Poly Chain – M26


POLY CHAIN

Це проєкт Саші Закревської, композиторки, діджейки, кураторки та графічної дизайнерки з Києва. Звукова місія Poly Chain спрямована на те, щоб надати звучанню свіжості та розфарбувати текстури ембієнту гіпнотичними електровідбитками. Послухати звучання Poly Chain можна було на фестивалях «CXEMA» та Unsound Festival.

«Після нападу в тілі залишається слабкість, уся їжа здається кислою, тепла вода – гарячою, усе тіло дуже чутливе, боляче вдихати, геть немає сил. Потрібен час у повному спокої, тиші й темряві, щоб відновитися»

– iсторiя Олександра

«Уперше це трапилося зі мною ще в підлітковому віці. Тоді, приблизно у 12 років, я сприймав це як щось надприродне, не розумів, що зі мною відбувається. Наче якась невидима сила викручує мене»

– iсторiя Олександра

«Тепер, з кожним роком, я стаю все терплячішим до цього. Інколи, якщо треба, можу навіть триматися й не давати взнаки, хоча почуваюся дуже вразливим»

– iсторiя Олександра

«Я бачу лише 15 % того, що відбувається переді мною. Решту 85 % займають незакінчені полотна ван Гога, підсвічені стробоскопом: усе блимає, пливе, сяє, і від цього починає сильно нудити. Сфокусуватися просто неможливо»

– iсторiя Олександра

«Якщо я бачу це, то знаю, що в мене лишилося 10 хвилин, щоб закінчити справи й знайти місце для піт-стопу: прохолодне, тихе й темне приміщення, де я зможу лягти та заплющити очі»

– iсторiя Олександра

«Будь-який стук, звук або крик наче проходять через підсилювач і множаться на 10. Децибели відлунюють болем у голові»

– iсторiя Олександра

«Це дуже неприємний досвід, дуже дискомфортний, а я не люблю дискомфорт. Я відчуваю, що це час, викинутий з життя»

– iсторiя Олександра

Як це інтерпретуваЛА музикантКа

Коли я створюю музику, навіть танцювальну, завжди знаходжу натхнення у власних емоціях і переживаннях. Тож мені нескладно було писати цей трек: я проходила через мігрень. Створюючи його, спиралася на власний досвід у комбінації з досвідом героїв. У цьому треку є дві мелодійні частини з двома різними патернами й дроном, який тягнеться через увесь трек і склеює все в базу. Це про біль і його динаміку.

– Саша Закревська

 


Андрій Кириченко – Acceptance


Андрій Кириченко

Уже 22 роки Андрій працює з електронною музикою. Під різними псевдонімами видав понад 50 альбомів на лейблах у США, Японії, Німеччині, Нідерландах та Україні. 2002 року став кращим ембієнт-виконавцем за рейтингом інтернет-ресурсу Das Musik. Музика Андрія була використана в документальних і художніх стрічках Франції, Німеччини, України й Аргентини. Також музикант брав участь у Венеціанському бієнале від України та є наразі директором фестивалю прогресивної музики й медіаарту Next Sound у Києві.

«Я стаю розплавлена, як слимак. Але з кожною хвилиною стан змінюється та погіршується: з розчавленого слимака перетворююся на пічку, усередині якої вибухає попкорн. Зернята стріляють у моїй голові й зачіпають одне за іншим нервові закінчення»

– iсторiя Іри

«Мене починає нудити, але одночасно із цим з’являються дивні бажання: зазвичай, до тремору в кінцівках хочеться солодкого. Поступово відчуваєш, що нудить уже не лише від ароматів, а й від власного стану, звуків, різких рухів. Усі звуки здаються нав’язливими, і від них хочеться позбутися. Ти наче заплутався в павутинні, з якого не можеш вибратися, і тобі від цього монотонно, нудно та моторошно»

– iсторiя Іри

«Потім з’являються світлові спалахи – рисочки та плями перед очима. Спочатку їх менше, потім вони заповнюють усе поле зору. І вже після цього поступово починає з’являтися біль – від легкого неприємного до сильного пульсуючого. Біль осідає завжди з одного боку голови, і таке враження, наче він наростає й смикає»

– iсторiя Іри

«У цьому стані мені одночасно боляче, від чого відчуваю себе нікчемною, і велично, бо усвідомлюю, що маю всередині себе невидиму силу, яка може вкласти мене на лопатки та якій я підкорююся»

– iсторiя Іри

Як це інтерпретував музикант

Я спробував включити свою емпатію на максимум, перечитував історії героїв знову й знову та намагався зрозуміти, як почуваються люди з такими симптомами. Як сценарій розвитку композиції я використовував саме історію про мігрень. Спочатку мені хотілося зробити дуже одіозний вступ – такий, що сам пояснює себе. Але згодом вирішив трошки скоротити першу частину й перейти до мелодій і форм, які б давали прийняття проблеми та сприяли стану полегшення.

