Хоча зима й буває казковою – білий лапатий сніг, новорічна ялинка, імбирне печиво, – частіше люди схильні сумувати, менше рухатися і рідше виходити з дому саме цієї пори року. Не вистачає сонячного світла, одягу стає все більше і ходити у ньому все менш комфортно, але є речі і місця, які усе ж здатні повернути магію у буденність.

The Village Україна разом із брендом скандинавських меблів Drømmel дають поради, як пережити київську зиму з допомогою данського мистецтва щастя hygge, яке можна знайти не лише на півночі Європи, а й поруч. Головне — знати, де шукати.

    


Що таке хюґе?

«Хюґе – це щось радше про атмосферу та досвід, аніж про речі. Це і про перебування з людьми, яких ми любимо, і про відчуття дому, і про те, коли почуваєшся в безпеці, захищеним від цілого світу. Хюґе може стати нескінченна бесіда про малозначні (або й видатні) речі, чи навпаки — насолода від чиєїсь мовчазної присутності, а чи просто можливість побути з собою за чашкою чаю.

Це вибір простого на противагу новому, стриманого на відміну від розкішного й задушевності супроти нестримних веселощів. Хюґе означає ходити в піжамі й передивлятися «Володаря кілець» напередодні Різдва, сидіти на підвіконні та спостерігати за погодою, попиваючи улюблений чай, а ще дивитися на багаття в оточенні друзів та рідних, поки ваші крученики потроху запікаються»

Вікінг М. Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи / Мік Вікінг. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017 (Переклад Катерини Бабкіної)


Ми склали список із семи локацій, у яких можна відчути себе затишно і тепло навіть найсірішої і найхолоднішої зими. Для цього ми обрали сім рушіїв хюґе і поєднали їх із київськими закладами.

Кафе «На Станіславського»:

вінтажний закуток

Заклад, який більше схожий на музей київської квартири, названий на честь режисера Станіславського. Розташований поряд з театром Франка, тому сюди час від часу заходять бабусі, музиканти з філармонії та київська інтелігенція. Інтер’єр приміщення оновлюється постійно: гості приносять свої старі речі з дому, меблі привозять з різних барахолок, вазони – з Ботсаду.

Атмосфера

«Наш інтер’єр змінювався 3-4 рази, завдання було одне – зробити затишне кафе. Потім усе почало поступово обживатися. Замість бару у нас комод, його привезла наша спізасновниця Олена Черник Кюнг. Тільки-но ми відкрилися, люди почали зносити свої старі речі, наприклад швейну машинку, стільці, столи, тому атмосфера закладу також вийшла домашня. Кафе «На Станіславського» приваблює різну публіку, наприклад, може зайти Влад Троїцький, музиканти з філармонії, хіпстери, сусіди, що живуть поруч, і всім їм буде затишно», – розповідає співзасновниця закладу Оксана Усачова.

 Місце, яке завжди зайняте: диван у ніші за книжковою полицею

 Музика закладу: тут працює Анатолій Ткач – барабанщик з рокабілі-гурту «Руки в брюки», часто грає його підбірка музики

 Що тут почитати: Чарльз Діккенс «Різдвяна історія»

ДЕ: вулиця Станіславського, 3

КОЛИ: 09:00-23:00 (будні), 10:00-23:00 (вихідні)

FACEBOOK


Какаоварня «Call me Cacao!»:

близькість до природи

Подільський заклад готує натуральний какао та гарячий шоколад за авторськими рецептами. Це сімейний заклад, який особливо приємно відвідувати взимку, коли за вікном сніг, а в руках один із 13 смаків какао.

Атмосфера

«Головне покликання нашого дизайну – комунікувати тепло й південноамериканське коріння какао. В інтер'єрі максимально використані натуральні матеріали: дерево, шерсть, котон, фарфор. Після невеликого дослідження стало очевидно, що в орнаментах усіх гірських народів на різних континентах є одні й ті ж самі формоутворюючі елементи: ромби, трикутники, гострі кути в 45 градусів. В елементах декору ми переплели нашу авторську фірмову графіку, заряджену стилістикою майя та ацтеків, із українськими гуцульськими орнаментами – у килимах ручної роботи, в оздобленні крісел та підвіконня. За килимами ми їздили в окрему експедицію Карпатами, шукаючи саме ті орнаменти, які будуть максимально співзвучні з нашою фірмовою графікою», – розповідають засновники.

