Closer домігся порушення кримінальної справи проти представників поліції, які влаштували несанкціонований рейд на Нижньоюрківську, 31.

15 травня 2021 року приблизно 50 озброєних спецпризначенців вдерлися на територію арткластера на Нижньоюрківській, 31. Вони зірвали два концерти у Closer і Mezzanine, які відбувалися з дотриманням карантинних заходів, розігнали відвідувачів бару та ресторану на території та провели несанкціонований обшук працівників різних бізнесів. Це вже не перший рейд поліції на Нижньоюрківській.

З початку карантину правоохоронці регулярно приїздять на територію фабрики, іноді не пропускають туди відвідувачів і працівників, перешкоджаючи діяльності бізнесу. Усе це пояснюють «превентивними заходами» та карантинними обмеженнями, що забороняють роботу нічних клубів. Але за словами адміністрації Closer, жодних вечірок вони не влаштовують із початку карантину. Від таких дій правоохоронців страждає не лише Closer, а й інші бізнеси, які взагалі не пов’язані з нічним життям.

Ми зібрали хронологію рейдів поліції на Нижньоюрківську, 31, поспілкувалися із представниками Closer та інших креативних бізнесів з арткластера, які постраждали від дій поліції та несуть через це фінансові збитки.

Це вже не вперше

Поліцейські рейди на Нижньоюрківській, 31 розпочалися ще 2015 року. Тоді їх влаштовував Ілля Кива, який на той момент був головою департаменту боротьби з наркозлочинністю (зараз – народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя»). 13 грудня 2015 року він організував рейд в артцентрі Closer, де нібито вилучили наркотичні речовини та психотропні препарати. Правоохоронці не надали доказів на користь звинувачення, але Подільський райсуд Києва на три місяці призупинив діяльність Closer. Однак апеляційний суд Києва визнав таке рішення незаконним. Тоді юрист Масі Найєм казав, що клуб намагаються закрити, бо він не платить хабарі.

Вони заїжджали на територію, перекривали ворота й усім, хто йшов на фабрику, говорили: «А куди ви йдете? Сьогодні тут нічого не буде. Розходьтеся»

Нова хвиля нападів на Closer та інші бізнеси на Нижньоюрківській, 31 почалася під час карантину – із 2020 року. Так, у ніч із 5 на 6 грудня поліція та «Муніципальна варта» вибили двері клубу Otel’ та увірвалися у приміщення, де було всього двоє людей. Їх почали принижувати та бити. Незадовго до цього поліція штурмувала Keller Bar, що розташований неподалік, на вулиці Кирилівській. Спецпризначенці увірвались у клуб о 23:42, зламали вхідні ворота, вибили двері, наказали всім лягти на землю, обшукали людей, деяких побили.

«Нас довго й нудно «кошмарили»

Після січневого локдауну 2021 року візити поліції на Нижньоюрківську, 31 стали частішими. Представники різних бізнесів, що там працюють, пригадують, що правоохоронці приїздили на територію фабрики щовихідних, зупинялися перед воротами або заїжджали всередину на авто.

Марія Уварова

partnership-менеджерка у Closer


Нас довго й нудно «кошмарили». Під час карантину поліція регулярно приїжджала до нас у будні та вихідні, іноді – ввечері, іноді навіть удень. Вони заїжджали на територію, перекривали ворота й усім, хто йшов на фабрику, говорили: «А куди ви йдете? Сьогодні тут нічого не буде. Розходьтеся».

Важливо розуміти, що тоді був повний локдаун і ми, арт-центр Closer, не здійснювали взагалі ніяку комерційну активність та звичайно ж не приймали відвідувачів. Але деякі співробітники приходили на роботу, адже існує невідкладна операційна діяльність, наприклад, локдаун – чудова нагода для ремонту та благоустрою. Також на фабриці є орендарі, бізнес яких не суперечив карантинним обмеження того часу. Ми орендуємо ці приміщення та маємо право знаходитися в них хоч цілодобово, адже це перебування не порушує закон.

