Ми користуємося послугами банку щодня. Можливо, ви навіть не завжди це помічаєте, правда?

Банк – це давно не лише місце для зберігання грошей. Його послуги охоплюють майже всі сфери нашого життя, а здійснити серйозну операцію сьогодні можна за відбитком пальця. Але як усе це працює насправді?

The Village Україна разом із KredoBank вирішили дати голос найпопулярнішим банківським героям, щоб вони самі розповіли про свою щоденну роботу.

Гік «Депозит»

Давай знайомитися. Я – Депозит і дуже люблю прораховувати все наперед. Навіть клінгонську мову не так пильно розробляли, як я продумав твій фінансовий розвиток. Усе, аби ти міг спокійно дивитися у світле майбутнє.

Частку свого щомісячного заробітку можеш віддавати банку на зберігання. Так гроші не лежать під матрацом, а ти отримуєш відсотки та збагачуєшся. Що, тобі вистачає та більше не треба? О, камон, друже! Якщо не давати грошам працювати, їх просто з’їсть інфляція. Згадай, що можна було купити на 100 гривень ще 5 років тому? А зараз? Ось це і є інфляція – знецінення грошей.

Коли віддаєш мені гроші, ми укладаємо контракт: я виплачую тобі річні відсотки, які більші за інфляцію. Уявімо, ти хочеш покласти на депозит 1000 гривень, а я пропоную 7% річних. Тим часом НБУ прогнозує інфляцію 5% протягом року. Тобто наприкінці року зі своєї 1000 ти отримаєш 1070 гривень, які будуть тобі цінні, як 1020 гривень зараз. А от якщо ти не покладеш кошти в банк, то через рік вони за цінністю будуть рівні 950 гривням. Казав тобі: я л-ю-б-л-ю рахувати. Але що ми все про твої заробітки? Ти знаєш, що твої гроші на депозиті допомагають іншим? Моя подруга Кредитка розкаже.

Рятівниця «Кредитка»

Хай, друже! Полетіли в Албанію? Чи давай купимо тобі ту ігрову консоль? О, а як щодо тих курсів з фотографії, пам’ятаєш? Що значить, немає одразу потрібної суми? А я тобі для чого? Я – твоя Рятівниця «Кредитка» на поточні потреби. Познайомитися зі мною простіше, ніж зробити свайп у тіндері. Недарма ж у світі є близько 1,7 млрд кредитних карток: понад 900 млн припадає на MasterCard і майже 800 млн на Visa. Та й працювати з нами легко: кредитку на поточні потреби можна оформити просто на сайті банку.

Звісно, ти можеш обрати найзручніший кредитний ліміт, аби точно контролювати витрати й почуватися в безпеці. І так, мені подобається, коли ти витрачаєш, адже ми – я та банк – назад отримуємо твої відсотки. Ми допомагаємо грошам працювати, ти вже чув про це від мого друга Депозита. Твої відсотки – це нарахування за депозитом іншої людини, яка віддала нам свої заощадження наростити м’язи. Саме тому технічно неможливо жити в країні, де дуже дешеві кредити й дуже прибуткові депозити.

А ще порада від мене: завжди уважно читай умови кредитного контракту. Бувають випадки, коли мої недобросовісні коліжанки пропонують недорогий кредит, але ховають шалені комісії. Домовилися?

Мультитаскер «Онлайн-банкінг»

Гроші переказати? Заплатити комуналку? Чи, може, ти, друже, просто хочеш у мене про щось запитати? Так, це я – твій майстер на всі руки, Онлайн-Банкінг. Здавалося б, я просто застосунок у твоєму смартфоні, але все (як завжди) не так просто.

Мої попередники – це онлайн-банкінги 1990-х років, уявляєш?! Уперше керувати власними грошима онлайн дозволив японський банк Sumitomo в далекому 1997 році. Та деякі українські банки в цей час ще не народилися! Тоді це була доволі неповоротка програма на комп’ютері, але поглянь на мене зараз.

Що я вмію? Ну, практично все, що вміє твій банк: відкривати кредитні лінії, створювати нові рахунки, переказувати й контролювати твої кошти. Усе онлайн і жодних смол-токів. Для цього в мене багато помічників – розробників і тестувальників, які постійно допомагають мені вдосконалюватися. Тому я добре працюю на iOS та Android, з’їдаю менше ресурсів гаджета й узагалі інтуїтивно зрозумілий. А ще безпечний і без зайвих СМС. А якщо ти скучив за живим спілкуванням, я допоможу тобі зв’язатися з працівником банку. Я знаю, як ти не любиш телефонувати – просто напиши.

