Олександр Якимчук – український фотограф. Народився 1974 року в Одесі. Фотографувати почав з 10 років. Викладає фотографію на авторському курсі «Композиція й зміст фотографії». Автор персональних фотовиставок в Україні та за кордоном. У 2016-му працював оператором документального фільму «Будинок Слово», стрічка у 2018 році отримала українську кінопремію «Золота Дзига» в категорії «Найкращий документальний фільм».

Я вперше доторкнувся до чорно-білої фотографії у свої 10 років. На день народження батьки подарували найпростіший радянський фотоапарат «Смена-8м», а далі – плівка, проявка, фотозбільшувач, друк фотографій. Моє дитинство та юнацтво пройшли разом з фотоапаратом і чорно-білою фотографією. Це диво появи зображення на фотопапері залишилося зі мною. А уже в дорослому віці я повернувся до тих витоків, які мене надихали, і це переросло в щось велике, у частину мене самого. Фотографія стала частиною мого життя. Вразив і задав багато в чому курс моєї творчості Яромир Функе, фотограф чеського авангарду 30-х років: я відчував його бажання доторкнутися до почуттів, до любові та його віри, що несе любов. Фотографія відкрила в мені самому велику силу й бажання відкривати в собі багатства нашого внутрішнього світу. Саме це я намагаюся донести своїм учням на курсі «Композиція та зміст фотографії», який викладаю. Пошук основи в собі, своєї віри. Я не міг уявити, що захоплення дитинства переросте в щось більше. Що я захочу показати свою Одесу, ту, яку відчуваю, ту, у якій живу, ту, яку люблю, де на вулицях ти частіше зустрічаєш усмішки, чуєш жарти й «Доброго дня». Це моє місто. Місто, яке люблю, місто, яке відповідає мені вдячністю. Воно відкрило в мені мене.

Олександр Якимчук

фотограф

The Village Україна та спільнота «Українська вулична фотографія» в рубриці «Камера спостереження» розповідає про людей, які знімають місто.