Обшуки на ВДНГ й у квартирі генерального директора комплексу Євгена Мушкіна влаштували Національна поліція та Служба безпеки України 13 квітня. Причиною назвали підозру за фактом зловживання службовим становищем. Мушкін називає ці звинувачення надуманими, а обшуки – «надмірними».

The Village Україна розповідає, що відбувається з єдиним державним виставковим центром країни.

Що сталося

13 квітня відбулися обшуки в офісі керівництва ВДНГ, павільйонах «Експоцентру України» та квартирі гендиректора комплексу Євгена Мушкіна. За словами Мушкіна, який очолив ВДНГ у 2017 році після виходу із проєкту Максима Бахматова та Максима Яковера, обшуки тривали 27 годин без перерви, у процесі вилучили документацію. «Зараз триває активне слідство. Додатково вручають повістки на допити контрагентам. Діяльність комплексу фактично заморозили на два дні через обшуки. Але зараз ми продовжуємо працювати», – розповідає в розмові із The Village Україна Мушкін.

Яка причина обшуків

Причиною обшуків назвали підозру у зловживанні службовим становищем службовими особами «Експоцентр Україна». Здійснювали їх на підставі ухвали Печерського суду Києва у кримінальному провадженні від 5 березня, підтвердили юристи «Експоцентру України» в коментарі Українській правді. «Слідчі підозрюють керівництво ВДНГ в особі генерального директора в начебто зловживанні власним службовим становищем та одержанням неправомірної вигоди за передання в оренду державного майна», – йшлося в повідомленні про обшуки на сайті ВДНГ.

Павільйони ВДНГ

Мушкін звинувачення заперечує. «Я абсолютно спокійний із цього приводу. Я точно знаю, що в нас усе за законом. Усі договори відповідають законодавству України, усі вони проходять через фінансовий облік, банківські рахунки та податкові реєстри. Але правоохоронцям треба певний час, щоби вивчити документи й переконатися, що все справді так і є», – коментує генеральний директор ВДНГ.

Чи пов’язані слідчі дії з нещодавнім конфліктом ВДНГ і компанії, яка отримала сервітут на гектар комплексу

У лютому 2021 року ТОВ «Віді-Мистецтво» відстояло права на використання ділянки розміром у гектар на території «Експоцентру України». Відповідно до рішення Північного апеляційного господарського суду, «Віді-Мистецтво» отримали право сервітуту – це можливість користування землею з певними обмеженнями, встановленими законом чи договором. Це означає, що компанія може користуватися землею, не бувши її власником, пояснювала редакція The Village Україна в матеріалі про конфлікт.

Зображення, яке опублікував Євген Мушкін у процесі конфлікту з ТОВ «Віді-Мистецтво»

На думку керівництва ВДНГ, договір особистого земельного сервітуту є «удаваним правочином» і приховує договір оренди земельної ділянки. Гендиректор ВДНГ Мушкін називає цей кейс «небезпечним прецедентом», оскільки передання приватній компанії права на ділянку землі може спонукати подальші спроби привласнення землі комплексу. Як негативний приклад наводить тривалу боротьбу адміністрації проти девелоперів, які збиралися побудувати торговельно-розважальний центр на місці паркінгу навпроти центрального входу на ВДНГ.

Судова справа щодо спірної ділянки в користуванні «Віді-Мистецтво» триває, зараз вона перебуває на стадії касації. Наступне судове засідання було заплановане на 21 квітня, але 20 квітня його відклали на невизначений термін через хворобу судді, розповідає в коментарі The Village Україна Мушкін.

Запитуємо в керівника ВДНГ, чи може бути пов’язаний конфлікт із «Віді-Мистецтво» з обшуками. «Не знаю», – відповідає гендиректор комплексу, додаючи, що не хоче робити припущень.

Що далі

Адміністрація ВДНГ очікує на закінчення слідчих дій і має намір захищати свою позицію. «Оскільки для мене та моєї команди це перший подібний досвід, наразі ми не розуміємо, що буде відбуватися далі. Ми працюємо над подальшими кроками з нашими адвокатами», – каже Євген Мушкін.

Євген Мушкін біля офісу ВДНГ, вересень 2018 року / фото Анни Бобирєвої для The Village Україна

Мушкін доповнює: «Я впевнений, що досягнення ВДНГ говорять самі за себе». На підтвердження наводить те, що серед 45 підприємств у підпорядкованні Державного управління справами Президента України (ДУС), у 2020 році ВДНГ посів перше місце у трьох категоріях: за чистим прибутком (12 млн грн); за перевиконанням плану доходів (на 34%, це на 16 млн грн вище за плановий показник); за перевиконанням плану капітальних інвестицій (на 195%, що на 3 мільйони більше за плановий показник). До того ж у квітні ВДНГ закрили податковий борг підприємства, який на початку 2018 року становив майже 40 мільйонів гривень, додає Мушкін.

Обкладинка: Діана Андруник для The Village Україна