У «Щербенко Арт Центрі» – нова виставка Ройтбурда, у NAMU – презентація творчості архітектора «Тарілки», у PinchukArtCentre – роботи молодих художників, які виставляються в MoMA і Tate Modern. The Village Україна публікує добірку експозицій, які варто відвідати в лютому.

PinchukArtCentre

Future Generation Art Prize 2019

Коли: 9 лютого – квітень 2019

Де: PinchukArtCentre, вулиця Велика Васильківська/Басейна, 1/3-2

Скільки: вхід вільний

Лінк

Міжнародна премія для молодих художників Future Generation Art Prize цього року відзначає своє десятиріччя. Виставка 21 номінанта на премію представить нові або недавно створені роботи митців із 17 країн світу. Основними є дві теми: археологія майбутнього, в якій минуле і сьогодення розглядаються крізь призму завтрашнього дня, та дослідження особистості.

Зокрема, на виставці будуть представлені роботи Тойін Оджі Одутоли – американки нігерійського походження, роботи якої виставляються в MoMA; Таус Махачевої – росіянки, її картини зберігаються в паризькому Centre Pompidou та лондонському Tate Modern. З українських митців буде представлена творчість Анни Звягінцевої. Її виставку «Недоречні доторки» можна було подивитися в PinchukArtCentre у 2017 році.

NAMU

«Флоріан Юр’єв. MODUS COLORIS SINTEZ»

Коли: 25 січня – 17 березня

Де: Національний художній музей України; вулиця Михайла Грушевського, 6

Скільки: 40 гривень

Лінк

Флоріана Юр’єва знають здебільшого як архітектора «Тарілки» на Либідській, проте він також художник, теоретик мистецтва, скрипковий майстер, музикант, книжковий графік та поет. «У кожній сфері діяльності Юр’єв є новатором і винахідником», – твердять організатори виставки.

Завдання експозиції – представити творчість і дослідити основні види професійної діяльності Флоріана Юр’єва. Усі роботи митця розподілені на три групи: архітектурні та скульптурні проекти; музичні інструменти і живописні експерименти.

The Naked Room

Люся Іванова «Річ не в собі»

Коли: 30 січня – 5 березня

Де: The Naked Room; вулиця Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

Лінк

У новій галереї на Рейтарській відкрили другу виставку – живопис від Люсі Іванової. Художниця відома своїм консервативним підходом до мистецтва, розповідають організатори експозиції. Вона залишилася прихильницею традиційної форми картини олією на полотні, проте вийшла далеко за рамки академічних засад.

«Мистецтвознавцям заборонено вживати слово «красиво» у професійних коментарях до художніх робіт. Однак для практики Люсі Іванової варто зробити виняток. Це дуже красивий живопис, якщо під красою ми розуміємо видимі параметри речей, які оприявнюють їхній внутрішній, не доступний оку стан», – коментують кураторки виставки.

Izone

Виставка-серіал «Озброєні та небезпечні»

Коли: 1 лютого – 17 березня

Де: ІZONE; вулиця Набережно-Лугова, 8

Скільки: вхід вільний

Лінк

«Озброєні та небезпечні» – це серія експериментальних фільмів, які досліджують мілітаризацію сучасного українського суспільства. Проект, що об’єднав групу художників та режисерів, які працюють на перетині сучасного мистецтва й експериментального кіно.

Головна тема виставки – мілітаризація суспільства та ставлення молоді до насильства і зброї. Деякі відео містять нецензурну лексику і сцени насильства або жорстокості, попереджають організатори.

«Щербенко Арт Центр»

Олександр Ройтбурд «День закоханих»

Коли: 14 лютого – 16 березня

Де: Щербенко Арт Центр; вулиця Михайлівська, 22-B

Скільки: вхід вільний

Лінк

Виставка Олександра Ройтбурда презентує нову серію робіт художника, присвячених темі кохання. Ця серія є логічним продовженням попередньої під назвою «Копії для підміни». Вона складалася з «копій» робіт класичних художників як реакція Ройтбурда на звинувачення у намірі підмінити колекцію Одеського художнього музею, директором якого начебто саме для цього він і став.

В експозиції, яку відкриють 14 лютого – історія кохання. «У ній є спокуса, відвертий еротизм, страждання, пожертва, флірт і романтичність, пропущені крізь призму світового мистецтва», – обіцяють організатори.

Мистецький Арсенал

«Архітектура. Громада. Час»

Коли: 7 – 27 лютого

Де: Мала галерея Мистецького Арсеналу, вулиця Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

Лінк

Виставка «Архітектура. Громада. Час» має на меті показати хаотичний стан будівництва в українських містах. Зокрема, будуть представлені фотографії з проекту «Про монументи республіки» Євгена Нікіфорова, проект «Балкон-бутік» Максима Чатського та «Святе місце» від «Томос групи» про нові храми в архітектурі.

На виставці також працюватиме «Дискусійна платформа», учасники якої обговорюватимуть, як архітектура формує візуальний образ країни.

Port creative hub

Антон Логов «Зошити»

Коли: 29 січня – 17 лютого

Де: Port creative hub; Набережно-Хрещатицька, 10-А

Скільки: вхід вільний

Лінк

«Зошити» – персональний проект українського художника Антона Логова. Це серія графічних і колажних робіт, яка з’явилася «як виклик або сподівання, що завтра буде краще, ніж сьогодні».

До рук художника потрапила підбірка нерозрізаного великого паперу для зошитів у лінійку та набір радянських фотолистівок «Крим», «Київ», «Нікітський ботанічний сад у Ялті» та інших. Автор зрозумів, що не розрізаний на листи папір для зошитів – сильний образ; начебто карта ще цілісної України до війни.

«Я почав заплямовувати абстрактними образами цю чисту площину паперу за допомогою фарби. Розмістив листівки і додав аплікативні форми, вирізані з дитячого кольорового паперу, які апелюють до умовної гри випадкових політичних і мистецьких сенсів», – розповідає Антон Логов.

Фото: обкладинка - NAMU