Україна виходитиме з карантину у п’ять етапів – так вирішив уряд. Перший етап має початися 11 травня: відкриють парки, сквери, зони відпочинку, а також салони краси та перукарні. Згодом частково відновлять навчальний процес у школах і відкриють торгові центри.

Як із карантину виходять європейські країни? Порівнюємо досвід Іспанії, Італії, Франції, Польщі та Німеччини.

Італія

Свобода пересування

Обмеження почали скасовувати 4 травня. Італійцям дозволили гуляти та займатися спортом на вулиці, але вони повинні дотримуватись дистанції. У громадських місцях обов’язково потрібно носити маску.

З 4 травня дозволили пересуватися в межах регіону, щоб відвідати родичів. Для цього все ще потрібно заповнювати спеціальний сертифікат, а також дотримуватися дистанції й використовувати маски. Подорожі між регіонами заборонені, окрім робочих поїздок.

Транспорт почав працювати в новому режимі: їздити можна лише сидячи, зберігати дистанцію та у масках. На вході у метрополітен вимірюють температуру.

Зняли заборону й на похоронні церемонії, які тепер можуть відвідувати до 15 осіб. Влада країни водночас рекомендує проводити їх на свіжому повітрі. Церкви залишаються закритими. Масові зібрання також під забороною.

Бізнес

З 4 травня у країні відновлюють роботу виробництва та будівельні компанії, частково – гуртова торгівля. Усі підприємства повинні дотримуватися правил безпеки на робочому місці. До роботи мають повернутися 4,4 мільйона осіб.

З 18 травня в Італії має запрацювати роздрібна торгівля. Це, зокрема, магазини одягу та взуття. Тоді ж роботу почнуть музеї.

Заклади

З 4 травня бари й ресторани в Італії запрацюють для обслуговування на виніс. Відкрити заклади всередині планують на початку червня. Тоді ж роботу мають почати перукарні та салони краси.

Освіта

Заклади освіти будуть закритими до вересня. Так вирішили, бо серед учителів – люди старшого віку, які у групі ризику.

Кордони

Рішення про відкриття кордонів ухвалюватимуть, з огляду на ситуацію з поширенням вірусу, також спостерігатимуть за діями інших країн. Італійців просять планувати літню відпустку на курортах країни. Раніше ЗМІ писали, що Італія буде закритою для туристів до кінця 2020 року, однак уряд це спростувавав.


Франція

Свобода пересування

Послаблювати карантин Франція почне 11 травня. Там дозволять займатися спортом на свіжому повітрі, але лише по одному. Групові та контактні види спорту все ще заборонені. Також дозволять влаштовувати зібрання до 10 осіб, відкриють бібліотеки і невеликі музеї.

У деяких регіонах дозволять гуляти в парках. Відкриють кладовища та дозволять похоронні церемонії: до 20 осіб. Масові заходи, де від п’яти тисяч учасників, будуть заборонені до вересня.

Французи з 11 травня зможуть без обмежень подорожувати в радіусі 100 кілометрів від місця проживання. Поїздки між регіонами дозволять лише по роботі або за «поважних сімейних причин».

Обов’язковий масковий режим діятиме у громадському транспорті, таксі й у людних місцях. Влада також рекомендує носити їх і в інших місцях. У метро потрібно дотримуватися дистанції.

Бізнес

З 11 травня у країні відкриють усі заклади торгівлі, але з обмеженнями: невелика кількість відвідувачів, дотримання дистанції та рекомендований масковий режим.

Також можуть почати роботу ринки, якщо в місті створять безпечні умови для їхньої роботи. Відновлять діяльність також частина підприємств. Влада країни просить компанії працювати віддалено, якщо це можливо. Кінотеатри, концертні зали та пляжі не відкриватимуть щонайменше до червня.

Заклади

Бари та ресторани будуть закриті до кінця травня. Імовірно, вони почнуть роботу 2 червня, однак це вирішать згодом.

Освіта

З 11 травня роботу почнуть дитсадки та початкові школи. В одному класі дозволять збиратися не більше 15 учням. Усі заклади освіти повинні бути забезпечені антисептиками, а вихователі та вчителі – медичними масками.

З 18 травня можуть почати роботу середні школи, але лише в регіонах, де найменше нових випадків інфікування. Учні старших класів вийдуть на навчання не раніше червня: це вирішать згодом.

Кордони

Рішення про відкриття кордонів для громадян країн, що не входять в ЄС, мають ухвалити згодом.


Німеччина

Свобода пересування

У країні введений обов’язковий масковий режим у громадських місцях, виходити на вулиці можна не більше, ніж по двоє, заборонено також ходити в гості: ці правила збережуться щонайменше до 10 травня.

З 20 квітня відкрили церкви, мечеті та синагоги, але вони працюють не повністю. 30 квітня у ФРН дозволили відкрити вуличні дитячі майданчики. Масові заходи заборонені до кінця літа.

