The Village Україна та експедиція Ukrainer розповідають про маловідомі і колоритні місця України

Текст: Богдан Логвиненко

Чайовня Сурія

Сурія — затишна чайовня у Карпатах, на горі Гемба, куди веде канатна дорога. У хатинці пахне дровами, а гриби та ягоди до млинців збирають у лісі поблизу. Каву тут готують на двох пісках, спеціально привезених з Грузії та з берегів річки Ганг. Засновниця чайовні Юлія Омельченко вважає краєвид з вікна родзинкою закладу.

Порада:  Збитень, масала, імбирний чай — просто приїздіть почаювати на горі! А ще тут можна обрати натуральні бальзами та мила ручної роботи.

«Моя найвища ідея — бачити цей світ красивим», — Юлія Омельченко, засновниця чайовні Сурія.

 Лінк

Чайні традиції повертаються до Карпат / Ukrainer

Рятівник Явірника

43 роки Янко Деревляний ходить на гору Явірник. Він художник, скульптор і архітектор, але обрав для себе гору як пристанок творчості та єднання з природою. Янка надихає Гауді та Калатрава, а приймає гостей він у казкових хатинках на краю цивілізації.

Порада: Cкуштуйте смачнющу капусту, запечену Янком у золі, спитайте про короткий шлях на гору та колоритні місця для інста-сторі.

«На горі дичавіють навіть коти. Тут треба мати добрі нерви, аби протриматись якийсь час!» — Янко Деревляний.

Янко утримує тут туристичний притулок, де приймає гостей, що заблукали або ж, навпаки, віднайшли себе у горах.

 Лінк

Янко Деревляний. Рятівник Явірника / Ukrainer

Чинадійове. Замок Сент-Міклош

Йосип Бартош першим в Україні взяв замок в оренду. Старовинний замок Сент-Міклош використовували як автобазу та смітник.

«З Англії приїхала жіночка, 58 років, а з Польщі 70-річний дідок. І взялися з іншими волонтерами за лопати, бо вони люблять Україну», — Йосип Бартош.

Порада: Любите середньовічні розваги? — Відвідайте Сент-Міклош у травні, під час фестивалю «Срібний Татош». Поза тим погуляти таємними ходами замку тут можна щодня.

Замок несподівано почав очищення і перетворення назад в історичну пам'ятку.

«В цю ідею не вірив у селі ніхто, у тому числі я», — Йосип Бартош.

За 10 років сюди вдалося запросити міжнародні пленери та фестивалі. Тепер тут сотні туристів щоденно, а Йосип Бартош планує врятувати ще кілька замків Закарпаття.

 Лінк

Замок Сент-Міклош та Йосип Бартош / Ukrainer

с. Дубриничі. Велосадиба

«Добра нуч» – екологічна велосадиба у селі Дубриничі на Закарпатті. Аліса з чоловіком викупили старе зерносховище й перетворили його на туристичний об'єкт. Щороку сюди приїздять велотуристи та бекпекери з усієї Європи. Тут можна взяти велосипед напрокат і проїхатися мальовничим Закарпаттям.

«Тут можна задіяти усі ланки сільського туризму», — Аліса Смирна.

Порада: Візьміть велосипед в оренду і проїдьтеся гірськими стежками вздовж струмка.

До Аліси та Віталія можна потрапити і через «booking». А найхитріші отримують безкоштовну ночівлю через мережу Couchsurfing i Warmshowers.

У садибі є хостел, веломайстерня, бенкетна зала. Дружні до природи господарі зробили окремий готель для комах — «Інсектенготель».

 Лінк

Аліса Смирна та її велосадиба / Ukrainer

Виноградів. Боржавська вузькоколійка

Це одна з небагатьох діючих вузькоколійок в Україні. Ширина колії — 750 мм.

Загальна довжина Боржавської вузькоколійки — 123 км. Перша черга була введена в експлуатацію у грудні 1908 року.

На той час це була залізниця майбутнього. Такі вузькоколійки з'являлися по всій Європі зі швидкістю, з якою зараз поширюються нові моделі смартфонів.

«Якщо раніше з Верховини люди добиралися півтора дня на ярмарок у Берегове, то з потягом це скоротилося до трьох годин», — Денис Добра, голова ГО «Боржавська вузькоколійка».

Порада: Навідайтеся до Виноградова влітку й восени на винні та ягідні тури, а як були слухняними протягом усього року, то й на Миколая цукерочку отримаєте.

Наразі пасажирське сполучення є лише на відрізку Виноградове — Хмільник. На цьому відрізку їздить тепловоз ТУ-2 1972 року випуску. Вагони трохи новіші — десь початку 1980-х. Швидкість — 15 кілометрів на годину.

«У вагонах зараз немає зручностей, знаєте. І в нас є такий жарт: якщо ти вийшов із першого вагона, то у тебе вистачить часу сходити в кущі і застрибнути в останній. Уся сіль цього жарту у тому, що між першим і останнім вагоном немає жодного — їх усього два», — Денис Добра, голова ГО «Боржавська вузькоколійка».

Денис вільно володіє кількома мовами і супроводжує туристичні групи. Іноді тут відбуваються фестивалі поціновувачів вузькоколійки. Взимку, на Миколая, потяг стає святковим, з усіх усюд приїздять дітлахи. У цей день Денис перевдягається у Миколая і роздає дітям подарунки.

 Лінк

Боржавська вузькоколійка / Ukraїner

Фото:  Чайовня Сурія — Валентин Кузан, Сергій Полежака; Рятівник Явірника — Тарас Ковальчук, Сергій Гусаков, Віталій Маріаш;  Замок Сент-Міклош — Богдан Логвиненко; Велосадиба — Тарас Ковальчук; Боржавська вузькоколійка — Валентин Кузан.