Говоримо з містянами, які нещодавно побували на Занзібару, Мальдівах, у Домінікані, ОАЕ й Туреччині про те, які карантинні обмеження діють там для туристів, з якими незручностями можна стикнутися та скільки коштує поїздка.

Занзібар, Танзанія

Василь Бондаренко, стиліст


Як поїхати на Занзібар

Ми обрали Занзібар, тому що це новий напрямок, полетіли туди в кінці жовтня на 10 днів. ПЛР-тест на коронавірус робити не потрібно – ні для в’їзду в країну, ні після повернення.

Переліт туди триває 10 годин, особисто для мене це було складно й незручно, тому що літак не дуже комфортний, таке враження, що він призначений для 2-годинного польоту в Єгипет. Але воно того варте – можна потерпіти 10 годин для того, щоб потім 10 днів бути в раю.

Карантинні обмеження

Занзібар – зелена зона, там абсолютно немає відчуття карантину, маски на вулицях не носять. Але, на жаль, після приїзду додому виявилося, що 4 із 7 людей із нашої компанії захворіли на COVID-19.

Бюджет

Летіли з туроператором, тур обійшовся нам у 1 800 доларів – це переліт і готель зі сніданками на двох. Були варіанти за 1 400 доларів, але там умови були гірші. Коли обираєш готель на Занзібарі, треба пам’ятати, що в деяких місцях там дуже великі відливи, зокрема, на півдні. Тому ми зняли готель на північному заході острова біля пляжу Кендва з білосніжним піском, де море відходить усього на 25 метрів.

Готель потрібно обирати ретельно й читати відгуки. Нам пощастило, а от жінка, з якою ми познайомилися в літаку, розповіла, що в неї номер без вікон при тому, що вартість туру 1 600 доларів – лише трохи дешевше, ніж у нас.

Їсти там можна доволі бюджетно. Усюди продаються дуже смачні й дешеві фрукти. Ціна манго – 7 гривень за штуку (за день ми їли по 6 штук, і це були найсмачніші манго в моєму житті), великий ананас коштує 28 гривень, стільки ж склянка фрешу. Морепродукти також дуже смачні й доступні: можна скуштувати тунця й марліна, кальмарів, креветок й восьминогів такої якості, як у найкращих ресторанах. Тільки коштує це десь у районі 10 доларів за велику порцію з гарніром.

Навіщо туди їхати

На Занзібарі пропонують багато екскурсій, тож є можливість поєднувати пасивний пляжний відпочинок з активним. Наприклад, ми їздили на острови, що зникають – це піщані острови, які затоплюються під час припливу та з’являються під час відливу. Також були на острові, де живуть величезні 200-літні черепахи, плавали з дельфінами. Декому з нашої компанії навіть вдалося пропливти серед зграї дельфінів. Окрім цього, там можна займатися снорклінгом, адже підводний світ дуже красивий – просто як у мультиках.

Ціни на екскурсії – приблизно 30–60 доларів.

Оскільки це Африка й усе навколо не таке, як у нас, то навіть звичайна годинна поїздка на автобусі залишає купу вражень. Мені цікаво дізнаватися, як влаштоване життя простих людей в інших країнах. На Занзібарі живуть дуже бідно, дивишся й думаєш: «Як можна мати такі умови у 21 столітті?».

Серед мінусів те, що місцеві часто підходять і намагаються щось продати, але за декілька днів ми звикли до цього й почали нормально ставитися.

Великий плюс у тому, що часової різниці з Україною немає.

Погодні умови там – просто кайф: температура повітря +28, а води – +24. У кінці жовтня іноді було хмарно та йшов дощик, але це тільки додавало краси та свіжості. На Занзібарі неймовірно красиві заходи сонця, тому люди щодня виходили о 18:00 на пляж, щоб дивитися, як сідає сонце.

Домініканська Республіка

Анна-Марія Шапошнікова, Account Manager


Як полетіти в Домінікану

Ми поїхали в Домінікану наприкінці листопада на 10 днів. Зазвичай самі організовуємо подорожі, шукаємо квитки та квартири на Airbnb чи Booking, але цього разу захотілося спробувати, як це – подорожувати, коли все організують за тебе, тому звернулися до турагента.

Обрали саме цей напрямок, тому що хотілося чогось екзотичного. Якщо порівнювати Домінікану та Занзібар, то обрали перший варіант тільки тому, що там є ол-інклюзів.

Щоб полетіти в Домінікану, не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус, також його не вимагають після приїзду, адже це зелена зона.

