Улюблені кавові напої – це немов телепорт у приємні спогади, перші подорожі та сильні емоції. І ось ідея: не чекати наступної подорожі, а потренувати свої навички баристи й навчитися готувати улюблені напої вдома. Так-так, навіть ті, де понад два інгредієнти у складі :)

Усе ще сумніваєтеся, що зможете приготувати «ті самі» напої вдома? Разом зі Starbucks ми вирішили скласти детальну інструкцію для шести популярних напоїв. Для цього ми завітали в гості до двох фанів кави: кулінарного експерта та шеф-кухаря Євгена Клопотенко й акторки та художниці Євгенії Логай. Читайте, як ми разом готували каву – від еггног-лате до карамельного макіато – і що з цього вийшло.

Обери героя,
з яким будемо готувати

Євген Клопотенко

український кулінарний
експерт, співзасновник і
бренд-шеф закладу «100
років тому вперед»

Євгенія Логай

акторка серіалу «Київ вдень
та вночі», блогерка,
художниця

Євген Клопотенко

український кулінарний експерт, співзасновник і бренд-шеф закладу «100 років тому вперед»

Я прокидаюся зранку й, щоб якийсь сенс у цьому дні був, п’ю каву. Випиваю першу чашку – мені стає добре, ніхто вже не бісить, а потім годині о 15:00–16:00, коли починаю засинати, випиваю другу. А ще можу визначати характер людей завдяки каві, яку вони п’ють. Коли ти маєш активний спосіб життя – обираєш еспресо або ристрето. Капучино п’ють, коли в житті все стабільно. Фільтр-каву або американо вживають люди, яким подобається сам смак і треба трошки отямитися. А лате – це просто напій, як чай, коли не знаєш, що замовити. Сам я найбільше люблю еспресо-макіато, але не зі збитою пінкою, а із холодним молоком.

Уперше спробував напій від Starbucks, коли був у Нью-Йорку, як би це не було банально та просто. Замовив собі каву, на стаканчику написали моє ім’я із трьома помилками – я був дуже здивований. А той вибір кави, який пропонували, був чимось незвичайним і новим: багато вершків та інших топінгів. Потім, коли я навчався в Парижі, постійно пив величезні порції холодної кави Starbucks.

Євгенія Логай

акторка серіалу «Київ вдень та вночі», блогерка, художниця

Здається, у всіх у дитинстві була історія з кавою 3 в 1 – причому що солодше, то краще. Розсмакувала ж я справжню каву вже в більш зрілому віці: люблю її на рослинному молоці або просто чорну. Зазвичай п’ю стовідсоткову арабіку – не люблю кислу, віддаю перевагу каві з гіркуватістю. Нещодавно відкрила для себе фільтр – він ніжний і м’який, а ще кажуть, що максимально корисний. Мій ранок завжди починається із заварювання кави – це закон. І обмежувати себе в цьому я не збираюся.

Уперше каву Starbucks скуштувала багато років тому в Азії, куди поїхала працювати за модельним контрактом. У мене особливо не було знайомих і життя було у форматі «робота – дім». Поступово я зрозуміла, що починаю сходити з розуму від такої циклічності: мені не вистачало теплої атмосфери. Тому почала брати лептоп і приходити у великий Starbucks, який був недалеко. Там я спершу брала пів літрові лате, які можна було довго пити, а потім стала дегустувати весь асортимент бренда.

Поєднайте напій з інгредієнтами,
аби його приготувати

 

 

 

Поєднайте напій з інгредієнтами,
аби його приготувати

 

 

 

Чорна кава у френч-пресі

Інструменти

• френч-прес

• ложка

• склянка

Інгредієнти

• кава середнього обсмаження – 2 столові ложки

• гаряча вода – 170 мл

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву

Як приготувати вдома

Крок 1

У френч-прес засипте 4 чайні ложки кави, залийте її приблизно 260 мл гарячої води – це порція на дві чашки. Але не продавлюйте поршень до кінця.

Крок 2

Настоюйте каву близько 4 хвилин. Що довше кава настоюється, то більше кофеїну вивільняється. Оскільки для таких альтернативних способів приготування її смажать трішки світліше, ніж на еспресо, вона орієнтована на довшу екстракцію.

Крок 3

Коли час вийшов, повільно опустіть поршень до дна та налийте свою порцію кави.

Які є альтернативи для рецепта?

Якщо у вас немає френч-преса, то каву можна запарювати просто в чашці – це бразильський спосіб приготування. Але тоді напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. А ще є насадка clever, яка за системою схожа на крапельну кавоварку. Або аеропрес – прилад, схожий на шприц – у ньому можна прокапувати або проливати каву.

Я не п’ю американо, тому що це просто розбавляє водичкою старання багатьох людей, які цю каву збирали, обсмажували, обирали правильний помел і транспортували.

