Для яскравих вихідних необов’язково їхати з Києва – нові враження та секретні місця завжди можна знайти в рідному місті. Іноді варто зробити лише кілька кроків убік чи проміняти центр на віддалений район. І починається зовсім інша історія.

Спільно з холодним чаєм Fuze Tea® ми розпочинаємо серію тематичних путівників про те, як провести канікули в Києві.

У новому матеріалі ми разом із журналістом Ярославом Друзюком розповідаємо про шість нетипових гастрономічних місць столиці.

Ярослав Друзюк

редактор рубрики «Їжа» The Village Україна та головний редактор Blackfield Coffee

Гастрокультура – невід’ємна складова міської культури. Це не окрема тусовочка, де кілька десятків людей вирішують, що будуть їсти цілі міста. Це про базові потреби: як жити в місті, що тут відбувається цікавого і куди сходити на обід. Саме це я досліджую і про це пишу.

Про те, що Київ – чи не найкраще місто Європи за співвідношенням ціни та якості закладів, кажуть уже не тільки місцеві ресторатори, а й великі європейські медіа. Якщо у 2011 році Ентоні Бордейн розповідав про Київ крізь призму Чорнобиля та перепічку на Хмельницького, то сьогодні в місті не соромно показати іноземцям десятки місць – і, найімовірніше, з такими середніми чеками вони не знайдуть настільки смачних страв у жодній іншій європейській країні.

Віконце «Перепічка на Хорива»

Де: вулиця Хорива, 13

коли: поки є пиріжки

*на момент виходу матеріалу «Перепічка на Хорива»
переїхала на вулицю Бульварно-Кудрявську, 31а

Перепічка завжди була ближче, ніж мені здавалося.

Якось я прийшов на офісну кухню і побачив на столі перепічку. Подумав:
«Ого, хтось настільки любить перепічку,
що привіз її через усе місто».

На мій подив, перепічка завжди була ближче, ніж мені здавалося.

Точку з перепічкою на Хмельницького знають усі. Але існує менш відома перепічка – на Подолі. Це вікно в будівлі 1832 року поряд
із церквою Миколи Притиска, яке легко знайти за чергою біля нього.

Тут продають свіжу перепічку, пиріжки, булочки, піцу та млинці. На листку А4 шрифтом Comic Sans перелічують смаки: з м’ясом, капустою, яблуками, вишнею, смородиною і корицею. Мій улюблений – з вишнею. Але краще запитайте у продавчині, які пиріжки є в асортименті – зазвичай усе розбирають рано і по обіді вже зачиняють вікно.

Для мене як некиянина тут найпростіше уявляти себе місцевим

Це передусім місце, куди можна зайти, щоб не було соромно перед мамою – за те, що сказав їй телефоном, що вже встиг пообідати. А ще для мене як некиянина тут найпростіше уявляти себе місцевим: стоїш біля пам’ятки архітектури початку XIX століття навпроти ще старішої церкви і замовляєш пиріжки, про які знають і не всі місцеві.

Мусульманський ринок на Дегтярівській

Де: вулиця Дегтярівська, 25-А (вхід із провулку Старожитомирського)

коли: щоп’ятниці,
орієнтовно 12:00-17:00

Найкращу точку з шашликами і кебабами можна визначити за кількістю диму над нею

Скажу відверто: коли я їхав на мусульманський ринок на Дегтярівській уперше, то не знав, де саме його шукати

Припинив хвилюватися лише тоді, коли помітив у трамваї жінку в хіджабі з двома дітьми. До ринку так і дійшли – діти за руку з мамою, а я за ними.

Насправді знайти ринок не складно – від Дегтярівської треба повернути на Старожитомирський провулок і рухатися вперед, доки не побачиш перші розкладки з пловом і пахлавою. Якщо пройти ще трохи далі, можна зайти до Ісламського культурного центру «Альраід» з мечеттю. Якщо приїдете до 17:00 (ринок працює лише у п’ятницю) – є шанси потрапити на святкову програму на подвір’ї з кримськотатарськими танцями від дитячого гуртка і безкоштовною кавою у джезві.

Якщо розговоритися з продавцем, він розповість, що справжні кримські чебуреки готують на «голій» сковорідці, без додавання жиру

Що тут купувати насамперед? Звичайно, плов, який чекає на вас у великих казанах. Та головне – янтики, які готують прямо на місці. Якщо розговоритися з продавцем, він розповість, що справжні кримські чебуреки готують на «голій» сковорідці, без додавання жиру. А ще покаже, як правильно їсти чебуреки – руки витягнуті перед собою, шиєю витягуєшся вперед.

