Папка ідеальних інтер’єрів у Pinterest – ще не запорука гарного ремонту. Спершу доведеться розібратися з правилами ергономіки, порахувати кількість розеток у вітальні та підібрати затирку для швів між плиткою. Доживуть до кінця та не скинуть усі будматеріали на балкон лише найсміливіші.

Перевір, чи готовий ти зробити ремонт без допомоги дизайнерів – пройди тест, який ми розробили разом з архітекторами-резидентами сервісу hallway.

1

У тебе маленька, але горда однокімнатна квартира. Тут ти будеш дивитися серіали, приймати друзів і довго спати в суботу. За яким принципом зонувати простір?

Спершу врахую кількість мешканців і чим ми будемо займатися в кімнаті. Тоді оберу, яка функція кімнати в пріоритеті.

Головне, щоб було де спати. Тому почну зонування з великого дивана, а там – як піде.

Я і так рідко буваю вдома. Кімната – для сну, коридор – для килимка, кухня – для кави. Що ще треба?

Молодець! Здається, у вільний час ти не тільки скролиш стрічку, а й підчитуєш ArchDaily.

Упс, є загроза, що зайві речі та гостей доведеться ховати під диваном. Зонування кімнати варто почати з визначення її головних функцій ще до того, як розташуєш меблі.

Розуміємо, темп життя у великому місті такий, що у заторах можна провести більше часу, ніж у власній кімнаті. Але навіть такий стиль життя варто врахувати під час планування свого острівка тиші.

Максим Романенко

засновник і керівник студії інтер’єрного дизайну Fashion Interior

Перед тим як зонувати простір в однокімнатній квартирі, потрібно чітко визначитися: які зони для вас важливі та яким буде призначення квартири. Скільки людей буде в ній проживати, як часто ви готуєте і чи бувають у вас гості. І тільки тоді можна братися до зонування.

2

У тебе квартира в новобудові. У чатику в Viber сусіди лякають просіданням фундаменту і дрібними тріщинами. Що тоді краще: фарбувати стіни чи клеїти шпалери?

Просідання – це не страшно. А тріщинки завжди можна підфарбувати, заодно й ремонт освіжити.

Оберу шпалери, які «прикриють» дефекти стіни, раптом що.

Видалю Viber і переїду в «сталінку». А якщо серйозно, зачекаю рік, поки будинок «зсядеться», і тільки тоді почну ремонт.

Просідання – це справді ок. А ось підфарбовувати стіни над новенькими меблями – не ок. Краще зверни увагу на шпалери на флізеліновій основі.

Розумно. Тим паче, що є шпалери, які трохи тягнуться. Та й мікротріщини від просідання будинку часто непомітні людському оку.

Є багато міфів щодо просідання новобудов. Насправді періоду будівництва достатньо для конструктивного «осідання» будинку, тому можна не чекати так довго. Якщо мікротріщини є, завжди можна обрати спеціальні шпалери.

Інна Радіна

засновниця і СЕО студії інтер’єрного дизайну RD Design Studio

Якщо ваша квартира в новобудові й вас турбує питання мікротріщин, я рекомендую вибирати шпалери на флізеліновій основі. Коли утворюється тріщина, вона трохи «потягне» шпалери за собою, але без візуальних дефектів.

3

Коридор – найбільш недооцінений простір у квартирі. Яке покриття найкраще для нього обрати?

Ламінат у коридорі та по всій квартирі.

Дрібну білу плитку.

Широку плитку під бетон.

У різних зонах у квартирі різний рівень забруднення. Для коридору обирайте матеріали, які витримують вологу та легко миються. Наприклад, сіра плитка чи наливний бетон.

Хіпстерство, за яке доведеться розплачуватися частим прибиранням.

Це той момент, коли бетон в інтер’єрі – це не тільки брутально, а й зручно.

Ніка Воротинцева

засновниця і головна архітекторка «Дизайн-бюро Ніки Воротинцевої»

Я рекомендувала б звернути увагу на сіру плитку або наливний бетон. Це вологостійкі покриття, які витримують забруднення та легко миються. Особисто я віддаю перевагу безшовним покриттям, за якими легко доглядати.

4

У тебе з вікна відкривається краєвид, вартий сторіз в Instagram. Пора розібратися, на що в інтер’єрі впливає сторона, на яку виходять вікна?

Сонячне світло впливає на наше самопочуття – врахуйте це при зонуванні кімнат.

Інтенсивність освітлення змінює кольори в інтер’єрі, а деякі речі навіть можуть вигоріти з часом.

Головне, щоб вікна не дивилися впритул на сусідню новобудову. Решта – забобони.