Бізнес

Перший етап виходу з карантину в Німеччині почався 20 квітня, коли відкрилися невеликі магазини площею до 800 м². В окремих регіонах запрацювали невеликі торгові центри.

Другий етап послаблення карантину почався 4 травня. З цього дня у більшості регіонів дозволено працювати перукарням, книгарням, музеям і зоопаркам. За умови дотримання правил безпеки.

Заклади

Усі заклади громадського харчування у країні залишаються закритими, але працюють на виніс. Закриті також спортзали, готелі та заклади культури. Рішення про відновлення їхньої роботи мають ухвалити згодом.

Освіта

З 20 квітня до навчання у німецьких школах повернулися учні випускних класів. З 4 травня – учні четвертого класу. Частина уроків усе ще проходить онлайн. Інші класи продовжують учитися дистанційно. Рішення про відкриття шкіл і дитсадків у Німеччині мають ухвалити 6 травня.

Кордони

Для іноземців кордони Німеччини закриті щонайменше до 15 травня, як і в інших країнах Шенгенської зони. Застереження щодо туристичних поїздок за кордон для громадян Німеччини уряд продовжив до 14 червня.


Іспанія

Свобода пересування

З 2 травня в Іспанії дозволили виходити на прогулянку зранку або ввечері: але не більше однієї години та лише на кілометр від дому. З 4 травня можна займатися спортом на свіжому повітрі.

Після 11 травня в Іспанії дозволять поїздки в межах провінції. Запрацює повноцінно громадський транспорт, але пасажири повинні дотримуватися дистанції. Відкриють ринки та релігійні установи, водночас вони працюватимуть із певними обмеженнями. Повноцінно запрацює громадський транспорт.

З 25 травня дозволять проводити культурні заходи: до 50 осіб усередині будівель і до 400 осіб на відкритому повітрі. Також відкриють пляжі.

З 8 червня уряд країни послабить обмеження, масковий режим стане рекомендованим, а не обов’язковим. Поїздки між провінціями планують дозволити лише всередині літа.

Бізнес

З 4 травня в Іспанії відновили роботу перукарні, але працюють вони лише за записом. З 11 травня працювати почнуть невеликі підприємства та магазини, але не у ТРЦ. Частково відновлять роботу готелі та невеликі апартаменти.

З 25 травня у країні запрацюють кінотеатри й театри, але лише на третину.

Заклади

З 4 травня – ресторани працюють на виніс. З 11 травня заклади зможуть відкрити свої літні майданчики, але вхід усередину буде заборонений. З 25 травня відвідувачі зможуть займати 30% місць у закладах.

З 8 червня обмеження послаблять ще більше: внутрішні зони закладів відкриють на 50%. Запрацюють дискотеки й нічні бари на третину.

Освіта

До вересня школи повноцінно працювати не будуть. Водночас діти до 6 років зможуть відвідувати заняття, якщо їхнім батькам потрібно працювати. Також учням випускних класів і студентам дозволять складати іспити та вступати до вишів.

Кордони

Кордони Іспанії будуть закриті, поки уряд не ухвалить рішення про їхнє відкриття. Точна дата ще невідома.


Польща

Свобода пересування

Поступовий вихід карантину в Польщі почався з 20 квітня – там відкрили парки та ліси для прогулянок. Також збільшили максимальну дозволену кількість покупців у магазинах і людей у релігійних установах. У громадських місцях усе ще потрібно дотримуватися дистанції у два метри та використовувати маски, а виходити з дому радять лише за нагальної потреби.

Послаблювати карантин у Польщі будуть у чотири етапи, однак їхні терміни ще не озвучують. Кожні два тижні у країні планують знімати частину обмежень, якщо кількість нових випадків інфікування коронавірусом зменшуватиметься.

Бізнес

З 20 квітня у Польщі послабили карантин для невеликих магазинів. З 4 травня – дозволили відкрити торгові центри та готелі, але з обмеженнями: не можна користуватись басейнами, саунами чи іншими спільними просторами.

Роботу з 4 травня відновлять також музеї, бібліотеки, галереї та книжкові крамниці. Однак остаточне рішення приймає місцева влада. Пізніше також планують відкрити салони краси.

Спортзали, театри та кінотеатри відновлять роботу під час останнього етапу виходу з карантину – не раніше червня. Заборону на фестивалі та масові зібрання планують скасувати не раніше кінця серпня.

Заклади

Коли відкриють заклади у Польщі – точної дати поки немає. Це має статись під час третього етапу виходу із карантину, який, ймовірно, наступить наприкінці травня.

Освіта

Школи та вищі навчальні заклади у Польщі будуть зачиненими до 24 травня. Учні випускних та восьмих класів складатимуть іспити у червні, але лише у письмовому вигляді.

Дитсадки та інші дошкільні заклади дозволили відкрити з 6 травня, якщо там можуть створити безпечні умови. Рішення про відновлення роботи прийматимуть керівники кожного такого закладу окремо.

Кордони

Обмеження на в’їзд до Польщі продовжили щонайменше до 13 травня.