Повномасштабна війна Російської Федерації проти України почалася 24 лютого. Президент України Володимир Зеленський уже провів розмови з лідерами США, Європейського Союзу, Німеччини, Польщі та Великої Британії. 

 Закликаємо стежити в офіційних джерелах, новинах The Village Україна, нашому телеграм-каналі та каналі «Нормальні новини».

 А тут ми зібрали основні заяви керівництва України, які треба прочитати всім.

Президент США Джо Байден: «Молитви цілого світу зараз спрямовані на народ України, який страждає від невиправданої та неспровокованої атаки російськими військовими. Президент Путін обрав свідому війну, яка принесе катастрофічні людські втрати та страждання. Лише Росія відповідальна за смерті та руйнування, які принесе ця атака. США, союзники та партнери дадуть відповідь рішуче й об’єднано. Світ притягне Росію до відповідальності». 

Керівники Європейської ради та Європейської Комісії шарль мішель та урсула фон дер Ляєн: «Ми рішуче засуджуємо безпрецедентну російську військову агресію проти України. Росія грубо порушує міжнародне законодавство та європейську та глобальну безпеку та стабільність. Ми засуджуємо втрати життя та страждання людей. Закликаємо Росію миттєво припинити агресивні дії та забрати військових з України, поважати територіальний суверенітет України, її суверенність і незалежність. Такому застосуванню сили не місце у 21 столітті. ЄС разом з Україною та її народом зустрічає цю безпрецедентну кризу».

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель: «Певно, це найтемніші години Європи від часів другої світової війни. ЄС відповість якомога більш потужно і погодить найбільш жорсткі санкції з усіх, які ми вводили. Путін повинен зупинити цю безросудну агресію. ми разом із Україною».

Канцлер ФРН Олаф Шольц: «Атака Росії на Україну – це грубе порушення міжнародного права. Нічого не може її виправдати. Німеччина рішуче засуджує цей зухвалий вчинок президента Путіна. Наша солідарність з Україною та її народом».

Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон: «Я неприємно вражений жахливими подіями в Україні й уже обговорив із президентом Зеленським наступні кроки. Президент Путін обрав шлях кровопролиття та руйнування, запустивши не спровоковану атаку проти України. Сполучене Королівство та наші союзники дадуть рішучу відповідь.

Президент Франції Еммануель Макрон: «Франція рішуче засуджує рішення Росії відкрити війну проти України. Росія повинна припинити військові операції зараз же. Франція солідарна з Україною. Разом з українцями та партнерами ми працюємо для того, щоб зупинити війну».

Президент Польщі Анджей Дуда: «Попри намагання міжнародної спільноти, Україна стала жертвою брутальної, не спровокованої та не виправданої атаки Росії. Ми співпрацюємо з нашими союзниками з НАТО та ЄС, ми разом дамо відповідь на жорстоку агресію Росії та не залишимо Україну без підтримки».

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевич спільно з головами МЗС Естонії та Литви: «Ми засуджуємо в найбільш серйозний спосіб відкриту масштабну російську агресію проти незалежної, мирної та демократичної України. Цей акт агресії неприйнятний, це грубе порушення міжнародного права та норм, це злочин проти українського народу. Уся світова спільнота повинна засудити ці дії якомога більш рішуче, ввести санкції проти Росії, включно з відключенням РФ від системи SWIFT і політичною ізоляцією». 

Прем'єр-міністерка Естонії Кайя Калас: «Я жорстко засуджую військову атаку Росії проти України. Агресія – це злочин, який вимагає найбільш помітної міжнародної реації та сильної відповіді. У цю темну годину ми з Україною та народом України. Слава Україні!»

Матеріал буде доповнюватися.