Куди можна буде поїхати відпочивати влітку? Чи відкриється Європа для українців? Що таке паспорти вакцинації та як вони допоможуть у подорожах? Якщо ви почали планувати відпустку на 2021 рік, то вже ставили собі ці питання.

Туристичні оператори розраховують, що головними напрямками цього літа будуть Туреччина та Єгипет. Серед європейських країн українців прийматимуть курорти Балканського півострова – Албанія, Чорногорія, Хорватія. А от чи відкриють кордони країни Шенгенської зони залежить від того, чи запровадять на рівні ЄС паспорти вакцинації.

The Village Україна пояснює, якими будуть подорожі у 2021 році.

Які країни відкриті для українців

Станом на березень 2021 року українці можуть подорожувати до близько 100 країн світу. Цей список постійно оновлюється. Хоча останніми місяцями все більше країн відкриває кордони для громадян України, варто розуміти, що ситуація може змінитися. Наприклад, якщо знайдуть новий небезпечний штам коронавірусу або якщо погіршиться загальна епідеміологічна ситуація. Наприклад, коли Велика Британія виявила мутацію вірусу, то низка країн зупинила авіасполучення з нею.

Подивитися, які країни пускають громадян України, можна на порталі, створеному Міністерством закордонних справ України. Там є інтерактивна карта з інформацією про умови в’їзду в кожну країну. Зараз вона має такий вигляд:

Сьогодні українцям дозволяють в’їжджати в деякі країни Європи (Албанію, Чорногорію, Сербію, Північну Македонію, Боснію й Герцеговину, Болгарію, Велику Британію, Ірландію), Середньої Азії (Казахстан, Узбекистан), більшість африканських країн (Єгипет, Танзанію), країни Середнього Сходу (Туреччину, ОАЕ, Йорданію), американські країни (США, Мексику, Бразилію, Чилі, Еквадор, Колумбію).

З 1 березня в’їзд українцям дозволила Грузія. Після цього українські авіакомпанії збільшили кількість рейсів.

Кіпр, що анонсував відкриття кордонів з 1 березня, поки що не пускає українців. Утім, туристичні оператори розраховують, що з квітня він усе ж відкриє кордони для туристів з України.

Що таке паспорт вакцинації та як він уплине на подорожі

Найбільше питання, що хвилює українських подорожувальників, чи зможуть вони цього року скористатися безвізовим режимом з ЄС. Поки що ніяких заяв щодо цього країни Шенгенської зони не робили. Утім, у Європі продовжується дискусія, чи варто надавати привілеї в подорожах для людей, яким зробили щеплення від COVID-19. Для цього пропонують запровадити паспорти вакцинації або імунні паспорти. З такою пропозицією вперше виступила Греція.

  • Що таке паспорт (сертифікат) вакцинації?

Паспорт вакцинацій, який також називають сертифікатом вакцинації (Certificate of Vaccination), – документ, у якому зазначають дані про щеплення (від чого, коли й ким проведено). Такі сертифікати вже існують у світі, зокрема в Україні: для в’їзду в деякі країни треба мати підтвердження вакцинації від розповсюджених там захворювань. Наприклад, країни Африки та Південної Америки можуть вимагати сертифікат щеплення від жовтої лихоманки. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) затверджує форму сертифіката про вакцинацію міжнародного зразка. Дійсним документ є лише тоді, якщо застосовувалася вакцина, затверджена ВООЗ.

  • Як пропонують використовувати такі паспорти?

Суть пропозиції полягає в тому, щоби створити сертифікат про вакцинацію від коронавірусу міжнародного зразка – щоби його визнавали в усіх країнах ЄС. За задумом прихильників, людей із сертифікатами вакцинації мають пускати в інші країни – без тестів або обов’язкової самоізоляції. Це має оживити туристичну галузь. «Ми пропонуємо, щоби, коли ви перетинаєте кордон та їдете до іншої країни, у вас була, звичайно, можливість пройти тест або піти на карантин, але щоби ви також мали можливість вільно перетинати кордон, якщо вам зробили щеплення», – пояснив міністр охорони здоров’я Греції Маріос Фемістоклеус.

  • Що каже ВООЗ про COVID-паспорти?

ВООЗ виступає проти вимоги обов’язкової вакцинації для міжнародних поїздок. В організації зазначають, що поки не доведено, чи дійсно вакцинація впливає на розповсюдження вірусу. Крім того, доступ до вакцин у світі поки обмежений.

  • Хто підтримує такі сертифікати?

На підтримку таких документів висловилась Всесвітня туристична організація. Там закликають запровадити сертифікати з вакцинації від COVID-19 та стандартизувати підхід до їхнього видавання. Також за введення єдиних сертифікатів виступає низка країн Європи, зокрема ті, для яких туристична галузь особливо важлива.

  • Де вже ввели сертифікати вакцинації від коронавірусу?

