Плануєте відпочинок у межах України, але поїхати в Одесу чи Львів – надто просто? Ми зібрали три цікаві локації для подорожей країною та дізналися, наскільки там якісна дорога, розвинена інфраструктура і різноманітні розваги.

Команда мандрівників-екстремалів вирушає у подорож по цьому маршруту на MINI Countryman JCW, аби перевірити, чи красиві фото з неба відповідають реальності?

З ким вирушаємо в подорож

Олексій Ткачук

Займається всім: від альпінізму та мотокросу до роупджампінгу й польотів – а також бере участь в організації екстремальних стрибків та об’єднанні всіх екстремальних сфер у єдине ціле.

Яка вона, Україна з висоти пташиного польоту?

«У нас неймовірна країна, особливо чарують краєвиди Карпат. А заходи сонця на Бакоті – це взагалі незабутньо».

Чому небо?

«Коли ми стоїмо на землі, діє гравітація, коли прибрати землю з-під ніг, вона зникає, і настає момент невагомості, фактично ви ніби в космосі. Тому небо мене й вабить».

Андрій Марушко

Займається скайдайвінгом і сноубордингом; працює інструктором парашутного спорту, програмістом, має власну продакшн-студію.

Яка вона, Україна з висоти пташиного польоту?

«Україна – дуже красива країна, а ракурс із неба особливий. Такою особливою її бачать повітряні екстремали – активні люди, які не бояться втілювати свою мрію в реальність».

Чому небо?

«З неба можна побачити такі заходи сонця, які ніколи не побачиш на землі».

Микола Бабак

Займається польотами на параплані; працює в компанії, де знайомлять людей із небом і здійснюють їхні мрії.

Яка вона, Україна з висоти пташиного польоту?

«Я приємно здивований тим, який може мати вигляд Україна під таким ракурсом. На землі здається, що Україна – це рівнини з засіяними полями, але, піднімаючись у небо, бачиш абсолютно іншу картину».

Чому небо?

«Світ складається з трьох складових: землі, води та неба. Земля та вода добре вивчені, а ось небо для мене особливе. Люди бачать тільки хмари, сонце, його захід і схід, а ми як пілоти бачимо цілий усесвіт».

З собою у мандрівників

2 повітряні
кулі

1 машина
MINI Countryman JCW

1500 кілометрів
дороги

Спорядження

Бойовий настрій

2 повітряні
кулі

1 машина
MINI Countryman JCW

1500 кілометрів
дороги

Спорядження

Бойовий настрій

Маршрут

Київ

Підгорецький замок

Тустань

Бакота

Підгорецький замок

Де: село Підгірці Золочівського району Львівської області

Скільки їхати машиною від Києва: 460 км

Скільки їхати машиною
від Києва: 460 км

Підгорецький замок – унікальна архітектурна пам’ятка, бо поєднує стиль ренесанс і функціональність бастіону. Замок спорудили на основі оборонного укріплення за наказом польського шляхтича Станіслава Конецпольського ще в 15 столітті. У 1956 році тут сталася пожежа, яка пошкодила внутрішнє оздоблення, тому зараз частина замку закрита для відвідувачів. Але є й гарні новини: споруда потрапила в список пам’яток архітектури, які відреставрують у межах проєкту «Велике будівництво».

Разом із заїжджим двором, костьолом і парком замок утворює архітектурний ансамбль, який вважають однією з найкрасивіших точок туру «Золота підкова Львівщини». Проїхати повз нього неможливо, хочеться дістати спорядження, GoPro та підкорити небо.

Якщо ви хочете потрапити в Підгорецький замок, пам’ятайте про графік роботи: у будні – з 10:30 до 17:00, а у вихідні – з 10:00 до 17:00. Ціна квитків для дорослих – 90 гривень, студентів – 60 гривень, дітей і пенсіонерів – 20 гривень.

Микола: Підгорецький замок – це круте місце для людей, які хочуть побачити унікальну історичну споруду. Та ця локація цікава не тільки екскурсіями територією замку, а й екстримом. Наприклад, ви можете замовити політ на повітряній кулі в місцевих компаній. У нас, до речі, не виникло ніяких труднощів із польотом: стартували біля замку, де було багато місця для виконання трюків і безпечної посадки. Навколо локації поля та невеликі пагорби, тому ризик невдало приземлитися мінімальний.

Олексій: Раджу не ігнорувати задній фасад Підгорецького замку: з цієї точки відкривається неймовірний краєвид – різкий обрив, а внизу село.