Супергерой
«Безконтактний
Платіж»

Привіт, я – Безконтактний Платіж, моє завдання зробити так, щоб тобі не доводилося носити із собою гори пластику. Може здатися, що то все магія, але я покладаюся на науку й технічний поступ. Й у мене стільки роботи! Її треба робити швидше, аніж Хрещена «Іпотека». Та я знав, на що йду.

Я працюю завдяки NFC-чипам, які точно є у твоєму смартфоні. Це Near Field Communication, тобто технологія з’єднання близького поля. Нічого складного, просто такі чипи спрацьовують на відстані до 10 см, цього достатньо, щоб і каву оплатити, і супергероєм себе відчути. Твій чип передає зашифровані дані рахунку іншому чипу, наприклад, у POS-терміналі магазину. Кілька секунд – і готово. Додаткову безпеку оплати можеш налаштувати сам: відбиток пальця, розпізнавання обличчя чи PIN-код на терміналі.

Тішуся, що мої послуги такі популярні в Україні! Безконтактно можна й шопитися, і в громадському транспорті платити. У березні 2020 року ми з вами використали майже 9 млн безконтактних платіжних карток. Це на 16% більше, ніж у січні цього ж року. Вау! Але безконтактний пластик, телефони та смарт-годинники уже відходять у минуле. А як щодо… чипу NFC у персні? Уяви, проводиш рукою над терміналом – є! Толкіну й не снилося.

Хрещена мама «Іпотека»

Ох, ця молодь. Поточні кредити – це добре. Але де ви, шановне панство, збираєтеся ставити ігрову консоль, яку придбали з Кредиткою? Я – твоя Хрещена «Іпотека», разом ми придбаємо житло. Можемо в новобудові чи в історичному центрі, тут тобі вирішувати.

Іноді моїм ім’ям називають усі великі кредити не для бізнесу. Але це не так: не кожен великий кредит є іпотекою. Я здійснюю мрії саме про житло, і тільки якщо ти готовий дати під заставу нерухоме майно. Наприклад, оселю або ж земельну ділянку.

Варто пам’ятати: якщо ми вже зустрілися й порозумілися, це на роки вірних стосунків. Я розтягую виплату заборгованості на десятиліття, аби ти вів повноцінне життя, але вже в новій оселі. Утім для наших стосунків потрібна зрілість. Ні, не вік. Іпотечний кредит ти можеш оформити зі свого повноліття, як і звичайний кредит. Але будь готовим брати відповідальність за регулярні виплати та підтвердити свої доходи. До речі, у разі застави нерухомості в банку ти можеш взяти кошти на будь-які потреби. То що, працюємо разом? Дав банк консольку, дасть і квартирку.

Легкоатлет
«Грошовий переказ»

Уф, скільки в мене енергії. А все тому, що я тренуюся щодня на твоїх «закинеш за коктейль на карту?» та «треба переказати гроші на подарунок». Це я – тренований Грошовий Переказ. Не хочу хвалитися, але я завжди у формі та закидаю твої кошти другові на рахунок так само швидко, як відбивають кульку для пінг-понгу.

Що для цього треба? Спершу визнач свої потреби, хочеш надіслати кошти за номером картки, за особовим рахунком чи за реквізитами? Для переказу в середині одного банку чи між різними банками достатньо номера картки. Решту інформації я знайду сам за хвилину. Найдовша моя дистанція – до трьох днів для переказу за реквізитами.

А ще я можу переказати гроші за кордон. Часто банки в різних країнах навіть не співпрацюють між собою, для цього є посередник – великий міжнародний банк, який усіх поєднує та дозволяє перекази. Роботи, як бачиш, чимало. Звісно, я не переказую гроші з банку в банк конвертами або мішками. Кешлес, друже. Тому з українськими й закордонними банками ми обмінюємося не купюрами, а інформацією, хто, куди, скільки.

Чому я важливий? Бо готівка – це вчорашній день, ти все частіше приходитимеш до мене по допомогу. І, якби я міг сам собі дати медаль за корисність, то це, звісно, було б олімпійське золото.

