Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.

Питання «Чи заберуть новітні технології в мене роботу?» останніми роками турбує представників більшості професій. І не безпідставно, адже з кожним днем звичайний смартфон, який лежить у нас в кишені, здатен виконувати все більше функцій, з якими раніше могли впоратися тільки десятки людей.


The Village Україна разом з «Альфа-Банком Україна» на прикладі 6 професій та їх цифрових аналогів проаналізували особливості людського і технологічного підходів, аби з’ясувати, хто ж краще виконує роботу.

Оберіть батл

Менеджер банку VS
інтернет-банкінг

Туристичний агент VS
агрегатори туристичних подорожей

Диспетчер таксі VS
мобільний сервіс замовлення таксі

Фітнес-тренер VS
онлайн-програми з фітнесу

Ріелтор VS
інтернет-платформи з пошуку квартир

Юрист VS
LegalTech-сервіси

Менеджер банку

VS

Інтернет-банкінг

Місія:

вчасно та правильно надати банківські послуги

Менеджер банку

Прототипи банківських систем існували у світі ще до нашої ери, а жвавого розвитку досягли у ХVІІ-ХІХ століттях. Однак потреба у менеджерах, які змогли б консультувати й надавати фінансові послуги масовому споживачу, виникла лише у ХХ ст.

Тоді у США заснування великих банківських мереж, розвиток фондового ринку та цінних паперів і кредитів сприяли появі безлічі банківських операцій, що вимагали освічених фахівців. А в умовах суворої конкуренції досвідчені та приязні менеджери з високим клієнт-сервісом ставали неабиякою перевагою.

Сьогодні менеджер банку – це людина, яка має вищу (переважно економічну) освіту, знає основи банківської діяльності та її законодавчі положення і вміє добре спілкуватися з клієнтами.

2

 

3

Переваги:

■ особисті консультації з багатьох фінансових питань;
■ можливість вирішити складні питання, що потребують індивідуального підходу.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ необхідність відвідування відділення;
■ довгі черги у відділеннях;
■ потреба в обслуговуванні у вихідні дні та поза робочим часом.

Інтернет-банкінг

Система інтернет-банкінгу бере початок з 80-х років минулого століття, з появи у США системи Home Banking, яка надавала користувачам можливість перевіряти свої рахунки, не виходячи з дому, під’єднуючись до систем банку через телефон.

З появою мобільного інтернету та смартфонів великі банківські мережі стали активно створювати онлайн-системи, які дають змогу користувачам цілодобово проводити прості банківські операції без візиту до відділення. Сервіси, які економлять час і зусилля користувачів, звичайно, не могли не стати популярними.
Ба більше, тепер інтернет-банкінгом послуговуються не лише звичайні користувачі, а й підприємці.

«ОК, Альфа!» – віртуальний банк для підприємців, з яким можна зосередитися на розвитку бізнесу. Сервіс надає повноцінний дистанційний доступ до всіх необхідних фінансових операцій.

3

 

1

Переваги:

■ можливість користуватися послугами 24/7 зі смартфона в будь-якому місці;
■ відсутність черг та економія часу;
■ можливість здійснення дистанційної оплати послуг (наприклад, перебуваючи за кордоном).

Проблеми, які можуть виникнути:

■ порушення інтернет-зв’язку або проблеми з гаджетом

Туристичний агент

VS

Агрегатори туристичних подорожей

Місія:

підібрати індивідуальну туристичну пропозицію, згідно з побажаннями та можливостями клієнта

Туристичний агент

Перші організовані подорожі з’явилися у середині ХІХ століття, коли відомий британський підприємець Томас Кук заснував перше у світі туристичне агентство, відоме як «Томас Кук і сини». Компанія створювала різні маршрути Європою, з часом почала відправляти мандрівників до Америки та в навколосвітні круїзи.

Уже в другій половині ХХ століття діяли тисячі туристичних агентств, і як головні продавці та консультанти на арену вийшли турагенти.

Туристичний агент – людина, яка максимально обізнана в головних напрямках для подорожей. Знається на популярних містах, країнах та умовах перебування в них; готельних мережах, транспортних компаніях і найкращих гідах; здатна самостійно створити й оформити повноцінну мандрівку, допомогти в отриманні потрібних документів та віз, володіє однією або кількома іноземними мовами і сама активно подорожує.