На території замку, наприклад, багато місць, де можна натягнути стропи (спеціальні троси для канатоходіння) та походити по них або спробувати щось екстремальніше. Ми піднімалися на повітряній кулі та здійснювали польоти на мотузці для роупджампінгу, чіпляючись за кошик, а ще політали на параплані та парашуті.

Очікування vs
Реальність

Дорога

Інфраструктура

Розваги 

Очікування vs Реальність

Микола: Уявіть, що ви відкриваєте гугл-карти в деталізованому форматі. Під час підйому чи спуску можна побачити багато дрібниць, яких не видно з землі. Це інший, ні з чим незрівнянний ракурс. У Підгірцях вид із неба відрізняється від вражень на землі ще й тим, що, крім самого Підгорецького замку, можна побачити не менш гарний Олеський замок.

Ми їхали в Підгірці зі Львова. Дорога, якій би я дав 4,5 з 5 балів за якістю, зайняла близько години. Інфраструктура вздовж неї теж непогана: є заправки та кафе. Підгорецький замок легко побачити з дороги, у будь-якому разі допоможе GPS. Біля нього є кілька місць, де можна купити поїсти, попити та перечекати спеку.

Фортеця-град Тустань

Де: село Урич Соколівського району Львівської області

Скільки їхати машиною від Києва: 665 км

Скільки їхати машиною
від Києва: 665 км

Тустань – це наскельна фортеця-град, яка в Середньовіччі відігравала не тільки оборонну функцію, а й була митницею. Саме Тустань зустрічала подорожніх на соляному шляху від Дрогобича до Західної Європи. З купців брали мито та забезпечували охороною в дорозі. Існує версія, що Тустань тому так і називається, бо походить від словосполучення «тут стань».

Неприступна, захована в скелях і відгороджена від світу міцними дерев’яними конструкціями Тустань збереглася до нашого часу лише частково. Щоб побачити рештки фортеці, треба купити квиток: для дорослих – 80 гривень, для дітей і пільговиків – 40 гривень. Графік роботи – з 9:00 до 20:00.

Микола: Тустань однозначно підходить для дослідження незвичайних локацій України. Що б я порадив людям, які люблять повітряний екстрим, так це під час набору висоти дуже ретельно розраховувати вітер. Якщо ви літаєте на повітряній кулі, то знесення вітру може бути в сторону лісу, а не рівнини. У Карпатах у лісі досить важкі посадки, я б сказав, що місцями навіть неможливі.

Олексій: У Тустані є природний просвіт між скелями, звідки відкривається дивовижний краєвид на гори. Тут виходять круті панорамні фотографії.

Очікування vs
Реальність

Дорога

Інфраструктура

Розваги

Очікування vs Реальність

Микола: Я б оцінив дорогу до цього місця високо, на 4–5 балів. Хоч вона заходила на територію Карпат, ми їхали по рівному, свіжопокладеному асфальту. Інфраструктура у вигляді заправок, кафе вздовж дороги та на локації заслуговують на найвищу оцінку – 5+. Усюди гравій і місця для відпочинку – повний комфорт.

Із землі Тустань – цікава природна пам’ятка з історією, а з неба видно не тільки фортецю, а й Карпатські гори.

Тустань – це місце, куди можна приїхати навіть за несприятливих природних умов. Тут є, де сховатися від дощу й без екстриму, у межах звичайної прогулянки, подивитися на цікаву історичну та природну місцевість.

Олексій: Їхати дорогою в Тустань приємно й завдяки якості асфальту, і завдяки краєвидам: крізь дерева навіть видно гори. Приємно, коли в туристичних точках, як Тустань, розвинена інфраструктура й не потрібно думати, де поїсти, попити, перепочити й навіть купити досить не дорогі сувеніри додому. На цій локації є, де побігати, полазити, пострибати, політати, тому екстремалам точно сподобається. Думаю, що можна десь на території встановити намети та залишитися з ночівлею. Небо тут вражає, а недалеко від локації протікає річка та є водоспад Кам’янка.

Затоплене село Бакота

Де: Кам’янець-Подільський район Хмельницької області

Скільки їхати машиною від Києва: 460 км

Скільки їхати машиною
від Києва: 460 км

Бакоту називають українською Атлантидою. Село зникло з карт 27 жовтня 1981 року через будівництво Новодністровської ГЕС. А до цього в ньому вирувало життя: у селі проживали близько 2000 людей, які вимушено покинули свої домівки.