У ЄС документи на національному рівні вже створили або планують Данія, Чехія, Греція, Угорщина, Кіпр, Естонія, Португалія, Італія, Ісландія, Словаччина, Польща, Іспанія та Швеція. Ізраїль, який вакцинував уже понад половину свого дорослого населення, також увів сертифікати. Питання поки обмірковують у Великій Британії та США.

  • Чи ці паспорти дозволяють вільно подорожувати?

Поки що ні. Хоча Ізраїль і Греція вже домовилися про те, що їхні громадяни після вакцинації зможуть вільно пересуватися між країнами, це рішення не підтримують на рівні ЄС – через те, що в Шенгенській зоні немає пограничного контролю й це може створити небезпеку для сусідніх країн.

  • Що буде далі з COVID-паспортами?

На рівні ЄС обговорюють можливість створити єдиний паспорт вакцинації, який визнаватимуть усі країни блоку. Його також називають електронним пропуском (Digital Green Pass). Канцлерка Німеччини Ангела Меркель наприкінці лютого сказала, що країни ЄС домовилися про розроблення такого документу. За її словами, його мають створити до літа 2021 року. За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, у березні презентують проєкт Digital Green Pass. У цьому документі хочуть зазначити не тільки дані щодо щеплення, але й щодо результатів тестів або перенесеної хвороби. Але поки в учених немає доказів, що вакцинація знижує швидкість розповсюдження хвороби, жодних переваг для вакцинованих осіб у ЄС надавати не хочуть.

Що кажуть в Україні про COVID-паспорти

В Україні, де кампанія з вакцинації від COVID-19 почалася 24 лютого, інформацію про щеплення вносять до електронної системи охорони здоров’я.

«МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні», – пишуть на офіційному сайті МОЗ, присвяченому вакцинації.

Але в разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, можна буде отримати «міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка». Для цього необхідно буде звернутися до поліклініки.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в січні в інтерв’ю розповідав, що Україна розглядає питання введення паспортів вакцинації.

«Паспорт вакцинації буде актуальний лише тоді, коли ви, наприклад, захочете подорожувати до Великої Британії, а вона, скажімо, поставить вимогу під час перетину державного кордону мати із собою міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Тоді вам треба буде звернутися до свого сімейного лікаря [...]. Лікар роздрукує вам міжнародний зразок англійською чи французькою мовою, поставить підпис і печатку», – пояснював він.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, коментуючи можливе запровадження COVID-паспортів, заявив, що в цьому є дискримінаційний момент, бо є категорія громадян, яким не можна робити щеплення через алергічні реакції.

Наприкінці лютого міністр провів зустріч із послами країн G7 в Україні, на якій вони «звірили позиції за паспортами вакцинації». «Розумію, так чи інакше ми на рівні цивілізованих країн маємо ухвалити єдині правила. Однак переконаний, що вони не можуть і не повинні стати інструментом інституційної сегрегації або призводити до порушення ключових прав і свобод людини», – заявив Степанов.

У березні прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що електронна реєстрація на вакцинацію, яку 1 березня запустило Мінцифри, може «стати основою для так званого паспорту вакцинації». Також він допустив, що невикористані дози вакцини, які залишаються в ампулі після щеплень, можуть надати для «молодих, здорових людей», які хочуть отримати паспорти вакцинації і подорожувати.

Як паспорти вакцинації допоможуть українцям подорожувати

У звіті The Economist Intelligence Unit передбачається, що основна маса дорослого населення Великої Британії, США та більшість країн ЄС буде вакцинована до кінця 2021 року. Але в Україні, згідно із прогнозом, більшості дорослих зроблять щеплення тільки у 2023 році.

Відповідно до календарного плану вакцинації, громадян України, які не входять до груп ризику, збираються вакцинувати тільки з кінця 2021 року. Це означає, що навіть за умови відкриття кордонів Європи для вакцинованих, подорожі туди не будуть доступні для широкого загалу українців до 2022 року.

Змінити ситуацію може початок щеплень на комерційній основі. Але поки немає даних, коли вакцини опиняться у вільному продажу в Україні. Прем’єр Денис Шмигаль припустив, що це може статися влітку.

Що кажуть українські туроператори про подорожі на літо 2021

Ігор Захаренко

директор туристичної фірми «Феєрія»


Зараз усе настільки стрімко змінюється, що важко щось планувати. Усе залежить від того, які країни відкриються та прийматимуть українських туристів. Але ми готові до відкриття будь-якої країни. Ми розраховуємо, що цього літа нас буде приймати Єгипет, Туреччина, Албанія, Чорногорія, чекаємо, що відкриється Хорватія. Також розраховуємо на Йорданію (це початок літа) та Мексику.

Ми ведемо підготовку до літа, отримали слоти для авіаперельотів, забронювали готелі поки що в Албанії, Чорногорії, Хорватії, Єгипті, розглядаємо варіанти в Туреччині. Проводимо підготовчу роботу. При цьому дивимося на те, які країни відкриваються, і туди робимо тури. Навіть у такі країни, як Киргизстан, Узбекистан, Казахстан.