На сьогодні в українських та світових університетах є спеціальності, які передбачають освіту за напрямком «туризм». Утім, більшість працівників здобуває навички з досвідом.

3

 

1

Переваги:

■ економія часу та зусиль на пошуки інформації та пропозицій;
■ допомога у створенні свят чи подій в іншій країні;
■ підтримка та допомога у вирішенні проблем під час мандрівки.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ знайти «свого» турагента не так просто, треба навчитися довіряти його смаку і не засмучуватися, якщо обраний напрямок чи готель не сподобається вам на 100%.

Агрегатори туристичних подорожей

Один з перших українських онлайн-агрегаторів туристичних мандрівок почав діяти у 2014 році. Головна мета його полягала у тому, щоб зібрати в одному місці всі найвигідніші туристичні пропозиції від різних операторів.

Сьогодні в Україні функціонують десятки подібних агрегаторів, а в системи пошуку можна додавати точні дати подорожі, місце відпочинку (або напрям), категорію готелів, рівень послуг і кількість туристів.

На противагу агрегаторам, популярними є також окремі системи з пошуку та бронювання вигідних перельотів і проживання (Skyscanner, Momondo, Booking.com та ін). Попри те, що створення самостійного маршруту вимагає чималих зусиль і часу, сервіси набувають популярності, оскільки допомагають економити на послугах туристичних компаній.

2

 

2

Переваги:

■ можливість придбання й оплати мандрівки, не виходячи з дому;
■ зручний пошук «гарячих» пропозицій за найнижчою ціною.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ обмеженість у виборі (дат, місця проживання, умов перельоту);
■ можливість натрапити на недійсні, шахрайські пропозиції.

Диспетчер таксі

VS

Мобільний сервіс замовлення таксі

Місія:

прийняти замовлення, оперативно знайти водія та скласти маршрут

Диспетчер
таксі

Перші диспетчери таксі почали працювати близько півстоліття тому. Саме тоді, в 60-х роках, у Нью-Йорку автомобілі вперше обладнали радіозв’язком, тож виникла потреба у працівниках, які могли б скеровувати водія за певними адресами.

Такими працівниками ставали переважно молоді жінки, з приємним голосом, вмінням ввічливо спілкуватись з клієнтами та оперативно координувати роботу водіїв. Особливих знань чи вмінь ця професія не потребувала, а тому не вважалась дуже перспективною.

Так виникла послуга «замовлення таксі», адже раніше автомобіль можна було лише «спіймати» на вулиці. А з розвитком систем зв’язку та появою мобільних вона ставала дедалі популярнішою, попит на диспетчерів активно зростав.

3

 

3

Переваги:

■ можливість замовити зі звичайного стаціонарного телефона (без інтернету та смартфона);
■ вирішення низки питань, які можуть виникнути під час поїздки (відсутність решти у водія та ін.);
■ якщо замовник не знає точної адреси прибуття, не орієнтується у місті, диспетчер допоможе з’ясувати місце призначення.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ довге очікування з’єднання з оператором на лінії;
■ можлива неточність з місцеперебуванням замовника або таксі, що зумовлює пошук одне одного;
■ відсутність безготівкового розрахунку.

Мобільний сервіс замовлення таксі

Перші мобільні сервіси для замовлення таксі почали з’являтись на початку останнього десятиріччя. Одним з перших подібних додатків став американський Uber, який на сьогодні є всесвітньою мережею замовлення таксі.

Засновники Uber мали на меті створити сервіс, який міг би розподіляти вартість за проїзд між кількома пасажирами й стати більш доступним у вартості, аніж при замовленні машини у стандартному таксі-сервісі.

Та історія вийшла більш глобальною, і сьогодні не лише Uber, а й багатьом аналогічним компаніям по всьому світу (Taxify, Lyft, Hailo, GrabTaxi та ін.), віддають перевагу мільйони користувачів. Натомість сервіси перевезень постійно розширюють послуги: замовлення та доставка їжі, перевезення тварин, є навіть сервіси виклику водного транспорту тощо.

