Якщо ви плануєте літню відпустку й хочете взяти із собою собаку чи кота, pet-friendly готель – не єдине, про що варто потурбуватися. Розбираємося, які документи необхідно оформити тварині для виїзду за кордон і мандрівок Україною. Які правила перевезення в літаках і потягах і як підготувати до цього свого улюбленця.

А також говоримо з людиною, яка вже декілька років регулярно подорожує із собакою літаками, автомобілями, потягами й автобусами.

Дар’я Труш

засновниця бренда аксесуарів для собак Lavi.Joy


Я часто подорожую зі своїм собакою Джоєм – автомобілем, потягом, автобусом і літаком. Якось ми з ним їхали машиною з Києва понад 1000 км і летіти у США 10 годин.

Про подорож у США із собакою

Підготовку до польоту можна розділити на три етапи:

  1. Зібрати всі документи для перельоту.
  2. Підготувати собаку.
  3. Вивчити правила перевезення авіакомпанії.

Усі необхідні довідки та документи для Джоя я отримувала в Центрі охорони тварин на Волинській, 12. Детальніше про них далі.

Дехто каже, що для тривалого польоту треба давати тварині заспокійливі таблетки або вколоти снодійне. Я проти цього, якщо собака здоровий, адже ніколи не знаєш, як тварина відреагує на медикаменти, зважаючи на зміну тиску під час польоту.

Підготовка собаки до перельоту полягає в тому, що потрібно привчити його до переноски, аби йому там було комфортно та безпечно. За місяць-два до подорожі бажано почати привчати його залишатися в боксі надовго. Інакше під час перельоту тварині здаватиметься, що її там закрили й залишили. Це може викликати стрес.

У переноску потрібно причепити спеціальну поїлку, що схожа на поїлку для хом'яка. Також потрібно навчити свого пса з неї пити. Мій Джой дуже швидко призвичаївся й до боксу, і до поїлки, тому жодних проблем із підготовкою в нас не було.

Кажуть, що собак краще не годувати перед польотом, аби їх не нудило. Але я переконалася, що Джоя, навпаки, нудить, коли він голодний. Тому перед літаком я трохи його погодувала.

На момент поїздки у США Джой важив 7,4 кілограма, а в салон можна було брати лише собак, що важать до 8 кілограмів разом із переноскою. Тож летів він у багажному відділенні. Квиток для нього обійшовся в 150 доларів. Переліт тривав 10 годин і Джой переніс його чудово, принаймні після нього він не виглядав змученим, а був жвавим і з цікавістю бігав аеропортом.

Проблеми виникли лише після перетину кордону – мене викликали на допит, що тривав дві години, а Джой у цей час сидів у боксі посеред аеропорту в місці, де забирають багаж. Він побачив мене й почав гавкати, але мене до нього не пускали. Для нас обох це був дуже сильний стрес.

Ми із Джоєм місяць подорожували Америкою – були в Нью-Йорку, Чикаго й у містечках у штаті Огайо. Я не очікувала, що США настільки не дог-френдлі. Лише якщо собака – це емоційна підтримка (потрібно мати відповідну довідку від лікаря), з ним можна заходити в заклади, магазини, торгові центри та їздити у транспорті. 

У США подорожувати із собакою складно: з ним не можна в автобус і в потяг на поїздку понад 4 години. Квиток в авіакомпанії, що дозволяє перевозити собак, коштував для мене 300 доларів, а для Джоя 150 доларів, а на лоукостерах із тваринами не можна. Тому я орендувала автомобіль для поїздок.

З житлом було не так складно: там багато готелів, дружних до собак. Потрібно лише заплатити за тварину 50 доларів завдатку, які повертаються на картку після виселення. У готелі в Чикаго взагалі був цілий поверх, відведений для гостей із собаками. Оскільки не всюди можна було заходити із Джоєм, я час від часу залишала його в готелі. В цьому випадку дуже важливо, щоб собаці було не страшно залишатися самому в новому місці.

Про мандрівки автомобілем

Деяких собак нудить у машині, але мені із Джоєм пощастило, він добре переносить поїздки автомобілем. Він їздив зі мною із самого дитинства на громадському транспорті та на автобусах на довгі відстані, наприклад, в Одесу та Карпати. У таких поїздках він завжди почувався добре.

Одного разу ми поїхали з ним автомобілем у дуже дальню поїздку, що тривала добу. Джой сидів позаду і, схоже, його нудило в машині. Після цього він узагалі відмовлявся сідати в автомобіль, його навіть трусило. Я довго працювала з тим, аби він почав знову спокійно сідати в авто. В цьому допоміг автогамак. Це спеціальне сидіння для собаки з високими стінками, завдяки яким тварина почувається, ніби «в будиночку». В автогамаку Джой може лягти й розслабитися. Я беру для нього автогамак навіть на короткі відстані, без нього собака починає трястися.

Я вважаю, що пристібатися в автомобілі треба обов’язково і людям, і собакам. Тому, окрім автогамака, використовую спеціальний ремінь безпеки для собаки. У випадку екстремального гальмування він не дасть тварині вилетіти в переднє скло. Одна частина автоременю вставляється в отвір для пасажирського ременя безпеки, а інша кріпиться до шлейки на собаці. І автогамаки, і ремені безпеки я сама створюю для свого бренда для собак Lavi.Joy. Неодноразово протестувала їхню якість.

