Відпочинок із сім’єю – справа відповідальна. На кону не тільки позитивні емоції від подорожі та нового досвіду, а й збереження і зміцнення стосунків із близькими. Тому в очікуванні канікул і зимових відпусток ми спільно з мережею готелів Club Med ділимося цінними порадами, як провести незабутній відпочинок з родиною.

З ким поїдете у відпустку
цієї зими?

Головне правило: відпочинок починається у вашій голові

Докладіть реальних зусиль, щоб подумки «бути у відпустці» і залишити весь передсвятковий організаційний стрес позаду. Сплануйте заздалегідь розваги, хаотичні перекуси та піт-стопи. Спробуйте розслабитися і насолодитися навіть маленькими труднощами, які неминуче трапляються, коли ви їдете у відпустку з дітьми.

Леся Ковальчук

психологиня Genius.People

Ми живемо у часи великої швидкості та інтенсивності інформації. Навіть люди з однієї сім’ї можуть бачитися досить рідко. Але треба піклуватися про те, щоб родинні стосунки були міцними. Спільні сімейні традиції відпочинку особливо важливі для дітей, щоб бачити модель поведінки у сім’ї: як батьки взаємодіють, як дивляться одне на одного, як спілкуються, як ставляться до дітей.

Підготовка до відпустки

Батькам варто рівномірно розподіляти увагу до своїх дітей упродовж року і всього життя. Щоб спільний час разом не припадав лише на новорічні канікули, а був регулярним дозвіллям.

Дітей потрібно підготувати до відпочинку. Розповісти, що буде відбуватися під час подорожі, як і скільки вона триватиме, хто чим буде займатися.

Навіть спонтанний відпочинок має бути спланованим

Ви маєте спланувати навіть очевидні речі: час для сну, відпочинку, релаксу, активних моментів. Важливо домовитися ще перед відпусткою, як хто хоче проводити вільний час. Якщо ви їдете на якийсь курорт, то дізнайтеся заздалегідь, які там будуть активності і розваги для дітей. Бо сумні діти – це діти, які щось вигадують, і часто вигадують вони це за ваш рахунок.

Знайте своїх дітей

Зовсім маленькі діти – спонтанні й імпульсивні під час подорожей. Навіть якщо ви будете давати їм інструкцію, як себе поводити, вони все одно можуть вносити свої корективи в силу свого віку. І це нормально. Більш дорослі діти, звичайно, мають підлаштовуватися під якийсь конкретний план, який їх влаштовує та враховує їхні інтереси. Ви маєте знати свою дитину, її реакції та поведінку у різних обставинах.

Знайдіть час для усамітнення

Ми їдемо у відпустку не тільки для того, щоб розважити дітей, а і щоб розважитися та відпочити самим. Тому коли діти чимось зайняті, у дитячій кімнаті чи займаються спортом, – це якраз час, коли ви можете не валізу перебирати чи речі складати в номері, а наприклад поспати, влаштувати собі релакс, піти на прогулянку чи екскурсію, яка вам цікава.

Анна Завертайло

Разом з чоловіком Стасом – власники кафе-кондитерських Honey.

Діти: Василіса (9 років), Ілля (7 років) і Феона (3 роки)

Критерії нашого крутого відпочинку разом – коли всім в кайф. На початку подорожі ми завжди говоримо з дітьми, проводимо з ними дорослу бесіду, розповідаємо, що відпочинок – це задоволення для всіх, ніхто нікому не служить, і всі з цим мають погодитися. Ми створюємо мінідевізи подорожі, проговорюємо правила безпеки і поведінки. Всяких бешкетників та капризуль ми з собою не беремо, беремо тільки класних чуваків з сім’ї Завертайло.

Як правило, ми відпочиваємо всією сім’єю 4-5 разів на рік. Повним складом їдемо на 7-10 днів з дітьми, щоб максимально приділити їм час, не відволікаючись на нянь, бабусь та інших членів родини.

