Історія народів Криму, раритетні сукні Chloé та радянський архітектурний модернізм: The Village Україна публікує добірку експозицій, які варто відвідати в березні.

Bursa

Вова Воротньов та Yarema&Himey «Небо Синє-Синє»


Де: Bursa Gallery, вулиця Костянтинівська, 11

Коли: з 21 лютого по 22 березня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Виставка «Небо Синє-Синє» – проект художника Вови Воротньова та дуету Yarema&Himey (Яреми Малащука і Романа Хімея). Виставка, як стверджують організатори, «виводить народну творчість у площину сучасного мистецтва».

Проект показує експонати колекції Музею Гончара, які інтегровані в проекти українських художників. Вова Воротньов презентує запис 8-годинного перформансу-читання назв українських сіл та районів. А Yarema&Himey покажуть серію відео, які створили на основі документальних зйомок під час поїздки до чудодійної ікони в селі Зарваниця.

MetaCulture

VZAYEMODIЯ


Де: MetaCulture; вулиця Нижньоюрківська, 31
Коли: з 14 березня до 21 квітня

Скільки: вхід вільний

Facebook

MetaCulture – новий культурний простір у Києві, головна мета якого об’єднати культуру, мистецтво та соціальну дію в єдиний рух. Відкривають простір разом з першою виставкою VZAYEMODIЯ.

Експозиція складається із живопису, фото, а також інсталяцій і відео 16 митців, серед яких Назар Фурик, Мирослава Бачкур, Тетяна Корнєєва та Марія Рахімова. «Дослідження сприйняття художниками взаємодії в найрізноманітнішому її прояві. Тонкий обмін між суб’єктами та об’єктами як первинна точка вектору розвитку особистості, середовища, подій та культури», – описують експозицію організатори.

Мистецький Арсенал

«Дивовижні історії Криму»


Де: Мистецький Арсенал, вулиця Лаврська, 12
Коли: з 26 лютого до 5 травня

Скільки: 80 гривень

Facebook

Виставка «Дивовижні історії Криму» розповідає про народи півострова, які жили там у різні часи. Вона складається з унікальних предметів із колекцій 15 українських музеїв, які пов’язані з історією Криму – від скіфського золота та зброї до творів сучасного мистецтва.

«Кімерійці, таври, скіфи, елліни, готи, сармати, візантійці, хазари, половці, генуезці й венеційці, турки-османи і кримські татари. Ми створили виставку, аби крок за кроком пройти слідами давніх народів, які стали джерелом подальшого формування людності півострова. Зокрема, розкажемо більше й про корінний етнос Криму – кримських татар», – коментують організатори.

Voloshyn Gallery

Євген Самборський «СЕ 049201»


Де: Voloshyn Gallery; вулиця Терещенківська, 13
Коли: з 15 лютого по 23 березня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Персональна виставка Євгена Самборського «СЕ 049201» – це серія живопису з рослинними мотивами та елементами колажу. «Найважливіше, про що мені йдеться в цих роботах, – це нівелювання системи, в якій ми живемо», – коментує художник.

У роботах автора елементи природи поєднуються з купюрами, кредитними картками та паспортами. «Купюра позначає можливість придбати або реалізувати певний товар, тоді як паспорт окреслює низку прав, свобод і зобов’язань конкретної людини. Ці об’єкти можна назвати «буквальною метафорою», оскільки вони цілком реально виступають замінниками речей та можливостей», – зазначають організатори.

NAMU

Chloé Couture


Де: NAMU; вулиця Грушевського, 6

Коли: з 14 по 28 березня
Скільки: 40 гривень

Facebook

Національний художній музей України презентує виставку Chloé Couture, яка розкаже про вплив бренду на індустрію моди у світі. Експозиція – це спеціальна колекція Chloé Archive, до якої увійшло тридцять моделей. Це, зокрема, шифонові сукні Chloé 1970-х років і практичний одяг 2000-х.

У виставці також зібрали матеріали, які висвітлюють творчий процес художніх директорів Chloé: замітки, документи, фото з показів, редакційні статті та твори мистецтва. У другому залі НАМУ покажуть добірку вінтажних журналів L’Officiel від 1970 року.

The Naked Room

Тимур Постовий та Ігор Твердохліб «Функція»


Де: The Naked Room; вулиця Рейтарська, 21

Коли: з 7 по 11 березня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Перша виставка Тимура Постового та Ігоря Твердохліба у Києві. У рамках формату The Naked Statement вони покажуть живопис і скульптури, створені протягом останніх років. Над проектом також працювали арт-менеджерки Настя Калита та Оля Жижко.

Як пояснюють митці, картини – це результат їхніх бажань, переживань та «наші плаваючі позиції». Роботи, як пояснюють організатори, пов’язує поетичний маніфеcт, який «провокує читати картинки між рядків». Маніфест можна буде почути у виконанні художника Вови Воротньова на відео: митець читатиме текст українською, російською, англійською, японською, іспанською, італійською, німецькою та французькою мовами.

Ксенія Гнилицька «Алебастровий Атлас»


Де: The Naked Room; вулиця Рейтарська, 21

Коли: з 13 березня по 12 квітня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Персональна виставка Ксенії Гнилицької присвячена радянському архітектурному модернізму. Над проектом Alabaster Atlas також працював Олексій Биков – архітектор і дослідник цього періоду.

«Ксенія Гнилицька з дитинства спостерігає за будівлею бібліотеки Вернадського зі свого вікна, а останні вісім років також переносить власні спостереження на полотно. За ці роки вона створила чотири картини. Це свідоме сповільнення є прикладом особистого й відчайдушного спротиву стрімкій руйнації модерністської архітектури та її ідеалів», – йдеться в анонсі.

Експозиція складається із картин художниці, які вона створила за останні вісім років. Виставку доповнить серія відео. У рамках проекту також відбудеться зустріч із художницею у форматі Naked Talk.

Izone

Ілля Янковський «Виставка»


Де: IZONE; вулиця Набережно-Лугова, 8
Коли: з 1 по 31 березня

Скільки: вхід вільний

Facebook

Виставка живопису на сходовому майданчику IZONE – роботи художника Іллі Янковського. Картини, які більше нагадують стрит-арт, сповнені знаків та символів, які автор відмовився розшифровувати – «уважний глядач здатен здогадатись сам».

Виставка не супроводжується вернісажем, і в неї немає офіційного відкриття. «Публіку ніхто не запрошує, перехожий помічає зображення на стіні раптово.

Твій вернісаж завжди з тобою», – йдеться в анонсі.

Фото: обкладинка  - Марія Павлюк/Bursa Gallery;  2- VZAYEMODIЯ; 3 - Voloshyn Gallery; 4 - Chloé Couture; 5 - The Naked Room; 6, 7 - Ксенія Гнилицька;  8 - Ілля Янковський/