 Місце, яке завжди зайняте: крісла і широке підвіконня, з якого можна спостерігати за життям Подолу

 Що тут почитати: Мілослав Стінгл «Індіанці без томагавків»

ДЕ: вулиця Нижній Вал, 35

КОЛИ: 10:00-22:00

FACEBOOK


«Моя книжкова полиця»:

думайте через дотик

Книгарня-кав’ярня на вулиці Пушкінській, книжкові полиці якої помітно ще з вулиці. Холодному стилю лофту додають затишку книжки, посуд ручної роботи, яскравий текстиль на диванах і вінтажні крісла. Гості приходять сюди читати, пити каву або тихо розмовляти.

Атмосфера

«У нас невелика площа, проте височезна стеля, тому одразу виникла ідея створити бібліотечні стелажі доверху закладені книгами. Ми хотіли, щоб у нас було комфортно залишитися наодинці зі собою, коли саме простір, а не спілкування, створює настрій. Наші гості зазвичай ведуть розмови за кавою, читають, розмірковують, працюють», – розповідає менеджерка закладу Юлія Кушакова.

 Місце, яке завжди зайняте: для фотографій найчастіше обирають драбину, а для відпочинку в теплу пору – столик поряд з квітами на вулиці.

 Що тут почитати: Мері Турелл Седерберг «Hygge. Данське мистецтво знаходити щастя»

ДЕ: вулиця Пушкінська, 7

КОЛИ: 09:00-22:00 (будні), 10:00-22:00 (вихідні)

FACEBOOK


Винарня Malevich:

перебування тут і зараз

Відносно молодий заклад від власників «Розумної кави» в одному з двориків на Ярвалу. Коли заходиш у маленьке приміщення з чорними стінами, то ніби потрапляєш у середину головної художньої роботи Казимира Малевича, на честь якого й назвали заклад. Тут наливають українське вино з сирами місцевого виробництва під класичну музику.

Атмосфера

«Більшість меблів і предметів інтер’єру зроблені власноруч. Частину ми замовляли на ОLX, стільці викупили в сільській райраді і пофарбували у чорний колір. Мій знайомий зробив дубові стільниці, а все інше я самостійно виготовив із найтеплішого і найзатишнішого дерева – сосни. Затишок створює світло, яке у нас точкове і приглушене. Чорні стіни занурюють людей у вечірню атмосферу, навіть якщо на вулиці день. У Malevich заходять люди творчих професій, багато кіношників, театралів», – розповідає власник закладу Андрій Пелюховський.

 Місце, яке завжди зайняте: стілець біля барної стійки, а влітку – дворик.

 Музика закладу: класична музика і джазові композиції, на які вже не діють авторські права. Певно, що саме така музика лунала в квартирах, де зупинявся Малевич.

 Що тут почитати: фотоальбом Susan Bright «Art Photography Now (Second Edition)

ДЕ: вулиця Ярославів Вал, 9

КОЛИ: 11:00-23:00 (будні), 11:00-01:00 (вихідні)

FACEBOOK


Кафе при Малій опері:

своє товариство

За останні кілька років будівля Київської малої опери пережила багато подій. У результаті маємо історичну пам’ятку без опалення, навпроти Лук’янівського ринку, пофарбовану у яскраво-рожевий колір. Утім, локація залишається хіповою серед киян. Життєвої енергії цьому місцю додає новостворена кав’ярня Mala Opera Spot.

Атмосфера

«Три місяці тому ми відкрили кафе при Малій опері, хоча юридично ми тут оформлені як буфет. Саме приміщення – це частина культової історії Києва, це місце має характер, ідею, дух, і ми захотіли стати його частиною. Крім цього, воно на Лук’янівці, і ми хочемо показати, що не лише Поділ і Ярвал можуть бути місцями для тусовок. Приміщення маленьке, тому ми не хотіли його навантажувати багатьма елементами. Щоб можна було себе комфортно почувати з невеликою компанією друзів, які святкують день народження чи просто зібралися разом. Коли настає вечір, ми починаємо готувати глінтвейн і місце наповнюється класним ароматом», – розповідає спізасновниця закладу Тетяна Крива.