Обов’язково відпочиваємо біля моря. Зазвичай ми обираємо знайомий напрямок: менше екзотики, більше конкретики. Ось вже 7 років їздимо під час осінніх канікул на готельні курорти, тому що там для нас все зрозуміло: діти знають територію, самі ходять на сніданок, грають в гольф, відвідують вечірню анімацію. Ми не прив’язані до дітей, можемо займатися своїми справами.

Також у нас є формат зимового відпочинку, який з’явився практично з народження першої дитини Василіси. Ми з чоловіком фанати лижного спорту, щороку намагаємося прогресувати у своєму катанні і привчаємо до цього хобі дітей. Ми ставили дітей на лижі з 5 років. Дуже важливо врахувати наявність школи або можливості взяти хорошого інструктора, який буде індивідуально займатися з дітьми хоча б 3-4 години в день.Також місце проживання обов’язково має бути біля підйомника, це дуже полегшує всім життя та економить час.

Ми ніколи не беремо в подорожі з дітьми планшети і не даємо їм телефони, щоб максимально якісно провести цей час разом. Займаємо все дозвілля іграми, набираємо різних розваг. Обов’язково враховуємо наявність будь-яких видів спорту на відпочинку: гольф, бадмінтон, волейбол, теніс.

Головне правило: відпустка удвох – це процес дослідження місцевості й одне одного

Хотіти різного – нормально

Ви хочете провести лінивий день у спа-центрі. Ваш партнер хоче дослідити нову лижну трасу. Чудово, ви приїхали у відпустку заради відпочинку. Щоб ніхто не жертвував своїми бажанням, проведіть цей день окремо. Вам буде, про що поговорити за вечерею, і ви отримаєте задоволення від часу проведеного на самоті.

Розділяйте відповідальність

Це покаже, наскільки добре ви можете працювати разом як команда. Не має бути когось, хто робить все.

Будьте тут і зараз

Відпочинок хочеться задокументувати. Але це не означає, що потрібно фотографуватися біля кожного пейзажу. Ваш телефон перш за все потрібен для інтернет-банкінгу, GPS та повідомлень мамі. А від соцмереж краще відключитися, займайтесь вивченням оточення, а не новинної стрічки.

Куди поїхати парою цієї
зими: поради туристичного експерта

Дарина Бабілюк

директорка Club Med

Пари у зимовий період діляться на дві категорії: ті, хто любить активний гірськолижний відпочинок і ті, хто обирає морський формат у теплих краях. Найпопулярніші напрямки серед екзотичних країн – Мальдіви, Маврикій, Домінікана. Там можна цілодобово релаксувати біля океану, але водночас є велика кількість пропозицій для занять спортом: катання на парусниках, серфінг, водні лижі, вейкборд, віндсерфінг.

Що стосується сучасних вимог до гірськолижного відпочинку – він має бути комфортним. Багато часу туристи витрачають на «орієнтування на місцевості»: знайти обладнання, скі-паси, побудувати маршрут, що відповідатиме рівню катання, вибрати місця для обіду. Тому все частіше користуються попитом гірськолижні курорти формату «все включено», де вся інфраструктура знаходиться поруч.

Наприклад, готелі Club Med Val Thorens Sensations (регіон катання «Три Долини») та Club Med Val d‘Isere (регіон катання Espace Killy), розташовані у французьких Альпах. Неподалік є туристичні містечка з магазинами, ресторанами і нічними клубами. Якщо пара обирає гірськолижний відпочинок, це ще не означає, що потрібно цілодобово кататися на лижах чи борді – можна відвідувати спа-центри, займатися фітнесом або прогулятися на снігоступах.