Політ туди триває 12 годин без пересадок – це дуже складно фізично, мені було важко через спину, а моєму хлопцеві через високий зріст.

Карантинні обмеження

Тут немає суворого карантину, але персонал носить маски та просить туристів їх одягати під час шведського столу, коли всі набирають собі їжу. На пляжі маску носити не потрібно. Також роблять зауваження, коли люди зсувають столи, щоб сидіти великою компанією. В основному їх розставляють так, щоб усі сиділи по 2–4 особи.

Окрім цього, прибрали всі інформаційні оголошення про екскурсії, які можна чіпати руками. Також скасували групові тренування та анімацію, залишилася лише вечірня програма в готелі на свіжому повітрі.

Бюджет

Зараз у Домінікану можна полетіти у 2–3 рази дешевше, ніж у докарантинний час. Але при цьому змінилися правила гри щодо бронювань. Якщо раніше можна було полетіти за «гарячою путівкою» дешевше, то зараз ціна на тур у Домінікану, навпаки, зростає ближче до дати вильоту, тому що всі намагаються купити подорож в останній момент.

Ми купили тур за 7 днів до вильоту, а потім щодня наша турагентка скидала нам інформацію про те, як ростуть ціни на наші дати – за кілька днів до вильоту різниця була вже майже в 500 доларів.

Уся поїздка обійшлася нам у 2 600 доларів на двох – це переліт, проживання в 5-зірковому готелі, страхування та харчування. Якщо хочеться пасивного відпочинку, більше грошей можна й не брати. Були варіанти дешевших готелів, але ми обрали найкращий, який був на той момент, і не пошкодували.

Навіщо туди їхати

Домінікана – це, перш за все, блакитна вода, пальми та пляжі, як у рекламі «Баунті». Наші знайомі, які побували в багатьох тропічних країнах, кажуть, що ця країна – найкращий варіант із точки зору пляжів і готелів.

Тут можна просто валятися на пляжі, а можна поїхати в ліс мавп, покататися на серфі (55 доларів на людину), на квадроциклах і багах (60 доларів на людину), зняти вертоліт і побачити весь острів (від 90 доларів), поїхати на сусідній острів (80 доларів) чи просто в центрі подивитися архітектуру.

У мене дуже класні враження від поїздки. Ми їхали за «лежачим» відпочинком, але нам вистачило буквально кілька днів для цього, тож ми дуже зраділи, що тут ще купа активностей і розваг. Тому можна сьогодні цілий день валятися на пляжі, а завтра займатися серфінгом.

Мальдіви

Марія Лоло, QA-інженерка


Як полетіти на Мальдіви

Ми з чоловіком поїхали на Мальдіви в медовий місяць у жовтні після нашого весілля. Було страшно організовувати поїздку під час карантину. Ми забронювали тур у туроператора за півтора місяця та спостерігали за ситуацією. Плюс, до подорожі купили розширену страховку: якби ми захворіли на коронавірус перед поїздкою й не змогли б полетіти, страхова повернула б нам вартість подорожі.

Буквально за тиждень до нашої дати вильоту Мальдіви ввели нове правило – тепер прилетіти туди можна тільки з негативним тестом на COVID-19, зробленим не раніше, ніж за 72 години. Тест здали в аеропорту «Бориспіль» безкоштовно, тому що там власникам Monobank Platinum пропонують послугу безкоштовного ПЛР-тестування. Окрім цього, за 24 години до вильоту потрібно було заповнити декларацію про здоров’я.

Переліт у нас був із пересадками та тривав майже добу: Київ – Стамбул, Стамбул – Мале, а з Мале до острова, де розташовувався наш готель – нас довіз гідролітак. В аеропорту й під час перельоту всі в масках, у літаку видають гігієнічний пакет із маскою та антисептиком. Навіть у маленькому гідролітаку на Мальдівах, де пілот рулить босим, усі також були в масках і просили нас їх одягати. А це доволі складно, бо на Мальдівах +30 і висока вологість, тому в масці швидко стає спекотно.

Карантинні обмеження

На острові всі гості можуть ходити без масок. Наскільки я розумію, розраховують на те, що всі приїжджають із негативним ПЛР-тестом. Але весь персонал у готелі в масках.

Зараз у готелях немає системи шведського столу. Під час сніданків їжа за склом, персонал сам кладе на тарілку все, що ти хочеш. Обіди та вечері – у меню в окремих ресторанах на острові, де потрібно завчасно забронювати стіл, тому що персонал слідкує за тим, щоб усі сиділи на відстані.