Типова ситуація виглядала тоді приблизно так: приїжджає машина з поліцією, стає під воротами, а в деяких випадках дає охороні фабрики 30 гривень за паркомісце, щоб заїхати на територію. Коли ми намагались вийти з поліцією на діалог, нам просто відповідали: «У нас наказ. Звідси починається наш вечірній патрульний маршрут».

Данііл Невзгляд

адміністратор 20ft Bar


Усе почалося із зимового локдауну. Вони стали приїздити мало не щодня, заїжджали на автомобілі на територію та спостерігали, хто приходить, запитували, чому. Оскільки на той момент нічого не працювало, нам здавалося, що вони просто контролюють ситуацію та захищають нас від небажаних відвідувачів. Але коли локдаун закінчився, вони продовжили навідуватись до нас, навіть коли дозволили працювати до півночі.

У якийсь момент вони перейшли межу. Якщо раніше вони просто приїздили до нас і гордо патрулями гуляли територією, то навесні 2021 року вони просто ставали одним або двома патрульними автомобілями, загороджували вхід і працювали як пропускна система – нікого не впускали. Пояснювали все карантинними обмеженнями та «превентивними мірами».

фото: Closer

Одного разу я прийшов увечері на територію фабрики забрати свої речі. Поліція не пустила мене на між же об’єкт. Сказали, що я маю показати договір оренди або дзвонити власникам приміщення. Я довго пояснював, що працюю тут і мені потрібно забрати свої речі, і зрештою вдалося вмовити їх пропустити мене. Вважаю, що це неадекватно, коли поліція просто так не дає тобі зайти у приміщення, яке ти орендуєш. При цьому я власник бізнесу, а що вже казати про відвідувачів?

Юлія Гаврилова

сет-дизайнерка, засновниця кіномайстерні ЮГА


Моя майстерня працює на Нижньоюрківській, 31 уже понад п’ять років. До мене звертаються режисери, актори, продюсери, ми домовляємося з ними про зйомки, проводимо примірки костюмів – тобто мій бізнес не має жодного стосунку до нічного життя. Але попри це, під час карантину мені регулярно заважає працювати поліція.

У дворі фабрики вони стоять зазвичай із п’ятниці до неділі то на робочих автомобілях, то на приватних. Усіх людей, які заходили на фабрику, зупиняли, в тому числі й клієнтів моєї майстерні, які ніяк не пов’язані з нічними клубами. Коли я намагалась пояснювати правоохоронцям, що мої клієнти йдуть до майстерні, на мої аргументи ніхто не зважав.

Мені погрожували, що якщо я не матиму при собі документів на оренду приміщення, мене не будуть пускати на територію. Коли я запитала, на яких підставах мені потрібно показувати договір оренди, щоб зайти на власне робоче місце, відповіді не отримала. Найдивніше, що вони ніколи не представлялися та не казали, з якого вони відділку.

50 спецпризначенців увірвалися на Нижньоюрківську – виписали штраф одній людині за перебування без маски

15 травня приблизно о 21:00 десь 50 озброєних спецпризначенців вдерлися на територію арткластера на Нижньоюрківській 31. Вони зірвали два концерти у Closer і Mezzanine, що відбувалися в дозволений час із дотриманням карантинних заходів. Усіх, хто перебував на території Нижньоюрківської, 31, розігнали, в закладі 2c1b провели несанкціонований обшук, відвідувачів 20ft Bar на відкритій терасі також вигнали. У результаті рейду одній людині виписали штраф на 170 гривень за перебування без маски, розповіла в коментарі The Village Україна Марія Уварова.

Редакція звернулась до національної поліції Києва за роз’ясненнями причин таких дій і попросила розповісти, хто віддав наказ здійснити рейд. Відповіді ми поки що не отримали.

