Кажуть, щастя – це вибір. Проте, якщо підійти до питання з практичного погляду, це почуття щастя можна розібрати на компоненти, амінокислоти та хімічні елементи.

За почуття піднесення та гарного настрою в нашому організмі відповідають такі нейромедіатори, як серотонін і дофамін. Їхній синтез залежить від наявності сонячного світла та їжі, яку ми споживаємо. І якщо кількість сонячних днів у році не залежить від нас, то дієта та почуття радості – повністю в наших руках.

The Village Україна разом з «Рудь» розповідають, які продукти варто споживати, аби почуватися щасливим.

Грецький йогурт:

дофамінова винагорода

Чистий йогурт без підсолоджувачів та різних печивок-добавок містить пробіотики. Це – живі мікроорганізми, що впливають на роботу нашого шлунково-кишкового тракту. Пробіотики допомагають поліпшити настрій та підтримують імунну систему.

А ще йогурт містить протеїн, що стимулює організм продукувати дофамін. Це ще один гормон щастя, або ж нейромедіатор, який відповідає за почуття задоволення. Дофамін пригнічує відчуття болю та пов’язаний з механізмом винагороди в мозку. Крім того, він впливає на нашу продуктивність і здатність ухвалювати рішення. Нестача дофаміну – це ризик розвитку соціальної тривожності, перепадів настрою чи навіть хвороби Паркінсона. Рівень дофаміну піднімає алкоголь, але грецький йогурт – здорова альтернатива без страху звикання.

Факт:

йогурт містить протеїн, що стимулює організм продукувати дофамін.

Червоні ягоди та фрукти:

літній ретрит

Ягоди та фрукти червоного кольору – це справжнє сезонне комбо. Вони смачні, корисні та здатні підняти настрій. І не тільки завдяки асоціації з літом, відпусткою чи бабусиною дачею.

Чорниця, полуниця та малина містять такі поживні речовини, як антоціанідини (рослинні пігменти), що допомагають знизити рівень стресу. А чорниця, наприклад, має у своєму складі поліфеноли, що сприяють довголіттю та впливають на нормальну роботу серцево-судинної системи.

Сезонні вишні – це джерело клітковини, калію, кальцію, вітаміну А і фолієвої кислоти. Вишні також містять антиоксиданти, антоціан і ціанідин, що мають протизапальну дію та захищають організм від вільних радикалів. Останні впливають на роботу мозку та наше самопочуття.

Ще один суперфуд – це гранат, що містить атиоксиданти поліфеноли, які розчиняються у воді та легше засвоюються організмом. Поліфеноли граната розщеплюються на дрібні з’єднання, проходять крізь мембрани мітохондрій та протидіють стресу окислення безпосередньо в мітохондріях. Якщо простіше, так вони захищають клітини від старіння.

Факт:

антоціанідини (рослинні пігменти) допомагають знизити рівень стресу

Зелений чай:

гастрономічна медитація

Вечірня чашка зеленого чаю – це хороша можливість перезавантажитися, заспокоїтися та налаштуватися на відпочинок. У його складі багато теаніну – амінокислоти, що зменшує вплив стресу на організм, покращує когнітивні властивості та загальний настрій. Крім того, теанін має здатність знижувати відчуття напруження та роздратованості. регулярне вживання якісного зеленого чаю допомагає боротися із психологічним стресом.

Відомо, що у сухих листках чаю міститься до 1-2% теаніну, на одну чашку зеленого чаю припадає приблизно 14 міліграмів речовини. Його дія відчутна вже за 30 хвилин після вживання і триває близько п’яти годин.

Факт:

теанін має здатність знижувати відчуття напруження та роздратованості

Помідори:

червона радість

Салат із помідорів на обід не викликає страху за зайві калорії, а ще – може покращити настрій. Адже томати містять магній, потрібний для нормальної роботи нервової системи. Крім того, у складі помідорів багато вітамінів групи В: тіаміну (вітаміну В1), рибофлавіну (вітаміну В2), нікотинової кислоти (вітаміну В3), піридоксину (вітаміну В6) і фолієвої кислоти (вітаміну В9). Вони допомагають підтримувати позитивний настрій, боротися з напругою, стресом і тривожністю.