З активностей і розваг доступно все. У спортзалі є обмеження на кількість людей, які можуть перебувати у приміщенні одночасно, тому туди також треба записуватися завчасно.

Загалом ми не відчували жодних обмежень чи небезпеки для свого здоров’я. Відпочинок на Мальдівах дуже усамітнений, там у принципі мало людей. Наш готель був заповнений десь на 50%, а на пляжі складалося враження, що на острові ми самі. І це саме те, що було нам потрібно.

Бюджет

Поки обирали готель, зрозуміли, що розкид цін на них дуже великий – є розкішні готелі за десятки тисяч доларів за тиждень, а є відносно недорогі за кілька тисяч доларів на тиждень.

Переліт обійшовся у 1 500 доларів на двох у два боки, внутрішній переліт на гідролітаку – ще 500 доларів. Проживання в готелі – 3 000 доларів.

Ми летіли на Мальдіви через туроператора. Мені здається, організовувати таку подорож самостійно немає сенсу, тому що це виходить дорожче. Наприклад, на Booking наш готель коштував дорожче, ніж через туроператора. До того ж туроператорка забронювала нам додаткові опції – з будиночка на острові, який ми обрали спочатку, нас переселили на водну віллу безкоштовно.

Ми обрали систему харчування «сніданок + вечеря», тому що вона була дешевша за ол-інклюзів на 2 000 доларів. При цьому на обіди та напої на місці ми витратили 1 500 доларів. Обід на двох у ресторані обходився нам десь у 40 доларів, але зазвичай ми брали закуски, основні страви дорожчі.

У наш пакет не входив алкоголь, але на сніданок, наприклад, окрім кави та фрешу, подавали шампанське. Якщо ж хотілося щось випити під час вечері, за це треба було платити додатково. Келих вина коштує в середньому 15 доларів.

Навіщо туди їхати

Мальдіви – це більше про пасивності, ніж активності. Туди варто їхати за релаксом, усамітненням, ідеальними пляжами та краєвидами. Наш острів можна було обійти по колу за 30 хвилин. Екскурсій пропонують небагато, наприклад, можна з’їздити на сусідній острів або покататися на яхті. Також є водні активності: човни, каяки, скутери тощо. Але нам не було нудно, тому що перед цим ми організовували весілля, і дуже втомилися, хотілося просто полежати й відпочити.

Для тих, хто хоче різноманітного досвіду, я б радила бронювати житло на острові та на воді, щоб трохи змінити картинку. Дехто також перелітає між островами, щоб пожити в різних місцях.

Стамбул, Фетхіє, Туреччина

Анастасія Бесєдіна, співзасновниця майстерні дизайну Otrazhenie


Як полетіти в Туреччину

Ми вже давно хотіли поїхати у відпустку, але через роботу постійно не було часу. Тож, як тільки він з’явився, ми відразу взяли квитки й полетіли спонтанно. Щоб їхати в Туреччину, не потрібно здавати ПЛР-тест, після приїзду він також не потрібен.

Ми їздили у Стамбул і Фетхіє на 8 днів у кінці листопада. Загалом нам пощастило з погодою: у Стамбулі було прохолодно, але сонячно, та все одно набагато тепліше, ніж у Києві, можна було ходити в легких осінніх куртках. Оскільки Фетхіє на півдні країни, удень там було близько +20 градусів, вода в морі була тепла, тож вдалося навіть покупатися.

Карантинні обмеження

Ми приїхали у Стамбул одразу після введення локдауну, тож більшість закладів там працювала тільки на виніс, а деякі були зачинені зовсім. Але попри це, багато закладів порушують правила й пускають туристів усередину, тому проблем із харчуванням у нас не було. Також доступна вулична їжа, але їсти її потрібно, стоячи на одному місці, заборонено йти вулицею без маски та їсти. Одного разу нас через це навіть зупинила поліція та зробила зауваження.

У Фетхіє заклади також не працювали, але нам пощастило, що при нашому готелі був ресторан, де ми постійно їли.

Усі музеї, мечеті та культурні місця працювали у звичному режимі.

У Туреччині всі носять маски на вулицях, спочатку нам це було незвично, адже в Києві вдягаємо маску тільки у приміщеннях. Але за час подорожі ми звикли до цього, тепер у Києві також одягаю маску, коли кудись виходжу.

Бюджет

Переліт в обидва боки на Turkish Airlines обійшовся нам у 150 доларів із людини. Ми побули 3 дні у Стамбулі, узяли авто й поїхали у Фетхіє. Оренда коштує 50 доларів на день, плюс, ми залишили завдаток близько 60 доларів. Пізніше побачили, що до Фетхіє можна було долетіти зі Стамбула за 15 доларів і зекономити час.