Кирило Сулига, режисер
і засновник 5 films

Подорожує разом зі своєю дівчиною Алісою Ілієвою – тревел-блогеркою і менеджеркою спецпроектів Vogue Ukraine

Якщо розділити кількість поїздок на рік, то ми подорожуємо раз на місяць, а іноді і частіше. Наші подорожі ніяк не пов'язані з нашою роботою. Але у самих подорожах ми працюємо 24/7. Ми поєднуємо роботу і відпочинок – це наш спосіб життя.

У наших подорожах завжди є баланс, тому коли ми повертаємося додому, то насолоджуємося відчуттям дому, а коли подорожуємо – подорожжю.

Під час вибору, куди поїхати разом, ми покладаємося на відчуття, інтуїцію і настрій. Головне, щоб ідея відгукнулася обом. Якщо ми вибираємо однаковий напрямок – зупиняємося на ньому. А ще ми завжди шукаємо нові враження – це також впливає на вибір.

У нас не буває ситуацій, коли ми хочемо різних видів відпочинку. Завжди можна знайти компроміс.

Критерії класного відпочинку – це концентрація цікавих місць, природних явищ і диких тварин. Останній пункт – взагалі головна річ для Аліси. Наприклад, вона хоче поїхати в Канаду тільки заради того, щоб побачити там білих ведмедів.

Ми любимо повністю втрачати зв'язок із зовнішнім світом під час подорожей. Наприклад, їхали по Австралії: навколо ліс, ходять тільки коали і кенгуру, бензину на 30 км, а до найближчої заправки – 40 км. А найяскравіша наша подорож сталася на Філіппінах, коли Google повів нас дорогою через джунглі. Почався буревій, злива розмила глиняну дорогу, максимальна швидкість пересування сягала 10 км / год. По дорозі не було жодного населеного пункту, а ми доїхали до широкої річки, яка на карті була дорогою. Далі ми провели 12 годин в машині на пагорбі, поки не закінчиться буря. З їжі була тільки вода і дві місцеві шоколадки. Зв'язку не було, тому ми вирішили на залишках заряду ноутбука додивитися комедію. А на ранок, за допомогою місцевих жителів, нам вдалося проїхати через річку на машині і потрапити в найкрасивішу частину острова Пуерто Принцеса – Ель-Нідо.

Головне правило: з вашими батьками все окей

У дитинстві батьки возили нас на море і за руку водили на екскурсії. З роками ситуація відзеркалилися, тому що молоді люди частіше подорожують і все частіше заохочують до цього батьків. Ми вже розповідали кілька історій про дорослих дітей, які вперше показали батькам закордон. Тепер проаналізуємо, як все зробити правильно і без стресу.

Леся Ковальчук

психологиня Genius.People

Не варто організовувати
відпочинок для своїх батьків, якщо ви:

- хочете заслужити їхнє визнання: дивіться, я такий успішний, а ви мене критикували в дитинстві.

- бажаєте врятувати своїх батьків від чогось: подарувати їм краще життя, показати море і п’ятизірковий готель, щоб вони змінилися.

- вважаєте, що батьки мають жити якось інакше: по-іншому відпочивати, заробляти гроші, витрачати гроші і взагалі використовувати свій потенціал.

Інакше для вас усіх це стане великим стресом. Ваші очікування можуть не справдитися. Батьки звикли до свого стилю життя. І разом з ними у відпустку поїде їхнє мислення, їхня душа, їхнє серце, їхні звички, їхнє ставлення до життя і до себе – все це поїде з ними. Намагатися їх перевиховувати таким чином – марно насправді.

Який тоді позитивний сценарій?

Наприклад, батьки мріють про таку поїздку. Ви маєте їх попередити або навіть запитати «Чи можу я вам подарувати подорож?», «Ви приймете такий подарунок?» або «Я можу взяти участь в організації вашої відпустки?».

Зробіть батьків активними учасниками організаційного процесу. Дозвольте їм покрити якийсь відсоток витрат. Вони зрозуміють, що зробили свій вклад.

Поважайте дорослих людей і право на їхній власний вибір. Запитайте, про який вид відпочинку вони мріють, чого б вони хотіли.

