Денис Перепеленко – фотограф і дизайнер. Народився й виріс у Донецьку, у 2015-му переїхав до Києва. Фотографією почав займатись у 2017 році, працює в жанрі вуличної фотографії.

«У бік фотографії я почав задивлятися роки два-три тому. Почав знімати на айфон, переважно, коли подорожував, хоча подорожував я мало. Фотографував архітектуру, пейзажі, та це швидко набридло. У якийсь момент відкрив для себе двох сучасних стрит-фотографів з Британії: Джошуа Джексона та Крейга Уайтхеда. Мене дуже вразили їхні роботи  гра зі світлом, кольором, композицією. Я дізнався про них півтора року тому, з того часу почав думати про власну камеру. Та придбати її вдалося лише в лютому 2020-го, вважаю це покупкою року. Почав знімати й згодом дізнався про «Українську вуличну фотографію». Це, звісно, зовсім інший формат, ніж у британських фотографів, які «купаються» в архітектурній естетиці: наша батьківщина дещо менш естетична, але не менш прекрасна на фото, й місцями навіть цікавіша, коли кадр може доходити до абсурду. Цим мені й подобається вулична фотографія, де ми показуємо життя таким, яким воно виглядає насправді, без прикрас», – розповідає автор про свій шлях до стрит-фотографії.

Денис Перепеленко

фотограф

Львів, 2020

Про нічну зйомку

Нічна зйомка в якомусь сенсі набагато простіша, ніж денна. Об’єктів у кадрі стає менше, і все, що тобі потрібно, – знайти джерело світла та спостерігати за тим, що там відбувається (або не відбувається). З одного боку, у тебе звужується простір для зйомки, з іншого, відкривається можливість максимально крутого освітлення, удень про таке можна тільки мріяти. Неонові вивіски, лайтбокси, великі рекламні екрани, світло фар машин – усе це робить твою фотографію максимально цікавою.

Київ, 2020
Київ, 2020
Київ, 2020

Львів, 2020

 Сфотографував, виходячи з потяга після приїзду до Львова. Її потяг зупинився, і вона стояла в такій позі із загадковим поглядом. Я зважився дістати камеру, швидко пофоткати та швидко попрощатися. Щоправда, довго не наважувався викладати це фото, хвилювався, що будуть занадто злісно з неї сміятися. Публіку вона, звичайно, «схвилювала». Один з коментів: «Обличчя «Укрзалізниці». Загалом це схоже на правду.

Яремче, 2020

Київ, 2020
Київ, 2020

Київ, 2020
Київ, 2020
Київ, 2020

Львів, 2020
Київ, 2020

Київ, 2020
Київ, 2020
Львів, 2020

Київ, 2020

Київ, 2020
Київ, 2020
Київ, 2020
Львів, 2020

The Village Україна та спільнота «Українська вулична фотографія» в рубриці «Камера спостереження» розповідає про людей, які знімають місто.