Часто нам хочеться обідати швидко, але корисно, їздити машиною, але не забруднювати середовище, працювати багато, але не сидіти щодня в офісі. У пошуках рішень The Village Україна разом з міськими автомобілями smart створили інтерактивну карту smart-місць Києва, які поєднують приємне з корисним та економлять час, простір і ресурси.
Де зарядити електромобіль або телефон, куди піти поїсти здорово і швидко, як перетворити промзону у креативний простір та де переробляють сміття? Шукайте відповіді на нашій карті і smart вкаже вам шлях.

point point point point point point point point point point point point point point point point point

holder
Ми попросили експертів у різних сферах пояснити, навіщо нам бути відповідальними споживачами.

Роман Мрозакевич

головний редактор видання Ecotown

Навіщо нам відновлювальні джерела енергії та зарядки для електромобілів?

Такі ініціативи, як «сонячні» лавки чи «сонячні» дерева, які останнім часом почали з'являтися в українських містах, — надзвичайно цінні. Але не так з точки зору економії енергії, як через свою просвітницьку функцію. Що раніше жителі міст бачитимуть повсякденне використання таких технологій, тим легше буде залучати інвестиції у подібні проекти, і тим швидше відбудеться повноцінний перехід.
Важливою складовою розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) стане популярність електротранспорту. Саме електромобілі, завдяки своїй масовості, можуть стати гігантською «мобільною» акумуляторною батареєю, яка буде стабілізувати весь ринок енергетики.
У Києві необмежений потенціал росту для ринку електромобілів. Враховуючи високу вартість бензину та порівняно невисоку вартість електроенергії, використання електромобілів є доцільним. Особливо це стосується ринку перевезень (таксі, маршрутні таксі). Вже найближчим часом, безкоштовна зарядка для електромобіля біля закладу харчування стане такою ж необхідністю, як безкоштовний Wi-Fi. Позитивним моментом є те, що власники бізнесів у Києві вже побачили на реальних прикладах, що наявність безкоштовної зарядки збільшує кількість клієнтів, усвідомили, що це економічно доцільно, і більше сотні з них вже встановили такі пункти. І ця тенденція з кожним місяцем зростає у арифметичній прогресії.
Вже найближчим часом безкоштовна зарядка для електромобіля біля закладу харчування стане такою ж необхідністю, як безкоштовний Wi-Fi

Антон Савлепов

співзасновник ORANG+UTAN

Люди у пошуках швидких перекусів розуміють, що не варто «забивати» на здоров’я
Навіщо нам здоровий фастфуд?

Фастфуд — це максимально зручний формат харчування у мегаполісі, життя в якому щоденно пришвидшується. Люди не хочуть сильно заморочуватися з їжею, витрачати багато часу на покупку продуктів та їх приготування. Кияни їдять на вулицях, замовляють обіди в офіс та додому. Можливо, це пов’язано з тим, що часу на споживання їжі (нарівні із зароблянням грошей, навчанням, поглинанням тон інформації) стає все менше. Зараз у тренді мультифункціональність, раціональне використання фізичних ресурсів, часу, свідомий вибір в їжі. При цьому, люди у пошуках швидких перекусів розуміють, що не варто «забивати» на здоров’я.
Саме слово фастфуд має дещо негативний відтінок, швидше через гігантів типу McDonalds з їхніми неодноразовими звинуваченнями та скандалами на тему якості їжі. Безумовно, фастфуд може бути і злом, і спасінням, але ми прагнемо, щоб Orang+Utan полегшив людям життя. Ми спробували поєднати два ніби-то полярних принципи: готуємо швидко, а кухню обираємо здорову — вегетаріанську, легку, поживну. Наша глобальна ідея — запропонувати киянам альтернативу у стилі харчування, а також дати розуміння, що вегетаріанська кухня не обмежується прісною зеленню, вона може бути смачною, ситною та повноцінною.

Євгенія Аратовська

Голова ГО «Україна Без Сміття»

Навіщо нам сортувати сміття і здавати небезпечні відходи?