Персональна асистентка «Щомісячна Підписка»

Netflix, Spotify – ні, можеш не нагадувати мені про оплату курсів і комуналку, я все пам’ятаю. Недарма ж я – твоя персональна асистентка.

Якщо тобі здається, що я тут ні до чого, то спитай себе, а як твої гроші потрапляють щомісяця, куди треба? І чому компанія просто списує їх, тоді як інші платежі доводиться щоразу підтверджувати?

От саме для того, щоб ти щомісяця міг отримувати обрані послуги без зайвих зусиль, я віддано працюю. До мене постійно звертаються компанії, яким ти пообіцяв платити за регулярні послуги. А я перевіряю, чи ця компанія безпечна, чи співпрацює з нею банк і чи, бува, не відмовлявся від їхніх послуг. І тільки потім «даю добро», щоб із тебе списали кілька доларів за стримінг. Думаєш, я багато на себе беру? Так і є, адже слідкую, щоб твої гроші не загубилися в цьому шаленому світі онлайн-покупок.

Банк – це не просто сховище грошей. Це партнер і надійний друг, який надає фінансові послуги, допомагає заощадити та здійснити мрії.

А ще говорить з тобою зрозумілою мовою. Еге ж? Як, наприклад, у цих освітніх анімаціях.

KredoBank запустив послугу «Консультант онлайн». Це новий сервіс, який дозволяє розпитати фахівця банку про послуги з будь-якої точки світу: від кредиту для фірми та іпотеки до проблем, які можуть виникнути під час користування коштами за кордоном. Для цього не потрібно переодягати піжаму чи вже бути клієнтом банку – достатньо заповнити просту форму на сайті й отримати посилання на Google Meet.

До речі, KredoBank першими в Україні реалізували подібний сервіс.

ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ БАНКУ

Матеріал підготовлено за підтримки

Ще не знайшли свою Рятівницю? Кредитна картка від KredoBank – це кошти будь-де, будь-коли й на будь-які потреби.

До 200 000 гривень ліміту та з пільговим періодом користування кредитними коштами («Грейс період») – до 62 днів. Швидке оформлення та ще більше балів за користування карткою від Mastercard Rewards, які можна обміняти на подарунки.

ПІДІБРАТИ СВОЮ КРЕДИТКУ

Ще не знайшли свою Рятівницю? Кредитна картка від KredoBank – це кошти будь-де, будь-коли й на будь-які потреби.

До 200 000 гривень ліміту та з пільговим періодом користування кредитними коштами («Грейс період») – до 62 днів. Швидке оформлення та ще більше балів за користування карткою від Mastercard Rewards, які можна обміняти на подарунки.

ПІДІБРАТИ СВОЮ КРЕДИТКУ

Готові до втілення мрії? З іпотекою від KredoBank можете вже зараз планувати переїзд до власної оселі, придбавши її на первинному чи вторинному ринку.

Кредит видається без комісії, ставка стартує від 8% за перший рік, участь власними коштами – від 20%, а термін повернення – до 240 місяців. Ще й видають до 4 мільйонів гривень. А якщо ваші надходження, наприклад зарплата, обслуговуються в KredoBank, на вас чекає знижка 2% до ставки.

ПОРАХУВАТИ ВАРТІСТЬ ІПОТЕКИ

Готові до втілення мрії? З іпотекою від KredoBank можете вже зараз планувати переїзд до власної оселі, придбавши її на первинному чи вторинному ринку.

Кредит видається без комісії, ставка стартує від 8% за перший рік, участь власними коштами – від 20%, а термін повернення – до 240 місяців. Ще й видають до 4 мільйонів гривень. А якщо ваші надходження, наприклад зарплата, обслуговуються в KredoBank, на вас чекає знижка 2% до ставки.

ПОРАХУВАТИ ВАРТІСТЬ ІПОТЕКИ

Ще не знайшли свою Рятівницю? Кредитна картка від KredoBank – це кошти будь-де, будь-коли й на будь-які потреби.

До 200 000 гривень ліміту та з пільговим періодом користування кредитними коштами («Грейс період») – до 62 днів. Швидке оформлення та ще більше балів за користування карткою від Mastercard Rewards, які можна обміняти на подарунки.