Карантин вніс корективи у наше життя. Місто зупинилося, не працюють улюблені заклади, а в п’ятницю ввечері зібратися з друзями вдається хіба що через відеозв’язок. У такій ситуації хочеться вимкнути інтернет і полежати на дивані. І ми вас чудово розуміємо.

Та після кількох тижнів домашнього режиму виникають нові запитання: як бути з близькими 24\7 і не пересваритися? Як зберегти особисті кордони, залишатися ефективним і радіти життю – навіть, якщо доводиться ділити одну кімнату з сім’єю.

The Village Україна разом з італійським брендом кавових машин De’Longhi запускає серію матеріалів «Вдома норм» про те, що можна робити під час карантину. У першому тексті ми розповідали, чим зайнятися в ізоляції на самоті. У другому матеріалі зібрали поради для карантину з партнером чи дітьми.

Тихі години лише для себе

Щоби вберегти стосунки під час карантину

Карантин для всіх настав раптово і без попередження. Несподівано ми почали проводити з близькими більше часу, ніж будь-коли. Тому, окрім постійної підтримки та обіймів, не варто забувати про особисті кордони.

Щоб не посваритися з партнером, домовтеся про ваш графік на день. Проговоріть робочі години, коли ви потребуєте спокою та концентрації.

А також визначте час чи навіть місце у квартирі, де ви можете побути наодинці. Можливо, щоб почитати книжку чи поскролити стрічку новин у соцмережах. У цей момент варто наповнити себе новими ресурсами та відрефлексувати на ситуацію – саме так радять використовувати карантин психотерапевти.

А якщо відчуваєте, що «метелики» закоханості зникають через карантин – скористайтеся можливістю проаналізувати ваші почуття та дізнатися, що таке
партнерство в стосунках.


Дизайнер UI/UX Михайло
та фотографка Олена

Власний простір – це завжди надважливо, в умовах карантину чи без нього. Ми обоє творчі люди, і часом нам необхідно побути наодинці, щоб подумати, попрацювати чи надихнутися. На щастя, кожен з нас це розуміє, цінує власний простір і поважає право на простір коханої людини. У нас вдома є власні куточки, де ми проводимо найбільше часу. Дуже радіємо, що під час ремонту все-таки вирішили зробити Міші окрему робочу зону, де він може спокійно працювати. Як не дивно, нам здається, що на карантині наші стосунки стали ще кращими. Ми почали більше спілкуватися, і з’явилося відчуття другого медового місяця.

Дизайнер UI/UX Михайло
та фотографка Олена

Піар-консультантка Анна та ІТ-фахівець Артем

Приготувати разом щось нове

І завжди бути командою

Карантин – це можливість для довгих сніданків з кавою та вечер на три страви. То чому б не скористатися шансом!

Подивіться на їжу як на новий ритуал і спільне з партнером хобі. Зберігайте цікаві рецепти, дивіться блоги та відео на YouTube і спробуйте приготувати щось нове для обох. Наприклад, шеф Джеймі Олівер постійно ділиться рецептами страв, які можна приготувати вдома з обмежених карантинних запасів. Або повторіть за ще одним зірковим шефом, Гордоном Рамзі, його рецепт смачних панкейків.

Відчуваєте, що для кулінарії немає настрою, – спробуйте подорожувати за допомогою страв. Вигадуйте тематику для вечері та приготуйте курку карі, рисову локшину з овочами чи домашню італійську пасту.

Згадуйте місця, де ви були разом чи куди мрієте поїхати, щойно скінчиться карантин.

