У четвер, 8 червня відкривається нова виставка в культурному просторі АkТ на Арт-заводі «Платформа». Засновниця і кураторка простору Аліса Якубович розповідає The Village Україна про тему цьогорічної виставки та найцікавіші експозиції.

Аліса Якубович, засновниця і кураторка простору АkТ на Арт-заводі «Платформа»

АkТ – це один із найбільших культурних просторів в Україні. Ми орієнтуємося на ArtWalk, що проходить в Лос-Анджелесі. У цьому місті є вулиця Спрінг-стріт. Раз на місяць усі мистецькі галереї на вулиці повністю відкриваються для відвідувачів. Експозиції влаштовують прямо надворі, виставки відбуваються навіть у барбершопах.

Спрінг-стріт можна порівняти з Хрещатиком. Та Київ побудовано трохи інакше: у нас немає локацій із такою кількістю галерей. Тому такою вулицею може стати наш павільйон на арт-заводі «Платформа».

FUTURE / Алла Грушко
FUTURE / Алла Грушко

Оскільки площа цього приміщення становить 3600 квадратних метрів, узимку воно не опалюється. Бо для того, щоб його опалити, треба витрачати мільйони. Тож АkТ – це літня історія. Ми працюємо з червня по жовтень. Вже звикли до такого графіку: взимку готуємо проекти, а влітку їх реалізуємо.

Приміщення на «Платформі» створює для нас унікальні умови. Цей простір страшно любить мінімалізм. Наприклад, мені приносять різні скульптури на підставках, з абсолютно різних матеріалів. Та всі ці підставки доводиться фарбувати у чорний колір. Тому що простір і без того дуже складний. Йому не потрібно надто багато барв.

FUTURE / Алла Грушко

Open Call

Цього року ми внесли одну важливу зміну до формату: ми зробили відкритий набір митців. Отримали близько 250 заявок, із них відібрали п’яту частину. Загалом цього року ми покажемо близько 500 робіт від 50 українських митців.

У нас є намір розворушити мистецьку тусовку. Адже зараз ми бачимо, як активно розвиваються інші галузі. Наприклад, є рекламні фестивалі, є премії у галузі PR та HR. Із масштабних культурних заходів в Україні ж є хіба що ГогольFest.

Для цього ми робимо ставку на молодих українських митців. Особливо на тих, у кого раніше не було можливості організувати виставку.

Однак щомісяця ми плануємо запрошувати одного гостя з іншої країни. Цьогоріч це буде канадський митець Cтіві Ховард. Його дружина українка. Це єдиний закордонний резидент у цій експозиції, решта – українці.

FUTURE / Алла Грушко

20.18

Темою виставки, що відкриється 8 червня, стане «20.18. Роздуми про завтра». Це певні фантазії про майбутнє. Ми намагаємося уявити, ніби вже там.

На цю тему мене надихнула промова технічного директора Google і футуролога Реймонда Курцвейла. Свого часу він зробив прогноз на майбутнє, припустивши, що незабаром людство почне друкувати органи на 3D-принтерах, а всі девайси стануть бездротовими.

Я також вирішила зробити прогноз, але у формі виставки. 2018 – наступна точка відліку. Ми отримали чимало робіт на цю тему.

FUTURE / Алла Грушко

До прикладу, це світлини Алли Грушко з голограмами в українських реаліях. Троєщинський масив, коври на стінах – і поруч із цим голограми. Це історія про те, що наші інтер’єри не залежать від розвитку новітніх технологій.

FUTURE / Алла Грушко

НЛО і пластична хірургія

Інша тема, на яку ми отримали багато робіт, стосується пластичної хірургії. Нас цікавить, як її розвиток вплине на жіночі та чоловічі обличчя, а також на уявлення про тіло.

Krolikowski Art зі Славутича

Ще однією темою є неопізнані літаючі об’єкти. Це експозиція команди Krolikowski Art зі Славутича, розташованого поблизу Чорнобильської зони відчуження. Вони знайшли в мережі знімки НЛО з ХХ століття і оформили їх у вигляді панно на склі. Це можна назвати нашою реакцією на актуальну нині тему фейків.

Паралельно з виставкою про майбутнє проходитиме персональна виставка Володимира Задираки про експедицію в Гімалаї. Її назва: «Непал. Заборонене». У ній буде 30 фотографій і 25 картин. При цьому картини будуть аналогами фотографій, а супроводжуватиме їх аудіоряд. Приміром, це будуть мантри тибетських монахів.

VR-перформанс від Sensorama Lab

Також ми готуємо спеціальну подію, арт-перформанс від лабораторії віртуальної реальності Sensorama Lab. Таким чином ми зможемо розширити уявлення про можливості художника.

У липні ми плануємо захід під назвою PhotoJuly. Це шість персональних виставок абсолютно різних фотографів. Особливість полягає в тому, що його відкриття відбудеться опівночі.

Де: Арт-завод «Платформа», вулиця Біломорська, 1

Коли: 8 червня – вересень 2017

Скільки: з вівторка по четвер, 12:00-20:00 – вхід вільний, з п’ятниці по неділю, 11:00-21:00 – за ціною входу на фестивалі Арт-заводу «Платформа»