Чому потрібно переробляти сміття? По-перше, ми таким чином зменшуємо кількість звалищ, а отже збільшуємо вільний простір. По-друге, вторсировина може стати матеріалом для нових товарів. Це як нескінченна корисна копалина, заради якої не треба винищувати планету. Коли ми віддаємо сміття на переробку, наша економіка отримує додатковий ресурс, який може створити велику додану вартість. 8 ПЕТ-пляшок достатньо, щоб виготовити флісовий светр вартістю 400 гривень. Новий продукт запрацює на користь держави і громади, тому що за нього сплатять податки у державу, він дасть людям робочі місця.
Скло, папір, пластик і метали можна повертати через контейнери роздільного сміття або через пункти прийому. Також є категорія небезпечних відходів, які потрібно здавати у спеціалізовані місця. За кордоном існують навіть рішення по збору таких відходів у будівельних магазинах і магазинах електроніки, де стоять спеціальні контейнери для батарейок, акумуляторів, ламп, термометрів. Роботу цих пунктів фінансують самі виробники таких товарів. Вони враховують вартість переробки при формуванні ціни свого продукту, тому що виробники несуть відповідальність за повний життєвий цикл свого товару.
Не можна сказати, що всі київські пункти прийому вторсировини та контейнери є ефективними. Частина з них — неофіційні, а тому немає звітування і ясності, куди дівається вторсировина. Таким чином, вона стає «сірою». Завдання нашого проекту «Україна без сміття» — впровадити сортування сміття на державному рівні. Зараз за допомогою краудфандингу ми назбирали гроші на власну автівку і плануємо поновити сервіс збору розділених відходів — МайстерДобрихСправ. У першу чергу, для того, щоб показати, що люди вміють і хочуть сортувати. Всім нам потрібні лише знання, умови і рішення.
8 ПЕТ-пляшок достатньо, щоб виготовити флісовий светр вартістю 400 гривень

Олександр Супрунець

співзасновник Kyiv Farm, ГО «Місцева економіка»

Для громадських городів підійдуть закинуті сквери, парки, тераси організацій, Ботсади
Навіщо нам вирощувати овочі та квіти на міських городах?

Громадські організації використовують проекти міського фермерства для залучення місцевої спільноти до активності. Плюс також у тому, що це скорочує транспортні витрати і викиди в атмосферу. За кордоном городи роблять в офісах, на терасах кафе, на дахах, в IT-центрах, наприклад – офіс Pasona в Токіо. Проект Urban Oasis у Стокгольмі має намір використовувати пусті парковки для вирощування зелені та в якості дистрибуційних майданчиків продукції місцевих фермерів.
Якщо мова йде про рослинну їжу, то найбільшою перевагою міського фермерства є знанння догляду за рослинами та знання про те як можна себе прогодувати – це хороша інвестиція у майбутнє, особливо зі ставкою на рослинну їжу. Вирощування агрокультур в місті (на терасах, на площах міст, на балконах, в офісах) є також інструментом дизайну простору і зниження температури влітку.
Жителю міста, що хоче спробувати вирощувати рослини для себе, варто почати з чогось маленького – підвіконня власної квартири чи балкону, де багато сонця та подалі від загазованих трас.
Для громадських городів підійдуть закинуті сквери, парки, тераси організацій, Ботсади. Для городу з друзями чи сусідами можна використати клумбу біля вашого багатоквартирного будинку, а інструмент ОСББ «легалізує» ваш проект. У всіх випадках потрібні базові знання догляду за рослинами, організація поливу рослин у теплий сезон, LED освітлення (якщо це - indoor город), інтеграція спільноти у проект (для громадських проектів), взаємодія з локальними фермерами.
Переваги міського фермерства це — озеленення міста та зниження температури влітку, розширення можливостей зайнятості для міських фермерів, збільшення місцевого розподілу продовольства, скорочення парникових газів, підвищення уваги містян до локальної їжі, розвиток публічних просторів міста, перетворення індустріальних районів у зелені оазиси.

Максим Бахматов

керуючий партнер UNIT.City

Навіщо нам інноваційні парки та креативні простори?

Побудова інноваційного парку на території колишньої промзони – це логічний підхід до використання міського середовища. Парк створюється не за рахунок руйнування історичного центру міста, а будується на території промзони, яка занепадала останні роки і вже не функціонує за своїм призначенням. Це надає території друге життя. При цьому всі об'єкти Парку розташовані на відстані декількох кроків один від одного, що спрощує життя його резидентів і вивільнює їх час для більш важливіших справ, ніж пересування по заторах Києва. З огляду на ритм сьогодення, місце, де зосереджена уся необхідна інфраструктура та екосистема для бізнесу, – вкрай важливий елемент на карті мегаполісу.
UNIT.City, як приклад першого інноваційного парку в Україні, — це екосистема, яка створює ефективне середовище для зростання і подальшого розвитку інноваційних компаній з креативних індустрій, у тому числі ІТ. Доступ до експертизи, закриті воркшопи, зустрічі з інвесторами, — усе це надає резидентам парку можливість розвивати бізнес швидше, ніж за його межами. Крім того, Парк має зручну інфраструктуру: кампус, школа, івент-холл, кафе, паркінг, спортзал. А найближчим часом відкриється новий коворкінг і з'являться ще два нових кампуси.
Місце, де зосереджена уся необхідна інфраструктура та екосистема для бізнесу, – вкрай важливий елемент на карті мегаполісу


Новий smart fortwo для міста

Для міського авто важливі зовсім інші речі, ніж для траси —
висока динаміка, рекордно малий діаметр розвороту,
можливість завжди з легкістю знаходити місця для паркування.

Довжина smart fortwo — 2,69 м
Радіус повороту – 3,48 м
Витрати палива — 4,5 - 4,1 л/100 км
Рівень викидів CO2 — 104 - 93 г/км

 
 

Матеріал підготовлено за підтримки