4

 

2

Переваги:

■ можливість у реальному часі відстежувати пересування автомобіля;
■ безготівковий розрахунок;
■ можливість завчасно дізнатися про авто та водія, побачити рейтинг і відхилити у разі невідповідності;
■ додаткові опції на кшталт «мовчазний водій», «відсутність музики» та ін.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ за відсутності інтернет-з’єднання або через проблеми з ним – неможливо замовити послугу;
■ не всі онлайн-сервіси передбачають розрахунок готівкою.

Фітнес-тренер

VS

Онлайн-програми з фітнесу

Місія:

підібрати індивідуальну програму тренувань з урахуванням медичних показників організму та мети клієнта

Фітнес-
тренер

Професійний фітнес-тренер – це людина, яка добре обізнана у фізіології, анатомії та біомеханіці й здатна не лише скласти індивідуальну програму з вправ, а й, зважаючи на медичні показники, допомогти з підбором харчування. Перш ніж стати тренером, треба проходити певну кваліфікацію та складати іспити з медичних знань.

Професія фітнес-тренера завдяки тренду на ЗСЖ та гарне тіло стає все більш популярною. Чимало фітнес-тренерів є справжніми зірками, маючи мільйони послідовників та фоловерів у соцмережах. Відповідно і їхні заробітки можуть сягати мільйонних позначок.

5

 

1

Переваги:

■ надання першої медичної допомоги у разі потреби;
■ контроль безпеки і запобігання важким травмам під час заняття та перевантаженням;
■ сприяння реабілітації після певних травм і болю у м’язах чи кістках;
■ аналіз результатів і постійне оновлення програми;
■ мотивація та підтримка на шляху до мети.

Можливі недоліки:

■ індивідуальні непорозуміння між тренером і клієнтом.

Онлайн-програми з фітнесу

Мобільні додатки та онлайн-програми для вдосконалення власної фігури виникли наприкінці нульових. Цьому сприяла поява онлайн-відеоплатформ і повсюдне використання смартфонів.

За останнє десятиріччя додатки суттєво змінились і стали справжніми трекерами стану здоров’я. Вони вимірюють кількість кроків і спалених калорій, пульс, стежать за вагою та регулярним вживанням води, навіть аналізують сон.

Подібні аплікації дають змогу мати «тренера в кишені». Таким чином можна зекономити час і гроші (середня вартість послуг платних додатків становить $5-7 на місяць, середня вартість одного заняття з тренером, наприклад, в Україні – $7-10).

5

 

1

Переваги:

■ постійні сповіщення про виконання щоденних вправ;
■ ведення статистики параметрів тіла та активності людини протягом дня;
■ економія грошей та часу;
■ можливість займатися, де та коли зручно;
■ недовгі за тривалістю тренування.

МОЖЛИВІ НЕДОЛІКИ:

■ через неправильне самостійне виконання вправ не завжди можливо досягнути мети.

Ріелтор

VS

Інтернет-платформи з пошуку квартир

Місія:

швидко допомогти в пошуку об’єкта нерухомості, відповідно до персональних вимог замовника, і знайти найбільш доцільні варіанти

Ріелтор

Перші брокери, які займалися питаннями нерухомості, з’явились у ХVІ столітті на відомій Лондонській товарній біржі. В Україні ж потреба у пошуку власного житла і його виборі почала розвиватися лише в 90-х роках минулого століття, з розпадом СРСР і початком формування ринку нерухомості та появи приватної власності.

Рієлтор – це професіонал, який займається пошуком нерухомості для продажу, обміну чи оренди, відповідно до запиту клієнта. Вищої спеціалізованої освіти ця професія не вимагає, втім потребує вагомих знань у юриспруденції, будівництві та архітектурі, володіння навичками оцінювання і належної презентації об’єкта тощо. Є спеціальні курси, які навчають рієлторів. У західних країнах ця професія є досить престижною та високооплачуваною.

