Грамотний розподіл коштів у стосунках і вміння відкрито обговорювати фінансові цілі – критично важливі навички для будь-якої пари, яка будує довготривалі стосунки. Які є варіанти розподілу бюджету в парах? Про що вони свідчать? Як обрати власний?

Спільно із
ЖК «Русанівська Гавань» ми підготували великий експлейнер на тему грошей у стосунках, який допоможе розширити ваш світогляд про фінансові питання в парах і сім’ях.

01

ТОП-3 незручних запитань про гроші у стосунках

02

Як це роблять інші: приклади пар та їхні історії

03

А тепер поради

04

Як досягати фінансових цілей: квартира в Києві

05

«Це складна розмова. Мені незручно»

 

01.

ТОП-3 незручних запитань про гроші у стосунках

02.

Як це роблять інші: приклади пар та їхні історії

03.

А тепер поради

04.

Як досягати фінансових цілей: квартира в Києві

05.

«Це складна розмова. Мені незручно»

ТОП-3 незручних запитань про гроші у стосунках

Чи повинен(нна) я точно знати, скільки заробляє мій партнер?

Якщо ви обоє називаєте ваші стосунки довірливими й партнерськими, то відповідь – так. Про гроші, як і про секс, треба говорити. Навіть якщо ви оберете для себе модель сімейного бюджету, у якій у кожного частково будуть власні кошти – планування спільних великих витрат у серйозних стосунках однаково не уникнути. Тому краще розуміти, хто яким ресурсом володіє, щоб якомога швидше дійти спільного рішення, й уникнути ситуації, коли один із партнерів почувається некомфортно, подумки порівнюючи свій дохід із «невідомим» іншим.

Той, хто більше заробляє, повинен більше вкладати у стосунки? А якщо я заробляю значно менше за партнера(ку)?

Так, ні – вирішіть самі. Люди люблять одне одного не через гроші (принаймні, на цьому будується ідея безумовної чистої любові). Двоє людей стають парою для того, щоби разом їм було добре, приємно й цікаво. Фінансовий внесок у стосунки – це ваше бажання зробити ці стосунки кращими, насиченішими, більш наповненими благами. Якщо цей внесок не робить вас особисто менш щасливими та у вас є на це ресурс, то чому б і ні? Якщо ж у вас додаткового фінансового ресурсу немає, то проговоріть це, щоби почуватися разом комфортно. Ми впевнені, що ваша любов від цього стане тільки сильнішою.

Де закінчуються мої гроші й починаються наші?

Про це вам доведеться також домовитися з партнером(кою). Можна не відразу на початку стосунків, але бажано ще до моменту спільного проживання. Як ви почуваєтеся краще: коли у вас є власний запас грошей і він тільки ваш? Яка це сума? Чи хочете мати спільний казан коштів, з якого «всім за потребою»? Спочатку поставте ці питання собі. Потім поставте партнеру(ці). Обережно, без тиску, просто запитайте. Після цього знайдіть спільне рішення. Не компроміс! А саме спільне рішення, яке буде обох однаково влаштовувати, тому що компроміс – це завжди відмова від власних бажань, яка з часом обов’язково має свої наслідки.

Як це роблять інші:
приклади пар та їхні історії

Наталка Капустіна

36 років, перукарка, власниця студії Kapustinastudio

Діма Ромас

36 років, співвласник
фотостудії Loft 31

Разом 8 років, одружені, мають двох дітей
Бюджет: спільно-роздільний

Ще недавно в нас був і сімейний бюджет, і власні кошти в кожного. Але з моменту, як ми стали батьками, гроші перетворитися на спільні, тому що кожен похід у магазин закінчується купівлею дитячих речей. У нашій сім’ї немає «головного» з фінансів. Можливо, це й неправильно, але нам дуже не подобається слово «головний», у нас головний – хаос :) Якщо ми плануємо придбати щось грандіозне, то можемо це обговорювати роками. Ялозимо тему до останнього, але робимо це разом. Узагалі, прагнемо ставитися до грошей простіше. Хоча буває засмучуємося, коли з’являються дірки в бюджеті, особливо якщо плануємо щось глобальне. Намагаємося відпускати цю тему, не накручувати себе й навколишніх. Досі щастило розрулювати.

Павло Сергєєв

30 років, засновник «Городской парикмахерской»

Саша Васіна

26 років, артдиректорка й менеджерка із закупок

Разом 8 років, неодружені
Бюджет: спільний

Ми маємо спільні кошти та не дотримуємося якогось жорсткого розподілу на твоє/моє. Кожен із нас має постійний необмежений доступ до всіх сімейних грошей. Ремонт авто, подорожі, навчання, гарний одяг – це частини нашого спільного життя, яким ми насолоджуємося разом.