Ресторан Himalaya

Де: вулиця Велика Васильківська, 80

коли:
11:30-23:30

Як і мусульманський ринок на Дегтярівській, ресторан на «Олімпійській» дає відчуття, що ти живеш у великому багатокультурному місті

У Києві триває бум на паназійську кухню – фо чи бань мі вже нікого не здивуєш. Що справді нове, так це те, що дедалі більше азійських закладів відкривають носії відповідних культур

«Як на мене, ознайомлювати українську аудиторію із кухнею інших країн повинні люди, які знають, що таке автентичність. автентичною кухнею повинні займатися люди, які знають про країну походження більше, ніж за місячною відпусткою», – каже керівник ресторану індійської кухні Himalaya Яшві Тріпатхі.

Певно, ще ніколи досі в Києві різноманітні гастрономічні культури не були представлені на такому рівні. Та ресторан індійської кухні Himalaya, який працює в місті з 1997 року, цей тренд випередив.

Панір, смажений рис із куркою та манго-ласі – це краще довірити професіоналам

Власник Himalaya Яшві Тріпатхі перейняв керівництво закладом від батька після навчання у Північній Америці. Свого часу в ресторані намагалися взяти на роботу кухарів-українців, але навчити киян працювати з індійськими рецептами не вдалося. Тому вже понад 20 років кухню Himalaya очолюють фахівці з Індії. Панір, смажений рис із куркою та манго-ласі – це краще довірити професіоналам.

Cipollino Pizza

Де: вулиця Хорива, 25/12

коли: 09:00-01:00

Чому це моя улюблена піца на Подолі? По-перше, це смачно

Мушу повідомити заздалегідь: без піци Cipollino не обходиться жоден день народження в офісі The Village Україна. Наші улюблені – піци із салямі та чотирма видами сиру

Засновник Cipollino Олег Возний відкрив власну піцерію п’ять років тому – після роботи в кількох мережевих закладах із метою створити щось неформатне.
У піцерії на Хорива немає великих зал і кімнат для караоке, тут немає піци з буратою чи шоколадом. На зауваження про прибори вам просто порадять їсти піцу руками. Понад те, приміщення Cipollino має такий вигляд, який і повинен мати колишній магазин взуття біля Контрактової площі – з дивним продовгуватим коридором на другому поверсі та офісом, у якому гості постійно шукають вбиральню.

Чому це моя улюблена піца на Подолі? По-перше, це смачно. По-друге, це місце, куди можна вийти на обід і трохи відірватися від роботи. Наприклад, саме тут я дізнався, що один мій колега роками ходив у рейди в Lineage II.

Whitebeard Blackbird

Де: галерея «Висоцький», вулиця Воздвиженська, 40

коли:
09:30-21:00

Тільки тут можна прийти на вечірню зустріч,
під час якої вас перекрикуватиме Володимир Висоцький

У Whitebeard Blackbird
вам не приготують американо, лонг-блек
чи іншу версію зіпсованого еспресо

Лате (і айс-лате) у Whitebeard Blackbird варто замовляти на власний страх і ризик. Але тут вам зроблять найкращий капучино в Києві. Тільки тут, зрештою, можна прийти на вечірню зустріч, під час якої вас перекрикуватиме Володимир Висоцький.

Кав’ярню Whitebeard Blackbird, розташовану у галереї «Висоцький» на Воздвиженці, можна назвати рушієм кавової культури міста. Окрім роботи на The Village Україна, я відповідаю за сайт Blackfield Coffee – це профільне медіа, присвячене кавовій культурі.

Без кількох тривалих розмов за кавою (і цигарковим димом) у кав’ярні Whitebeard Blackbird наш журнал
не був би таким, яким він є.

Останні півроку перед запуском ми знайомилися з головними гравцями на ринку і слухали, що саме вони хотіли б бачити на сайті про каву. Без кількох тривалих розмов за кавою (і цигарковим димом) у кав’ярні Whitebeard Blackbird наш журнал не був би таким, яким він є.

Шаурма на Cевастопольській площі

Де: Севастопольська площа, підземний перехід

коли:
цілодобово

Шаурма на Солом’янці – це не просто стритфуд, це досвід

Зараз кіоск із геніальною назвою Fast Food Master Class легко знайти під куполом великого підземного переходу на Севастопольській площі

А раніше – до того, як тут зачистили шанхай мафів, – до нього треба було пробитися. Тоді вистояти чергу. А відтак ще й знайти правильний вихід із переходу.

У цієї мережі закладів є кіоски й на інших локаціях – наприклад, на Контрактовій площі та «Арсенальній». Але саме цілодобова точка на Севастопольській розташована найближче до так званого турецького містечка на Солом’янці. Тому тільки тут можна поспілкуватися з майстром шаурми, який працює в кіоску вже десять років.

Новинка Fuze Tea® чорний чай зі смаком лісових ягід та гібіскуса – це неочікуване поєднання смаків натурального чорного чаю, лісових ягід та гібіскуса. Такі різні інгредієнти, що створюють гармонію та надихають на нові відкриття. Наприклад, знайти час для себе, перезавантажитися та краще дослідити рідне місто: його історію, гастрокультуру чи нічне життя. На випадок спраги під рукою завжди є пляшечка холодного чаю Fuze Tea®.

Матеріал підготовлено за підтримки

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.