Ця ж кава на американо, до речі, зовсім не схожа – тут інша насиченість. Якщо американо швидко готується під тиском, ця кава саме настоюється, тому має не такий агресивний смак. Тут більше відчувається ніжність й об’ємний смак. Якщо готувати каву в машинці, то часто верхній прошарок згорає й напій гірчить. А при такій температурі виходить імерсія, тобто кава настоюється у воді.

– Євген Клопотенко

Еггног-лате

Інструменти

• гейзерна кавоварка

• ложка

• чашка

посудина для нагрівання молока

глибока миска та чашка

блендер або шейкер

Інгредієнти

• вода – близько 50 мл

• кава темного обсмажування – 2–3 ложки

• молоко – 200 мл

• жовток – один

• мускатний горіх і шоколад – до свого смаку

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву

Як приготувати вдома

Крок 1

У нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.

Крок 2

Паралельно зробіть молочну основу. Для цього підігрійте близько 200 мл молока, але не доводьте до кипіння. Перелийте його у глибоку миску, додайте жовток і збийте блендером до утворення щільної піни.

Крок 3

Коли кава в гейзері закипіла, налийте одну її порцію в чашку, а потім додайте молочно-жовткову суміш, не шкодуючи піни. Зверху посипте тертим шоколадом та дрібкою мускатного горіху і насолоджуйтеся.

Які є альтернативи для рецепта?

Підійде будь-який метод приготування кавової основи для еггног-лате – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з жовтком і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор. А мускатний горіх за бажанням можна замінити іншими спеціями – корицею або імбиром.

По-перше, якщо готувати каву в гейзерці – це відразу переносить тебе думками в Італію. «Бонжорно, Белла, кома стай?». Аж настрій підіймається від такого ритуалу. Щодо смаку самого напою – він досить щільний і схожий на випічку, солодкуватий, але не занадто. З ним, мені здається, ідеально закутатися у плед та читати книжку.

– Євген Клопотенко

Мока з м’ятою та білим шоколадом

Інструменти

гейзерна кавоварка

ложка

чашка

посудина для нагрівання молока

глибока миска

блендер або шейкер

Інгредієнти

• вода – близько 50 мл

• кава найсвітлішого ступеня обсмажування – 2–3 ложки

• молоко – 200 мл

• м’ятний сироп – 15–20 мл

• збиті вершки – до свого смаку

• білий і чорний шоколад – по 20 г

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву

Як приготувати вдома

Крок 1

Готуємо кавову основу: у нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.

Крок 2

Другий крок – підігрійте близько 200 мл молока із 20 грамами тертого шоколаду. Не доводьте суміш до кипіння, але впевніться, що шоколад розтопився. Перелийте її у глибоку миску та збийте блендером до утворення щільної піни.

Крок 3

У склянку налийте тонкий прошарок м’ятного сиропу, а потім – молочно-шоколадну суміш, не жалійте піни. Одну порцію свіжозвареної кави після цього обережно вливайте всередину пінної шапки.

Крок 4

Зверху прикрасьте збитими вершками: починайте від країв склянки, щоби вершки не провалилися під піну. Посипте напій тертим чорним шоколадом і смакуйте.

Які є альтернативи для рецепта?

Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.

Я, до речі, не їв вершки років 10. Тут ти наче «борешся» з вершками, перемагаєш та як подарунок отримуєш каву. А шоколад у кінці доповнює й закінчує цей баланс. Я не їм десерти з кавою, тому що не хочу забивати її смак.

Але цей напій сам наче десерт – як м’ятне печиво, яке в американських фільмах розносять скаути. Тут ціла гра смаків. Це, мабуть, найтепліший напій серед цих трьох, які я робив. І його рекомендую пити із трубочкою, щоби захопити м’ятний сироп, а потім загасити його смак ніжним молочно-кавовим.

– Євген Клопотенко

Кава в пуровері

Інструменти

ложка

воронка для пуровера (V60)

маленький чайник

паперовий фільтр

склянка

Інгредієнти

• кава світлого обсмаження – 4 чайні ложки

• гаряча вода – 340 мл води

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву. А щоби смак кави був більш насиченим, використовуйте таймер – на одну чашку кави потрібно близько трьох хвилин

Як приготувати вдома

Крок 1

Закип’ятіть воду та перелийте її в маленький чайник із довгим носиком. Спеціальну воронку-пуровер поставте на склянку, всередину помістіть паперовий фільтр і повільно полийте його гарячою водою з чайника – так ви прогрієте інструменти. Лийте по колу, щоби змочити весь фільтр – це надасть каві максимально насиченого смаку. Вилийте воду зі склянки.

