У Буковелі випав сніг, тому час подбати про відпочинок у горах, якщо досі цього не зробили. Ми зібрали гірськолижні комплекси в Карпатах для відпочинку. Розповідаємо, як краще дістатися, що з вибором житла та на яких курортах є школи й оренда спорядження.

Плануємо серію текстів про гірськолижні курорти, ціни на скіпаси та спорядження й одяг для катання.

«Драгобрат»

Рахівський район, Закарпатська область

Фото: гірськолижний комплекс Драгобрат 

Драгобрат розташований на висоті 1300–1400 м над рівнем моря та є найвищим гірськолижним курортом в Україні. Він розташований серед підковоподібного масиву гір Свидовець. Завдяки цьому сніг на схилах гір може бути довше, ніж в інших місцевостях: із листопада до травня. Курорт розташований за 18 км від селища Ясіня. Також тут є кілька локацій для любителів фрірайда.

Важливе уточнення: на курорт Драгобрат ведуть гірські дороги, стан яких дозволяє проїхати не всім автомобілям. Але є водії, які на місці подбають про ваш трансфер із Ясіні.

Драгобрат – один із небагатьох гірськолижних курортів, які забезпечить вам житло недалеко від підіймачів. 

«Буковель»

неподалік від села Поляниця

Фото: гірськолижний курорт Буковель

Цей курорт є один із найбільших в Україні. Сюди легко дістатися з Івано-Франківського вокзалу, якщо ви подорожуєте не на власному авто. З міського вокзалу їздять маршрутки й автобуси або ж, якщо у вас велика компанія – рекомендуємо завчасно замовити таксі-мінівен.

На місці є можливість узяти в оренду все спорядження та скористатися послугами інструкторів, якщо ви новачок.

Про житло радимо подбати завчасно, наприклад, за кілька місяців до поїздки, щоб не переплачувати та мати можливість кращого вибору.

У Буковелі розвинена інфраструктура, тому є кафе, ресторани, магазини, банки, паркінги, ресторани.

«Пилипець»

Хустський район, Закарпатська область

Фото: Ігор Меліка 

Значно менший курорт, аніж Буковель, але затишний Пилипець. Розташований на відстані 190 км від Львова та 135 км – від Ужгорода. Курорт обладнаний трьома підіймачами.

На відміну від Буковеля, тут значно менше готелів і будинків, які здають в оренду, тому теж варто забронювати завчасно. На місці є пункти прокату лиж, кафе та сауни. Для гірськолижних початківців працюють інструктори.

У майбутньому тут планують побудувати приблизно 20 підіймачів, загальна довжина трас сягатиме понад 20 км. Проєктом займається канадська фірма з проєктування гірськолижних курортів.

«Славське»

Стрийський район, Львівська область

Фото: гірськолижний курорт Славсько 

Славське – саме так місцеві називаюсь селище міського типу у Стрийському районі Львівської області.

Туристичний бізнес у Славську розпочали ще у 1920–1930 роках, спорудивши гірськолижні витяги та трампліни на горах Погар та Ільза. Найбільшого туристичного розвитку курорт набув у 80-х роках, коли було споруджено понад 10 витягів і засновано спортивні гірськолижні школи

На місці працюють кафе, ресторани, гриль-бари, швидка їжа, готелі, садиби та магазини.

«Красія»

село Вишка, Закарпатська область

Фото: гірськолижний курорт Красія

Гірськолижний курорт Красія розташований на горі Красія, де лежить найдовша гірськолижна траса в Україні — понад 3,5 км. Тут є безліч схилів для катання на лижах, сноуборді або санках-тарілках.

На Горі Красія в Закарпатті є крісельні підіймачі та бугельні підіймачі. Також є школа, де вчать кататися, готелі, небагато ресторанів і кафе. 

З будь-якого міста України сюди варто їхати до Ужгорода. А вже від Ужгорода краще замовити трансфер.

«Плай»

Соколівський район, Львівська область

Фото: гірськолижний курорт Плай

«Плай» – невеликий гірськолижний курорт Львівщини, який розташований у Сколівському районі Львівської області. Сюди зручно дістатися зі Львова всього за 2,5 години на авто.

Тут покладені гірськолижні траси як для досвідчених лижників, так і для початківців. Є п’ять спускових трас різного рівня складності: три червоні траси, дві сині та чорні складні у верхній частині гори.

Зараз на території курорту є ресторани, готелі, лижна школа та розваги для дорослих і дітей у форматі дискотек, боулінгу та більярду. В майбутньому тут планують створити спа-центр, критий басейн та інші розваги для туристів.