Карантин вніс корективи у наше життя. Місто зупинилося, не працюють улюблені заклади, а в п’ятницю ввечері зібратися з друзями вдається хіба що через відеозв’язок. У такій ситуації хочеться вимкнути інтернет і полежати на дивані. І ми вас чудово розуміємо.

Але після першого етапу неприйняття переходьте до приємної домашньої рутини та дрібних радощів. Гарне кіно, підтримка локальних виробників і смачна кава вдома – те, що допомагає поліпшити настрій, залишатися продуктивним і далі радіти життю. Особливо, якщо ви залишилися вдома на самоті.

The Village Україна разом з італійським брендом кавових машин De’Longhi запускає серію матеріалів «Вдома норм» про те, що можна робити під час карантину. У першому тексті зібрали 5 ідей для ізоляції на самоті.

Медитувати щоранку

Коли: зранку перед тим, як читати новини

Олена на карантині: замінює прогулянки медитацією. Бренд-менеджерка, медитує 5 років


Новини, робочі сповіщення та панічні пости знайомих перетворюються на інфошум. У такій ситуації цілком нормально відчувати тривожність, що може паралізувати та знизити рівень концентрації. Особливо, коли залишився вдома на самоті.

Щоб зберігати спокій і психічне здоров’я, спробуйте медитувати. У результаті регулярної практики медитації підвищується рівень стресостійкості та здатність концентруватися.

Починати медитувати можна з додатками. Наприклад, спробуйте початковий безплатний курс від Headspace або Calm. Чи The Mindfulness App, де ви знайдете курс для початківців та окремі програми медитації від трьох хвилин до пів години. Багато підказок щодо медитації шукайте на каналах у YouTube: від практик підтримки себе під час кризи до пошуків внутрішнього спокою. І, звісно, робота над емоційним інтелектом може допомогти бути стійким до стресових ситуацій.

Олена на карантині:
замінює прогулянки медитацією; 
бренд-менеджерка, медитує 5 років

Медитація поза релігійним контекстом – це як вправа для мозку. Це також хороший спосіб побути з собою, що насправді трапляється не часто. В часи, коли ми не можемо виходити назовні, спробуйте сходити «в глибину». Це може наштовхнути на нові усвідомлення про себе.

Якщо тільки починаєте медитувати – перетворіть ці 20-30 на щоденний ритуал. Спершу провітріть кімнату, запаліть свічку чи арома-палички, можете ввімкнути мантри. Якщо ваші коліна не звикли до пози лотоса, просто сядьте зручно. Відмовтесь від ідеї відганяти думки, а прийміть, що думки, яка радіостанції – не завжди ваші. В мережі безліч медитацій з голосовим супроводом, які допоможуть з технікою розслаблення.

Для базової медитації спробуйте:

• відкласти телефон та прийняти зручну позу сидячи;

• заплющіть очі та сконцентруйтеся на відчуттях свого тіла;

• «вимкніть» думки;

• якщо відчуваєте, що відволікаєтеся – спробуйте сконцентруватися
на тому, як дихаєте;

• увімкніть звуки природи, щоб краще відчути момент.

Влаштувати онлайн-сніданок з друзями

Коли: пізній ранок неділі

Пережити карантин легше, якщо шукати нові шляхи для соціалізації та не втрачати зв’язок з близькими. Тим більше, що самотність – не просто неприємність, а шкідливий для здоров’я стан. Вона впливає на імунітет, підвищує кількість гормонів стресу та ризики хвороб серця.

Щоб почуватися добре, спробуйте поновити старі звички та влаштуйте онлайн-сніданок з друзями. Приготуйте каву, улюблений домашній сніданок і підключайтеся через Skype, Zoom чи Facebook-месенджер. Відеозв’язок імітує присутність і дає відчуття емоційної близькості. Діліться своїми страхами та почуттями, смійтеся, жартуйте – допоможіть одне одному зняти напругу.

Перетворіть традицію на частину рутини вихідного дня, щоб очікувати на онлайн-сніданок упродовж тижня та знати: у вас є план на суботу. Якщо раніше ми боялися слова «рутина», зараз вона може допомогти впоратися з домашнім режимом. Про це добре знають космонавти NASA, які радять розписувати кожну хвилину дня для боротьби з почуттям ізольованості.