Так, вікна на схід добре підходять для спальні: вранішнє сонце відіграє роль будильника, що не бісить. А от вікна на захід – це неймовірні заходи сонця, які класно спостерігати з вітальні.

Сонячне світло справді додає усьому яскравості та може змінювати сприйняття текстур. Крім того, вранці воно може бути гарним будильником або заливати кімнату теплими променями під час заходу.

Упс, домашнє завдання – почитати, що таке інсоляція приміщення. Адже рівень освітлення в різних зонах квартири впливає на наше самопочуття.

Олексій Семенов

засновник «Сімейної архітектурної майстерні»

Сторони світу відіграють важливу роль у кількості сонячного світла в квартирі. А ще впливають на естетику приміщення та психологічні відчуття. Тому враховуйте, куди виходять вікна у різних функціональних зонах помешкання. Крім того, освітлення впливає на кімнатні рослини та може по-новому розкрити текстури в ремонті.

Наприклад, якщо ви хочете, щоб вас будило вранішнє сонце, розташовуйте ліжко поряд з вікном, що виходить на схід. Західне сонце найбільш пекуче, але заходи сонця саме у вітальні розкривають увесь потенціал краєвидів. Водночас кухню не рекомендуємо робити на західній стороні.

5

Ти любиш готувати вдома, але не любиш відмивати стіни від жиру. Гарний варіант – виділити робочу зону стильною плиткою. Якою має бути правильна розкладка фартуха для кухні?

Квадратна плитка від плити до раковини.

Плитка має заходити за меблі та захоплювати кути.

Достатньо двох-трьох рядів стильної плитки.

Красивий, але непрактичний варіант: доведеться відмивати краплі води, які будуть летіти з раковини.

Ура, ти склав цей тетріс правильно. Такий фартух вбереже від зайвого прибирання.

Краще, щоб плитка закривала увесь робочий простір аж до шафок.

Катерина Бондаренко

Co-Founder & Designer в NEBO Interiors

Є багато варіантів, які залежать від формату обраного матеріалу, стилю кухні, потенційної частоти користування робочою зоною.

Для фартуха найчастіше використовують розкладку, що закриває весь простір між стільницею та верхнім ярусом кухні – це десь 600 мм. Варто пам’ятати, що тоді треба викладати плитку так, аби вона заходила на 20-30 мм угору і вниз за меблі від видимої частини фартуха. Якщо кухню використовують мало і немає верхніх шаф або є лише полички, можна обмежитись фартухом заввишки 200-250 мм.

6

Вітальня – це місце, де ти будеш проводити найбільше часу. Як правильно порахувати кількість розеток, щоб жити без подовжувачів?

Розташую розетки біля кожного місця для сидіння: дивана, крісла, обіднього столу. Так завжди можна буде заряджати смартфон.

Спершу продумаю, яка техніка буде у вітальні. Тоді можна спланувати для кожного гаджета розетку.

Без розеток життя зупиняється. Тому продумаю всі варіанти, як я проводитиму час у вітальні, та підлаштую розетки під свої звички.

Непогана думка, але куди під’єднати телевізор, приставку, кондиціонер? А ще ж сорочку треба зранку попрасувати. Для планування розеток спершу продумайте всі процеси в кімнаті.

Це підхід аскета, який не захоче зарядити телефон, лежачи на дивані. Тому не забудь врахувати м’які зони та всі свої звички в процесі планування розеток.

Молодець, п’ятірочка. Щоб не спотикатися об перехідники, варто врахувати всі варіанти, коли і де знадобиться розетка у вітальні.

Олексій Семенов

засновник «Сімейної архітектурної майстерні»

Спершу треба зрозуміти й виписати всі функціональні зони кімнати і те, які процеси там будуть відбуватися. Орієнтуйтеся на побутові звички та оснащення для вітальні.

Наприклад, для ТБ-зони треба: розетку для телевізора, розетку для інтернету та дві звичайні розетки. Їх доречно розташувати на висоті, де буде телевізор. Біля м’якої зони рекомендуємо розмістити дві-три розетки біля дивана на висоті 30 см від підлоги. Це будуть виходи для торшера, зарядного пристрою ноутбука тощо.

А ще розташування меблів може змінюватися, тому краще спланувати кілька додаткових розеток заздалегідь.

7

Ти не плануєш починати холодний сезон з утеплення старих вікон і хочеш встановити склопакет. На якому етапі ремонту найкраще це зробити?

Найкраще виламати вікна разом з демонтажем перегородок. Щоби викинути з життя усе зайве за раз.

Міняти вікна варто у теплий сезон, а етап ремонту не має значення.

Демонтувати старі вікна можна після того, як вирівняли та пофарбували стіни.

Усе правильно. Так ти можеш зі спокійною душею переходити до фарбування і вже нічого не боятися.

