Компанія Bolt 21 листопада відкрила в Києві першу точку оренди електричних самокатів: вона працюватиме на території технологічного парку UNIT.City в тестовому режимі.

Повноцінну оренду в Києві планують запустити навесні 2020 року. Перші локації розташують біля транспортних вузлів, а також у найбільш відвідуваних місцях, наприклад, на Хрещатику і Контрактовій площі. Точки працюватимуть у форматі free sharing: де самокат залишили, там його хтось має взяти.

Перша тестова точка прокату самокатів Bolt – на території технологічного парку UNIT.City

«Прикладом для наслідування був Таллінн – холодне місто, де період комфортної температури для користування електросамокатом значно менший, ніж у Києві. Але послуга там прижилась. У Таллінні їх часто використовують для розваги, а не для потреби. Ми подумали, що якщо холодніше місто за Київ змогло це зробити – то у нас це теж можливо», – розповів The Village Україна регіональний менеджер Bolt в Україні Тарас Потічний.

Як користуватись? 

Перед користуванням електросамокатом потрібно завантажити додаток Bolt – той, який нині використовують для замовлення таксі. У програмі з’явиться кнопка для перемикання екрана на оренду електросамоката.

Щоб почати їхати, самокат треба розблокувати за допомогою QR-коду в додатку й увімкнути. Утім їздити зможуть ті, кому виповнилось 18 років (під час реєстрації користувач буде вказувати дату народження).

Компанія очікує, що електросамокатами будуть користуватися для коротких поїздок містом

Bolt закупив електросамокати Segway з максимальною швидкістю 25 кілометрів на годину: на одному заряді він може проїхати до 45 кілометрів. Самокатом можна користуватися взимку, він здатний працювати за температури до −20 градусів за Цельсієм. Проти крадіжок та вандалізму встановили GPS-датчик, який допоможе відстежити пристрій, і сигналізацію: вона спрацьовує, якщо поїздка не оплачена. Для безпеки до кожного пристрою додається шолом.

Ще одне обмеження: із самокатом не можна спускатись у метро.

Що з цінами? 

У вартість оренди входить ціна за розблокування (близько 30 гривень) і ціна за хвилину використання (коливатиметься від однієї до двох гривень). Ціноутворення формується за такою схемою: оренда самокату – це 60-70% середньої вартості поїздки на таксі. У Києві, за розрахунками Bolt, вона становить 100-110 гривень. Тож середня поїздка на електросамокаті коштуватиме 60-70 гривень.

Доїхати до офісу

Компанія очікує, що електросамокатами будуть користуватися для коротких поїздок містом. «Наприклад, ви вийшли з таксі, але вам потрібно доїхати останні 500 метрів до офісу чи додому. Ви можете скористатись електросамокатом».

Утім, у Bolt припускають, що самокати також використовуватимуть для розваг. Якщо їздити користувач планує багато і щохвилинна оплата невигідна, компанія встановила ціну за оренду самоката на весь день.

Києву треба кілька тисяч електросамокатів, щоб повністю задовольнити попит містян, кажуть у Bolt, але поки планують закупити кілька сотень пристроїв. На першому етапі компанія не планує заходити в рекреаційні локації на кшталт ВДНГ чи Межигір’я, але хоче зробити це пізніше.

Якщо тестовий запуск у Києві буде успішним, у майбутньому Bolt планує запускати послугу в Одесі та Львові.

Фото: Bolt, Александр Дмитрук