Піар-консультантка Анна
та ІТ-фахівець Артем

До карантину ми майже не готували. Робочий графік був побудований так, що вдома ми могли тільки снідати та вечеряти легкими салатами. А от зараз готуємо багато та із задоволенням. Складаємо списки продуктів, вишукуємо цікаві рецепти для урізноманітнення меню. Під час карантину готуємо «складні» сніданки, випічку та обід на три страви.
Для пари дуже класно не тільки готувати разом, а й спілкуватися під час прийому їжі. Цей момент ми проводимо за розмовами, спільними серіалами та в повному зануренні у «час разом». Це відволікає від новин і зближує. Під час карантину я завжди «чекаю Артема на обід з роботи». Він працює в окремій кімнаті, а в полудень ми наче виходимо з роботи на справжню обідню перерву. Ще ми ходимо на побачення «в кіно» з чипсами у спальню чи на вечерю у вітальню.

Провести суботу за іграми

Щоб навчитися програвати без образ

Здається, настав зірковий час для коробки з настільною грою, що лежить на верхній полиці у шафі. «Скрабл», «Монополія» чи навіть старі добрі шахи – настільні ігри добре підходять для парної розваги ввечері. А ще вони допомагають розвивати когнітивні навички та зміцнюють пам’ять: гра стимулює роботу гіпокампу та прифронтальної кори нашого мозку. Бонусом до гри йдуть сміх, викиди ендорфінів та зменшення артеріального тиску. А отже, менше стресу.

Не знайшли вдома жодної гри – йдіть в онлайн чи за приставкою. Завантажуйте Alias, згадайте правила «Мафії» чи зіграйте в Mortal Kombat та Fifa. Ігри можуть допомогти знизити рівень стресу, відволіктися та трішки потренувати мозок. А нещодавно світова спілка виробників ігор об’єдналася з ВООЗ і запустила кампанію #PlayApartTogether – зберігайте дистанцію, залишайтеся вдома та підтримуйте зв’язок завдяки відеоіграм.

Відчуваєте, що через гру можете пересваритися зі всією сім’єю (а діватися нікуди), опануйте принципи ненасильницького спілкування.

Стратег Максим та
акаунт-менеджерка Анна-Марія

На карантині ми граємо в ігри ледь не щодня – на приставці чи онлайн. Ігри дуже допомагають пережити ізоляцію: вони повністю занурюють тебе у процес, тож ти забуваєш, що сидиш удома. Крім того, зараз ми багато працюємо і ввечері бракує сил на інші справи. Тому ми перемикаємося на ігри, які знімають напругу. Класно хоча б на вечір відчути себе дитиною та відволіктися від новин.
За допомогою ігор зберігаємо контакт з друзями. Наприклад, граємо в Call of Duty з друзями через мережу. Або ділимося в соцмережах, яка у нас вийшла кінцівка в грі Detroit Become Human. У відповідь люди діляться своїми емоціями та радять нові ігри. Це круто! А ще тепер ми краще розуміємо одне одного: раніше я ображалася, що Максим «зникає» в грі на кілька годин. Тепер я його добре розумію – це справді може захопити.

Стратег Максим та акаунт-менеджерка Анна-Марія

Влаштувати вечір домашнього спа

Щоб не соромитися себе

Бютi-редакторка Оксана та підприємець Алік

Догляд за собою – це звична рутина. Але в періоди тривалого стресу зайва година у ванні з маскою може допомогти розслабитися. Розділіть цей час з партнером та влаштуйте імпровізоване домашнє спа. Почніть з атмосфери: гаряча ванна, морська сіль, ароматичні олії. До речі, дослідження кажуть, що регулярні теплі ванни допомагають боротися з депресивними станами.

Для повноцінного спа дістаньте всі маски й тестери та спробуйте методику multi-masking: нанесіть кілька засобів на різні ділянки обличчя залежно від потреб шкіри.

Для наступного кроку приготуйте домашній ексфоліант з кавою та оліями. Відтак варто добре зволожити шкіру кремом.

Якщо ритуал сподобається, спробуйте організувати мінімальний набір унісекс косметики на двох: діліться своїми потребами та турботою.