Крок 2

Засипте каву дрібного помелу, яка використовується спеціально для фільтра, у пуровер із розрахунком: 2 чайні ложки на 170 мл води. У каву влийте гарячу воду до половини та зачекайте 10 секунд – це дозволить смаку розкритися. Зробіть наступне вливання – поступово, по колу, аби вся кава рівномірно просякла водою.

Крок 3

Як тільки вся вода прокапала, не зволікайте – знімайте пуровер зі склянки та пийте каву відразу, адже свіжою вона смакує якнайкраще.

Дуже незвичайно – за консистенцією схоже на чай, але яскраво відчувається смак кави. Зазвичай кава насичена, щільна, густа, а ця така легенька, але при цьому має виразний смак і запах. Мені дуже подобається!

– Євгенія Логай

Карамельне макіато

Інструменти

гейзерна кавоварка

ложка

посудина для нагрівання молока

глибока миска

склянка

блендер або шейкер

Інгредієнти

кава темного обсмажування – 2–3 ложки

вода – близько 50 мл

молоко – 200 мл

карамельний сироп – 20 мл

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву

Як приготувати вдома

Крок 1

У нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.

Крок 2

Налийте близько 200 мл молока в посудину – підігрійте його, поки воно не закипіло. Перелийте в миску та збийте до утворення піни за допомогою блендера.

Крок 3

На дно чашки налийте карамельний сироп до свого смаку – рекомендовано не більш як 20 мл. Зверху налийте збите молоко та не жалійте піни. Свіжозварену каву тоненьким струменем вливайте всередину пінної шапки. За допомогою карамелі прикрасьте напій солодкою решіткою та насолоджуйтеся.

Які є альтернативи для рецепта?

Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом та добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.

Узагалі я не п’ю молоко, але готова спробувати заради цієї кави. Солодкий, смачний і ніжний напій – дуже схожий на той, який я пила саме у Starbucks. Круто, що того смаку можна досягти, приготувавши каву вдома. Навіює саме те відчуття комфорту та затишку зі спогадів.

–  Євгенія Логай

Кокосове каскара-лате

Інструменти

• гейзерна кавоварка

• ложка

• посудина для нагрівання молока

• глибока миска

• склянка

• блендер або шейкер

Інгредієнти

кава темного обсмажування – 2–3 ложки

вода – близько 50 мл

кокосове молоко – 200 мл

цукор каскари – до свого смаку

Порада: використовуйте тільки фільтровану або пляшкову воду та свіжу каву 

Як приготувати вдома

Крок 1

Дуже простий у приготуванні, але екзотичний напій. Для початку готуємо кавову основу: у нижній резервуар гейзерної кавоварки залийте воду, залишаючи трохи місця. Вставте відділ для кави та засипте туди 2–3 ложки кави темного обсмажування. Вона якраз орієнтована на те, щоб її приготували швидко. Закрутіть верхню частину та поставте кавоварку на плиту.

Крок 2

Налийте близько 200 мл кокосового молока в посудину – підігрійте, але не доводьте до кипіння. Перелийте в миску та збийте до утворення піни за допомогою блендера.

Крок 3

У склянку налийте збите молоко та не жалійте піни. У центр поступово влийте каву. Для прикраси на піні намалюйте доріжку з цукру каскари – спеції, яку отримують із кавового лушпиння. Або ж використайте альтернативу до свого смаку: корицю, коріандр або мускатний горіх.

Які є альтернативи для рецепта?

Якщо немає гейзерної кавоварки, то підійде будь-який метод, завдяки якому ви зможете приготувати кавову основу – еспресо. Це може бути звичайна кавоварка або турка. В останньому випадку напій потрібно буде профільтрувати за допомогою сита. Замість блендера можна використати шейкер – залити туди молоко з шоколадом і добряче збовтати – або спеціальний прилад – капучинатор.

Вийшов такий солоденький кокосовий напій із присмаком кави. Ще й з альтернативним молоком, як я люблю. Смачно, але мій ідеальний варіант – це заварити каву за допомогою пуровера чи гейзерної кавоварки. Це ж так просто – один раз купити все необхідне й за кілька хвилин без особливих зусиль кожного ранку мати смачну каву. Ну, а якісні зерна знайти тепер узагалі нескладно!

–  Євгенія Логай

приготувати iнший напiй

У кави є суперсила. Наприклад, вона здатна підіймати настрій і нагадувати про нашу першу незабутню подорож за кордон

А ще кава це ритуал, який допомагає робити кожен день трішки кращим

Разом із нашими героями ми навчилися готувати 6 кавових напоїв до будь-якого смаку. Тепер у вас є ідеї для кави, що підходить для довгого ранку із книжкою, або ж незвичної кави, якою захочеться вразити близьких

Залишилося обрати зерна, які стануть основою нової класної звички:

Замовити каву Starbucks додому

Матеріал підготовлено за підтримки