У Шевченківському районі, між станціями метро «Берестейська» й «Шулявська» на вулиці Миколи Шпака, 3, демонтували частину тротуару із зеленою зоною, який належить комунальній власності Шевченківського району. Роботи проводить Київська школа економіки (KSE). Фото демонтованого тротуару опублікував киянин Павло Постоєнко та припустив, що там з’явиться паркування. The Village Україна з’ясовує, що відбувається під KSE, чи законно розібрали тротуар і що з’явиться на його місці.

Уперше за 25 років KSE матиме приміщення для занять

Протягом 25 років своєї роботи Київська школа економіки не мала власного приміщення для проведення навчальних курсів. У червні інвестиційна компанія Dragon Capital, яка підтримує школу з 2016 року та щороку інвестує в розвиток навчального закладу понад мільйон гривень, придбала будівлю на Шпака, 3. Компанія проведе її реконструкцію та доброустрій зовнішньої території. Після цього школа зможе використовувати це приміщення.

«Цьогоріч ми ухвалили рішення значно збільшити обсяг підтримки та придбати для школи окрему будівлю. Ми інвестуємо у проєкт понад 5 мільйонів доларів і розраховуємо на суттєвий ефект для країни в майбутньому», – коментує мотиви інвестування гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала.

У будівлі школи 6 поверхів і площа понад 4 тисячі м². «Це має бути простір для навчання та нетворкінгу. Одночасно в новому приміщенні школи зможуть навчатися понад 600 студентів», – розповідає президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. Крім цього, облаштують: кафе, івент-хол, бібліотеку, комп’ютерний клас, зону відпочинку, дитячу кімнату та спортзал.

Прибудинкова територія: чи законно демонтували тротуар

Із серпня 2020 року дизайном школи займається архітектурне бюро Ольги Богданової Bogdanova Bureau.

«Простір перед школою вирішили відкрити. Для цього відмовилися від парканів, щоб зона відпочинку була доступною для всіх», – розповідає засновниця та головна архітекторка бюро Ольга Богданова.

На вулиці створюють рекреаційний простір для студентів, працівників, гостей школи та людей, що живуть поруч. Навколо будівлі висадять дерева, газон, облаштують лавки, велопаркування та додаткове освітлення. А тротуар понизять до рівня проїзду, щоб зробити рух безбар’єрним.

У грудні 2020-го навколо будівлі розпочалися роботи із доброустрою. Школа отримала дозвіл на проведення робіт від «Київзеленбуду». Зокрема, КП УЗН Шевченківського району «не заперечує роботи з доброустрою та озеленення біля нежитлової будівлі на вулиці Шпака, 3».

7 грудня також направили документи в «Київблагоустрій» для отримання «контрольної картки на тимчасове порушення доброустрою та його відновлення». 11 грудня картку отримали. Вона дозволяє проводити відповідні роботи.

Демонтаж тротуару розпочали до видання такої картки. Роботи проводить підрядник «Брологістик» і компанія-виконавець «Сівін-транс».

«Роботи щодо облаштування прибудинкової території проводить спеціалізована компанія. На жаль, ані KSE, ані Dragon Capital не були повідомлені про те, що роботи розпочаті до отримання відповідного дозволу. Водночас зі свого боку ми зробили все належне, щоб документи отримати чимшвидше. Усі виконані роботи відповідають проєкту, який представлений на візуалізаціях, і не передбачають побудову паркування», – пояснили юристи школи в коментарі The Village.

Закінчити роботи з доброустрою планують за 15 календарних днів.

У школі кажуть, що проблема з паркомісцями справді є. Для авто працівників і студентів розраховують використовувати місця в сусідньому комплексі, що будується.

Навпроти будівлі на місці тротуару не планують облаштовувати паркування, запевняють у KSE. Зараз займаються підготовкою території для встановлення газону. Усі роботи планують завершити до початку 2021 року.

Фото:  Київська школа економіки