Італійська традиція аперитиво – явище, яке дає змогу переосмислити звичні нам походи в гості. Аперитиво – це час, проведений з друзями після робочого дня, літній захід сонця, невимушена атмосфера і розслабленість.

The Village Україна разом з Aperol розпитує менеджерку ресторану та власника web-студії, як підготуватися до прийому гостей вдома: кого запрошувати, що готувати і як розважатися.

 

Марія Коваленко

старша менеджерка ресторану Satori lounge,

влаштовує теплі вечірки аперитиво у своїй квартирі

 

Наші зустрічі для того, щоб проводити реальний час з реальними людьми. Тому в гостях я найбільше ціную відвертість та вміння бути собою. Люблю живих і простих людей.

Переваги вечірок у стилі аперитиво:

● створюється більш душевна атмосфера

● почуваєшся розслаблено

● можна разом приготувати якісь страви

● є безліч розваг – від ігор до танців

● слухаєш свою музику, змінюєш треки під настрій

Ми з друзями зі студентських років збираємось у мене вдома. Тоді всі ще жили з батьками, а в мене було власне помешкання. Тому і з’явилася така традиція: завжди тусити в мене.

Для наших зустрічей не потрібна нагода. Має бути тільки бажання проводити час разом. Ми можемо зустрітися, щоб подивитися фільм, влаштувати турнір з ALIAS або просто помилуватися шикарним заходом сонця на моєму балконі.

Раніше я сильно заморочувалась перед приходом гостей: купувала багато продуктів, готувала різні страви. Зараз все простіше: щось приносять друзі, щось я дістаю із холодильника, ми вмикаємо музику і просто говоримо. Наприклад, мій друг Макс – кондитер, він часто приносить круасани, я ріжу різного сиру, хтось бере фрукти та ігристе вино. І цього достатньо – ми ж не заради їжі збираємось.

Виняток – заплановані вечірки. Нещодавно ми влаштували форшмак-вечірку, наготували його цілу миску. Взагалі любимо цікаві закуски та часто готуємо їх разом. Найчастіше це хумус та гуакамоле.

Я відкрита до нових людей, тому в моїй квартирі можуть збиратися найрізноманітніші гості. Завжди рада бачити найближчих друзів – тих, хто вже багато років поруч. За рогом будинку живе моя найкраща подруга, і вона часто заходить зі своїм хлопцем.

Рецепт гуакамоле від Маші:

Інгредієнти:

● авокадо

● кінза

● лайм

● помідор

● чорний перець

● оливкова олія

● в’ялені томати

● часник

Є два варіанти, як приготувати цю закуску.

Перший: покласти всі інгредієнти в чашу блендера та збити в крем. Вийде однорідна маса, яку можна мастити на брускети.

Другий: просто нарізати все дрібними кубиками. За текстурою вийде як соус сальса.

Базовими складовими затишку у квартирі для мене є приємне світло, класна музика та багато зелені. Але кожна вечірка – це насамперед люди. Можна зібратися в голих бетонних стінах, і буде весело, якщо вам приємно бути в компанії одне одного.

Можемо просто увімкнути якийсь музичний канал для фону, часто слухаємо Kiasmos. Якщо настрій потанцювати, то вмикаємо майклів джексонів та квінів. Буває, підспівуємо «Грибам». Коли достатньо вип’ємо, по колу починається «я зараз поставлю вам крутий трек». Вмикаємо якісь хіти, пов’язані зі спільними спогадами, згадуємо тусовки, коли були малі.

На наших вечірках немає правил, крім одного: не псувати настрій іншим. У кожного бувають неприємності – на роботі, в сім’ї. Це життя, і ми можемо обговорити ситуацію, підтримати, дати поради. Але не варто тягнути в компанію зайвий негатив – ми збираємось зовсім не для цього.

Наші зустрічі для того, щоб проводити реальний час із реальними людьми. Тому в гостях я найбільше ціную відвертість і вміння бути собою. Люблю живих, простих і зрозумілих людей. Таких, які не намагаються відповідати якомусь шаблону чи грати певну роль. Круто, коли людина така, яка вона є, як би банально це не звучало.

Олександр Кузьмічов

засновник та керівник web-продакшену Lestro

влаштовує аперитиво з друзями у будинку за містом

Мій відпочинок повністю залежить від настрою. Іноді хочеться гучних тусовок, а іноді – просто запросити близьких людей до себе додому та відпочити на природі.

Влітку ми збираємось щотижня, узимку – рідше. Поряд з моїм будинком Київське море та відкрите поле – там приємно прогулятися. У гості запрошую друзів, колег і партнерів. Іноді влаштовуємо у мене вдома міні-корпоративи. Зазвичай спеціальних приводів для таких зустрічей немає, нам просто приємно проводити час разом.

Найважливішу підготовку до вечірки роблю я. Купую всі продукти, організовую простір. Коли всі приходять, то разом накриваємо стіл і робимо коктейлі.

Ми надаємо перевагу простій їжі, часто це сири, хамон, овочі, фрукти, салати. Я погано готую, але мені щастить – серед моїх друзів завжди знайдеться людина, яка в усьому допоможе. Люблю смажити м’ясо на грилі, це дуже просто. Заздалегідь купую свинину та добу мариную її у червоному вині зі спеціями.

Домашня атмосфера надихає на більш глибокі теми для розмов.

Протягом всієї вечірки обов’язково слухаємо музику. Найчастіше інді, бо це нейтральний, легкий та позитивний напрямок. Люблю Florence and the Machine та Alt-J. Можемо слухати електронну музику – Крістіана Льофлера або вибіркові треки інших виконавців. Якщо хтось захоче увімкнути свою музику, я тільки за: у мене з друзями повністю збігаються смаки.

Вечори в компанії близьких людей цінні розмовами. Ми обговорюємо події, які відбулись у нашому житті останнім часом. Наприклад, мої друзі нещодавно подорожували Берліном, тому сьогодні цю тему обговоримо першою. Також ми ділимось ідеями з книг та фільмів, дискутуємо з приводу різних соціальних процесів.

У мене є дві собаки – Мік та Річ. Гості їх обожнюють, а вони – гостей. Часто бавимось усі разом на подвір’ї.

Мої друзі – розумні люди, багато працюють і люблять те, чим займаються, тому з ними цікаво та легко обговорювати будь-які теми. Понад те, тут усі з однієї або дотичних сфер, що дає нам спільний контекст.

Три поради, як організувати вдалу вечірку аперитиво:

Завчасно запитати гостей, що вони хочуть їсти та пити.

Негарно вийде, якщо прийде вегетаріанець, а я приготую тільки м’ясні страви.

Заповнити холодильник різними продуктами.

Може здатись, що це не так важливо, але я впевнений: від того, як накритий стіл, багато що залежить. У мене був досвід, коли я прийшов у гості на якесь свято, а їсти майже нічого не було.

Запросити тільки перевірених і близьких людей.

Однак я не проти, коли мої друзі беруть із собою своїх друзів. Я поважаю їх, а отже, і їхній вибір.

Один з найбільш популярних коктейлів для аперитиво – Aperol Spritz. За легендою, шпрітц був створений в регіоні Венето на початку XIX століття. Австрійські солдати придумали розбавляти італійське вино газованою водою, щоб воно не було таким міцним, але пізніше в напій почали додавати міцні лікери – бітери.

Традиційний рецепт:

● 75 мл просеко

● 75 мл аперолю

● долийте газованої води

Коктейль найкраще готувати у винному келиху, заповненому льодом. Прикрасьте шпрітц шматочком апельсина.

Матеріал підготовлено за підтримки