Поки що мобільний звʼязок та інтернет працює, але під час військових атак і боїв проблеми можуть статися в будь-який момент. Адже звʼязок залежить, зокрема, від стабільності подачі електроенергії та цілісності інфраструктури. Крім того, в місцях активних боїв його можуть глушити. Тому зібрали кілька додатків, які дозвляють звʼязуватися без стабільного інтернету.

Bridgefy

Це мобільний застосунок, який дозволяє обмінюватися текстовими повідомленнями через Bluetooth на відстані до 100 метрів один від одного. Для того, щоб зареєструватися в додатку, потрібен стабільний інтернет.

Де завантажити: AppStore та Google Play

Two Way: Walkie Talkie

Цей додаток дозволяє використовувати телефон в якості рації. Він не просить реєстрації та логінів. Водночас усі канали для спілкуванням там публічні. Можна вибрати будь-який номер каналу та зв’язатися із користувачами в цьому каналі.

Де завантажити: AppStore та Google Play

Briar

Це додаток для обміну повідомленнями, який доступний лише для Android. Він може починати працювати без звʼязку. Тож для використання потрібно лише заздалегідь його завантажити.

Де завантажити: Google Play

Signal

Це застосунок для безпечного обміну текстовими та голосовими повідомленнями, а також для відеозвʼязків. Повідомлення у ньому доставляются швидко навіть у повільних мережах, але не під час повної відсутності інтернету.

Де завантажити: AppStore та Google Play

Matrix

Це зашифрований чат-сервер, який працює в локальній мережі провайдера. У цій мережі можна обмінюватися повідомленнями, якщо інтернет зникне.

Доступ до цього серверу відкрили в Києві та Харкові, повідомив консультант з цифрових технологій Віталій Мороз. Він обіцяє надіслати лінк з інструкціями в приватні повідомлення тим, хто його попросить. Публічно інструкцію поширювати не можна.

Радимо заздалегідь встановити додатки та протестувати додатки, щоб обрати той, який буде найзручнішим для вас. А також додати в контакти своїх друзів та близьких.