Дмитро Степаненко – фотограф і куратор з Одеси, який живе та працює у Лондоні. Стритфотографією займається з 2010 року. У 2013 році став одним із засновників колективу The Street Collective. Персональні виставки Дмитра Степаненка влаштовували в Одесі та Лондоні у 2017 та 2018 роках. Дмитро брав участь в експозиціях у Великобританії, Бельгії, Швеції та США. У 2017 році вийшла друком його перша фотокнига – Heavy Colour. Дмитро – засновник і директор Лондонського фестивалю вуличної фотографії.

  Мені дуже цікаво знімати в Одесі, оскільки я вже 10 років живу в Лондоні, та і як фотограф я сформувався вже в Англії. Тобто до цього я ніколи не знімав в Одесі, не фотографував своє місто. Тому тепер, коли я відвідую Одесу на короткий час, я починаю інакше сприймати вже знайомі місця. Ба більше, тепер мені цікаво відвідувати ті райони, вулиці та площі, які раніше у мене жодного інтересу не викликали. Я почав сприймати місто з візуальної точки зору, а не як набір звичних орієнтирів.

Помітив, що в Одесі знімати досить просто, порівняно з багатьма європейськими містами: люди більш відкриті, на вулицях кипить життя.

У моїх фото зазвичай немає особливих історій, оскільки знімаю я швидко, непомітно, з людьми на вулиці не спілкуюсь.

Дмитро Степаненко

фотограф, куратор, співзасновник The Street Collective, директор Лондонського фестивалю вуличної фотографії

The Village Україна та спільнота «Українська вулична фотографія» у рубриці «Камера спостереження» розповідає про людей, які знімають місто.

Фото: Дмитро Степаненко