 Місце, яке завжди зайняте: столики біля вікна

 Музика закладу: платівковий програвач, з якого часто лунає Луї Армстронг

ДЕ: вулиця Дегтярівська, 5

КОЛИ: 10:00-21:00 (будні), 10:00-00:00 (вихідні)

FACEBOOK


Kachorovska Store&Cafe:

гармонія і прихисток

Кафе виникло як доповнення до магазину взуття Kachorovska, власники якого хотіли, щоб їхні друзі та клієнти заходили частіше і проводили з ними більше часу. Тут є кава, свіжа випічка та здорова їжа. Kachorovska Cafe – місце зустрічі старих та нових друзів, творчих та ділових людей.

Атмосфера

«Концепція наших закладів – простота і функціональність. Усе має бути світлим, чистим і з натуральних матеріалів. Можемо назвати це скандинавським стилем, у якому багато простору і немає зайвих елементів декорування. Наші дивани і великий стіл робив наш власник, чохли шила майстерня. Люди приходять у Kachorovska Store&Cafe за спокоєм і затишком. У нас є зала, де можна попрацювати, побути і подумати на самоті», – розповідає бренд-бариста закладу Олексій Гончаренко.

 Місце, яке завжди зайняте: столики біля вікна, великий стіл і місце біля книжок

 Музика закладу: спокійна музика, кавери на відомі пісні

ДЕ: вулиця Боричів Тік, 35-А

КОЛИ: 10:00-20:00 (будні), 10:00-18:00 (вихідні)

FACEBOOK


«Зигзаг» на Рейтарській:

невимушеність в історичній будівлі

Кафе «Зигзаг» розташоване у місці, куди важко потрапити зовсім випадково. Зазвичай люди йдуть сюди цілеспрямовано. У середині панує дружня легка атмосфера, з гостинним, але не нав’язливим сервісом. Тут відпочивають люди творчих професій, іноземці і місцеві жителі. Можна заглянути ввечері вихідного дня і легко зустріти своїх знайомих.

Атмосфера

«Для нас було важливо, щоб “Зигзаг” гармонійно влився у вулицю Рейтарську – одну з найстаріших київських вулиць. Частину меблів ми везли з Берліна, Будапешта і Відня. Барні стільці знайшли в одній з київських поліклінік. Зазвичай, де б ми не подорожували, веземо щось для кафе. Ось нещодавно я привезла кілька новорічних іграшок з маленького вінтажного магазинчика в Нью-Йорку», – розповідає власниця закладу Любов Цибульська.

 Місце, яке завжди зайняте: великий стіл. За ним збираються сім'ї, компанії друзів, колективи. Хоча багато людей віддають перевагу саме бару, він більш інтимний.

 Музика закладу: стиль різний, але кожна композиція ретельно відібрана. Можна почути Любомира Мельника, Yves Tumor, Mount Kimbie, Shinatro Sakamoto.

ДЕ: вулиця Рейтарська, 13

КОЛИ: 09:00-23:00 (будні), 09:00-02:00 (вихідні)

FACEBOOK


Для того, щоб створити хюґе вдома, використовуйте свічки, мінімалістичні меблі, теплі лампи і красиві деталі. Наприклад, книготримачі, мудборди, пледи або гірлянди.

СТІЛ R1

5 690 ₴

Купити

СТІЛ R3

4 990 ₴

Купити

БАРНІ СТІЛЬЦІ

1 690 ₴

Купити

КОМПЛЕКТ ПОЛИЦЬ

1 490 ₴

Купити

МУДБОРД СФЕРИЧНИЙ

890 ₴

Купити

СТЕЛАЖ

4 990 ₴

Купити

ПІДСТАВКА ДЛЯ ДРІВ

3 900 ₴

Купити

КНИГОТРИМАЧ

290 ₴

Купити

МУДБОРД S M L

590 ₴

Купити

Матеріал підготовлено за підтримки