Рішення про великі купівлі ми ухвалюємо разом. Бувають різні періоди, якщо не вистачає коштів на всі потреби відразу, то закриваємо їх по черзі. Люди перебувають у стосунках зі спільної згоди, вони вирішують бути разом, будувати спільний простір і майбутнє, прикладаючи до цього всі свої таланти та ресурси. Щиро й без ексель-таблиць. Можливо, упевненість, що ти саме з тією людиною, з якою тобі дуже в кайф – єдине, що запобігає непорозумінням фз фінансами. І з усім іншим, до речі.

Юлія Голота

38 років, СEO Adsapience

Денис Келеберденко

44 роки, креативний директор BBDO Ukraine

Разом 10 років, одружені
Бюджет: роздільний

Кожен із нас має індивідуальний бюджет, але може витрачати його і на спільні потреби (закупівлі в магазинах, наприклад). Коли виникає необхідність якоїсь значної витрати (подорож, техніка), то формуємо спільний бюджет. Проте якщо комусь спаде на думку ідея придбати, скажімо, нову кавоварку, а інший член родини вважатиме, що й попередня непогано справляється, то купівля буде здійснена за власний кошт ініціатора.
Так повелося, що Юля – міністерка фінансів у нас. Вона має унікальну рису – акумулювати кошти, а Денис – просто труба, у якій вони не затримуються. Не варто сподіватися уникнути конфліктів на тему грошей. На рішеннях, які виникають під час конфліктів, формуються правила. Наприклад, у нас діє прецедентна система: у ситуації конфлікту інтересів можна послатися на певний досвід із минулого й на його основі вже зробити висновки.

А тепер поради*

*написані на основі розмови з експертом із фінансової грамотності – Любомиром Остапівим

Розмова
«Привіт, це я, а ось мої гроші»

Обговоріть правила

Зріла пара зі спільно-роздільним бюджетом

1. Спільний бюджет. Якщо ми говоримо про сім’ю двох дорослих людей або тим паче сім’ю, у якій є діти, то найпростіше із самого початку домовитися, що сума ваших доходів – це спільний бюджет сім’ї. «У нас спільні цілі, спільні діти чи тварини, ми хочемо провести старість разом».

2. Спільно-роздільний і Роздільний. Якщо ж сім’я вирішує запровадити складнішу систему – коли є моє і твоє або моє, твоє й наше – то варто домовитися принаймні про правила, які будуть поширюватися на значні чи системні витрати. Наприклад, що всю їжу додому купую я, а всі ресторани оплачуєш ти. Або я фінансую медичні послуги, а ти – освітні. Однак із часом такій сім’ї буде важче, тому що в них є два доходи та два окремі бюджети, будуть постійно виникати питання, хто що фінансує. А це є благодатний ґрунт для бактерій конфліктів, тому що потрібно щоразу виробляти нові правила.

 

Розмова «Я люблю витрачати половину свого доходу на шопінг-терапію»

Прийміть фінансові звички свого партнера

Ми всі росли в різних родинах, з різними доходами та ставленням до грошей. Ці патерни не треба руйнувати, якщо ви хочете зберегти теплі стосунки зі своїм партнером. Прийміть його/її фінансові звички, як ви приймаєте його уподобання в музиці або стилі одягу. Звісно, якщо йдеться про зовсім руйнівні для сімейного бюджету звички (як необдумані спонтанні дорогі купівлі, витрати на азартні ігри чи споживчі кредити), то варто допомогти їх подолати. Якщо це щось незначне, хоч і незрозуміле для вас, але приємне для партнера – дозвольте цьому бути. Додайте цій звичці рамок і вона не зруйнує ні вашу пару, ні бюджет.

 

Розмова «Окей, я можу витрачати лише 20% на шопінг-терапію»

Виділіть для кожного бюджет на емоційні купівлі

А тепер про рамки. Виділіть кожному члену сім’ї фіксований бюджет на місяць для емоційних купівель. Зазвичай, це витрати на хобі або шопінг. Рибалка, одяг, спорт, мотоцикли, техніка, ігрова приставка, музика, книги. Такі речі роблять нас щасливішими, однак потребують певного менеджменту й контролю, щоби не забирати ресурс у більш пріоритетних цілей.

Розмова «Я хочу квартиру, власний бізнес та яхту. А ти?»

Визначте спільні цілі: місячні, річні, довгострокові

Цілі – це баланс між майбутнім і сьогоденням. Сьогодні ми хочемо поїхати на море, обідати в ресторанах, не обмежувати себе у відпочинку, з іншого боку – у майбутньому було б класно мати велику квартиру чи забезпечити дітям хорошу освіту. Щоби цього досягти, парам треба відкладати. Проводьте раз на місяць і раз на рік сімейно-фінансові наради, на яких обговорюватимете ваші цілі.