А ще у складі помідорів є антиоксидант лікопен, що бореться із запальними процесами, наприклад, у мозку. Оскільки лікопен є жиророзчинним, томати добре поєднуються з олією. І це просто смачно. Помідори також можна тушкувати чи смажити на грилі: є дослідження, що з приготовлених у такий спосіб овочів організм найкраще засвоює поживні речовини. Тому не проґавте сезон локальних помідорів усіх кольорів і розмірів.

Факт:

у складі помідорів багато вітамінів групи В, які сприяють позитивному настрою, борються з напругою, стресом і тривожністю

Горіхи:

доставка серотоніну

Горіхи – це чудова альтернатива нездоровим снекам упродовж дня. Крім того, різні види горіхів здатні позитивно впливати на наш настрій.

Наприклад, мигдаль містить вітамін Е, що знижує рівень гормону стресу та має заспокійливий ефект. Разом з кеш’ю та лісовими горіхами мигдаль насичений амінокислотою триптофаном. Це важливий чинник для синтезу серотоніну – нейромедіатора, що безпосередньо впливає на наш настрій. Доведено, що його низький рівень пов’язаний з поганим настроєм та депресією. Серотонін також впливає на якість сну, адже саме з нього виробляється важливий гормон сну –мелатонін. А фісташки допомагають знизити викид адреналіну та пом’якшують стрес.

Для гарного самопочуття спробуйте ввести у свій раціон горішки макадамії, що містять мононенасичені жирні кислоти. Вживання горіхів, зокрема макадамії, допомагає знизити рівень холестерину, кров’яного тиску та вберегти від окислювального стресу.

Факт:

серотонін впливає на якість сну, адже саме з нього виробляється важливий гормон сну – мелатонін

Чорний шоколад:

імітація закоханості

Невеликий шматочок шоколаду здатен на дива – і це не міф. Темний шоколад багатий на поліфенол – антиоксидант, що підсилює роботу мозку. Чорний шоколад також містить невелику кількість кофеїну, що підвищує продуктивність. Але для того, аби вся теорія діяла на практиці, обирайте шоколад, що містить не менше як 85% какао-бобів у складі.

Чорний шоколад також має високий вміст магнію, що сприяє зниженню тривожності та заспокоює м’язи. Він містить фенілетиламін (PEA) – хімічну речовину, яка виділяється у мозку в період закоханості. І саме PEA сприяє виділенню ендорфінів у нашому організмі.

Для почуття щастя, а не розчарування, прискіпливо вибирайте шоколад. Чорний натуральний шоколад може містити плісняві токсини. Це все тому, що його виробляють шляхом ферментації, а 64% мікробів, які при цьому використовують, можуть продукувати шкідливі токсини.

Факт:

він містить фенілетиламін (PEA) – хімічну речовину, яка виділяється у мозку в період закоханості

Авокадо:

фруктова продуктивність

Недарма ми так любимо авокадо-тости на сніданок, обід та вечерю. Цей фрукт також містить триптофан – незмінну амінокислоту, яку використовує мозок для продукування серотоніну. Крім того, до складу авокадо входять: калій, вітамін В6, мідь і вітамін С. Останній відіграє важливу роль у виробництві дофаміну та пізніше ще одного важливого елемента – норадреналіну. Він допомагає мозку перемикатися в режим дії та важливий для нашої продуктивності, адже норадреналін регулює когнітивні та нервово-психічні реакції. Особливість авокадо ще й у тому, що воно містить найбільший рівень жирів серед усіх фруктів, зокрема мононенасичених.

Факт:

норадреналін регулює когнітивні процеси

Їжа може підбадьорювати, покращувати настрій та додавати енергії. Від правильно підібраних продуктів залежить робота нашого організму, а отже, і почуття щастя.

Абрикос може викликати почуття щастя, а поєднання йогурту з абрикосом і горіхом макадамія – це вже ейфорія. Інгредієнти в новому ріжку «Ейфорія» йогурт-абрикос із горіхом макадамія від «Рудь» вдало поєднуються та повністю розкривають смакові властивості.

Якщо секрет вашого гарного настрою в шоколаді – спробуйте смак морозива «Ейфорія» крем-вишня з бельгійським шоколадом. До складу ріжка входять справжній бельгійський шоколад, італійський крем забайоне та спіла вишня. Доповнює морозиво хрусткий вафельний ріжок.

Шукайте нове морозиво «Ейфорія» у супермаркетах свого міста: Auchan, «Велика Кишеня», Billa, METRO, АТБ та інших.

Матеріал підготовлено за підтримки

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.