3

 

2

Переваги:

■ швидкий підбір потрібних варіантів;
■ кваліфікаційна перевірка усіх документів на нерухомість;
■ допомога в укладанні угоди.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ рієлтору потрібно платити «комісію» від укладеного договору про оренду, часто ця сума становить від 50% місячної ренти;
■ знайти хорошого рієлтора непросто, а погані можуть виснажувати.

Інтернет-платформи з пошуку квартир

Онлайн-платформам пошуку житла передували так звані «дошки оголошень», головною особливістю і перевагою яких було бажання придбати чи продати нерухомість без посередників, які завжди брали відсоток від угоди.

Сьогодні ж онлайн-сервіси пошуку нерухомості стали великими агрегаторами, де користувач може вводити головні критерії омріяного житла (площа квартири, кількість кімнат, розташування (район чи навіть вулицю), наявність ремонту, меблів, вартість тощо) та отримати сотні варіантів, просто гортаючи сторінки на моніторі.

2

 

2

Переваги:

■ економія грошей і можливість без посередника знайти житло чи клієнта;
■ доступ до великої бази оголошень із залученням персональних фільтрів.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ можливість потрапити на гачок шахраїв;
■ неявні проблеми з колишніми заборгованостями з несплати комунальних послуг.

Юрист

VS

LegalTech-сервіси

Місія:

надати юридичну консультацію, оформити та перевірити документи і договори

Юрист

Ні для кого не секрет, що професія юриста є однією з найдавніших у світі. Адже ще до нашої ери, приблизно у VI-ІІІ cт., у Стародавньому Римі закладались основи суспільного права та суду, а колегія понтифіків займалась їх регулюванням і розглядом юридичних прецедентів.

Йшли століття, і юриспруденція сформувалась як окрема наукова галузь, що регулює життя країн та є одним з найпопулярніших напрямів навчання серед абітурієнтів у всьому світі. Власне, й сама професія є престижною, а досвідчені юристи отримують гідну заробітну плату, працюючи у великих компаніях чи займаючись приватною практикою.

«Юрист» - це загальне поняття, до якого входять професії судді, прокурора, нотаріуса, адвоката, консультанта та інші. А тому, залежно від спрямування, працівник виповнює певний набір функцій.

3

 

2

Переваги:

■ індивідуальний підхід фахівця до розв’язання конкретних завдань;
■ широкий спектр послуг;
■ можливість перевірити відгуки про роботу компанії чи спеціаліста.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ потреба відвідування кабінету спеціаліста та можливі черги;
■ вища вартість послуг.

LegalTech-сервіси

Індустрія LegalTech, або онлайн-cервіси з надання юридичних послуг, почала зароджуватись у США ще в середині 70-х років минулого століття – з появою компанії LexisNexis, яка надавала доступ до численних баз даних у різних галузях. А вже на початку 2000-х на ринок вийшли перші комерційні компанії, які надавали юридичні онлайн-консультації та послуги зі створення «розумних» документів – LegalZoom, Rocket Lawyer.

Сьогодні LegalTech-сервіси допомагають не лише з консультаціями та укладанням угод, а й здатні неупереджено спрогнозувати вірогідність рішення для певної судової справи.

LegalTech-сервіси здатні замінити спеціалістів у простих юридичних питаннях. Крім цього, індустрія має глобальну мету – зробити правосуддя та кваліфіковану юридичну допомогу доступною для мільйонів людей завдяки автоматизації.

3

 

1

Переваги:

■ можливість у будь-який час і будь-де отримати професійну допомогу фахівця;
■ дистанційне оформлення ФОП, ТОВ, оформлення та перевірка різних угод і документів;
■ придбання шаблонів для укладання договорів та ведення документаційної бази компанії.

Проблеми, які можуть виникнути:

■ відсутність індивідуального підходу для певного питання.

До наступних батлів

Онлайн-банк «ОК, Альфа» – це можливість для підприємців користуватися послугами банку без візиту до відділення. Усі необхідні підприємцю операції від відкриття рахунку і платежів по Україні до відправки податкових звітів і юридичного сервісу доступні у віртуальному особистому кабінеті. Крім банківських послуг, клієнти отримують додаткові сервіси та бонуси, які допомагають їм легко вести бізнес.

Матаріал підготовлено за підтримки