Бютi-редакторка Оксана
та підприємець Алік

Ми дуже любимо приймати ванну разом – це святе. Я взагалі вважаю, що вода здатна змити з людини весь негатив. Коли тебе все бісить, увімкни гарячий душ і не виходь звідти, поки не відчуєш, що тебе відпустило.
Ще дуже круто, коли відчуваєш турботу і любов. Зроби близькій людині масаж ніг, вимий волосся, нанеси маску, як у спа-салоні. Це в нашій природі дбати одне про одного, а ми про це забуваємо. Взагалі, догляд за собою – це медитація, а такі моменти разом з партнером дають відчуття інтимності. Я, наприклад, люблю, коли чоловік розчісує мені волосся. А якщо хочеш дізнатися, наскільки щиро тебе кохає дружина, просто дай їй у руки тример для гоління. Під час карантину мені довелося стати не тільки нейл-майстринею, а й барберкою.

Разом з дітьми стати маленькими супергероями

Щоб діти не залишалися осторонь

Карантин з дітьми – це особливий вид задоволення, який перевіряє батьків на витривалість. Тому, крім ігор та навчання, спробуйте залучити дітей до благодійності та волонтерства.

Спершу, радять психологи, розкажіть дитині, що відбувається. Адже коли інформація відсутня, малеча починає застосовувати свою фантазію, що стає підґрунтям для тривоги.

Далі ви можете зіграти роль справжніх супергероїв. Адже, додають психологи, у період коронавірусу допомога іншим може стати вашим емоційним ресурсом. Почніть з того, що ви не просто залишаєтеся вдома – ви та ваша дитина захищаєте себе та здоров’я інших від вірусу. Якщо відчуваєте, що готові допомагати літнім сусідам з продуктами – розкажіть про це дитині. І запропонуйте їй намалювати плакати-оголошення з усіма деталями. Або це можуть бути листівки підтримки для інших дітей в ізоляції. Але не забувайте – безпека понад усе.

Артдиректорка та мати
двох дітей Марія

Нам доводиться пристосовуватися до нових правил життя. Старшому синові Петру 6 років. Він багато знає про вірус, його походження, назву, способи запобігти хворобі. Але це все не працює, коли треба пояснити, що на вулиці варто уникати контактів і нічого не торкатися. Мої діти кінестетики, їм все треба потримати в руках, доторкнутися, облизати. Тому довелося стрімко тікати в дикі місця: ми поїхали працювати на дачу. Тільки наприкінці другого тижня стало зрозуміло, як спланувати роботу, коли діти на голові. Зараз у нас працює чіткий графік: є час для сну, мультиків і прогулянок. На карантині я пораджу економити енергію. Адже ми витрачаємо багато сил на підтримання зовнішнього спокою, тоді як усередині можемо нервувати. Тому намагайтеся зекономити сили там, де це можна. Наприклад: приготувати їжу, щоб відволіктись; зробити дітям прісне тісто для ліплення, якщо пластиліну немає. Можна придумати, як застосувати знання дитини. Наприклад, залучити її до хатньої роботи чи попросити писати під диктування робочі повідомлення з телефону.

Артдиректорка Марія та операційний директор Борис, батьки 2х дітей

Перетворіть каву на спільний з близькими ритуал. Разом готуйте напій, експериментуйте з рецептами та ловіть момент «тут і зараз» – без новин і сповіщень із соцмереж.

За смачну каву вдома відповідають італійські кавомашини та кавомолки від De’Longhi. Модельний ряд та різні колекції De’Longhi дають змогу обрати гаджет на свій смак та бюджет.

Кавомашини De’Longhi це:

еспресо, американо, лонг і молочні напої в один натиск кнопки;

можливість зберігати налаштування під улюблені рецепти;

вбудований капучинатор;

13 режимів помелу зерен;

піддон і знімні деталі можна мити в посудомийній машині;

система автоматичного очищення від накипу;

стильний і надійний дизайн.

Матеріал підготовлено за підтримки