Як досягати фінансових цілей:
квартира в Києві

Якщо молода сім’я хоче купити квартиру, то більш важливо не хто скільки заробляє, а скільки ви відкладаєте.

Міф:
«Ми ніколи не назбираємо на квартиру»

«Візьмемо молоду сім’ю, яка живе в Києві й хоче купити квартиру. Наприклад, вона коштує 70 тисяч доларів. Дорога починається з реалістичного кроку. Порахуйте, скільки ви можете зібрати за три роки? Спробуйте поставити ціль у 40 тисяч доларів. Коли через 3 роки у вас буде ця сума, то потім для купівлі квартири вже буде кілька варіантів – попросити на роботі, позичити у друзів, отримати відтермінування в забудовника. Коли є бодай більша частина потрібних коштів, то вже з’являються варіанти дій, тоді ви насправді вже за один крок від своєї цілі», – Любомир Остапів.

Як не прогадати з купівлею квартири?

Треба розуміти, що купівля житла на первинному ринку – це завжди ризик. Потрібно бути фінансово грамотним, вивчити репутацію свого забудовника, кількість реалізованих проєктів, попросити юриста перевірити дозвільну документацію.


Купівля квартири в готовому будинку – це 0% фінансових ризиків. Золоте правило інвестування: що вища дохідність, то вищий ризик. Дива не буває. Якщо ви вкладаєте гроші в житло на етапі котловану, то ризикуєте більше. Крім цього, накладаються витрати на оренду власної квартири й оплату майбутньої. Якщо ж комплекс уже на етапі здання в експлуатацію, звісно, вартість метра вища, але у вас принаймні є гарантія, що ви отримаєте своє житло. До того ж можна відразу побачити його в реальності, починати ремонт і швидко переїжджати.

Це складна розмова.
Мені незручно

Питання, з яких можна починати фінансову розмову з партнером* 
із книги Любомира Остапіва «Любов та Бюджет»

– На які три речі ти найбільше любиш витрачати гроші?

– Якщо настане ситуація, коли потрібно жорстко урізати витрати, від чого тобі буде найважче відмовитися?

– Що б ти зробив (зробила) з 10 млн гривень?

– Якщо тобі не потрібно буде працювати, що ти робитимеш цілий день?

– Як би ти планував (планувала) бюджет на такі великі купівлі: машина, весілля, наступна відпустка, житло?

– Яким є твоє ставлення до кредитів?

– Якою ти бачиш свою старість і пенсію? Скільки заощаджень, на твою думку, має бути для цього в банку, щоби це рішення було комфортним?

ЖК «Русанівська Гавань» – 27-ий проєкт від ПБГ «Ковальська», надійного забудовника, який завершив усі свої об’єкти. У щойно придбаній квартирі у «Русанівській Гавані» вже можна починати робити ремонт і заселятися.

• Квартири мають універсальні планування, з них відкривається краєвид на Дніпро.

• Навколо комплексу розвивається власна інфраструктура: перші два поверхи – комерційні приміщення під офіси, магазини, салони, аптеки, піцерії та ін.

• Територія закрита та перебуває під цілодобовою охороною, за комплексом доглядає власна обслуговча компанія з багаторічним досвідом.

Матеріал підготовлено за підтримки

Які квартири підійдуть сім’ям?

Квартири у ЖК «Русанівська Гавань» підійдуть для сімей із різними стилями життя. Забудовник подбав про гнучкі формати планування помешкань і багатофункціональну інфраструктуру навколо будинків. Квартири мають краєвид на Дніпро, а сам комплекс розташований за 10 хвилин від центру міста.

Які квартири підійдуть сім’ям?

Квартири у ЖК «Русанівська Гавань» підійдуть для сімей із різними стилями життя. Забудовник подбав про гнучкі формати планування помешкань і багатофункціональну інфраструктуру навколо будинків. Квартири мають краєвид на Дніпро, а сам комплекс розташований за 10 хвилин від центру міста.

«Ковальська» будує із 2002 року й має 27 готових об’єктів.

Головна перевага забудовника – використання власних будівельних матеріалів практично на всіх етапах будівництва. Завдяки цьому компанія не залежить від зовнішніх чинників, що зазвичай можуть порушувати обумовлені терміни будівництва.

«Ковальська» будує із 2002 року й має 27 готових об’єктів.

Головна перевага забудовника – використання власних будівельних матеріалів практично на всіх етапах будівництва. Завдяки цьому компанія не залежить від зовнішніх чинників, що зазвичай можуть порушувати обумовлені терміни будівництва.

Коли можна заїжджати?

ЖК «Русанівська Гавань» уже під’єднаний до комунікацій, на території завершується облаштування доброустрою, а самі квартири готові до ремонту.

Коли можна заїжджати?

ЖК «Русанівська Гавань» уже під’єднаний до комунікацій, на території завершується облаштування доброустрою, а самі квартири готові до ремонту.