

Коли: з 4 квітня по 18 червня

Скільки: вхід вільний

Facebook

«Турбулентність» – двоканальна відеоінсталяція іранської художниці Ширін Нешат. Ця робота – музична метафора гендерної нерівності у суспільстві. Виставка та публічна програма розглядатимуть питання щодо гендеру, досліджуючи традиційні гендерні ролі та моделі поведінки, (не)існування відомих українських художниць, а також вивчатимуть проблеми, з якими стикаються жінки в суспільстві.

М17

Скульптурний проект «Реформуючи простір»


ДЕ: М17, вулиця Антоновича, 102-104

КОЛИ: з 12 квітня по 10 червня

СКІЛЬКИ: 100 гривень

Facebook

У новій виставці будуть представлені роботи відомих українських художників Назара Білика, Олексія Золотарьова, Сергія Петлюка та іспанського скульптора Жауме Пленcи, роботи якого представлені у Центрі Жоржа Помпіду в Парижі, галереї Tate у Ліверпулі та Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку.

За допомогою сучасного мистецтва скульптури та інсталяції покажуть те, як художники бачать реформи у просторі, що їх оточує. Крім виставки, у квітні в М17 відбудеться міжнародний форум із зустрічами та лекціями з провідними світовими експертами у сфері скульптури.

It’s NOT the LOUVR gallery bar

Фотовиставка Дениса Копилова «Дух яванава»


Де: It’s NOT the LOUVR gallery bar; вулиця Липинського, 4

Коли: з 4 по 24 квітня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Ідея виставки виникла після знайомства фотографа з племенем яванава, яке мешкає в глушині на берегах Амазонки, дотримується традицій шаманізму. «Шамани вправно розрізняють дух, тіло і душу, розуміють природу речей. Це я і хотів передати в експозиції. Використання альтернативного фотодруку символізує альтернативний погляд на сформований порядок речей у нашому світосприйнятті, а нанесення фарб на фото – громадські програми, які дистанціюють нас від своєї природи», – розповідає автор проекту Денис Копилов.

The Naked Room

Ольга Гайдаш «Продукти»


Де: The Naked Room; вулиця Рейтарська, 21

Коли: з 17 квітня до 12 травня

Скільки: вхід вільний


У The Naked Room Ольга Гайдаш відкриє магазин «Продукти». Експозиція наслідуватиме продовольчу розкладку в гастрономі на районі, проте «продукти» від мисткині не матимуть утилітарної функції. У своїй виставці художниця заграє з немистецькими матеріалами й формами та споживчими очікуваннями.

Closer

SOCIA (Артур Спаський, Ігор Спаський) «Розмиття»


Де: арт-центр Closer, вулиця Нижньоюрківська, 31

Коли: з 27 березня до 3 травня

Скільки: вхід вільний

Facebook

У Closer – виставка київського колективу SOCIA. «Практика художників фокусується на виявленні балансу між спрей-культурою, музикою і їхньою репрезентацією у галерейному просторі», – розповідають організатори. У музично-перформативних відео митці ініціюють процес матеріалізації звуку, надання йому графічної форми.