Багато буде залежати від того, чи відкриється Європа. Якщо відкриється хоча б Греція, то ми поставимо чартери до Греції. Але основними напрямками влітку серед українських туристів будуть Туреччина та Єгипет.

Я не проти паспортів вакцинації, головне, щоби нас уже пускали до Європи. Якщо навіть будуть такі паспорти, то, я думаю, разом із ними будуть пускати з негативними ПЛР-тестами. Бо буде дуже важко зробити всім щеплення до того часу.

Денис Антипанов

заступник директора компанії Travel Studio


Цього року, як і в минулому, найімовірніше, буде популярна Туреччина. Албанія відкрита для українців, але вона не така популярна. Дуже гарно минулого року продавалася Чорногорія та Хорватія. Я думаю, цього року фокус буде на цих країнах. У Чорногорії, наприклад, відкрилося багато класних готелів.

Ми розраховуємо, що з 1 квітня відкриється Кіпр. Люди вже засумували за Європою. Тому я думаю, Кіпр буде дуже популярним у цьому році. З 1 квітня й до кінця осені заплановані чартерні рейси туди.

Також очікуємо на Грецію. Дуже б хотілося, щоби вона відкрила кордони. У нас із минулого року залишилися заморожені заявки до Греції. Тому я сподіваюся, що цього року ми їх використаємо.

Головне питання: чи потрібні будуть ПЛР-тести для подорожей? Минулого літа Чорногорія й Туреччина пускали без тестів. Тільки Хорватія вимагала негативний тест за 72 години до прильоту. Цього року Кіпр буде з тестом – як після прильоту, так і до вильоту з України.

З більш екзотичних напрямків цього року дуже добре продаються Домінікана й Мальдіви, оскільки туди відкрили прямі рейси. Без тестів приймає Занзібар. Але там дуже погано з готелями. Цього року майже вся Росія туди полетіла, тому дуже важко забронювати готель. Окрім цього, залишається Мексика – вона пускає українців.

До паспортів вакцинації я ставлюся більш ніж добре. Якщо будуть паспорти, то туристи вже не будуть думати про те, щоби здавати тести. Але я думаю, що паспорти, якщо і введуть, то ближче до кінця сезону, ближче до осені. Улітку літатимемо, як і торік, – з тестами.

Join UP!

Уже у квітні Join UP! відправить перших туристів на Кіпр, а ближче до літа починається сезон відпочинку в Чорногорії, Албанії, Болгарії, Хорватії й Туреччині. З 1 березня розпочалися поїздки до Грузії – цей напрямок має попит і навесні, і влітку. Також у планах компанії запуск подорожей до Греції, Італії, Тунісу (і на острів Джерба) та Іспанії.

Після майже повної зупинки у 2020-му світовий туризм буде поступово відновлюватися в цьому році. Всесвітня туристична організація (UNWTO) працює над створенням єдиних правил для подорожей, а країни відкривають кордони. Нові вимоги щодо безпеки здоров’я стануть буденністю, а можливість відпочити в іншій країні залежатиме від ПЛР-тестів і, можливо, вакцинації.

Уже зараз, за даними внутрішньої статистики бронювань Join UP!, бачимо, що в сезоні 2021 українці активно бронюють усесезонні Єгипет, ОАЕ і Туреччину. Вирушити до останньої країни планують у чотири рази більше туристів, ніж минулого року. Популярними залишаються літні напрямки: Балкани – Чорногорія, Албанія та Хорватія. Також українці активно бронюють відпочинок на курортах Болгарії.

SkyUp

Ми вже відкрили продаж квитків до низки європейських міст, проте в основному початок виконання цих рейсів припадає на травень. Є кілька напрямків, у які ми плануємо почати літати вже в березні. Одним із таких міст є Лодзь. Цей напрямок має попит серед студентів та осіб, які мають право на виконання робіт на території Польщі.

Більш активно пасажири бронюють квитки на такі туристичні напрямки, як Грузія, Туреччина, Кіпр, Чорногорія, Хорватія, Албанія та інші. Тобто до тих країн, куди можна потрапити на відпочинок, маючи при собі негативний результат ПЛР-тестування.

Загалом ми спостерігаємо наступну тенденцію щодо бронювання квитків: пошукових запитів за європейськими напрямками багато, а реальний факт купівлі відбувається за три тижні. Тому поки зарано говорити про конкретну статистику.

На сьогодні у світі тільки починають розроблятися й тестуватися різноманітні механізми впровадження паспортів вакцинації, цифрових додатків здоров’я тощо. Проте остаточних вимог запроваджувати такі паспорти не існує. Ми слідкуємо за тим, як розвивається ситуація, і будемо ухвалювати рішення залежно від державної політики в цьому питанні, позиції міжнародних організацій і правил країн, куди ми здійснюємо польоти.