Проживання в готелі Стамбула в перші 3 дні коштувало близько 40 доларів за ніч, а коли ми повернулися після поїздки на південь, зупинилися в дуже крутому готелі за 66 доларів на 2 дні (нам пощастило отримати знижку на Чорну п’ятницю). У Фетхіє житло вийшло трохи дорожчим – близько 100 доларів за ніч, тому що ми орендували готель на березі моря.

Їжа в Туреччині недорога, у Стамбулі можна поїсти в середньому за 10 доларів. Одного разу ми ходили там в художній музей Сакипа Сабанджи, а потім зайшли в кафе при музеї. Чашка кави там коштувала 20 гривень, а десерт – 40 гривень, при тому, що на смак це було не гірше, ніж у Milk Bar у Києві.

Навіщо туди їхати

У Стамбул ми їхали для того, щоб походити музеями й мечетями, погуляти вулицями та поплавати на кораблі Босфором. Туристів мало, можна спокійно гуляти без натовпу.

Далі вирушили у Фетхіє, де нереально красива природа. Там ще можна було відпочивати на пляжі в Олюденізі та купатися, але, окрім цього, можна піти на хайкінг і політати на параплані (за 100 доларів із людини). Людей на вулицях там дуже мало, наприклад, коли гуляли набережною, за 1,5 години зустріли 10 осіб.

Я дуже задоволена цією подорожжю, навіть сподобалося те, що було не зовсім тепло для морського відпочинку, адже в цьому є свої плюси: людей мало, пляжі не забиті.

Дубай, ОАЕ

Дмитро Новіков, дизайнер інтерфейсів, фотограф


Як полетіти в Дубай

Ми організовували подорож самостійно, оскільки це просто: країна відкрита, візу можна оформити на місці, здати тест на COVID-19 також. Усе відбувається без черг.

Для того, щоб сісти на літак у Дубай, потрібно здати ПЛР-тест на COVID-19 за 1–2 дні до вильоту. Після прильоту також обов’язково беруть тест (він безкоштовний) і протягом 12 годин результати приходять смс-кою. До цього потрібно залишатися на самоізоляції в тій локації, яку ви вказали, коли прилетіли. Якщо це готель, потрібно приїхати туди й залишатися в номері, поки не будуть готові результати. Так само перед вильотом назад потрібно здати тест на COVID-19. У Дубаї це можна зробити в окремих клініках або, як було в моєму випадку, прямо в готелі. Тест уже був включений у вартість проживання. Наскільки я знаю, зараз так роблять багато готелів із вартістю проживання вище середнього.

Карантинні обмеження

У місті потрібно всюди носити маску та зберігати дистанцію. Але водночас вони послабили обмеження, які були раніше, наприклад, тепер можна пити алкоголь на вулицях (раніше це було заборонено). Зате місць у всіх готелях і ресторанах вдосталь.

На жаль, зараз не вийде поїхати з Дубаю в сусіднє місто через карантин. Наприклад, якщо поїхати в Абу-Дабі, доведеться сидіти там два тижні на карантині. Активності, як-от Лувр, Абу-Дабі чи Ferrari World, також зараз недоступні.

Бюджет

Летіли авіакомпанією Flydubai, вартість квитка на одного – у середньому трохи більше ніж 300 доларів в обидва боки.

У Дубаї можна знайти житло на будь-який смак і бюджет, розкид цін дуже великий. Наприклад, супербюджетний турист може зупинитися в Шарджі (ніч у готелі – від 30 доларів на двох – ред.). У Дубаї зараз немає туристичного ажіотажу, тому можна легко зняти готель чи апартаменти через будь-який сервіс бронювання, я користувався Booking.

Також можна скористатися послугами туроператора – так виходить дешевше. Це стосується не тільки перельоту та проживання, а й розваг. Наприклад, якщо забронювати сафарі через туроператора, це може обійтися в 100 доларів, а якщо самостійно – то і 500, і 700 доларів. У туроператорів уже є попередні домовленості з організаторами, тому ціни можуть бути вигідніші.

У Дубаї є місцеві таксі, яке можна зловити на вулиці та розраховуватися картою. Але я завжди користувався Uber, він там трохи дорожчий. Одна поїздка обходиться в 500–700 гривень, тому що в місті дуже великі відстані. Важливо обирати готель у місці, де збираєшся відпочивати більшість часу. Я так не зробив – зупинився в районі JBR і постійно їздив у центр, тому доводилося багато витрачати на таксі. У місті є метро, але станції розташовані так, що, як правило, від них до місця призначення потрібно йти десь 30 хвилин пішки.