Анна на карантині:
не забуває про традиції з друзями;
SMMниця, танцівниця

Ми з друзями завжди любили ходити на каву та спільні сніданки. І саме зараз цього спілкування та обіймів невистачає найбільше. Але ми виходимо із ситуації і тепер наші зустрічі перейшли в онлайн-формат по Facetime чи в Instagram.

Ми підтримуємо один одного позитивним настроєм, шукаємо в карантині нові можливості для близькості та єдності. А через те, що я не витрачаю час на переміщення по місту – у мене з’явилося більше можливостей для саморозвитку. Я почала проводити щоденні ранкові онлайн-тренування для своїх підписників. Можливість ділитися з іншими дуже заряджає!

Анна на карантині:
не забуває про традиції з друзями.
SMMниця, танцівниця

Нарешті подивитися хороше українське кіно

Коли: довгоочікуваний вечір п’ятниці

Юрій на карантині: переглядає стрічки Довженка. Головний редактор Vertigo

Коли від Netflix вже трішки нудить, є час надолужити все те хороше, що ви проґавили в українському кіно. А його достатньо.

Наприклад, українська режисерка Надія Парфан запустила онлайн-кінотеатр Takflix. Щоб подивитися фільм на платформі, треба купити електронний квиток. З моменту оплати ви отримуєте доступ до фільму на 7 діб. Вартість квитка – 60 гривень.

На Takflix дивіться: трішки віщу антиутопію «2020: Безлюдна країна» Корнія Грицюка, дуже красиву комедію-драму «Вулкан» про Херсонщину від Романа Бондарчука, документальний фільм про комунальний хор «Співає ІФТКЕ» Надії Парфан.

А якщо ви досі не бачили один з найсильніших українських фільмів 2019 року –  драму «Додому» Нарімана Алієва, шукайте її на oll.tv. До речі, на платформі також є «Кіборги», «Дике Поле» за романом Серія Жадана та «Плем’я» Мирослава Слабошпицького. Стартовий пакет платформи коштує 80 гривень на місяць.

А ще зверніть увагу на новий телесеріал «Спіймати Кайдаша» – сучасну версію п’єси Нечуя-Левицького, яку написала та поставила Наталка Ворожбит. І карантинні вечори вже не такі довгі та самотні.

Юрій на карантині:
переглядає стрічки Довженка; 
головний редактор Vertigo

У 2019 році українське кіно нарешті зрозуміло, що показувати те, що нам близьке, а не копіювати Захід. І такі речі варто підтримувати. Якщо ви не встигли подивитися у кінотеатрі «Мої думки тихі», «Додому», «Віддану», «Черкаси» чи «Наших котиків» – є час наздогнати. Якщо ж відчувають особливу меланхолію – візьміться за класику українського поетичного кіно, як «Білий птах з чорною ознакою», «Тіні забутих предків» чи «Вавілон XX». І не забувайте про роботи Довженка!

А якщо хочете чогось складнішого, «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова — ідеальний варіант. Стрічка Вертова була першим прикладом монтажу та зйомок з транспорту, та дарує естетичне задоволення. Відсутність сюжету заміняє можливість побачити
Київ 1910-х.

Наважитися перебрати увесь гардероб

Коли: пів дня суботи

Залишатися вдома на карантині – не означає проводити весь час у піжамі та не планувати свій весняно-літній гардероб. Та й організація речей допомагає знизити рівень стресу. А зайвий одяг завжди можна передати на благодійність або продати його на онлайн-барахолці.

Операція «чиста шафа»:

Для наведення порядку в гардеробі виділіть щонайменше пів дня.

• Розберіть одяг різних сезонів. Теплі речі заховайте подалі.

• Охарактеризуйте свій стиль і продумайте бажаний гардероб. Наприклад, класичний чи гранжевий. Залежно від цього визначте, що залишати, а чого позбутися.

• Спробуйте розбирати одяг за категоріями. Наприклад, спершу всі кофти, а далі сукні, штани тощо.

• Приміряйте одяг при денному світлі.

• Оцініть, коли ви востаннє одягали конкретну річ. Якщо більше як рік тому, то навіщо вона займає місце у шафі?

• Робіть фото вдалих образів. Це зекномить час у майбутньому.

Анастасія на карантині:
практикує прибирання як антистрес; 
авторка текстів, подкастерка

Організація речей допомагає мені заспокоїтися. Коли відчуваю, що знаходжуся в напруженному стані я прибираю, відкриваю вікно, запалюю ароматизовану свічку. Для одягу в мене є базова, проте ефективна система: все має свої секції та полиці. Я ніколи не покладу футболку до светрів, або сумку до штанів.