Зараз я розумію, що до цього взагалі нічого не знав про мігрень. Коли проблема не стосується тебе особисто, спробувати розібратися в цьому немає особливої мотивації. Я не знав, що мігрень істотно відрізняється від звичайних головних болів, що вона буває пульсуюча, що давить і захоплює тільки конкретну частину голови та часто супроводжується нудотою.

– Андрій Кириченко

 


David – Untitled


Давiд Шамiєв

Давід — один із учасників проєкту 20ft Radio. З дитинства захоплюється музикою в усіх проявах – від збору касет до опанування різних інструментів. Почав з гітари, мелодію якої почув з вікна дому в 14 років, а далі нашаровував усі інші доступні способи створювати музику. У шкільні роки зібрав свій перший музичний гурт, з яким грав поп-панк, а коли подорослішали й колектив розпався, грав і записував різноманітну за стилями музику вдома на кухні. Діджеїти почав після того, як 2017-го долучився до проєкту 20ft Radio.

«Уперше я відчула це років у 24–25. Я дуже багато працювала, і мене поступово почало накривати мігренню. Спочатку це тривало 1,5 доби, починало боліти надвечір, уночі біль посилювався, на наступний ранок кульмінація – пекельний біль, і через день, на другу добу, усе поступово припинялося. Але бувало, що голова болить по 3–4 дні поспіль»

– iсторiя Олесі

«У мене мігрень частіше стається, коли більше працюю. Вона приходить, коли ти зайнятий чим завгодно, крім того, щоб слухати себе. Коли розганяєшся й утомлюєшся, заганяєш себе, працюєш по 12–16 годин, тіло показує «ляж у постіль»

– iсторiя Олесі

«Спочатку у верхній частині спини з’являється напружений клубок, наче щось заблокувалось і стискається. Наче забиті м’язи сплелися у вузол, і їх ніяк не можна розплести. Коли я відчуваю це, знаю, що зараз ця грудка напруги підніметься до голови та поселиться в одній з її половин: вилиця й потилиця розриваються від болю так, наче туди забили цвях і він стирчить просто з голови»

– iсторiя Олесі

«Перед очима пелена чи то з марлі, чи то з флізеліну – суцільна матовість, сепія, дуже хочеться протерти очі. У мене нічого не блимає перед очима, але я бачу все як у тумані»

– iсторiя Олесі

«Щоб біль минув, потрібно скасовувати всі справи, усі зустрічі, наводити лад усередині голови. І тільки коли знаходиш гармонію, чуєш прохання тіла, робиш йогу для себе, а не на показ, і відшукуєш ліки, які спрацьовують, можеш одного дня прокинутися серед ночі після того, як увечері іржавий цвях проріс у скроню, і відчути, що не стало гірше. Отже, на ранок усе, можливо, мине»

– iсторiя Олесі

Як це інтерпретував музикант

Хаотичність звуків, асиметрія, нерівність, дисгармонія, дронування, грубість передають для мене неконтрольовані тілесні явища такі, як ниючий біль. Непередбачувані звуки, деренчання, гул, безлад, як думки, які призводять до мігрені.

Мені було цікаво створювати цей трек, але місцями я не хотів занурюватися у відчуття, щоб не викликати таким способом біль. Багато разів стикався з головним болем, але не думаю, що колись переживав справжню мігрень. У моїй уяві це щось затяжне, і, зважаючи на розповіді друзів, це серйозна проблема. Проте в мене були затяжні болі в животі, тому я можу уявити, як це, коли ти нічого не можеш зробити, тобі болить, увесь ресурс та увага збираються навколо болю й це блокує будь-яку діяльність.


– Давiд Шамiєв

 

Мігрень – захворювання нервової системи, що стосується понад одного мільярда людей в усьому світі 1. Із хворобою в 2,6 рази частіше стикаються жінки, до того ж працездатного віку – від 25 до 55 років 2. Люди, які проживають напади мігрені, не можуть жити на повну: їм складно будувати плани, виходити в офіс, продуктивно працювати, приділяти увагу близьким.

Наприклад, у США майже половина всіх хворих на мігрень повідомляють про помірну або тяжку непрацездатність 3. Тому прямі витрати на мігрень з огляду на «лікарняні» є доволі великими, приблизно 11 мільярдів доларів на рік.

Напад мігрені можна умовно поділити на 5 фаз.