Марія Уварова

partnership-менеджерка у Closer


У суботу, 15 травня, була вже остання крапля. У цей вечір у Closer був запланований концерт співачки Олі Дібрової. Він проходив із дотриманням усіх карантинних норм, ми мали законне право на проведення цього заходу.

Спочатку перед нашими воротами стояли двоє поліцейських і перекривали їх. Казали, що нікого не будуть пускати. Жодного документу чи пояснень про те, на підставі чого вони не пускатимуть людей, нам не надали. Сказали лише щось про те, що нічні клуби не мають працювати. Але з початку пандемії ми не працюємо, як нічний клуб, і цей концерт не був винятком – він відповідав тодішнім правилам жовтої зони. Подія, яку ми організовували 15 травня, це концерт з обмеженою кількістю місць, із виходом на терасу просто неба. Також у цей вечір на території працювали бар і ресторан, що теж мають на це право. Усе в дозволений час і з дотриманням карантинних заходів.

Ми відчинили ворота й почали пускати відвідувачів, а у відповідь на це поліцейські сказали нам «готуватися». Через деякий час на територію увірвався «пазик» зі спецпризначенцями. Нашого технічного директора Юрія Ліфшица повалили на землю, далі вони почали розбігатись територією та по черзі вламуватись до всіх орендарів.

Найбільше дісталось бару 20ft, який у той вечір відкрив свою літню терасу. Силовики напали на батька власника 20ft Radio, застосовували фізичну силу та психологічний тиск. Усіх відвідувачів і працівників виганяли з території.

Ми відчинили ворота й почали пускати відвідувачів, а у відповідь на це поліцейські сказали нам «готуватися»

Десь через 15 хвилин вони увірвались у Closer із боку «Лісового Причалу», зламали двері, залетіли всередину й дуже сильно налякали відвідувачів. На той момент у приміщенні було три бармени. Поліція почала вимагати, щоб ті відчинили вхідні двері у Closer і випускали людей. Також почали кричати, ніби ми «тримаємо людей у заручниках», на що люди відповіли, що ніхто їх не тримає, вони просто прийшли на концерт. Зрештою спецпризначенці змусили всіх вийти із приміщення.

Після цього вони піднялися на поверх вище в Mezzanine, де відбувався камерний концерт для 20 слухачів. Там теж усіх розігнали. Так по черзі «зачистили» всю фабрику.

І виходить, що все це було зроблено для того, щоб скласти адмінпротокол про перебування без маски? У нас є питання про доцільність використання коштів на такий загін силовиків. Це не безкоштовна акція, за це сплачують гроші платники податків.

Данііл Невзгляд

адміністратор 20ft Bar


У той день ми якраз відкрили терасу свого бару 20ft Radio, відвідувачів було небагато, всі на відкритому повітрі. Але коли вони налетіли на нас і почали всіх розганяти, їм було байдуже, що ми працюємо в межах закону, вони не розбирались. Їхній головний «ворог» – Closer, і вони думають, що все на Нижньоюрківській, 31 – це Closer.

Ми вибудовуємо комунікацію з поліцією ще із 2020 року, коли почався ковід. Вони мали б уже знати, що на Нижньоюрківській – різні бізнеси та різні орендарі, але чомусь вони досі цього не знають.

Юлія Гаврилова

сет-дизайнерка, засновниця кіномайстерні ЮГА


Вони вимагали відчинити двері в мою студію та жахливо налякали мою помічницю, яка проходить у мене практику. Її заштовхали у приміщення, схопили за руки та дуже грубо з нею розмовляли. Я була з нею на телефонному зв’язку, просила їх дати їй спокій, але жодної адекватної реакції не було.

Через кілька днів після рейду, у ніч із 18 на 19 травня, на перехресті Кирилівської та Мильного провулку на Подолі представники батальйону спецпризначення побили засновника гурту «Дичка» Дмитра Бугайчука. Йому розбили голову, душили та кілька годин тримали в кайданах. «Швидку» не викликали, протокол не укладали. Причиною нападу, за словами поліції, стало те, що Дмитро нібито мав «підозрілий» вигляд.