В умовах карантину я усім рекомендую наряджатися вдома! У мене великий досвід роботи з дому і переодягання справді дуже сильно допомагає. Нещодавно я вдягла дуже відкритий літній топ, нанесла на очі блистки та провела так весь робочий день з ентузіазмом.

Анастасія на карантині: практикує прибирання як антистрес. 
Авторка текстів, подкастерка

Якщо у «звичному» житті вам завжди не було що вдягти, спробуйте сформувати свій «розумний» гардероб. У ньому все має бути функціональним, а кожен елемент гардероба має поєднуватися мінімум з 4-5 іншими одиницями. Вдала основа для капсульного гардероба – це мінімалістичні силуети, базові речі гарної якості та спокійні кольори. Для натхнення подивіться відео з порадами від стилістів чи те, як Марі Кондо допомагає прибратися іншим людям.

Настя на карантині: підтримує улюблені кав’ярні.
SMM-менеджерка, фотографиня і лекторка школи Bazilik

Свій до свого по добру каву

Коли: можна вже зараз

На час карантину нам усім доведеться відмовитися від ранкової розмови з баристою та чашки фільтр-кави в улюбленому закладі. Проте саме зараз у нас є гарна можливість підтримати локальний бізнес і допомогти кав’ярням пережити кризу. До того ж ранкова чашка кави – це один зі звичних ритуалів, що повертає нас у режим і налаштовує на роботу.

Частина кав’ярень закрилася для відвідувачів, проте працює на доставку чи у форматі take-away. Наприклад, придбати свіжі зерна зі знижкою 30% та можливістю доставки можна у локального обсмажувальника Fresh Black. Крім того, команда закладу запустила блог з навчальними відео про те, як приготувати каву вдома.

Замовити зерна під альтернативу можна і в української команди обсмажувальників Mad Heads Coffee Roasters. Або ж обрати зерна від Yellow Place з безкоштовною доставкою від goodwine чи зерна під еспресо власного обсмажування від львів’ян у Svit Kavy. А кав’ярня Blur Coffee запустила Telegram-чат для швидких замовлень кави та чогось до кави. Доставлять на таксі, «Новою поштою» та безкоштовно у сусідні від закладу райони. Не знайшли доставку з улюбленої кав’ярні – скористайтеся сервісами доставки.

Експериментуйте із сортами кави та способами приготування: скуштуйте каву в джезві чи приготуйте улюблене капучино в кавомашині. І не забувайте, що смак напою залежить і від молока: тестуйте мигдалеве, вівсяне чи навіть кокосове.

Настя на карантині:
підтримує улюблені кав’ярні;
SMM-менеджерка, фотографиня і
лекторка школи Bazilik

У моєму житті дуже багато кави. Це і традиції, і ритуали, і друзі, і робота. Сьогодні я не виходжу на вулицю по каву «з собою», адже дуже свідомо ставлюся до карантину – це мій вклад в допомогу світові. Та мені пощастило, я 4 роки працювала бариста і чудово вмію варити каву вдома.

Більшість закладів, з якими я працюю, закрилися на карантин. Тому я вважаю, що найважливіше для них зараз – це наша підтримка. Наприклад, в соціальних мережах можна відзначати продукт, який замовляєте додому. Це нагадує брендам, що нам не все одно на їхню долю. Я от дико радію відміткам від гостей, які прилітають в дірект кав’ярень з якими я працюю. Нам пишуть, що дуже скучили за нами. І ми також!

Домашній режим не означає, що потрібно відмовитися від улюбленої кави. Поєднуйте свій звичний ритуал ранкового капучино з новими хобі, не виходячи з дому.

За смачну каву вдома відповідають італійські кавомашини та кавомолки від De’Longhi. Модельний ряд та різні колекції De’Longhi дають змогу обрати гаджет на свій смак і бюджет.

Кавомашини De’Longhi це:

еспресо, американо, лонг та молочні напої в один натиск кнопки;

можливість зберігати налаштування під улюблені рецепти;

вбудований капучинатор;

13 режимів помелу зерен;

піддон і знімні деталі можна мити в посудомийній машині;

система автоматичного очищення від накипу;

стильний і надійний дизайн.

Матеріал підготовлено за підтримки