На першій, продормальній, людина відчуває підвищену втомлюваність, різкі зміни настрою, скутість у ділянці шиї, нудоту, потяг до певних видів їжі.

За нею може наставати фаза так званої аури мігрені: порушується зорове сприйняття, з’являються яскраві спалахи перед очима, відчуваються поколювання.

 

На третьому етапі з’являється безпосередньо головний біль. От чому мігрень  це не лише про головні болі. Біль під час нападу мігрені найчастіше пульсуючий і локалізований, зосереджений в одній половині голови. Разом із болем з’являються нудота, блювання, фото- та фонофобія, стає складно думати й зосереджуватися.

Коли біль починає йти на спад, у людини можуть залишатися труднощі під час розумової діяльності, підвищена втомлюваність, депресія, нудота, залишковий біль.

Але наступний напад мігрені може повторитися майже одразу. І між нападами з людиною залишаються підвищена чутливість до світла, звуків, дотиків, головний біль і тривожність 4.

Мігрень може бути хронічною й епізодичною. Епізодична трапляється раптово, з нападами менше ніж 15 днів на місяць, водночас хронічна мігрень характеризується головними болями понад 15 діб на місяць 5 6.


Чим мігрень відрізняється від головного болю7

• напад мігрені триває від 4 до 72 годин і повторюється більше ніж 5 разів;
• біль має одностороннє розташування: болить лише половина голови;
• біль посилюється, а стан погіршується під час звичайної фізичної активності;

• біль має пульсуючий характер;
• мігрень супроводжується хоча б однією з таких ознак: нудота та/або блювання, а також фонофобія або фотофобія — погіршення стану від різких звуків чи яскравого світла.

За наявності хоча б двох з вище перелічених симптомів варто звернутися до сімейного лікаря або невролога. Успішне профілактичне лікування може знижувати частоту атак мігрені на 50 %.

Як лiкувати мiгрень

Лікування мігрені ставить перед собою кілька завдань 8: полегшення симптомів; зниження частоти й тяжкості головного болю; зниження ступеня непрацездатності, пов’язаної з головним болем; попередження прогресу захворювання.

Керувати перебігом мігрені можна за допомогою медикаментів, серед яких протиепілептичні препарати, бета-блокатори, деякі триптани. Також можна контролювати тригери, які викликають біль, і не застосовувати ліки. Наприклад, не вживати певні продукти харчування або уникати окремих видів навантаження.

Надмірне застосування лікарських засобів може погіршувати прояви мігрені. Хворі, які відчувають частий головний біль, що призводить до
непрацездатності, як правило, застосовують надмірну кількість лікарських засобів, через що напади стають ще частішими.

 

Інформаційний матеріал підготовлений редакцією.
Інформація про знак для товарів і послуг Teva («Тева») – на правах спонсорства.
За деталями звертайтеся до:
ТОВ «Тева Україна» за адресою: 01042, Київ, проспект П. Тичини, 1в, 9 пов., +380 44 594 70 80, NPS-UA-00115

Матеріал підготовлено за підтримки

Заметки/сноски в тексте
Каждый grid - отдельная заметка
Первая колонка -- номер заметки
Вторая колонка -- текст заметки
Числовое обозначение для сноски в тексте обязательно в формате верхнего индекса 999999

1

Global Burden of Disease Study.

Lancet 2017;390(10100):1211–59:

2

Lipton RB and Bigal ME. Headache 2005;

45 Suppl 1:S3–13; 3. Cho SJ and Chu MK.

Curr Pain Headache Rep 2015;19:465;

3

Blumenfeld AM et al. Cephalalgia 2011;31:301–15;

Buse D et al. Headache 2007;47(5):778 [abstract F64];

4

Burstein R et al. J Neurosci. 2015;35(17):6619-6629;

Cady RK. Headache. 2007;47(suppl 1):S44-S51;

Charles A. Headache. 2013;53(2):413-419;

Farooq K et al. Contin Educ Anaesth Crit Care Pain. 2008;8(4):138-142;

5

International Headache Society. ICHD3 (beta).

Available at: www.ichd-3.org/1-migraine/.

Accessed Dec 2017; 2. Estemalik E and Tepper S. Neuropsych Dis Treatment, 2013;9:709–20;

6

Dodick DW et al. Headache, 2016;56(5):821–34.

7

Комітет з класифікації головного болю Міжнародного товариства з

вивчення головного болю (IHS). Cephalalgia. 2018;38(1):1-211.

8

Charles A. Lancet Neurol. 2018;17(2):174-182;

Silberstein SD. Continuum (Minneap Minn). 2015;21:973-989;

Silberstein SD. Neurology. 2000;55(6):754-762.