Валентин Кузан під час карантину продовжує знімати портрети людей української культури. Але робить це дистанційно – через відеодзвінки.

The Village Україна публікує серію карантинних робіт фотографа.


Валентин Кузан

фотограф

  Це частина мого проєкту про українських митців, над яким я працюю вже п'ятий рік. Я знімав їхні портрети вдома, на репетиційних базах, у гримерках, за лаштунками, на фестивалях, форумах, у майстернях, виставкових просторах і резиденціях. Але ще ніколи не знімав їх у смартфонах, у які щойно помістив їх карантин. Водночас я поєднував їхні зображення із тим, що бачив довкола себе, теж будучи в ізоляції.

Я назвав би цю серію «Гадання на карантині». На нашій студії, де відбулась половина зйомок через смартфон, є певна кількість книжок, котрі годяться тільки для того, щоб по них гадати. Так само робив із виданнями цінними, або з випадковими поверхнями: імпровізував, випробовуючи, хто до чого підійде. Відкривав книжки на випадковій сторінці і шукав зв'язок. Навіть непрямий, іноді комічний. Але часом дуже влучний.

Фотографа Дмитра Купріяна, котрий знімає в чб, а потім колорує фото, я зняв на книжці Рудольфа Гулки. Це книжка, фотографії в якій зроблені автором таким самим чином, але рівно сто років тому в тодішній Пудкарпатській Русі (теперішнє Закарпаття).

Над головою режисерки і засновниці Такфліксу Надії Парфан нависає потужна постать Інгмара Бергмана, котрого я відкрив для себе як неймовірного прозаїка завдяки його трилогії, виданій кілька років тому у ВСЛ.

Художник Діма Красний визирає з рамочки на обкладинці книги про Параску Плитку-Горицвіт, котра пройшла ГУЛАГ, потім решту життя провела на самоті у рідній Криворівні, займаючись малюванням, іконописом, витинанням, фотографією, музикою і поезією.

Фотограф Михайло Палінчак у часи пандемії постає в масці, подібній до тієї, яку довелося вдягати, фотографуючи в диму найдраматичніші революційні події.

Поет Остап Сливинський позує на фоні своєї книжкової полиці і закрутки на студії агенства Gate agency, в котрому я працюю.

Юрій Іздрик, оскільки займається крім поезії ілюстрацією і колажем, сам у колаж і потрапив, опинившись на фотографіях Гельмута Ньютона.

Джазовий трубач Деніс Аду органічно вписався у карпатські пейзажі, а поет Заза Пауалішвілі побув вождем новозеландського племені із книжки фотографа Ірвіна Пенна.

Співачка Христина Халімонова знята у своїй майстерні за фортепіано з іграшкою.

Богдана Неборак з Інституту книги на фото гуляє перед домом.

На фото є письменниця Гаська Шиян – я сфотографував її біля печива. Не знаю, що про це написати – це печиво дуже мені подобається.

The Village Україна та спільнота «Українська вулична фотографія» у рубриці «Камера спостереження» розповідає про людей, які знімають місто.