Ігор Чекачков – український фотограф з Харкова. Професійно займається фотографією з 2007 року: знімав для Медіапорту, УНІАН та інших агенцій. Пізніше робив портретні зйомки для Forbes, Фокус, репортажі – для Репортера, National Geographic, Le Monde, The Guardian.

З 2011 року все більше уваги приділяє художній фотографії і робить менше комерційних зйомок та зйомок для видань («це пов’язано як з інтересом до художньої фотографії, так і з тим, що у Харкові відбувається не так багато цікавого для міжнародних медіа, а харківські ЗМІ ніколи не мають грошей для позиції фотографа»). Перші виставки були у Парижі, Львові, пізніше – й у Харкові. Детальний перелік публікацій та виставок Чекачкова можна знайти на сайті фотографа.

Фото: Ігор Чекачков

  Ймовірно, це важлива риса міста – багато талановитих художників (я б не став виділяти фотографів в окрему категорію) і відсутність попиту (точніше – грошей) на їхні роботи.

Якийсь час я викладав у фотошколах і побачив, що зазвичай фотографію зводять до набору деяких формул, переконуючи, що ці знання дозволять робити гарні знімки. Таке уявлення спрощує фотографію та створює примітивну візуальну культуру, навчаючи фотографів-початківців не сприймати, а натискати на кнопки та використовувати найпростіші правила композиції. Цього року я відкрив Візуальну Академію, де ми будемо робити акцент на тому, що фотографія – це те, як ви бачите, як відчуваєте світ, а зовсім не про те – який фотоапарат ви використовуєте. Ми будемо говорити про сприйняття в контексті сучасної фотографії, щоб показати – вона значно складніша, багатогранніша та цікавіша, за те, що нам показує масова культура.

У Харкові зародилася дуже цікава фотографічна традиція, завдяки таким фотографам як Михайлов, Павлов та інші. Видається, є якесь колективне несвідоме поле, і їхня естетика впливає на молодих фотографів, навіть не знайомих з їхніми роботами. Це робить Харків унікальним з точки зору фотографічної культури містом. Пам’ятаю ,як вперше показав свої фото Романові Пятковці, він сказав: «Та це ж Харківська школа фотографії!». А я навіть не уявляв, що це таке.

Харків багато в чому провінційний, і водночас страшенно безшабашний з художньої точки зору.

Ігор Чекачков

харківський фотограф

The Village Україна та спільнота «Українська вулична фотографія» розповідає про людей, які знімають місто.