У 2019 році Україна підписала угоду про безвізовий режим з дев’ятьма країнами, ще з однією збільшила термін безвізового перебування громадян. З минулого року український паспорт піднявся на 8 позначок у рейтингу Passport Index: сьогодні маємо рейтинг «20» із можливістю подорожувати без віз до 141 країни світу серед майже 200. Ще два роки тому Україна мала безвізовий доступ лише до 114 країн.

Наприкінці року переглядаємо, куди тепер українці можуть їздити без віз і як надовго.

Уругвай

Уругвай – держава у південно-східній частині Південної Америки, на узбережжі Атлантичного океану. Безвіз з Уругваєм запровадили у вересні 2018 року, у лютому 2019-го він почав діяти. Для поїздки туди потрібно мали лише закордонний паспорт або посвідчення особи моряка. На території країни можна перебувати до 90 днів.

Таїланд

Подорожувати до Таїланду без віз з туристичною метою українці можуть з квітня цього року. Для поїздки потрібно мати закордонний паспорт (біометричний або небіометричний), а строк безвізового перебування – до 30 днів.

Коста-Рика

Держава на Панамському перешийку, омивається Тихим океаном на заході та Карибським морем на сході. Про безвіз країни домовились у травні: українцям можна в’їжджати із закордонним паспортом і перебувати у країні 90 днів.

Колумбія

Угоду про безвіз країни підписали у вересні, втім вона ще не почала діяти. Країна розташована на північному заході Південної Америки, омивається Тихим океаном, має вихід до Карибського моря.

Еквадор

Безвіз з Еквадором також підписали у вересні й майже одразу його запровадили. До країни, яка межує з Колумбією, Перу та омивається Тихим океаном, українці можуть в'їжджати на 90 днів із закордонним паспортом. Еквадор став 21-ю країною з безвізом для українців серед країн Південної Америки.

Домініка

Це острівна держава у Карибському басейні, яка розташована поряд з Гваделупою та Мартинікою. Не плутати з Домініканською Республікою (туди українці теж можуть подорожувати без віз). На території Домініки переважно гори й тропічні ліси. Про безвіз домовились у жовтні, правила почати діяти в листопаді. Українці можуть перебувати на території Домініки до 90 днів без віз, незалежно від мети в’їзду.

Монголія

Монголія – держава у Центральній Азії, найбільша країна світу за площею, яка не має виходу до морів чи океанів. Оточена Росією на півночі, Китаєм – на півдні. Угоду про безвіз підписали у листопаді. Із закордонним паспортом українці можуть подорожувати до Монголії на 90 днів.

Аргентина

Україна та Аргентина домовились про безвіз ще у квітні 2011 року, угода дозволяла перебувати у південноамериканській країні до 90 днів. Нову угоду підписали в листопаді: для обох країн збільшили строк безвізового перебування громадян удвічі: з 90 днів протягом року до 90 днів протягом 180 днів.

Маршаллові острови

Держава, яка розташована посередині Тихого океану між Гаваями та Філіппінами й перебуває в асоціації зі Сполученими Штатами Америки. У листопаді Україна та Маршаллові острови підписали угоду про спрощення візового режиму. Українці без візи можуть перебувати на території країни упродовж 180 днів.

Північна Македонія

Країна офіційно змінила назву у лютому 2019 року після тривалої судової суперечки з Грецією, раніше була відома як Македонія. Розташована між Грецією і Сербією у Північній Європі. Угода про безвізовий режим між Україною та Північною Македонією запрацювала у грудні. Вона діятиме на постійній основі. Українці та громадяни Північної Македонії зможуть здійснювати взаємні поїздки за біометричним паспортом на термін до 90 днів.