Зараз там дуже сильно страждає орендний бізнес, тому є можливість орендувати авто в декілька разів дешевше, ніж це було рік тому. Наприклад, можна орендувати якийсь Rolls-Royce на день за 700 доларів, замість 3 000 доларів. Досить популярна розвага – орендувати дорогий автомобіль на день і фотографа, влаштувати фотосесію та зробити контент для Instagram.

Я був у Дубаї 2 роки тому й можу сказати, що ціни за це час сильно виросли. Але при цьому є вибір для різних бюджетів: можна піти в ресторан на Пальмі, майже нічого не замовити й заплатити 150 доларів на двох, а можна піти в заклад рівня тих, що представлені на Kyiv Food Market, де вечеря на двох обійдеться десь у 1 500 гривень. Треба розраховувати, що ціни вищі, ніж у Києві, десь у півтора раза.

Навіщо туди їхати

У Дубаї великий вибір активностей, розваг і сервісів, також є чудові пляжі, які зараз узагалі незаповнені. Дубай відомий великою кількістю екстремальних розваг: можна на картингу покататися, на болідах «Формули-1», можна зайнятися скайдайвінгом (це один із найпопулярніших видів розваг, тому треба записуватися завчасно), водним спортом, яхтингом тощо. Там є гольф, поло, футбол. Можна поїхати в пустелю й покататися на джипах і квадроциклах чи стрибнути з парашутом. Також у них є гірськолижний курорт усередині торгового центру Mall of the Emirates, де є підіймач, і можна покататися на лижах і сноуборді.

Різноманіття цін на всі ці розваги дуже велике, усе залежить від того, вони включені в тур від туроператора, чи ви бронюєте самостійно, а також від сервісу. Як правило, у Дубаї дуже високий рівень сервісу, через це й сильно виростає цінник. Картинг може обійтися в 700 гривень, а от спуститися з 44 поверху на зіплайні – це вже 7 000 гривень на двох. Джип-сафарі може коштувати від 700 гривень до 700 доларів, це буде плюс-мінус той самий експіріенс, тільки у другому випадку буде краща машина, програма та їжа. Тому треба дуже ретельно обирати.

Дубай – це про те, що ти завжди можеш вибрати кращий сервіс і заплатити за це дорожче, навіть у метро можна обрати «золотий» вагон із дуже комфортними кріслами, замість того, щоб їхати разом з усіма.

Деякі експіріенси зараз недоступні через COVID-19 для окремих туристів, але їх можна замовити через туроператора.

Погода там спекотна, але комфортна. Проте у футболці особливо не походиш, тому що всюди у приміщенні ввімкнені кондиціонери. Вони все спроєктували так, що ти рідко буваєш на вулиці, навіть зовні є спеціальні переходи з кондиціонерами.

Я думаю, що це відпочинок для тих, хто хоче спробувати різноманітні експіріенси та має достатньо грошей для того, щоб не економити на відпочинку. Але треба розуміти, що Дубай – це таке собі штучне «пластмасове» місто, там немає нічого автентичного. Якщо просто хочеться отримати нові враження, покупатися, позасмагати, позайматися водними видами спорту й подивитися на суперсучасне технологічне місто з хмарочосами, то Дубай – чудове місце. Але це відпочинок на тиждень, довше залишатися тут нудно.

Балі

Зараз на Балі можна приїхати лише за бізнес-візою, острів закритий для туристів. Особисто я приїхав сюди для того, щоб придбати землю під будівництво будинку. Але останнім часом з’явилося дуже багато шахраїв, які під виглядом агенцій підробляють бізнес-візи й допомагають людям за сірою схемою заїхати сюди. Люди платять великі гроші для того, щоб приїхати на острів таким способом, але прикордонні служби вже знають про цю схему та розвертають людей на кордоні. Таких випадків уже було немало. Уявіть це розчарування, коли ви заплатили купу грошей, пролетіли майже добу, а вас беруть і розвертають на кордоні.

До того ж тут зараз заборонено працювати. Тому люди, які звикли приїхати на Балі та працювати з ноутбуком у кафе, не зможуть повноцінно це зробити. Тож тим, у кого тут немає реальних бізнес-завдань, переговорів, купівлі землі тощо, не раджу поки що їхати. Краще дочекатися офіційного відкриття кордонів для туристів.