Демонтувати старі вікна варто на перших етапах ремонту, ще до малярних робіт. Це дасть змогу вирівняти відкоси та замазати всі щілини та нестикування.

Упс, тільки не це. Так ти ризикуєш зробити подвійну роботу. Міняй вікна ще на етапі глобального демонтажу. 

Ніка Воротинцева

засновниця і головна архітекторка «Дизайн-бюро Ніки Воротинцевої»

Вікна міняємо на етапі демонтажу або монтажу перегородок. Але обов’язково до малярного комплексу, щоб мати час вирівняти й підготувати скоси під ґрунтування на етапі малярних робіт.

8

Вимикач – це штука, яку ми знаходимо не рукою, а серцем. Як розташувати його правильно?

З боку дверної ручки.

З боку кріплення дверей до стіни.

За метр від дверної ручки.

Бінго, це найзручніше місце для вимикача.

Збережи свої нерви – встанови вимикач з боку дверної ручки.

Розташуй вимикач ближче до дверної ручки, щоб не робити зайвих рухів.

Інна Радіна

засновниця і СЕО студії інтер’єрного дизайну RD Design Studio

Рекомендую встановлювати вимикач біля дверної ручки на відстані 100-150 мм від дверей і на висоті 900 мм від підлоги. А ще класно розмістити вимикач світла поряд з диваном і ліжком.

9

Настав час клеїти шпалери, класти паркет і встановлювати нові двері у спальні. Що за чим робити?

Спершу – шпалери, тоді паркет, а двері в останню чергу.

Спершу двері, а тоді все інше.

Спершу паркет, тоді все інше.

Інтуїція все правильно підказує. Для паркету потрібне сухе повітря, а звичайні двері без прихованого монтажу встановлюють уже на фінішній прямій.

Цікавий план, але результат може не потішити. Спершу варто поклеїти шпалери, а двері встановлюй в останню чергу.

Звісно, естетика тут важлива. Але послідовність таки має значення.

Аліна Пунь

Co-Founder & Designer у NEBO Interiors

Неприємні сюрпризи виникають через неправильну послідовність процесів у ремонті. Наприклад, дерев’яну підлогу, як-от паркет чи дошку, потрібно класти з урахуванням низької вологості повітря. Тому спочатку варто поклеїти шпалери й дати дошці час «пожити» тиждень. Щодо дверей, то їх зазвичай монтують на фінішній прямій, коли поклеїли шпалери та поклали підлогу. А якщо у вас двері прихованого монтажу, зверніть увагу, що дверний блок варто монтувати на етапі чорнових робіт, а дверне полотно встановлювати в останню чергу.

10

І найважче – гроші. Після складання кошторису розумієш, що витрати виходять за межі дозволеного. На чому заощадите?

На штукатурці. Попередня тримається, нові шпалери буду клеїти на неї.

На матеріалах для підлоги. Плитку придбаю зі знижкою, замість паркету покладу ламінат.

Можу замінити меблі під замовлення на щось із масмаркету.

Краще зекономити, наприклад, на корпусних меблях. На ринку багато альтернатив.

Плитку, як і сантехніку та електрику, ти не будеш змінювати часто. На цьому краще не економити.

Масмаркет – це не завжди ознака поганої якості. А от на електриці та сантехніці економити не радимо.

Максим Романенко

засновник і керівник студії інтер’єрного дизайну Fashion Interior

Якщо після складання кошторису ви розумієте, що він перевищує бюджет, я б рекомендував економити на фарбах, шпалерах, на замовленні корпусних і м’яких меблів. А ще можна економити на приладах освітлення. Не рекомендую економити на електриці та електрофурнітурі, плитці й сантехніці. Якісна електрофурнітура і сантехніка це насамперед надійність. А плитку ви не будете змінювати часто, тому на ній теж не варто економити.

Щоб побачити результат,
потрібно відповісти на всі питання тесту

Г’юстон,
у нас проблеми.

Радимо скористатися допомогою професіоналів і не дизайнити самотужки. Інакше є ризик ніколи не закінчити.

Непогано, але ще не архітектор.

Щоб створити проєкт своєї квартири, краще звернися по допомогу до спеціалістів.

Ти – профі!

Для тебе інсоляція – це не щось непристойне, тому маєш всі шанси впоратися з власною квартирою самотужки й не посивіти.

hallway.pro – платформа, що взяла «муки» пошуку архітекторів і дизайнерів інтер’єру на себе. Сервіс допомагає зрозуміти, скільки коштує дизайн-проєкт у конкретному стилі саме для твого помешкання. Понад 1000 зареєстрованих спеціалістів готові вже сьогодні взяти твоє замовлення.

Матеріал підготовлено за підтримки