Приурочте цю поїздку до сімейних свят, днів народження, річниць весілля. Щоб батьки розуміли логіку подарунку.

Не намагайтеся самотужки вирішити проблеми батьків або рятувати їх від нецікавого життя. Не треба їх рятувати, з вашими батьками все окей.

Ваші батьки не повинні відповідати вашим очікуванням. Це нормально, що вам подобаються різні види відпочинку. Заздалегідь покажіть батькам фото країни, в яку їдете, дайте максимально інформації, спонукайте їх ставити питання про гроші, переліт, страховку, транспорт, щоб люди були готові до всього.

Олена Кривенчук, редакторка на «Новому каналі»

Возила маму у Берлін, Відень та Ніцу

Першою моєю подорожжю за кордон з мамою став Берлін навесні 2019. Я закохана в це місто і хотіла показати мамі, чому так сильно його люблю. Мама самостійно проявила ініціативу. Я добре знаю місто і наперед склала комфортний маршрут. У мене була місія показати мамі якомога більше музеїв. У результаті, ми три години ходили по картинній галереї. Мама була дуже щаслива, як мала дитина. Я переживала, що вона не зрозуміє берлінський вайб. Та зараз мама питає, коли наступний раз полетимо в Берлін. І жартує, що ще проходить за віком у Бергхайн. Вона все правильно зрозуміла.

А вже влітку я організувала нам другу поїздку. Спершу вирішила поїхати у Відень, тоді знайшла класну пропозицію з Відня в Ніццу. Крім того, мама не була на морі 10 років. У Ніцці вона прокидалася о 6 ранку і будила мене йти на море. «У нас тільки 6 днів, треба все встигнути». Я побачила, наскільки для неї це важливо, і наскільки це все нове.

Мама витримує усі мої піші маршрути та відстані. Це дозволяє нам дивитися на місто з іншого ракурсу, не зважати на втому. Бувають ситуації, коли я психую, але мама завжди спокійна. Якось ми не могли знайти вихід з Віденського аеропорту, а мама з мене просто сміялася. Мовляв, в тебе ж є телефон, руки та інтернет. В чому ж проблема?

З роками здивувати батьків дуже важко, а у подорожах вони радіють як діти. Справжні емоції – найцінніші. У таких поїздках батьки відкриваються по–іншому.

Поради:

- Спершу розпитайте, куди б батьки хотіли поїхати. Або дізнайтеся, чим вони захоплюються: якимось художником чи музикантом. Я, наприклад, мрію звозити тата на
Формулу 1.

- Розкажіть, що таке ручна поклажа і які у неї розміри. І про те, що якщо в пляшечку об’ємом 200 мл налити всього 50 – її все одно не пропустять.

- Проведіть короткий інструктаж про проходження кордону. Особливо, якщо батьки не знають іноземної. Інакше може виникнути стресова ситуація.

- Складіть мінімальний маршрут хоча б по днях, щоб все встигнути.

- Везіть батьків у ті місця, де ви вже були. Так буде комфортніше, ніхто не почувається загубленим туристом.

Club Med – єдина мережа готелів у світі, що пропонує
гірськолижний відпочинок за системою Premium All Inclusive

Що входить у вартість?

- харчування Premium All Inclusive з напоями і закусками протягом дня;
- скі-пас на всю зону катання з понеділка по суботу;
- вечірні шоу-програми та інші розваги.

- проживання;
- групові заняття з інструкторами французької гірськолижної школи ESF;
- клуби для дітей від 4 до 17 років і їхні заняття в гірськолижній школі;

Цього сезону Club Med пропонує пакетний відпочинок включно з перельотом:

5-12 січня 2020 року – Київ-Ліон-Київ
29 грудня-5 січня 2020 – Київ-Женева-Київ

Поїхати кататися цієї зими

Матеріал підготовлено за підтримки