Під час довгих поїздок автомобілем я зупиняюся раз на годину-півтори, щоб Джой міг походити та попити води. Перед дорогою обов’язково трохи годую його, адже коли він голодний, його може нудити.

Про подорожі потягом

Якщо в автобусах рідко вимагають документи для собаки (все залежить від перевізника), то в потягах їх треба мати обов’язково. Перевозити собак можна лише в переносках. Цікаво, що подорожувати із собаками Укрзалізницею можна тільки в плацкартних вагонах або в «Інтерсіті». А якщо хочеш їхати в купе, необхідно викупити всі місця.

Квиток для тварин коштує приблизно 50 гривень. За правилами, собака має сидіти в переносці всю дорогу, але коли ми із Джоєм їхали в «Інтерсіті», я дозволяла йому ненадовго вийти та посидіти в мене на руках.


Які документи для тварини потрібні

Для подорожей за кордон:

  • Ветеринарний паспорт міжнародного зразка.
  • Електронна ідентифікація (тварині вживлюють під шкіру чіп).
  • Вакцина проти сказу (зробити її потрібно не раніше, ніж за місяць до поїздки).
  • Комплексна вакцинація проти інфекційних захворювань.
  • Довідка про аналіз крові на титрування антитіл до сказу. Ця довідка потрібна для того, щоб повернутися в Україну після подорожі. Аби її отримати, треба мати всі вакцинації, чіп і паспорт та здати кров. На результати потрібно чекати місяць. Після цього необхідно чекати ще два місяці карантину. Тобто починати готуватися до поїздки за кордон із твариною треба мінімум за три місяці. 
  • Форма №1 та міжнародний ветеринарний сертифікат. Форму необхідно отримати не раніше, ніж за три дні до виїзду в державній службі ветеринарної медицини. Безпосередньо перед польотом з нею треба підійти до ветеринарного лікаря в аеропорту, він огляне тварину та видасть міжнародний ветеринарний сертифікат.

Для подорожей Україною

Достатньо мати із собою ветеринарне свідоцтво – Форма №1. Документ можна отримати на підставі ветеринарного паспорта.

Як подорожувати із твариною літаком

  1. Перед поїздкою треба перевірити, чи можна в’їжджати в ту чи іншу країну із твариною та які специфічні правила в’їзду існують. Зробити це можна на сайті посольства кожної країни. Наприклад, із недавнього часу у США заборонено привозити собак з України з туристичною метою (можна лише для переїзду на постійне місце проживання). Усе тому, що Україна входить у першу десятку країн за поширенням сказу.
  2. Обрати авіакомпанію, що дозволяє перевезення тварин на борту (більшість компаній дозволяють перевозити лише котів і собак). З України цю можливість дають МАУ, SkyUp, Turkish Airlines, Lufthansa. У лоукостах не можна перевозити тварин.
  3. Потрібно оплатити перевезення тварини. Зазвичай у салоні дозволяється перевозити за раз 2–3 тварини, тож варто заздалегідь дізнатися в компанії, чи є ще місце на вашому рейсі.

У залежності від розміру, собака чи кіт можуть летіти з вами в салоні літака або в багажному відділенні.

У салоні можуть летіти:

  • Тварини вагою до 8 або 10 кілограмів разом із переноскою (залежно від правил авіакомпанії). Тварина повинна поміщатись у переноску стоячи й над її головою має залишатися вільний простір. Переноска має відповідати стандарту ІАТА (Міжнародної асоціації повітряного транспорту) та мати розміри приблизно 50 х 40 х 25 см (залежно від правил авіакомпанії).
  • Собаки-поводирі.
  • Тварини, що є емоційною підтримкою. Це правило працює у США та Європі, де можна отримати відповідну довідку в лікаря. В Україні я такої практики не зустрічала, хоча спілкуюся з великою кількістю собачників.

У багажному відсіку:

Тварини більшої ваги та розміру мають летіти в окремому багажному відделенні. Дехто думає, ніби вони їдуть разом із багажем в холодному приміщенні, але це не так. Для них є спеціальні відділення з опаленням.

Важливо: більшість авіакомпаній забороняють перевозити в багажному відділені тварин-брахіцефалів. До них належать собаки таких порід, як бостон-тер’єри, боксери, бульдоги, бультер’єри, чау-чау, мопси, мастифи тощо. І коти таких порід, як бірманська, екзотична короткошерста, гімалайська, перська тощо. Через фізіологічні особливості ці тварини мають ризик отримати проблеми з диханням чи тепловий удар.

Деякі країни забороняють в’їзд із бійцівськими породами собак.

Як подорожувати із твариною потягом

Їхати в купе із собакою, незалежно від її розміру, можна лише за умови викупу всіх місць.

Малих собак (не більше двох) можна перевозити в плацкартних вагонах і в «Інтерсіті» у спеціальних боксах із водонепроникним абсорбівним дном.

Собак вище за 45 сантиметрів можна перевозити лише в наморднику та на ланцюжку або спеціальних ремінних прив’язках. Такі тварини можуть їхати в тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом господаря.

Маленьких тварин, окрім собак і кімнатних декоративних птахів, можна перевозити у всіх типах вагонів у ящиках, кошиках або клітках, розміщуючи на місцях для ручної поклажі.

Також необхідно заздалегідь оформити ветеринарний документ і багажну квитанцію.

фото: Дар'я Труш