фото: Космос табір

Ця подія, разом із нападом на Нижньоюрківську 15 травня, стали останніми краплями. 21 травня представники креативних просторів Подолу та їхні відвідувачі вийшли на акцію протесту проти поліцейського свавілля до відділку поліції на Хорива, 20. Вимагали притягнути до відповідальності правоохоронців, що здійснили рейд на Нижньоюрківській, 31 та побили Дмитра Бугайчука, а також звільнити начальника Подільського управління поліції Павла Василенка.

У суботу, 22 травня, адміністрація Closer подала заяву в Державне бюро розслідувань, а також два запити в Подільське та Центральне відділення поліції з вимогою відзвітувати про те, хто дав наказ на рейд і на кому відповідальність за ці дії. Кримінальна справа порушена. 

«Нас залякують, бо хочуть грошей»

Марія Уварова

partnership-менеджерка у Closer


Через усі ці нальоти ми як бізнес втрачаємо гроші. Йдеться не тільки про зірваний концерт, за який ми понесли матеріальні збитки більш ніж на 150 тисяч гривень, а й про той дохід, який ми недоотримуємо через те, що люди бояться до нас іти. Бояться навіть співробітники. Наприклад, бармени стали висувати вимоги щодо посиленої охорони та захисту. Усе це тягне за собою величезні витрати.

Наприклад, на вихідних 22–23 травня ми проводили у Closer «Свято Весни». Нам довелося посилили охорону, на події було два чергових адвокати. У результаті ці два дні денних заходів пройшли спокійно. Поліція все одно приїжджала, дехто з них намагався пройти на територію у службовому одязі, хтось – у цивільному. Таких людей ми виявляли та виводили. Зриву заходів вдалось уникнути завдяки охороні й адвокатам. Але це – дороге задоволення. Якщо ми будемо вимушені постійно так захищатися, то працюватимемо тільки для того, щоб платити за охорону й адвокатів.

Ми всі на Нижньоюрківській, 31 – представники креативного бізнесу, ми з усіх сил намагаємося розвивати свої бізнеси. А нам не дають можливості це робити. Наприклад, ми у Closer не можемо повноцінно проводити спонсорські заходи й отримувати з цього дохід, адже іноді ми на свою територію не можемо потрапити, не кажучи вже про івенти. Ми не можемо ні самі отримати ці гроші, ні заплатити з них податки державі. Ось результат боротьби поліції з нами.

Данііл Невзгляд

адміністратор 20ft Bar


Після рейду я чув багато фідбеку від людей, які казали, що до нас стало страшно приходити. Інша половина людей, навпаки, каже, що хоче нас підтримати й буде тепер тільки до нас приходити. У цих думках аудиторія розділилась 50 на 50, але постійний страх, що нашу роботу можуть зірвати, заважає нормально працювати.

Юлія Гаврилова

сет-дизайнерка, засновниця кіномайстерні ЮГА


Усе це вплинуло на мій бізнес. Були ситуації, коли відвідувачі до мене не доходили, бо злякалися поліції, яка зупиняла їх і ставила запитання. Зрозуміло, що людям не хочеться неприємностей у вигляді обшуків. У результаті, все це позначилося на нашій діяльності, адже в людей складається враження, що до нас на фабрику краще не приїжджати. Нам вартує великих зусиль переконувати відвідувачів у тому, що до нас безпечно приходити.

Ми не порушуємо закон, ми дотримуємося правил, розвиваємо культуру в Україні, платимо податки, а з нами поводяться, як зі злочинцями. Усе це дуже принизливо.

Марія Уварова

partnership-менеджерка у Closer


Ми розуміємо, чому нас залякують. Правоохоронці хочуть грошей. Існує така практика, коли клуби платять гроші, щоб їх не чіпали. Ми впевнені, що всі ці рейди проводять із цією метою. Якщо до карантину в них не було приводу навідуватись до нас щодня, то тепер він з’явився.