Сьогодні Бакота – це місця вздовж берегів Дністра з унікальним мікрокліматом і дикою природою, які туристи тільки починають відкривати. Саме завдяки лісистій зі скелястими схилами території Бакота стала ідеальною крапкою експедиції.

Микола: Бакота – унікальне місце. Тут, у низині, де широко розтікся Дністер, було село. Після побудови ГЕС його затопили, і зараз із вершини схилів Бакота має вигляд гарного місця з широкою затокою.

А ще це чудова територія для екстремального й не дуже туризму. Тут можна кататися на квадроциклах, літати на параплані та повітряній кулі, а ще освоювати каяки й сапи. На відміну від Тустані, де поряд гори та ліс, Бакота – ідеальне місце для повітряного екстриму. За її межами – рівнинна місцевість, і знайти місце для старту або посадки не складно.

Якщо ви не фанат активного проведення часу, то можете обрати спокійніший відпочинок – відвідати виноробню або чайну, поплавати на човні.

Андрій: Бакота – перспективне місце для різних активностей: від вейкбордингу до стрибків із парашутом. Але попереджаю тих, хто хоче робити трюки в повітрі: враховуйте погодний фактор, бо нам удалося не все з запланованого.

Олексій: Ці місця є частиною заповідника «Подільські Товтри», тому тут водяться рідкісні види птахів, усюди незаймана природа. Дністер розливається по рівнині, як вени під шкірою. Коли всі три стихії: вода, земля й повітря – перетинаються, це створює незабутнє враження.

Якщо говорити про інфраструктуру, то в самій Бакоті є можливість встановити намети або орендувати будинок на колесах, але про це треба домовлятися попередньо.

Очікування vs
Реальність

Дорога

Інфраструктура

Розваги

Очікування vs Реальність

Микола: Із землі перед вами відкриваються неймовірні види, особливо якщо трохи від’їхати від Бакоти по річищу Дністра. Тут можна знайти багато унікальних місць, тому раджу прихопити з собою професійного фотографа, який зможе зафіксувати вашу подорож. Із неба ж ми бачимо гарні завитки Дністра. Ріка змійкою звивається посеред рівнинної місцевості. Складно описати це словами.

Я б оцінив якість дороги на 2–2,5 з перспективою на 5. Чому? Ми їхали по досить складній дорозі, із розбитим асфальтом, але зараз там проводять капітальний ремонт. Думаю, наступного року він завершиться й на мандрівників чекатиме нова дорога. Ще один мінус: інфраструктура тут не розвинена. Є тільки одна заправка на початку міста Кам’янець-Подільський, а вздовж дороги немає ні кафе, ні інших місць для відпочинку. Тому все, що потрібно, краще купити в місті. У самій Бакоті туризм потроху розвивається, тому є перспектива на гарну інфраструктуру.

Але знову ж таки хочу попередити людей, які планують відвідати Бакоту: треба обирати автомобіль з гарною прохідністю, по дорозі їхати дуже обережно й не поспішати.

Олексій: Бакота з повітря – найкрасивіша зі всіх локацій. Упевнений, що скоро вона стане такою ж популярною, як Хортиця чи Кам’янець-Подільський. Бакота гарна і з землі. Вона не рівнинна. Ти можеш спуститися вниз, а можеш милуватися краєвидами з висоти 100 метрів над рівнем води. Це був цікавий досвід польотів, стрибків на повітряній кулі, парапланах та іншому спорядженні. Ми б його точно повторили!

Утретє ми вирушаємо в дорогу з MINI Україна, щоб відкрити для вас незвідані маршрути Україною. І завжди в подорожах нас супроводжує не тільки жага до нового, а й комфорт. Цього разу його нам забезпечила спортивна версія повнопривідного кросовера від MINI – John Cooper Works ALL4 Countryman, розрахованого на чотирьох мандрівників, довгі відстані та незавжди прості маршрути.

Універсальний кросовер має стильний салон і місткий багажник, а також запальний характер на 306 кінських сил. Це наші герої перевірили на власному досвіді, склавши в нього спорядження для трюків, камери, GoPro, дрони, особисті речі, харчові продукти, воду, аптечку й інше.

А ще MINI Countryman JCW – це повний привід, який поліпшує динаміку набору швидкості та прохідності, і 18-дюймові спортивні гальма – автомобіль підкорює дороги низької якості успішно, як наші мандрівники-екстремали – небесні простори.

Матеріал підготовлено за підтримки